Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (5)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Питания расстройства<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 29
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-29 
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Бенгус Л. М.
Назва : Экспериментальный остеопороз при длительном применении дексаметозана и низком содержании кальция в рационе питания
Місце публікування : Проблеми остеології. - Київ, 1998. - Т. 1, № 2-3. - С. 58-59 (Шифр ПУ10/1998/1/2/3)
MeSH-головна: ДЕКСАМЕТАЗОН -- DEXAMETHASONE
ЭКСПЕРИМЕНТАЛЬНАЯ МЕДИЦИНА -- EXPERIMENTAL MEDICINE
ОСТЕОПОРОЗ -- OSTEOPOROSIS
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Харченко О. О. , Петренко О. Д., Ященко О. В., Любарська Л. С.
Назва : Харчування і стрес: виклики воєнного стану
Паралельн. назви :Nutrition and stress: the challenges of martial state
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 3. - С. 31-38 (Шифр ДУ9/2023/3)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS
СТРЕСС ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PSYCHOLOGICAL
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
БЕЛКОВО-ЭНЕРГЕТИЧЕСКАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ ПИЩЕВАЯ -- PROTEIN DEFICIENCY
Анотація: Актуальність проблеми полягає у тому, що нинішній воєнний час у більшості населення викликає дистрес, що впливає на усі системи і структури організму і призводить до психосоматичних розладів. Реакція організму на затяжний цілодобовий стрес супроводжується виснаженням відповідних вітамінів і мікроелементів, що беруть участь у механізмах стресадаптації, а супутній полінутрієнтний дефіцит поглиблює наслідки дистресу. Мета роботи: на основі принципів харчування людей з підвищеним психоемоційним навантаженням визначити необхідні харчові продукти та найбільш вагомі нутрієнти для аліментарної профілактики хронічного стресу і стрес-адаптації під час воєнного стану. Результати. Проведений аналіз свідчить, що навіть у складних умовах воєнного часу можна за рахунок корекції харчування знизити тривожність та зменшити стрес. Для підтримки організму буде достатньо споживати навіть найпростіш,і бюджетні продукти. Слід споживати білкову їжу (тваринний і рослинний білок) та уникати продуктів з високим вмістом насичених (твердих) жирів і цукру, оскільки вони дають лише невеликий приплив енергії, а у подальшому призводять до негативних наслідків. Висновки. Необхідна дієта з високим вмістом клітковини та свіжих овочів, що дають антистресовий резерв та ресурс вітамінів А, С, групи В і необхідних мікроелементів. Окрім того, різноманітні крупи, хліб, крохмалисті овочі містять повільні вуглеводи, які допоможуть зберігати відчуття насичення. Корекція та мінімальне урізноманітнення харчування допоможе зміцнити сон, заспокоїти нервову систему та зменшити прояви стресуThe relevance of the problem lies in the fact that today's wartime causes distress in the majority of the population, which affects all systems and structures of the body and leads to psychosomatic disorders. The body's reaction to prolonged round-the-clock stress is accompanied by the depletion of relevant vitamins and microelements involved in stress adaptation mechanisms, and the accompanying polynutrient deficiency deepens the consequences of distress. The purpose of the work: based on the principles of nutrition of people with increased psycho-emotional stress, to determine the necessary food products and the most important nutrients for alimentary prevention of chronic stress and stress adaptation during martial law. The results. The conducted analysis shows that even in the difficult conditions of wartime, it is possible to reduce anxiety and reduce stress by correcting the diet. To support the body, it will be enough to consume even the simplest, budget products. You should consume protein foods (both animal and vegetable protein) and avoid foods with a high content saturated (solid) fats and sugar, because they only give a small influx of energy, and in the future lead to negative consequences. Conclusions. A diet with a high content of fiber and fresh vegetables is necessary, providing an anti-stress reserve and a resource of vitamins A, C, group B and necessary trace elements. In addition, various cereals, bread, starchy vegetables contain slow carbohydrates, which will help maintain a feeling of satiety. Correcting and minimally diversifying food will help strengthen sleep, calm the nervous system and reduce stress
Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Зелінський А. М.
Назва : Спалах в Одесі
Місце публікування : Мистецтво лікування. - 2015. - № 9/10. - С. 58-59 (Шифр МУ55/2015/9/10)
MeSH-головна: ХОЛЕКАЛЬЦИФЕРОЛ -- CHOLECALCIFEROL
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ИСТОРИЯ МЕДИЦИНЫ -- HISTORY OF MEDICINE
Знайти схожі

