Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (15)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 150
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-40   41-60   61-80   81-100   101-120      
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Guaderas J. C.
Назва : Чи це харчова алергія?
Місце публікування : Медицина світу. - 2004. - Т. XVII, № 9. - С. 234-239 (Шифр 40299/2004/XVII/9)
Предметні рубрики: Пищевая гиперсенсибилизация
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Majamaa H., Isolauri E.
Назва : Пробиотики: современный подход к лечению пищевой аллергии
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2014. - № Спец. выпуск №2. - С. 64-69 (Шифр КУ34/2014/Спец. выпуск №2)
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
КИШЕЧНЫЕ БОЛЕЗНИ -- INTESTINAL DISEASES
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS

Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Mukherjee T., ElsayedH. A. S., Mousa Y A. B.
Назва : Morphological manifestations of chronic duodenitis in adolescents with food hypersensitivity
Місце публікування : Український науково-медичний молодіжний журнал. - 2022. - № 1 спецвип. . - С. 12 (Шифр УУ14/2022/1 спецвип.)
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ДВЕНАДЦАТИПЕРСТНОЙ КИШКИ БОЛЕЗНИ -- DUODENAL DISEASES
ИММУННОГО КОМПЛЕКСА БОЛЕЗНИ -- IMMUNE COMPLEX DISEASES
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Allergic diseases have become prevalent in our surroundings, affecting all organs and systems of the body. According to EAACI studies, 17. 3% of the population have food hypersensitivity (FH) in European countries. FH - is a combination of allergic reaction of the body to certain types of food, the mechanisms of development can be immune or non-immune. Gastrointestinal tract takes important place in the pathogenesis of food hypersensitivity. The mechanism of formation of lesions of the mucous membrane of the gastrointestinal tract in allergic diseases is the local sensitizing effect of food allergens, that violate the immune barrier of the intestine. FH causes inflammatory changes in the gastroduodenal area, where the duodenum is most affected. Allergic inflammation of the duodenum can include the presence of edema of the mucous membrane, erosion, fibrosis, hemorrhages, vascular enlargement and eosinophilia
Знайти схожі

