Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (15)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 150
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-40   41-60   61-80   81-100   101-120      
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Курченко А. І., Романюк Л. І., Левченко А. Р.
Назва : Харчова алергія. Сучасний погляд на діагностику та лікування
Паралельн. назви :Food Allergy. Modern View of Diagnosis and Treatment
Місце публікування : Астма та алергія. - 2023. - № 4. - С. 65-73 (Шифр АУ22/2023/4)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
Предметні рубрики: Омализумаб (Ксолар)-- тер прим
MeSH-головна: ОБЗОР -- REVIEW
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
КИШЕЧНИК -- INTESTINES
ГИСТАМИНА H2 АНТАГОНИСТЫ -- HISTAMINE H2 ANTAGONISTS
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS
АНТИТЕЛА МОНОКЛОНАЛЬНЫЕ -- ANTIBODIES, MONOCLONAL
Анотація: Харчова алергія є актуальною проблемою охорони здоров’я. З 1990-х років захворюваність на харчову алергію зростає. В статті надані основні фактори, що сприяють виникненню харчової алергії: гігієнічна гіпотеза; ефект сиблінгів; теорія подвійного впливу алергену та ін. Мікробіом кишечника відіграє певну роль у патогенезі та перебігу харчової алергії. Пацієнти з харчовою алергією мають відмінні кишкові мікробіоми порівняно зі здоровими людьми з контролю. Розвитку харчової алергії передує дисбаланс мікробної екосистеми кишечника. Дієта, пробіотики, пребіотики, симбіотики та перенесення фекальної мікробіоти є потенційними мікробними терапевтичними засобами для профілактики та лікування харчової алергії. Розглядаються захворювання та синдроми, асоційовані з харчовою алергією. Надаються основні методи діагностики харчової алергії: шкірні прик-тести, лабораторні сироваткові тести, оральний провокаційний тест. Обговорюється зміна уявлень щодо лікування харчової алергії: лікування харчової алергії різними методами специфічної імунотерапії замість уникання алергенних продуктів. FDA вже затвердила використання оральної імунотерапії алергії на арахіс за допомогою алергену AR101 Ііалфорзія. В статті також наводяться можливості застосування основних фармаконрснаратів для медикаментозного лікування харчової алергії, зокрема омалізумабу. Пацієнти з харчовою алергією повинні завжди мати при собі ін’єкційний пристрій з епінефрином, що є основою фармакотерапії при анафілаксіїFood allergy is an urgent health care problem. The incidence of food allergies has been increasing since the 1990s. The main factors contributing to the emergence of food allergies are presented: the hygienic hypothesis; sibling effect; the theory of double allergen exposure, etc. The gut microbiome plays a role in the pathogenesis and the course of food allergy. Patients with food allergy have distinct gut microbiomes compared to healthy controls. The development of food allergy is preceded by an imbalance of the intestinal microbial ecosystem. Diet, probiotics, prebiotics, symbiotics, and faecal microbiota transfer are potential microbial therapeutics for the prevention and treatment of food allergy. Diseases and syndromes associated with food allergy are considered. Diseases and syndromes associated with food allergy are considered. The main methods of food allergy diagnosis are provided: skin prick tests, laboratory serum tests, oral provocation test. Changing perceptions about the treatment of food allergies: treating food allergies with different methods of specific immunotherapy instead of avoiding allergenic foods. The FDA has already approved the oral immunotherapy treatment of peanut allergy with Palforzia AR101 allergen. The article lists the main drugs for medical treatment of food allergies, in particular omalizum- ab. Patients with food allergies should always carry an epinephrine injection device, which is the mainstay of pharmacotherapy for anaphylaxis
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Беш Л. В., Мацюра О. І., Беш О. М.
Назва : Харчова алергія у дітей: міфи і реальність
Місце публікування : Алергія у дитини. - 2023. - № 31/32. - С. 2-4 (Шифр АУ32/2023/31/32)
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ДЕТИ -- CHILD
ДИАГНОСТИЧЕСКИЕ ОШИБКИ -- DIAGNOSTIC ERRORS
ИММУНОГЛОБУЛИН E -- IMMUNOGLOBULIN E
ИММУННОЕ ОТКЛОНЕНИЕ -- IMMUNE EVASION
Анотація: Багато міфів сьогодні породжує проблема харчової гіперчутливості, яка об’єднує велику кількість патологічних станів, зумовлених різними варіантами патогенезу. Попри прогресивне зростання поширеності даної патології у дитячій популяції, представлені в літеретурі епідеміологічні дані мають великий діапазон коливань [1, 2]. Водночас розуміємо, що оцінити реальну поширеність харчової гіперреактивності серед дітей у нашій країні на сьогодні складно, оскільки масштабні епідеміологічні дослідження з вивчення даної патології поодинокі. Насамперед, така ситуація пояснюється труднощами проведення якісних епідеміологічних досліджень й отриманням статистичних даних переважно на підставі звернень за медичною допомогою, а не на активного виявлення патології
Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Уманець Т. Р., Буратинська А. А., Пустовалова О. І., Степанова Л. С., Толкач С. І.
Назва : Бронхіальна астма й еозинофільний езофагіт у дітей : клінічний випадок
Місце публікування : Алергія у дитини. - 2023. - № 31/32. - С. 26-27 (Шифр АУ32/2023/31/32)
MeSH-головна: ОПИСАНИЕ СЛУЧАЕВ -- CASE REPORTS
ЭОЗИНОФИЛЬНЫЙ ЭЗОФАГИТ -- EOSINOPHILIC ESOPHAGITIS
ПОДРОСТКИ -- ADOLESCENT
КОМОРБИДНОСТЬ -- COMORBIDITY
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
КОМБИНИРОВАННОЕ ЛЕЧЕБНОЕ ВОЗДЕЙСТВИЕ -- COMBINED MODALITY THERAPY
Анотація: Алергічні захворювання в усьому світі набувають пандемічних масштабів, оскільки їх поширеність досягає 50 %, і з цією проблемою зазвичай зустрічаються лікарі всіх спеціальностейЕЕ може зустрічатись з такими алергічними захворюваннями, як бронхіальна астма, атопічний дерматит, алергічний риніт, харчова алергія. Групу ризику становили діти з наявністю харчової алергії, тяжким перебігом коморбідної БА з ГЕРХ, пилковою алергією. Своєчасна діагностика ГЕРХ та ЕЕ у дітей з БА та раціональне лікування цих коморбідних станів дозволить ефективніше контролювати перебіг БА і запобігти розвитку ускладнень
Знайти схожі