4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Волощук О. М., Копильчук Г. П., Урсатий М. С.
Назва : Співвідношення редокс-форм убіхінону в мітохондріях печінки щурів за умов різної забезпеченості раціону нутрієнтами
Місце публікування : Фізіологічний журнал. - К., 2020. - Том 66, N 6. - С. 82-87 (Шифр ФУ6/2020/66/6)
MeSH-головна: УБИХИНОН -- UBIQUINONE
ОКИСЛИТЕЛЬНО-ВОССТАНОВИТЕЛЬНЫЕ РЕАКЦИИ -- OXIDATION-REDUCTION
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
МИТОХОНДРИИ ПЕЧЕНИ -- MITOCHONDRIA, LIVER
ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION
КРЫСЫ -- RATS
Анотація: Досліджували взаємозв’язок кількісного співвідношення редокс-форм убіхінону та ступеня вільнорадикального ушкодження мітохондріальних протеїнів у печінці щурів на тлі нутрієнтного дисбалансу. Тварин було поділено на три групи: I – тварини, які отримували повноцінний напівсинтетичний раціон (контрольна група); II – високосахарозний раціон; III – високосахарозний раціон на тлі дефіциту харчового протеїну. Вміст загального та окисненого убіхінону визначали спектрофотометрично при 275 нм, вміст відновленого убіхінону – за різницею між їхнім вмістом. Інтенсивність окиснювальної модифікації протеїнів оцінювали за накопиченням карбоніл-дериватів у реакції з 2,4-динітрофенілгідразином (2,4-ДНФГ), вміст вільних протеїнових SH-груп – з використанням реактиву Елмана. Встановлено, що максимально виражене зниження вмісту загального убіхінону (практично вдвічі) та перерозподіл його редокс-форм (зниження вмісту відновленого убіхінону в 7,2 раза на тлі зростання окисненого убіхінону вдвічі) в мітохондріях печінки щурів спостерігається у тварин, які отримували раціон з високим вмістом сахарози на тлі аліментарної депривації протеїну. Окрім того, у них зафіксовано максимально виражене вільнорадикальне окиснення мітохондріальних протеїнів, про що свідчить підвищення вмісту карбонільних похідних у 3,5 раза та зниження вмісту вільних протеїнових SH-груп у 2,6 раза. Показано, що аліментарна нестача протеїну в харчовому раціоні є критичним фактором впливу на інтенсивність вільнорадикальних процесів у мітохондріях. Встановлені зміни співвідношення редокс-форм убіхінону та ступеня окиснювальної модифікації мітохондріальних протеїнів у печінці щурів можуть розглядатися як передумови для поглиблення енергетичного дисбалансу та порушення функціональної активності мітохондрій за умов нутрієнтного дисбалансу.
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Возниця Я.
Назва : Розлади харчової поведінки у дітей
Місце публікування : НейроNews. - 2011. - № 8. - С. 28-29 (Шифр НУ43/2011/8)
Предметні рубрики: Питания расстройства
Соматоформные расстройства
Анорексия
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Суковський Є. І.
Назва : Розлад харчової поведінки Піка: розуміння природи і методи втручання
Місце публікування : НейроNEWS. - 2019. - № 4. - С. 38-42 (Шифр НУ43/2019/4)
MeSH-головна: ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ДЕТЕЙ ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- CHILD NUTRITION DISORDERS
ПИТАНИЕ БЕСПОРЯДОЧНОЕ -- SNACKS