4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Yermak O., Babadzhan V., Amer L., Hryshyna I., Moroz H., Moskalenko L.
Назва : The diagnostics of food-cross reactivity PR-10 IgE – homologous proteins in patients with pollinosis
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - С. 64 (Шифр КУ34/2020/2)
MeSH-головна: РИНИТ АЛЛЕРГИЧЕСКИЙ СЕЗОННЫЙ -- RHINITIS, ALLERGIC, SEASONAL
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ИММУННЫЕ СЫВОРОТКИ -- IMMUNE SERA
Анотація: Pollinosis – a disease that is caused by the sensitization of the body to the pollen of wind-pollinated plants. They are widespread worldwide. According to WHO experts, pollinosis affects from 10% to 40% of the population of different countries, and the proportion of pollinosis among other allergic diseases reaches 29%. Pollinosis most often manifested by rhinitis, conjunctivitis, bronchospasm which can lead to bronchial asthma. Food allergic reactions in pollinosis are caused by respiratory sensitization to inhaled pollen allergens and is expressed by a cross-nutritional response in patients with pollinosis. Today is the era of molecular allergology, which has turned the notion of classical allergology and made possible a more personalized approach to diagnosis and treatment. Extracts were extracted from the plants, from which specific allergic components were obtained, within which the cross-reactions are possible due to the homologous structure of the allergen molecule. The most severe cross-reactivity is usually observed in the group PR-10, the main representer of which is the protein Bet v1– the main allergen of birch. It has a homologous structure with the allergen of apples, peaches and other stone fruits, nuts, potatoes, etc.
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Беш Л. В., Фус С. В., Мацюра О. І., Микитчин О. М.
Назва : Індивідуальний підбір програм харчування у дітей з різними формами алергії
Місце публікування : Современная педиатрия. - Київ, 2017. - N 7. - С. 64-69 (Шифр СУ26/2017/7)
Примітки : Бібліогр.: с. 69
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
МОЛОКО, ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- MILK HYPERSENSITIVITY
ОПИСАНИЕ СЛУЧАЕВ -- CASE REPORTS
ДЕТИ -- CHILD
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Абатуров О. Є., Ликова А. Е.
Назва : Хронічна Helicobacter pylori-асоційована інфекція у дітей, парацелюлярна проникність слизової оболонки шлунка та харчова алергія
Паралельн. назви :Chronic Helicobacter pylori-assotiated infection in children, paracellular permeability of the gastric mucosa and food allergy
Місце публікування : Здоровье ребёнка. - 2019. - N 1. - С. 69-74 (Шифр ЗУ27/2019/1)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: HELICOBACTER PYLORI -- HELICOBACTER PYLORI
ДЕТИ -- CHILD
БИОЛОГИЧЕСКИЙ ТРАНСПОРТ -- BIOLOGICAL TRANSPORT
КЛАУДИНЫ -- CLAUDINS
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ОБЗОР -- REVIEW
Анотація: Питання, пов’язані з дисфункцією щільних контактів, протягом останніх років є одними з найбільш актуальних і таких, що вивчаються, у науковому світі. Незважаючи на вагомі досягнення, на сьогодні все ще залишаються відкритими багато проблем. У цьому огляді обговорюється молекулярна структура та регуляція щільних контактів слизової оболонки шлунка, роль бактерії Helicobacter pylori у розвитку харчової алергії у дітей, а також можливість медикаментозної регуляції парацелюлярної проникності слизової оболонки шлунка. Для написання статті здійснювався пошук інформації з використанням баз даних Scopus, Web of Science, MedLine, PubMed, Google ScholarCurrently, issues related to tight junction dysfunction, are one of the most relevant and studied in scientific world. In spite of significant achievements, many problems are still open today. This review discusses the molecular structure and regulation of stomach tight junctions, the relationship between Helicobacter pylori and food allergy in children and the possibility of pharmacological regulation of paracellular permeability of the gastric mucosa. To write the article, information was searched using Scopus, Web of Science, MEDLINE, PubMed and Google Scholar databases
Знайти схожі

7.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Адаева-Янаева Х. А., Муслимова З. А., Мачарадзе Д. Ш.
Назва : Аллергия на мясо. Клинические случаи
Місце публікування : Лечащий Врач. - 2015. - № 4. - С. 10-14 (Шифр ЛР13/2015/4)
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
МЯСО -- MEAT
АНАФИЛАКСИЯ -- ANAPHYLAXIS
ЖЕЛАТИНА -- GELATIN
ОПИСАНИЕ СЛУЧАЕВ -- CASE REPORTS
Знайти схожі

8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Шадрін О. Г., Ковальчук А. А., Дюкарева С. В., Гайдучик Г. А., Чернега Н. Ф.
Назва : Актуальні питання застосування елімінаційних заходів у дітей грудного і раннього віку з харчовою алергією
Місце публікування : Перинатологія та педіатрія. - 2016. - № 1. - С. 100-102 (Шифр ПУ3/2016/1)
Примітки : Библиогр.: с. 102
Предметні рубрики: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ
ДИЕТОТЕРАПИЯ
ДЕТСКОГО ПИТАНИЯ ПРОДУКТЫ
Знайти схожі

9.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Назва : Актуальная проблема: перекрестная аллергия
Місце публікування : Фармацевт-практик. - 2015. - № 7/8. - С. 11 (Шифр ФУ17/2015/7/8)
Предметні рубрики: Цетрин (Цетиризин)
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ПЫЛЬЦА -- POLLEN
Знайти схожі