4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Богомолов А. Є.
Назва : Синдром оральної алергії. Огляд літератури
Паралельн. назви :Oral allergy syndrome. Literature review
Місце публікування : Український журнал дерматології, венерології, косметології. - 2022. - № 3/4. - С. 49-53 (Шифр УУ32/2022/3/4)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ОБЗОР -- REVIEW
ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- HYPERSENSITIVITY
РОТОВОЙ ПОЛОСТИ БОЛЕЗНИ -- MOUTH DISEASES
БОЛЕЗНЕЙ ЭПИДЕМИЧЕСКИЕ ВСПЫШКИ -- DISEASE OUTBREAKS
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ГИСТАМИНА АНТАГОНИСТЫ -- HISTAMINE ANTAGONISTS
Анотація: Мета роботи — вдосконалити методи диференційної діагностики та принципи ведення пацієнтів із синдромом оральної алергії (СОА). Матеріали та методи. Представлено огляд літератури і проаналізовано діагностичні підходи та принципи ведення пацієнтів із СОА. Результати та обговорення. СОА — це тип харчової алергії, обмежений слизовою оболонкою порожнини рота та спричинений вживанням переважно сирих фруктів, овочів, ароматизаторів та горіхів. Дані щодо поширеності СОА значно варіюють залежно від дослідження з огляду на використання різних критеріїв включення та виключення пацієнтів. Утім, є повідомлення про його частоту від 4,7 до понад 20 % у дітей і від 13 до 53,8 % у дорослих. Достовірно відомо, що серед дитячої популяції СОА переважно діагностують у підлітків. Етіологічно СОА спричиняють харчові алергени; здебільшого це необроблені фрукти та сирі овочі, які потрапляють у ротоглотку хворого. Алергени в їжі, яка зумовлює СОА, фактично інактивуються під дією шлункового соку, тому після проковтування їжі реакція зазвичай припиняється. Висновки. СОА є підтипом харчової алергії, з якою стикаються в своїй практичній роботі алергологи, дерматологи, лікарі загальної практики — сімейної медицини. Після контакту з їжею у пацієнтів виникають такі симптоми: свербіж губ і ротоглотки; парестезія; ангіоневротичний набряк слизової оболонки порожнини рота, язика, піднебіння та ротоглотки; іноді можлива охриплість. Сучасна терапія СОА передбачає застосування комплексного підходу, який включає дотримання елімінаційної дієти, проведення фармакотерапії та алергенспецифічної імунотерапії. У фармакотерапії найчастіше використовують антигістамінні препарати, кортикостероїди і адреналін (внутрішньом’язово)Objective — to improve the methods of differential diagnosis and management of patients with oral allergy syndrome (OAS). Materials and methods. A literature review is presented and diagnostic approaches and principles of management of patients with OAS are analyzed. Results and discussion. OAS is a type of food allergy limited to the oral mucosa and triggered primarily by raw fruits, vegetables, flavorings, and nuts. Data on the prevalence of OAS vary considerably from study to study due to the use of different patient inclusion and exclusion criteria. However, there are reports of its frequency from 4.7 to more than 20 % in children and from 13 to 53.8 % in adults. It is reliably known that among the children’s population, OAS is mostly diagnosed in teenagers. Etiologically, OAS is caused by food allergens; mostly these are unprocessed fruits and raw vegetables that enter the patient’s oropharynx. Food allergens that cause OAS are actually inactivated by the gastric juice, so the reaction usually stops after the food is swallowed. Conclusions. OAS is a subtype of food allergy that can be found in the practice of allergists, dermatologists, general practitioners. After contact with food, patients experience the following symptoms: itching of the lips and oropharynx; paresthesia; angioedema of the mucous membrane of the oral cavity, tongue, palate and oropharynx; sometimes hoarseness is possible. Modern therapy of OAS involves the use of a complex approach, which includes adherence to an elimination diet, pharmacotherapy, and allergen-specific immunotherapy. Antihistamines, corticosteroids, and adrenaline (intramuscular) are most often used in pharmacotherap
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Mukherjee T., ElsayedH. A. S., Mousa Y A. B.
Назва : Morphological manifestations of chronic duodenitis in adolescents with food hypersensitivity
Місце публікування : Український науково-медичний молодіжний журнал. - 2022. - № 1 спецвип. . - С. 12 (Шифр УУ14/2022/1 спецвип.)
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ДВЕНАДЦАТИПЕРСТНОЙ КИШКИ БОЛЕЗНИ -- DUODENAL DISEASES
ИММУННОГО КОМПЛЕКСА БОЛЕЗНИ -- IMMUNE COMPLEX DISEASES
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Allergic diseases have become prevalent in our surroundings, affecting all organs and systems of the body. According to EAACI studies, 17. 3% of the population have food hypersensitivity (FH) in European countries. FH - is a combination of allergic reaction of the body to certain types of food, the mechanisms of development can be immune or non-immune. Gastrointestinal tract takes important place in the pathogenesis of food hypersensitivity. The mechanism of formation of lesions of the mucous membrane of the gastrointestinal tract in allergic diseases is the local sensitizing effect of food allergens, that violate the immune barrier of the intestine. FH causes inflammatory changes in the gastroduodenal area, where the duodenum is most affected. Allergic inflammation of the duodenum can include the presence of edema of the mucous membrane, erosion, fibrosis, hemorrhages, vascular enlargement and eosinophilia
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Підберезна Я. О.
Назва : Значення харчової та респіраторної алергії при атопічному дерматиті у дітей
Місце публікування : Український науково-медичний молодіжний журнал. - 2022. - № 1 спецвип. . - С. 43 (Шифр УУ14/2022/1 спецвип.)
MeSH-головна: ДЕРМАТИТ АТОПИЧЕСКИЙ -- DERMATITIS, ATOPIC
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ДЫХАТЕЛЬНАЯ ГИПЕРЧУВСТВИТЕЛЬНОСТЬ -- RESPIRATORY HYPERSENSITIVITY
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Атопічний дерматит (АД) - найпоширеніше хронічне запальне захворювання шкіри в дитячому віці, яким страждає більше 10 % дітей і що характеризується порушенням шкірного бар’єру через багатофакторні причини, включаючи генетично-детерміновані фактори, порушення імунної регуляції та дисбіоз мікробіома шкіри. Розвиток сенсибілізації до харчових та респіраторних алергенів при АД може мати велике значення в патогенезі АД. Мета роботи Визначити частоту харчової та респіраторної алергії в групі хворих на АД
Знайти схожі