Анотація: Представлений огляд присвячений одному з тяжких психіатричних станів — розладу харчової поведінки Піка (Pica, пікацизм, алотріофагія). Цей термін походить від латинської назви пташки з роду сорок (Pica pica), яка споживає як ­їстівні, так і ­неїстівні речовини (Barrett, 2008; Steigler, 2005; Shah and Nalder, 2011Розлад харчової поведінки Піка ­час­ті­­ше вражає дітей. Його головною характеристикою є те, що людина, яка страждає, відчуває непереборне бажан­ня або імпульс вживати речовини, які не є поживними, ­серед них земля, мурахи, бікарбонат, клей, ­комахи, ­папір, дрібні шматочки пластику або дерева. Серед різно­манітних ­проблем, котрі можуть мати пацієнти з особ­ли­вими потребами, цей розлад можна вважати ­одним із найнебезпечніших само­ушкоджувальних дій, ­оскільки навіть один його випадок може призвести до серйозних і ­незворотних наслідків (Williams etal., 2009; Stiegler, 2005)Підсумовуючи, слід зазначити, що розлад харчової поведінки Піка та поведінкові методи його лікування дослідники вивчали протягом багатьох років (перші дані досліджень опубліковано 1970 року). Як свідчить практика, доволі різні види втручань були ефективними під час лікування синдрому Піка, а саме: надмірна корекція, фізичне обмеження, процедури диференційного підкріплення, коробка Піка, додаткове годування мучним продуктом тощо. Хоча деякі зі згаданих процедур торкаються етичних принципів, таких як дотримання гідності та лікування з найменшою можливою шкодою. Натомість окремі методи можна вважати навіть суперечливими (фізичне обмеження або терапія методами сенсорної інтеграції). Кількість досліджень і дискусії навколо згаданої теми підтверджують її актуальність та важливість. Передусім це зумовлено можливими наслідками розладу харчової поведінки Піка, які в окремих випадках можуть вартувати життя. Адже навіть одне споживання неїстівного предмета може призвести до летального наслідку. До того ж нині для більшості випадків синдрому Піка не існує простого та адекватного способу втручання, який допоміг би розв’язати згадану проблему на 100 % . Вибір методу втручання при розладі харчової поведінки Піка є скрупульозною процедурою, що має базуватися на принципах втручання від простішого до складнішого, а також на засадах здорового глузду та клінічної інтуїції. Зрештою, якість життя особи може значно погіршуватися, якщо в неї виникає синдром Піка, що є неприйнятним у більшості соціальних середовищ, а може навіть шокувати оточуючих. В осіб, які демонструють такі ознаки, як правило, порушується соціальна взаємодія (обмін діяльністю, інформацією, досвідом, здібностями, уміннями, навичками та ін.). Часто навіть фахівці, які працюють із такими пацієнтами, можуть відчувати шок чи фрустрацію через те, що більшість випадків синдрому Піка дуже важко виправити. Саме важливість і серйозність наслідків у пацієнтів, які потерпають внаслідок розладу харчової поведінки Піка, потребують проведення подальших досліджень у цьому напрямі. Обираючи теми досліджень, які стосуються цього захворювання, вчені/дослідники мають пам’ятати, що автоматичне сенсорне підкріплення — одна з найвірогідніших гіпотез стосовно ймовірної функції синдрому Піка. А також і далі продовжувати огляди наукової літератури за цією темою та поновлювати інформацію стосовно нових досліджень щодо психіатричних розладів харчової поведінки для підтвердження належної доказовості відповідних методів втручання для лікування цієї патології
Знайти схожі