10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Кряжев О. В., Овчаренко Л. С., Вертегел А.О., Самохін І. В., Андрієнко Т. Г., Жихарева Н. В.
Назва : Алгоритм корекції дефіциту кальцію в дітей раннього віку з проявами харчової алергії
Місце публікування : Здоровье ребенка. - 2014. - № 6. - С. 20-24 (Шифр ЗУ27/2014/6)
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
КАЛЬЦИЙ -- CALCIUM
ГИПОКАЛЬЦИЕМИЯ
КОСТЕЙ БОЛЕЗНИ МЕТАБОЛИЧЕСКИЕ -- BONE DISEASES, METABOLIC
ОСТЕОГЕНЕЗ -- OSTEOGENESIS
МЛАДЕНЕЦ -- INFANT
КАЛЬЦИЯ ЦИТРАТ -- CALCIUM CITRATE
Знайти схожі

11.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Недільська С. М., Пахольчук О. П., Бессікало Т. Г., Шевченко О. О., Кізілова І. А.
Назва : Алергія на морепродукти у дітей: їсти чи не їсти
Місце публікування : Алергія у дитини. - Львів, 2013. - № 1/2. - С. 37 (Шифр АУ32/2013/1/2)
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
РЫБЫ -- FISHES
МОРСКИЕ ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ -- SEAFOOD
ДЕТИ -- CHILD
Знайти схожі

12.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Бєлоусова О. Ю., Карпушенко Ю. В.
Назва : Алгоритм діагностики захворювань підшлункової залози в дітей із харчовою сенсибілізацією
Місце публікування : Перинатологія та педіатрія. - 2013. - № 4. - С. 47-50 (Шифр ПУ3/2013/4)
MeSH-головна: ПОДЖЕЛУДОЧНОЙ ЖЕЛЕЗЫ БОЛЕЗНИ -- PANCREATIC DISEASES
ПАНКРЕАТИТ ХРОНИЧЕСКИЙ -- PANCREATITIS, CHRONIC
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
АЛГОРИТМЫ -- ALGORITHMS
Знайти схожі

13.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Балаболкин И. И., Чистова Л. В.
Назва : Морфофункциональное состояние желудка и тонкой кишки у детей с пищевой аллергией и влияние на него патогенетической терапии
Місце публікування : Педиатрия. Журнал им. Г.Н.Сперанского. - 2002. - № 3. - С. 26-29 (Шифр ПР21/2002/3)
MeSH-головна: ЖЕЛУДОК -- STOMACH
ТОНКАЯ КИШКА -- INTESTINE, SMALL
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ДЕСЕНСИБИЛИЗИРУЮЩИЕ СРЕДСТВА -- ANTI-ALLERGIC AGENTS
ДЕТИ -- CHILD
Знайти схожі

14.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Бачу М. І.
Назва : Частота поєднання дифузного зобу та харчової алергії в дітей з йододефіцитного регіону
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - С. 65 (Шифр КУ34/2020/2)
MeSH-головна: ЗОБ ДИФФУЗНЫЙ ТОКСИЧЕСКИЙ -- GRAVES DISEASE
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ИОД -- IODINE
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Вплив чинників харчової алергії є вторинним на тлі існуючого йодного дефіциту легкого ступеня та здатен потенціювати та модифікувати його ефекти
Знайти схожі

15.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Бельмер С., Хавкин А.
Назва : Непереносимость глютена и показания к безглютеиновой диете
Місце публікування : Врач. - 2011. - № 5. - С. 17-21 (Шифр ВР59/2011/5)
Предметні рубрики: Целиакия-- диет тер
Глютин-- вред возд
Пищевая гиперсенсибилизация
Диета с ограничением белков
Знайти схожі

16.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Беляєв К. К.
Назва : Святкувальні закономірності. Закони біології подібні до законів фізики – їм все одно, що нам «все одно»
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2018. - N 8. - С. 49-57 (Шифр КУ34/2018/8)
MeSH-головна: ПРАЗДНИКИ -- HOLIDAYS
ЖИРЫ ПИЩЕВЫЕ -- DIETARY FATS
ПИЩЕВЫЕ ПРИСТРАСТИЯ -- DIET FADS
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТАЯ СИСТЕМА -- CARDIOVASCULAR SYSTEM
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): коуніса синдром
Анотація: Праця писалась не з метою надання конкретних рекомендацій щодо святкувань, оскільки це неможливо, а хотілося лише привернути увагу, не «доказати», а «показати і вказати», що нерідко ложкою і виделкою ми можемо, посиливши запалення, вкоротити собі віку. Вже з дитинства деякі харчові фактори ризику, які діють роками, створюють фоновий хворобливий стан, а святкування іноді стають лише «заключним акордом»
Знайти схожі