7.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Суслікова Л. В., Сербенюк А. В., Лоншакова М. С.
Назва : Симптомний ендометріоз у жінок фертильного віку через призму аутоімунізації до харчових алергенів (Огляд літератури)
Місце публікування : Репродуктивне здоров’я жінки. - 2021. - № 5. - С. 65-71 (Шифр РУ16/2021/5)
MeSH-головна: ЭНДОМЕТРИОЗ -- ENDOMETRIOSIS
ФЕРТИЛЬНОСТЬ -- FERTILITY
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ИММУНИЗАЦИЯ -- IMMUNIZATION
Анотація: У статті наведений систематичний огляд наукових публікацій, посібників та рекомендацій за останні 10 років, які присвячені проблемі ендометріозу. Проведено систематизацію інформації стосовно етіопатогенетичних механізмів розвитку патології та даних мультидисциплінарного аналізу значення розладів вуглеводного обміну та харчових непереносимостей у перебігу симптомного ендометріозу. Ендометріоз є однією з найпоширеніших доброякісних гінекологічних проліферативних патологій у жінок в усьому світі. Вивчаючи структуру захворюваності на симптомний ендометріоз, було виявлено більш високу частоту порушень вуглеводного обміну та харчової непереносимості у цій групі пацієнток. Захворюваність на ендометріоз, поширеність порушень вуглеводного обміну та аутоімунізації демонструють суттєву тенденцію до почастішання та «помолодшання», що, безсумнівно, є наслідком нераціонального харчування та способу життя, надмірного споживання вуглеводних продуктів, соціальних особливостей життя сучасної жінки. Згідно із сучасними науковими даними, порушення метаболізму вуглеводів асоційовані із аутоімунізацією та імунною дисфункцією. На підставі аналізу даних літератури та результатів власних ретроспективних спостережень виявлено роль порушень вуглеводного обміну та аутоімунізації харчовими алергенами (глютен, фруктоза, лактоза) у маніфестації та прогресуванні симптомного ендометріозу. Через порушення взаємодії між ендокринною та імунною вісями регуляції жіночої репродуктивної системи внаслідок систематичної аутоімунізації певними агресивними харчовими компонентами, які можуть бути ендокринними дезрапторами та вторинними нейроендокринними месенджерами, у жінок із наявністю харчових непереносимостей і порушень вуглеводного обміну спостерігаються більш тяжкий перебіг ендометріозу, більш високі метаболічні ризики та нижча якість життя загалом. Нормалізація вуглеводного обміну шляхом застосування елімінаційної дієти із виключенням продуктів-дезрапторів є темою даної статті та напрямком пошуку ефективного і прийнятного для пацієнток алгоритму лікування ендометріозу
Знайти схожі