7.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Hayes K. A. D.
Назва : Расстройства пищевого поведения: психодинамическая концептуализация заболевания
Місце публікування : НейроNews. - 2011. - № 7. - С. 36-41 (Шифр НУ43/2011/7)
Предметні рубрики: Питания расстройства
Соматоформные расстройства
Анорексия
Знайти схожі

8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Arbaout S.
Назва : Расстройства пищевого поведения как проблема детской психиатрии
Місце публікування : НейроNews. - 2011. - № 5. - С. 37-41 (Шифр НУ43/2011/5)
Предметні рубрики: Подростков питание
Питания расстройства
Психические расстройства-- подрост
Знайти схожі

9.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Чиркина Т. М., Асланов Б. И., Душенкова Т. А., Рищук С. В.
Назва : Распространенность ожирения среди детей и подростков Санкт-Петербурга [Електронний ресурс]
Місце публікування : Профилактическая и клиническая медицина. - 2016. - № 4. - С. 11-17 (Шифр ПР55/2016/4)
Форма і об'єм ресурсу: Электрон. журн.
Примітки : Библиогр. в конце ст.
MeSH-головна: ОЖИРЕНИЕ У ДЕТЕЙ -- PEDIATRIC OBESITY
ВЕС ИЗБЫТОЧНЫЙ -- OVERWEIGHT
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ДЕТЕЙ ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- CHILD NUTRITION DISORDERS
ПИТАНИЕ ИЗБЫТОЧНОЕ -- OVERNUTRITION
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
ДЕТИ -- CHILD
ПОДРОСТКИ -- ADOLESCENT
САНКТ-ПЕТЕРБУРГ -- SAINT PETERSBURG
Знайти схожі

10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гринько Н. В., Сумарюк Б. М.
Назва : Психологічні особливості осіб із порушеннями харчової поведінки
Місце публікування : Міжнародний ендокринологічний журнал. - Київ, 2018. - Том 14, N 4. - С. 136-137 (Шифр МУ65/2018/14/4)
MeSH-головна: ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
Анотація: У сучасній науці значна увага приділяється проблемам повноцінного функціонування людини. До ознак гармонійної особистості належить добре самопочуття та здоровий спосіб життя, найважливішим чинником якого є харчування. Оскільки сучасна медицина значну увагу приділяє проблемам повноцінного функціонування людини, її психологічному та фізичному здоров’ю, то одним із найважливіших завдань стає вивчення особливостей харчової поведінки особистості. Як відомо, запорукою здоров’я та довголіття є правильне харчування. Їжа посідає одне з важливих місць у житті людини та необхідна для її повноцінного функціонування. Зі всього спектра людських потреб харчова відноситься до основних
Знайти схожі

11.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гринько Н. В., Герасим’юк І. Г., Рудницький Р. І.
Назва : Психокорекція харчової поведінки при захворюваннях щитоподібної залози
Місце публікування : Міжнародний ендокринологічний журнал. - Київ, 2018. - Том 14, N 4. - С. 135 (Шифр МУ65/2018/14/4)
MeSH-головна: ЩИТОВИДНОЙ ЖЕЛЕЗЫ БОЛЕЗНИ -- THYROID DISEASES
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ВЕС ИЗБЫТОЧНЫЙ -- OVERWEIGHT
ПСИХОТЕРАПИЯ -- PSYCHOTHERAPY
Анотація: Останнім часом у всьому світі спостерігається зростання ендокринних захворювань. Проблема маси тіла (як зниженої, так і підвищеної) при захворюваннях щитоподібної залози (ЩЗ) є досить частою причиною звернення за психологічною й медичною допомогою. Водночас результативність застосування різних методів корекції маси тіла не ефективна та становить від 5 до 20 % позитивних результатів у віддалений період. Це пов’язано з тим, що більшість таких програм недостатньо враховує вплив психічної діяльності на фізіологічні системи організму (підвищення й зниження апетиту, виникнення почуття насиченості та голоду). Під харчовою поведінкою розуміється ціннісне ставлення до їжі та її прийому, стереотип харчування в повсякденних умовах та в ситуації стресу
Знайти схожі

12.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Симоненко В. Б., Магаева С. В.
Назва : Проблемы выживания при алиментарной дистрофии и психоэмоциональном стрессе в блокированном Ленинграде
Місце публікування : Военно-медицинский журнал. - 2002. - Т. 323, № 3. - С. 69-75 (Шифр ВР63/2002/ 323/ 3)
MeSH-головна: АЛИМЕНТАРНАЯ ЦЕПНАЯ ПЕРЕДАЧА -- FOOD CHAIN
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ГОЛОДА ОЩУЩЕНИЕ -- HUNGER
СТРЕСС ФИЗИОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PHYSIOLOGICAL
ВТОРАЯ МИРОВАЯ ВОЙНА -- WORLD WAR II
Знайти схожі