17.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Березенко В. С., Киян Т. А., Горобець А. О.
Назва : Особливості харчування та фізичного розвитку підлітків з хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони на тлі харчової гіперчутливості
Місце публікування : Перинатологія та педіатрія. - 2019. - № 1. - С. 52-57 (Шифр ПУ3/2019/1)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЕ БОЛЕЗНИ -- GASTROINTESTINAL DISEASES
ФИЗИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ КАРТЫ -- GROWTH CHARTS
ПИЩЕВЫЕ ПРИВЫЧКИ -- FOOD HABITS
ПОДРОСТКИ -- ADOLESCENT
Анотація: Мета — оцінити фізичний розвиток, харчові звички, кількісну та якісну відповідність раціону підлітків із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони на тлі харчової гіперчутливості. Пацієнти та методи. Обстежено 103 підлітки віком від 12 до 17 років із верифікованим хронічним гастритом і хронічним дуоденітом. Обстежені були поділені на дві групи: I групу становили 63,1% (n=65) підлітків із харчовою гіперчутливістю, II групу — 36,9% (n=38) без харчової гіперчутливості. Для оцінки фізичного розвитку проведено антропометричні дослідження (зріст, вага та визначення індексу маси тіла за формулою ІМТ=кг/м2). Усі розрахунки здійснено з використанням програми ВООЗ «AnthroPlus» для персональних комп’ютерів (2009). Ознаки гармонійності та дисгармонійності фізичного розвитку оцінено за процентильними таблицями. Дисгармонійний розвиток визначено при розбіжності значень ваги до зросту в два коридори. Аналіз добового раціону проведено за розробленими нами анкетами, які містили блоки питань щодо оцінки режиму харчування; вживання свіжих овочів та фруктів; відвідування закладів «швидкого харчування»; наявності в раціоні продуктів гістамінолібераторів, простих цукрів та пекарських виробів; а також щодо оцінки фізичної активності дитини, кількості проведеного часу за комп’ютером та гаджетами, перебування на свіжому повітрі. Результати. Оцінка добового раціону підлітків дала змогу встановити, що частіше дотримувалися режиму харчування діти I групи — 61,5% (n=40), на відміну від підлітків ІІ групи — 34,2% (n=13), (χ2=7,2; p=0,009), (OR=3,1 (1,33-7,1)). Пацієнти І та ІІ групи щоденно проводили по 5 [0,3-12] годин за комп’ютером та гаджетами. Прогулянки на свіжому повітрі займали в середньому 1 год. у 53,4% дітей обох груп. Висновки. Добовий раціон підлітків із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони є незбалансованим за якісними та кількісними характеристиками. Так, 55,4% підлітків із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони та харчовою гіперчутливістю недоотримували жирів та мали недостатній добовий калораж спожитої їжі Purpose. To assess physical development, nutritional habits, quantitative and qualitative compliance of the diet of adolescents with chronic gastroduodenal pathology with food hypersensitivity. Patients and methods. 100 adolescents-patients (aged from 12 to 17 years old) with chronic gastritis and duodenitis. Patients were divided into two groups: the I group accounted for 63.1% (n=65) of adolescents with food hypersensitivity and the II group accounted for 36.9% (n=38) of adolescents without food hypersensitivity. To assess the physical development, anthropometric studies were conducted (height, weight, and determination of body mass index by using the formula BMI = kg/m2). All calculations were carried out by using the WHO AnthroPlus program for personal computers (2009). Signs of harmony and disharmony of physical development are estimated by percentile tables. Disharmonious development is determined by the difference between weight values and growth in two corridors. The analysis of the daily ration was carried out according to the questionnaires developed by us. They contained blocks of questions relating to the assessment of diet; eating fresh vegetables and fruits; visiting of «fast food» entities; the presence of histamine products, simple sugars and bakery products in the diet; as well as assessing the physical activity of the child, the amount of time spent at the computer and gadgets, staying in the fresh air. Results. The assessment of the daily ration of adolescents allowed us to determine that children of the I group were keeping to the diet more often (61.5% (n=40)) compared to children of the II group (34.2% (n=13)), (χ2=7.2, p=0.009), (OR=3.1 (1.33-7.1)). Patients of the I and II groups spent 5 [0.3-12] hours daily at the computer and gadgets. On average, outdoor walks took 1 hour of 53.4% of children in both groups. Conclusions. The daily ration of adolescents with chronic diseases of the gastroduodenal zone was unbalanced by qualitative and quantitative characteristics. Thus, 55.4% of adolescents with chronic diseases of the gastroduodenal zone and food hypersensitivity didn’t receive enough remount of fats and had insufficient daily calories of consumed food
Знайти схожі