8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Шадрін О. Г., Гайдучик Г. А., Горянська М. Г.
Назва : Стан забезпеченості вітаміном D дітей раннього віку з гастроінтестинальними проявами харчової алергії
Місце публікування : Сучасна педіатрія. Україна. - Київ, 2021. - N 1. - С. 74-80 (Шифр СУ66/2021/1)
Примітки : Бібліогр. наприкінці ст.
Предметні рубрики: Аквадетрим
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЕ БОЛЕЗНИ -- GASTROINTESTINAL DISEASES
ВИТАМИНА D НЕДОСТАТОЧНОСТЬ -- VITAMIN D DEFICIENCY
ВИТАМИН D -- VITAMIN D
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Мета — вивчити забезпеченість вітаміном D дітей раннього віку з гастроінтестинальними проявами харчової алергії. Результати та висновки. За результатами оцінки забезпеченості вітаміном D дітей раннього віку з ГІХА шляхом визначення сироваткових концентрацій 25-гідроксикальциферолу встановлено недостатність вітаміну D у 86,7% пацієнтів — середній показник 26,39 (21,08–29,98) нг/мл. Призначення водного розчину холекальциферолу (Аквадетрим) у дозі 2000 ОД на добу протягом 1 міс дітям із гастроінтестинальною харчовою алергією сприяло нормалізації концентрації 25-гідроксикальциферолу у сироватці крові 92,3% дітей. На тлі застосування препарату вітаміну D (Аквадетрим) не виявлено випадків погіршення гастроінтестинальних і шкірних проявів захворювання; препарат «Аквадетрим» переносився добре, без побічних реакцій.
Знайти схожі

9.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Мацюра О. І., Беш Л. В.
Назва : Особливості нутрітивного статусу в дітей з харчовою алергією: оцінка лабораторних даних і аналіз харчового щоденника
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - С. 69 (Шифр КУ34/2020/2)
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ДЕТИ -- CHILD
ЛАБОРАТОРНЫЕ КЛИНИЧЕСКИЕ ТЕХНОЛОГИИ -- CLINICAL LABORATORY TECHNIQUES
Анотація: Елімінаційна дієта позбавляє організм повноцінного отримання поживних речовин, необхідних для підтримання збалансованого нутрітивного статусу. 2. Діти зі специфічною індукцією оральної толерантності зростають повністю як здорові. 3. Дані харчового щоденника дали змогу виявити, що пацієнти, яким упродовж тривалого часу вилучали основні продукти, потребують рівноцінної заміни іншими компонентами для забезпечення повноцінного обсягу поживних потреб
Знайти схожі