13.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Вернигородський С. В., Гаврилюк А. О., Зализюк А. А., Цюрко Л. В., Масіброда Н. Г., Харченко М. В., Шаповал О. М.
Назва : Порушення харчування як фактор виникнення гастродуоденальної патології у студентів
Місце публікування : Вісник Вінницького нац. мед. ун-ту. - 2012. - Т. 16, № 2. - С. 361-364 (Шифр ВУ80/2012/16/2)
Предметні рубрики: Студенты медицинских учебных заведений
Пищеварительной системы болезни-- этиол
Питания расстройства
Анкетирование
ВНМУ
Знайти схожі

14.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Савченко Л. В., Кайдашев І. П.
Назва : Порушення харчового режиму як чинник розвитку аліментарного ожиріння у хворих на хронічне обструктивне захворювання легень
Місце публікування : Лікарська справа. Врачебное дело. - 2018. - № 5/6. - С. 49-53 (Шифр ЛУ2/2018/5/6)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ЛЕГКИХ БОЛЕЗНЬ ХРОНИЧЕСКАЯ ОБСТРУКТИВНАЯ -- PULMONARY DISEASE, CHRONIC OBSTRUCTIVE
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА И ОБМЕНА БОЛЕЗНИ -- NUTRITIONAL AND METABOLIC DISEASES
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
Анотація: У статті визначено порушення харчового режиму пацієнтами з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ) у поєднанні з аліментарним ожирінням. Обстежено 83 хворих на ХОЗЛ. Залежно від індексу маси тіла хворих розподілено на дві групи. До І групи ввійшло 53 хворих з аліментарним ожирінням, до другої групи – 30 хворих з нормальною масою тіла. Обстеження хворих включало антропометричні виміри, визначення фактичного харчування, режиму харчування. Встановлено, що для хворих на ХОЗЛ з аліментарним ожирінням характерне порушення фактичного харчування за рахунок підвищення добової енергетичної цінності раціону на (781,92 ± 39,10) ккал протягом робочого дня та на (1276,57 ± 63,83) ккал протягом вихідного дня. У більшості хворих на ХОЗЛ з аліментарним ожирінням спостерігали нераціональний режим харчування за рахунок зменшення кількості основного вживання їжі, збільшення інтервалів між ними від 3 до 10 год, та пізнього вживання їжі
Знайти схожі

15.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Погребняк Г. В.
Назва : Порівняльна характеристика вмісту тригліцеридів у тканинах пародонта у самиць щурів за умов незбалансованих раціонів годування
Місце публікування : Новини стоматології: Укр. стоматол. наук.-практ. журн./ Асоц. стоматологів України, Львів. держ. мед. ун-т ім. Д. Галицького. - Львів, 2015. - № 4. - С. 139-140 (Шифр НУ9/2015/4)
Примітки : Библиогр. в конце ст.
Предметні рубрики: животное
MeSH-головна: ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ТРИГЛИЦЕРИДЫ -- TRIGLYCERIDES
ПЕРИОДОНТА БОЛЕЗНИ -- PERIODONTAL DISEASES
ИНСУЛИНОРЕЗИСТЕНТНОСТЬ -- INSULIN RESISTANCE
Знайти схожі

16.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Hankey G. J.
Назва : Питание и риск развития инсульта
Місце публікування : LANCET. Neurology. - 2015. - № 1. - С. 18-36. - ISSN 1995-1566 (Шифр ЛУ23/2015/1). - ISSN 1995-1566
MeSH-головна: ИНСУЛЬТ -- STROKE
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ЖИРЫ ПИЩЕВЫЕ -- DIETARY FATS
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ, ОМЕГА-3 -- FATTY ACIDS, OMEGA-3
БЕЛКИ ПИЩЕВЫЕ -- DIETARY PROTEINS
БЕЛКИ ПИЩЕВЫЕ -- DIETARY PROTEINS
УГЛЕВОДЫ ПИЩЕВЫЕ -- DIETARY CARBOHYDRATES
ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ -- FOOD
Знайти схожі