18.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Беш Л. В.
Назва : Первинна профілактика алергії у дітей: переконує те, що доведено
Місце публікування : Алергія у дитини. - Львів, 2013. - № 1/2. - С. 2-6 (Шифр АУ32/2013/1/2)
MeSH-головна: ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ НЕМЕДЛЕННОГО ТИПА -- HYPERSENSITIVITY, IMMEDIATE
ДЕТИ -- CHILD
ПРОФИЛАКТИКА ПЕРВИЧНАЯ -- PRIMARY PREVENTION
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
НОВОРОЖДЕННЫЙ -- INFANT, NEWBORN
ПРЕНАТАЛЬНЫЙ ПЕРИОД, ПИТАНИЯ БЕРЕМЕННЫХ ФИЗИОЛОГИЯ -- PRENATAL NUTRITIONAL PHYSIOLOGICAL PHENOMENA
МОЛОЧНЫЕ СМЕСИ ДЛЯ ВСКАРМЛИВАНИЯ МЛАДЕНЦА -- INFANT FORMULA
ДЕРМАТИТ АТОПИЧЕСКИЙ -- DERMATITIS, ATOPIC
Знайти схожі

19.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Беш Л. В., Мацюра О. І., Беш О. М.
Назва : Харчова алергія у дітей: міфи і реальність
Місце публікування : Алергія у дитини. - 2023. - № 31/32. - С. 2-4 (Шифр АУ32/2023/31/32)
MeSH-головна: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ДЕТИ -- CHILD
ДИАГНОСТИЧЕСКИЕ ОШИБКИ -- DIAGNOSTIC ERRORS
ИММУНОГЛОБУЛИН E -- IMMUNOGLOBULIN E
ИММУННОЕ ОТКЛОНЕНИЕ -- IMMUNE EVASION
Анотація: Багато міфів сьогодні породжує проблема харчової гіперчутливості, яка об’єднує велику кількість патологічних станів, зумовлених різними варіантами патогенезу. Попри прогресивне зростання поширеності даної патології у дитячій популяції, представлені в літеретурі епідеміологічні дані мають великий діапазон коливань [1, 2]. Водночас розуміємо, що оцінити реальну поширеність харчової гіперреактивності серед дітей у нашій країні на сьогодні складно, оскільки масштабні епідеміологічні дослідження з вивчення даної патології поодинокі. Насамперед, така ситуація пояснюється труднощами проведення якісних епідеміологічних досліджень й отриманням статистичних даних переважно на підставі звернень за медичною допомогою, а не на активного виявлення патології
Знайти схожі