10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Yermak O., Babadzhan V., Amer L., Hryshyna I., Moroz H., Moskalenko L.
Назва : The diagnostics of food-cross reactivity PR-10 IgE – homologous proteins in patients with pollinosis
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - С. 64 (Шифр КУ34/2020/2)
MeSH-головна: РИНИТ АЛЛЕРГИЧЕСКИЙ СЕЗОННЫЙ -- RHINITIS, ALLERGIC, SEASONAL
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ИММУННЫЕ СЫВОРОТКИ -- IMMUNE SERA
Анотація: Pollinosis – a disease that is caused by the sensitization of the body to the pollen of wind-pollinated plants. They are widespread worldwide. According to WHO experts, pollinosis affects from 10% to 40% of the population of different countries, and the proportion of pollinosis among other allergic diseases reaches 29%. Pollinosis most often manifested by rhinitis, conjunctivitis, bronchospasm which can lead to bronchial asthma. Food allergic reactions in pollinosis are caused by respiratory sensitization to inhaled pollen allergens and is expressed by a cross-nutritional response in patients with pollinosis. Today is the era of molecular allergology, which has turned the notion of classical allergology and made possible a more personalized approach to diagnosis and treatment. Extracts were extracted from the plants, from which specific allergic components were obtained, within which the cross-reactions are possible due to the homologous structure of the allergen molecule. The most severe cross-reactivity is usually observed in the group PR-10, the main representer of which is the protein Bet v1– the main allergen of birch. It has a homologous structure with the allergen of apples, peaches and other stone fruits, nuts, potatoes, etc.
Знайти схожі

11.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Бачу М. І.
Назва : Частота поєднання дифузного зобу та харчової алергії в дітей з йододефіцитного регіону
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - С. 65 (Шифр КУ34/2020/2)
MeSH-головна: ЗОБ ДИФФУЗНЫЙ ТОКСИЧЕСКИЙ -- GRAVES DISEASE
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ИОД -- IODINE
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Вплив чинників харчової алергії є вторинним на тлі існуючого йодного дефіциту легкого ступеня та здатен потенціювати та модифікувати його ефекти
Знайти схожі

12.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Черниш Ю. Р., Охотнікова О. М.
Назва : Не-IgE-опосередкована гастроінтестинальна харчова алергія у дітей на грудному вигодовуванні
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - С. 73 (Шифр КУ34/2020/2)
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ГРУДНОЕ ВСКАРМЛИВАНИЕ -- BREAST FEEDING
ДЕТИ -- CHILD
МИКРОБИОТА -- MICROBIOTA
ГАСТРОИНТЕСТИНАЛЬНЫЕ ГОРМОНЫ -- GASTROINTESTINAL HORMONES
Анотація: До не-IgE-опосередкованої харчової алергії (ХА) належать: білок-індукований ентероколітичний синдром (FPIES), білок-індукований алергічний проктоколіт (FPIAP), білок-індукована алергічна ентеропатія (FPE) та білок-індуковані порушення моторики (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба та закрепи). Симптоми: блювання, абдомінальний дискомфорт на тлі плачу та неспокою, діарея, кров у випорожненнях, здуття живота, затримка набору ваги, закрепи, гіпоальбумінемія, залізодефіцитна анемія. Найчастіші тригери: коров’яче молоко, соя, пшениця та яйця
Знайти схожі

13.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Шадрін О. Г., Горянська М. Г.
Назва : Стан мікробіоти кишківника та ефективність його корекції в дітей з харчовою алергією
Паралельн. назви :Intestinal microbiota and the correction efficiency in children with food allergy
Місце публікування : Дитячий лікар. - 2020. - N 4. - С. 5-9 (Шифр ДУ23/2020/4)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: МИКРОБИОТА -- MICROBIOTA
КИШЕЧНИК -- INTESTINES
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS
ДИАГРАММЫ -- CHARTS
Анотація: Харчова алергія є важливою проблемою педіатрії, поширеність якої серед дитячого населення сягає 10-20%. Одним з основних місць проникнення алергенів до організму дитини, особливо в дітей раннього віку, є травний тракт, який часто в разі алергічних реакцій є і мішенню ураження. Саме тому сьогодні велика увага приділяється вивченню впливу мікробіоти кишківника на патогенез і перебіг харчової алергії в дітейThe article analyzes the role of the intestinal microbiome in the pathogenesis and course of food allergy in children. The qualitative and quantitative changes in the intestinal microbiota of young children with gastrointestinal food allergy are considered. In 45.5% of children with gastrointestinal food allergy, there was no growth of lactobacilli, in 87.9% – insufficient growth of bifidobacteria, in 60.6% of the examined children – an increased growth of opportunistic microorganisms. In general, the overwhelming majority of the examined children with gastrointestinal allergy (94%) had intestinal dysbiosis of varying degrees. It was shown that the use of probiotic strains Lactobacillus rhamnosus GG and Bifidobacterium breve BR03 in young children with gastrointestinal food allergy led to an effective correction of the qualitative and quantitative composition of microflora
Знайти схожі