17.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Лозова О. М., Дробот О. В., Фатєєва М. С.
Назва : Парадокси потребово-мотиваційної сфери осіб з нервовою орторексією
Місце публікування : Лікар. справа. - київ, 2017. - N 7. - С. 104-110 (Шифр ЛУ2/2017/7)
MeSH-головна: НЕРВНОЙ СИСТЕМЫ БОЛЕЗНИ -- NERVOUS SYSTEM DISEASES
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
Анотація: Мета дослідження – висвітлити феномен надзвичайно поширеного порушення харчової поведінки – нервової орторексії. Дослідження є однією з перших спроб саме емпіричного вивчення специфіки генези нервової орторексії у сучасному українському суспільстві. Дослідження здійснювалось нами впродовж 2015–2016 рр. Емпіричним шляхом вивчались особливості потребово-мотиваційної сфери індивідів з ознаками орторексії. Вибірку склали 260 осіб, чоловіків та жінок середнього віку, мешканців м. Київ. Методичну базу склали такі методики: «Метод парних порівнянь В. В. Скворцова»; «Римський опитувальник нервової орторексії» (ORTO-15); опитувальник «Багатовимірна шкала перфекціонізму» Х’юїтта – Флетта. У результаті проведеного дослідження була констатована значна поширеність орторексії в сучасному українському суспільстві (66,6 % досліджуваних). Виявлено, що найменш важливими для респондентів із орторексією є соціальні потреби, важливішими постали потреби в безпеці, самоактуалізації, а найважливішою – потреба у самоствердженні. Встановлено прямий зв’язок між орторексією, перфекціонізмом, потребою в самоствердженні та самоактуалізації. За результатами дослідження доведено, що діагностичний інструментарій – опитувальник ОРТО-15 – має свої обмеження, оскільки не визначає схильність до орторексії внаслідок впливу соціального оточення та модних уподобань. Діагностичні критерії орторексії, запропоновані Мороуз, також потребують подальшого доопрацювання. Існує нагальна потреба подальшого вивчення даного розладу, вдосконалення існуючих та конструювання нових методик діагностики орторексії, розширення кола досліджень, а також впровадження світового досвіду практичної роботи з особами з порушеннями харчової поведінки у сучасну українську практику психотерапії
Знайти схожі

18.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Цикуниб А. Д., Кондратова Е. С.
Назва : Оценка структуры и качества питания как фактора, влияющего на функциональную активность щитовидной железы
Місце публікування : Гигиена и санитария. - 2007. - № 6. - С. 67-69 (Шифр ГР6/2007/6)
Предметні рубрики: Питания контроль-- дети
Питания расстройства
Иод-- деф
Щитовидной железы болезни
Зоб эндемический
Знайти схожі

19.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Погожева А. В.
Назва : Основные нарушения пищевого поведения и их коррекция
Місце публікування : Concilium medicum. - 2013. - Т. 15, № 4. - С. 87-90 (Шифр 81724/2013/15/4)
MeSH-головна: ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
Знайти схожі

20.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Василькова Т., Матаев С., Рыбина Ю.
Назва : Нутритивные нарушения в клинической практике: две стороны одной проблемы
Місце публікування : Врач. - 2015. - № 9. - С. 84-88 (Шифр ВР59/2015/9)
MeSH-головна: ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ПИТАНИЕ НЕДОСТАТОЧНОЕ -- MALNUTRITION
ВЕСА ТЕЛА ПОТЕРЯ -- WEIGHT LOSS
АНОРЕКСИЯ НЕРВНО-ПСИХИЧЕСКАЯ -- ANOREXIA NERVOSA
ИСТОЩЕНИЕ -- EMACIATION
Знайти схожі

 1-20    21-29 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)