20.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Богомолов А. Є.
Назва : Синдром оральної алергії. Огляд літератури
Паралельн. назви :Oral allergy syndrome. Literature review
Місце публікування : Український журнал дерматології, венерології, косметології. - 2022. - № 3/4. - С. 49-53 (Шифр УУ32/2022/3/4)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ОБЗОР -- REVIEW
ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- HYPERSENSITIVITY
РОТОВОЙ ПОЛОСТИ БОЛЕЗНИ -- MOUTH DISEASES
БОЛЕЗНЕЙ ЭПИДЕМИЧЕСКИЕ ВСПЫШКИ -- DISEASE OUTBREAKS
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ГИСТАМИНА АНТАГОНИСТЫ -- HISTAMINE ANTAGONISTS
Анотація: Мета роботи — вдосконалити методи диференційної діагностики та принципи ведення пацієнтів із синдромом оральної алергії (СОА). Матеріали та методи. Представлено огляд літератури і проаналізовано діагностичні підходи та принципи ведення пацієнтів із СОА. Результати та обговорення. СОА — це тип харчової алергії, обмежений слизовою оболонкою порожнини рота та спричинений вживанням переважно сирих фруктів, овочів, ароматизаторів та горіхів. Дані щодо поширеності СОА значно варіюють залежно від дослідження з огляду на використання різних критеріїв включення та виключення пацієнтів. Утім, є повідомлення про його частоту від 4,7 до понад 20 % у дітей і від 13 до 53,8 % у дорослих. Достовірно відомо, що серед дитячої популяції СОА переважно діагностують у підлітків. Етіологічно СОА спричиняють харчові алергени; здебільшого це необроблені фрукти та сирі овочі, які потрапляють у ротоглотку хворого. Алергени в їжі, яка зумовлює СОА, фактично інактивуються під дією шлункового соку, тому після проковтування їжі реакція зазвичай припиняється. Висновки. СОА є підтипом харчової алергії, з якою стикаються в своїй практичній роботі алергологи, дерматологи, лікарі загальної практики — сімейної медицини. Після контакту з їжею у пацієнтів виникають такі симптоми: свербіж губ і ротоглотки; парестезія; ангіоневротичний набряк слизової оболонки порожнини рота, язика, піднебіння та ротоглотки; іноді можлива охриплість. Сучасна терапія СОА передбачає застосування комплексного підходу, який включає дотримання елімінаційної дієти, проведення фармакотерапії та алергенспецифічної імунотерапії. У фармакотерапії найчастіше використовують антигістамінні препарати, кортикостероїди і адреналін (внутрішньом’язово)Objective — to improve the methods of differential diagnosis and management of patients with oral allergy syndrome (OAS). Materials and methods. A literature review is presented and diagnostic approaches and principles of management of patients with OAS are analyzed. Results and discussion. OAS is a type of food allergy limited to the oral mucosa and triggered primarily by raw fruits, vegetables, flavorings, and nuts. Data on the prevalence of OAS vary considerably from study to study due to the use of different patient inclusion and exclusion criteria. However, there are reports of its frequency from 4.7 to more than 20 % in children and from 13 to 53.8 % in adults. It is reliably known that among the children’s population, OAS is mostly diagnosed in teenagers. Etiologically, OAS is caused by food allergens; mostly these are unprocessed fruits and raw vegetables that enter the patient’s oropharynx. Food allergens that cause OAS are actually inactivated by the gastric juice, so the reaction usually stops after the food is swallowed. Conclusions. OAS is a subtype of food allergy that can be found in the practice of allergists, dermatologists, general practitioners. After contact with food, patients experience the following symptoms: itching of the lips and oropharynx; paresthesia; angioedema of the mucous membrane of the oral cavity, tongue, palate and oropharynx; sometimes hoarseness is possible. Modern therapy of OAS involves the use of a complex approach, which includes adherence to an elimination diet, pharmacotherapy, and allergen-specific immunotherapy. Antihistamines, corticosteroids, and adrenaline (intramuscular) are most often used in pharmacotherap
Знайти схожі

 1-20    21-40   41-60   61-80   81-100   101-120      
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)