14.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Назва : Дитяча пульмонологія та алергологія: актуальні питання
Місце публікування : Український медичний часопис. - 2020. - Т. 1, № 1. - С. 68-72 (Шифр УУ13/2020/1/1)
MeSH-головна: АСТМА БРОНХИАЛЬНАЯ -- ASTHMA
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ПНЕВМОНИЯ -- PNEUMONIA
КАШЕЛЬ -- COUGH
ЭНТЕРОКОЛИТ -- ENTEROCOLITIS
ДЕТИ -- CHILD
ФЕНОТИП -- PHENOTYPE
Анотація: 24 січня 2020 р. у Харкові відбулася 27-ма Вільнюська міжнародна конференція «Школа дитячої пульмонології та алергології», організаторами якої виступили Литовське товариство дитячих пульмонологів, Українсько-литовська громадська рада медичних реформ, Вільнюський університет, Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова, Київський медичний університет, Харківський національний медичний університет, за активної підтримки Східноукраїнської академії педіатрії та технічного партнера компанії NEW VIVO. Під час лекцій, майстер-класів, дискусій, розгляду клінічних кейсів провідні спеціалісти з Литви, Молдови та України ознайомили слухачів із сучасними рекомендаціями діагностики й терапії найпоширеніших пульмонологічних та алергологічних захворювань, приділивши особливу увагу двом нозологіям — бронхіальній астмі та пневмонії, а також поділилися власним клінічним досвідом
Знайти схожі

15.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Черней Н. Я.
Назва : Показники ендотеліну-1 в дітей з поєднаною патологією верхніх відділів травного тракту та харчовою алергією
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - С. 74 (Шифр КУ34/2020/2)
MeSH-головна: ЭНДОТЕЛИН-1 -- ENDOTHELIN-1
ДЕТИ -- CHILD
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЙ ТРАКТ -- GASTROINTESTINAL TRACT
Анотація: Серед неінфекційних захворювань хвороби органів травлення сьогодні посідають третє місце за поширеністю. Причому за останні 10 років у структурі гастроентерологічної патології переважають ураження верхніх відділів травного тракту (ВВТТ). Одним з тригерних чинників розвитку патології травної системи в дітей є харчові алергени. Першим проявом алергічної патології у дітей, як правило, є харчова алергія (ХА)
Знайти схожі

16.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Редькін Р., Орловецька Н., Данькевич О.
Назва : Їсти подано: харчова алергія та харчові алергени
Місце публікування : Фармацевт практик. - 2019. - № 5. - С. 32-34 (Шифр ФУ17/2019/5)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ -- FOOD
ДЕТИ -- CHILD
ДИЕТОЛОГИЯ -- DIETETICS
ИММУННОЙ СИСТЕМЫ ПРОЦЕССЫ -- IMMUNE SYSTEM PROCESSES
Анотація: Коли мова заходить про харчову алергію, перше, що спадає на думку, — шоколад, полуниця, мандарини… Насправді, універсального «рейтингу популярності» алергенів не існує, і для різних людей і в різних куточках планети він виглядає по-своєму. Наприклад, шоколад практично ніколи не спричиняє алергії у аборигенів, що проживають на берегах річки Параїба-ду-Сул (Paraíba do Sul) — слабким відваром какао-бобів тут вже багато століть вигодовують немовлят, позбавлених материнського молока
Знайти схожі

