Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (8)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Пищевое поведение<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 125
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-40   41-60   61-80   81-100   101-120      
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Bagro T. O., Tkachenko V. I.
Назва : Mental health and sleep disorders in obese patients, their relationship with clinical and pathogenetic changes in the organism and impact on quality of life
Паралельн. назви :Порушення психічного здоров’я та сну у пацієнтів з ожирінням, їх взаємозв’язок з клініко-патогенетичними змінами організму та вплив на якість життя
Місце публікування : Сімейна медицина. - 2022. - № 4. - С. 5-10 (Шифр СУ21/2022/4)
Примітки : Bibliogr. at the end of the art.
MeSH-головна: ОЖИРЕНИЕ АБДОМИНАЛЬНОЕ -- OBESITY, ABDOMINAL
ТРЕВОГИ СОСТОЯНИЕ -- ANXIETY
ДЕПРЕССИЯ -- DEPRESSION
СНА РАССТРОЙСТВА -- SLEEP DISORDERS
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
СЕРОТОНИН -- SEROTONIN
ЛЕПТИН -- LEPTIN
МЕДИЦИНСКАЯ ПОМОЩЬ ПЕРВИЧНАЯ -- PRIMARY HEALTH CARE
Анотація: In the world the problem of obesity is an important aspect in the non-infectious diseases progression. It is known, that 95% of the pathogenic factor for the obesity development depends on the changes caused by neurochemical, hormonal and metabolic mechanisms that occur by depression, anxiety, eating disorders, circadian rhythms and sleepiness. The objective: to determine the psychosocial features and their relationship with clinical and pathogenetic changes in obese patients of working age. Materials and methods. 75 patients with obesity of the 1st and 2d degrees (39.03±0.93 years old) and 75 practically healthy persons of the corresponding age (36.84±0.96 years old) were examined. Waist circumference (WC), hip circumference (HC), body surface area (BSA), waist/hip ratio (WHR), conicity index (ConI), a body shape index (ABSI), abdominal volume index (AVI), blood pressure, blood levels of glucose, insulin, index HOMA, cholesterol, lipidogram indicators, serotonin, and leptin were determined in the patients. The psychological status was assessed by Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), Hamilton Anxiety Scale (HAM-A), the Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ), Epworth Sleepiness Scale (ESS), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), the patient’s quality of life – by 36-Item Short Form Survey (SF-36). The statistical analysis was conducted by IBM SPSS Statistics, Statistica 12, descriptive statistics Excel 2010. Results. The patients of the studied group, unlike the control group, had significantly higher indices of WC, HC, BMI, WHR, ConI, ABSI, AVI, HOMA index, blood pressure, glucose, insulin, total cholesterol, lipidogram, leptin and the lower level of serotonin. This was accompanied with clinically expressed anxiety of depression which led to eating disorders (a tendency “to eat emotions”, to overeat when food is available, a habit to eat without restrictions), sleep disorders (excessive day time sleepiness, low quality of sleep) and reduced quality of life. The results of correlation analysis indicate a strong or moderate positive correlation between obesity indices, glucose level, lipidogram, atherogenicity index, HOMA index, scores of depression and anxiety scales, as well as strong negative correlation with ABSI index, high density lipoproteins, serotonin. In addition, a positive correlation was found between leptin level and scores of depression and anxiety scales, scores of eating behavior, sleepiness, and a negative correlation was determined between these indices and serotonin level. Conclusions. The patients of the studied group (100.0 %) had abdominal obesity. Among the anthropometric indices ABSI and AVI ones were the most significant and informative for determination of abdominal obesity in gender aspect, this can be an alternative for MRI diagnosis of visceral obesity at the level of primary medical care. A close relationship between abdominal obesity with psycho-emotional disorders, disorders of sleep and eat behavior, metabolic disorders, leptin and serotonin levels was determined. Taking into account these interrelationships in a patient-centered management in persons with obesity will improve the quality of medical care Проблематика ожиріння у світі відіграє важливу роль у прогресуванні неінфекційних захворювань. Відомо, що 95% патогенетичного фактора розвитку ожиріння залежить від