17.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Березенко В. С., Киян Т. А., Горобець А. О.
Назва : Особливості харчування та фізичного розвитку підлітків з хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони на тлі харчової гіперчутливості
Місце публікування : Перинатологія та педіатрія. - 2019. - № 1. - С. 52-57 (Шифр ПУ3/2019/1)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЕ БОЛЕЗНИ -- GASTROINTESTINAL DISEASES
ФИЗИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ КАРТЫ -- GROWTH CHARTS
ПИЩЕВЫЕ ПРИВЫЧКИ -- FOOD HABITS
ПОДРОСТКИ -- ADOLESCENT
Анотація: Мета — оцінити фізичний розвиток, харчові звички, кількісну та якісну відповідність раціону підлітків із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони на тлі харчової гіперчутливості. Пацієнти та методи. Обстежено 103 підлітки віком від 12 до 17 років із верифікованим хронічним гастритом і хронічним дуоденітом. Обстежені були поділені на дві групи: I групу становили 63,1% (n=65) підлітків із харчовою гіперчутливістю, II групу — 36,9% (n=38) без харчової гіперчутливості. Для оцінки фізичного розвитку проведено антропометричні дослідження (зріст, вага та визначення індексу маси тіла за формулою ІМТ=кг/м2). Усі розрахунки здійснено з використанням програми ВООЗ «AnthroPlus» для персональних комп’ютерів (2009). Ознаки гармонійності та дисгармонійності фізичного розвитку оцінено за процентильними таблицями. Дисгармонійний розвиток визначено при розбіжності значень ваги до зросту в два коридори. Аналіз добового раціону проведено за розробленими нами анкетами, які містили блоки питань щодо оцінки режиму харчування; вживання свіжих овочів та фруктів; відвідування закладів «швидкого харчування»; наявності в раціоні продуктів гістамінолібераторів, простих цукрів та пекарських виробів; а також щодо оцінки фізичної активності дитини, кількості проведеного часу за комп’ютером та гаджетами, перебування на свіжому повітрі. Результати. Оцінка добового раціону підлітків дала змогу встановити, що частіше дотримувалися режиму харчування діти I групи — 61,5% (n=40), на відміну від підлітків ІІ групи — 34,2% (n=13), (χ2=7,2; p=0,009), (OR=3,1 (1,33-7,1)). Пацієнти І та ІІ групи щоденно проводили по 5 [0,3-12] годин за комп’ютером та гаджетами. Прогулянки на свіжому повітрі займали в середньому 1 год. у 53,4% дітей обох груп. Висновки. Добовий раціон підлітків із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони є незбалансованим за якісними та кількісними характеристиками. Так, 55,4% підлітків із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони та харчовою гіперчутливістю недоотримували жирів та мали недостатній добовий калораж спожитої їжі Purpose. To assess physical development, nutritional habits, quantitative and qualitative compliance of the diet of adolescents with chronic gastroduodenal pathology with food hypersensitivity. Patients and methods. 100 adolescents-patients (aged from 12 to 17 years old) with chronic gastritis and duodenitis. Patients were divided into two groups: the I group accounted for 63.1% (n=65) of adolescents with food hypersensitivity and the II group accounted for 36.9% (n=38) of adolescents without food hypersensitivity. To assess the physical development, anthropometric studies were conducted (height, weight, and determination of body mass index by using the formula BMI = kg/m2). All calculations were carried out by using the WHO AnthroPlus program for personal computers (2009). Signs of harmony and disharmony of physical development are estimated by percentile tables. Disharmonious development is determined by the difference between weight values and growth in two corridors. The analysis of the daily ration was carried out according to the questionnaires developed by us. They contained blocks of questions relating to the assessment of diet; eating fresh vegetables and fruits; visiting of «fast food» entities; the presence of histamine products, simple sugars and bakery products in the diet; as well as assessing the physical activity of the child, the amount of time spent at the computer and gadgets, staying in the fresh air. Results. The assessment of the daily ration of adolescents allowed us to determine that children of the I group were keeping to the diet more often (61.5% (n=40)) compared to children of the II group (34.2% (n=13)), (χ2=7.2, p=0.009), (OR=3.1 (1.33-7.1)). Patients of the I and II groups spent 5 [0.3-12] hours daily at the computer and gadgets. On average, outdoor walks took 1 hour of 53.4% of children in both groups. Conclusions. The daily ration of adolescents with chronic diseases of the gastroduodenal zone was unbalanced by qualitative and quantitative characteristics. Thus, 55.4% of adolescents with chronic diseases of the gastroduodenal zone and food hypersensitivity didn’t receive enough remount of fats and had insufficient daily calories of consumed food
Знайти схожі

18.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Антипкін Ю. Г., Лапшин В. Ф., Уманець Т. Р., Матвєєва С. Ю., Кондратенкова Т. В., Смірнова О. А., Степанова Л. С., Толкач С. І.
Назва : Ефективність сублінгвальної алерген-специфічної імунотерапії у дітей з березово-харчовим синдромом
Паралельн. назви :Effectiveness of sublingual allergen-specific immunotherapy in children with birch–food syndrome
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2019. - N 2. - С. 63-64 (Шифр КУ34/2019/2)
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ДЕТИ -- CHILD
ИММУНОТЕРАПИЯ -- IMMUNOTHERAPY
Анотація: Встановлено, що призначення сублінгвальної алерген-специфічної імунотерапії дітям з березово-харчовим синдромом сприяло зменшенню загального показника TSS (3,97±0,18, через 3 роки – 0,59±0,07 у порівнянні з групою контролю – 3,1±0,11 та 3,79±0,17 відповідно) та VAS (до лікування 5,23±0,21 в групі з березово-харчовим синдромом та через 3 роки – 1,71±0,17, в групі контролю – 5,54±0,26 та 4,81±0,28 відповідно), регресу запальних змін у слизовій оболонці носа (зменшення назальної еозинофілії з 35,95±3,50% до 7,37±0,51% в групі з березово-харчовим синдромом та з 35,28±3,03% до 27,00±0,26% в контрольній групі), формуванням толерантності до причинних харчових алергенів у 78,9% дітей з березово-харчовим синдромом і відсутність в групі контролюЗастосування сублінгвальної алерген-специфічної імунотерапії у дітей з березово-харчовим синдромом сприяє формуванню толерантності до причинних харчових алергенів та чинить лікувально-профілактичний ефект на перебіг полінозу
Знайти схожі

19.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Зайков С. В., Гришило П. В., Кириленко Т. В.
Назва : Чи існує проблема алергії на кофеїн і кофеїновмісні продукти?
Паралельн. назви :Is there a problem of allergy to caffein and caffein- containing products?
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2019. - N 1. - С. 14-20 (Шифр КУ34/2019/1)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
Предметні рубрики: Цетрин-- прием-- тер прим-- фарм
MeSH-головна: КОФЕИН -- CAFFEINE
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
КОЖНЫЕ ТЕСТЫ НА ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЮ -- PATCH TESTS
ОПИСАНИЕ СЛУЧАЕВ -- CASE REPORTS
ЦЕТИРИЗИН -- CETIRIZINE
Анотація: Вивчено сучасний стан проблеми алергії на кофеїн і кофеїн продукти. Розглянуто етіологія, механізми розвитку, клінічні особливості даного виду алергії, сучасні методи діагностики алергії на кофеїн і можливості лікування пацієнтів з алергією на кофеиносодержащие продуктиЗібрана впродовж багатьох років у різних країнах інформація дає змогу говорити про вплив вживання кофеїну на нейропсихічну сферу людини, серцево-судинну, ендокринну, імунну, сечовидільну, м’язову, травну системи. Але як часто виникає гіперчутливість до кофеїну, які ефекти він може спричинити в людини з алергопатологією, як діагностувати алергію до кофеїну, як лікувати таких пацієнтів? Зазначені питання, на жаль, не дуже детально висвітлені в медичній літературі. Саме тому нами в даній публікації був обраний цей напрям дослідженняThe current state of the problem of allergy to caffeine and caffeine-containing products are studied. The etiology, developmental mechanisms, clinical features of this type of allergy are considered, modern methods of diagnosing caffeine allergy and the possibilities of treating patients with allergy to caffeine-containing products are presented
Знайти схожі

20.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Карпушенко Ю. В.
Назва : Харчова алергія та функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту у дітей — синтропія чи інтерференція?
Паралельн. назви :Food allergy and functional disorders of gastrointestinal tract in children – SYNTROPY or interference?
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2019. - N 2. - С. 16-19 (Шифр КУ34/2019/2)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЙ ТРАКТ -- GASTROINTESTINAL TRACT
ДЕТИ -- CHILD
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
КОМОРБИДНОСТЬ -- COMORBIDITY
ИММУНОЛОГИЧЕСКИЕ ТЕСТЫ -- IMMUNOLOGIC TESTS
КЛИНИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ -- CLINICAL TRIAL
Анотація: У статті представлені результати обстеження дітей з функціональною патологією травної системи і харчовою алергією. Доведено роль алергічного чинника в розвитку функціональних розладів шлунково-кишкового тракту, які протікають з порушенням секреторної і моторної діяльності, залученням нервової та імунної систем, які, в свою чергу, впливають на перебіг алергічного процесуThe results of research of the patients with functional gastrointestinal disorders and food allergy are presented in article. The role of allergic factor in the development of the functional digestive system pathology with secretory and motor dysfunctions in children is proven. And functional digestive disorders affect the course of the allergy because of involvement in the process nervous and immune system
Знайти схожі

 1-20    21-40   41-60   61-80   81-100   101-120      
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)