змін, які обумовлені нейрохімічними, гормональними та метаболічними механізмами, що виникають при депресії, тривозі, порушенні харчової поведінки, циркадних ритмів та сонливості. Мета дослідження: визначення психосоціальних особливостей та їх взаємозв’язок з клініко-патогенетичними змінами у пацієнтів працездатного віку з ожирінням. Матеріали та методи. Обстежено 75 пацієнтів з ожирінням 1-го та 2-го ступеня (39,03±0,93 року) та 75 практично здорових осіб відповідного віку (36,84±0,96 року). Пацієнтам визначали об’єм талії (ОТ) та стегон (ОС), площу поверхні тіла (BSA), співвідношення талії/стегон – WHR, індекс конусності (ConI), індекс форми тіла (ABSI),p індекс абдомінального об’єму (AVI), артеріальний тиск, рівні в крові глюкози, інсуліну, індексу НОМА, холестерину, показники ліпідограми, серотоніну та лептину. Психосоціальний статус оцінювали за допомогою госпітальної шкали тривоги та депресії HADS, шкали Бека, шкали Гамільтона (HAM-A), Голландського опитувальника харчової поведінки (DEBQ), шкали сонливості Епвортa (Epworth Sleepiness Scale (ESS), Пітсбурзького опитувальника якості сну (PSQI), якості життя – SF-36. Статистичний аналіз здійснювали за допомогою IBM SPSS Statistics, Statistica 12, описова статистика Excel 2010. Результати. Пацієнти дослідної групи, на відміну від контрольної, мали достовірно вищі показники ОТ, ОС, ІМТ, WHR, BSA, індексів ConI, ABSI та AVI, індексу HOMA, АТ, глюкози, інсуліну, загального холестерину, ліпідограми, лептину і нижчий рівень серотоніну. Це супроводжувалось клінічно вираженою тривогою чи депресією, що вплинуло на появу змін харчової поведінки (схильність «заїдати емоції», переїдати при доступності їжі, звичка до харчування без обмежень), порушення сну (надмірна денна сонливість, низька якість сну) та зниження якості життя. Кореляційний аналіз продемонстрував сильний або середньої сили позитивний кореляційний зв’язок між індексами ожиріння, рівнями глюкози, ліпідограми, індексом атерогенності, індексом НОМА, лептину, балами шкал депресії і тривоги, а також сильний негативний з індексом ABSI, ЛПВЩ, серотоніном. Крім того, позитивний кореляційний зв’язок спостерігався між рівнем лептину та балами шкал депресії та тривоги, балами харчової поведінки, сонливості та негативний кореляційний зв’язок цих показників з рівнем серотоніну. Висновки. Пацієнти дослідної групи (100%) мали абдомінальне ожиріння. Серед антропометричних індексів найбільш достовірними та інформативними для визначення абдомінального ожиріння в гендерному аспекті є індекси ABSI та AVI, що може бути альтернативою МРТ діагностики вісцерального ожиріння в первинній медичній допомозі. Визначено тісний взаємозв’язок абдомінального ожиріння з психоемоційними розладами, порушеннями сну, харчової поведінки, метаболічними порушеннями та рівнями лептину і серотоніну. Врахування цих взаємозв’язків при застосуванні пацієнт-орієнтованого підходу ведення пацієнтів з ожирінням дозволить покращити якість медичної допомоги
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Dikha, Ayu Kurnia, Yulia, Yulia
Назва : Understanding food selection and dieting patterns: type 2 diabetes mellitus patients and their families
Місце публікування : Міжнародний ендокринологічний журнал. - 2021. - Т. 17, № 6. - С. 11-13 (Шифр МУ65/2021/17/6)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ДИАБЕТ САХАРНЫЙ, ТИП 2 -- DIABETES MELLITUS, TYPE 2
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ПИЩЕВЫЕ ПРИВЫЧКИ -- FOOD HABITS
Анотація: The prevalence of type 2 diabetes mellitus (T2DM) is increasing from year to year, especially in Indonesia. The risk of T2DM starts at the dinner table in the family. Meal planning plays an important role in redu­cing the potential complications associated with poor glycemic, lipid and blood pressure control. Focusing on reducing sugar, fat and sodium intake and incorporating culture-appropriate foods will improve adherence. However, T2DM patients develop conflicting eating disorders in which there is a gap between nutrition and self-fulfillment regarding eating control. The purpose of this research is to explore the understanding of the diabetes patient and their family in determining the selection of food and eating pattern during the disease. Materials and methods. This study explores the understanding of T2DM patients and their families in the Depok and Jakarta. The purposive sampling method used 14 participants and 7 family members. The data obtained from participant observation and in-depth interviews then analyzed using thematic analysis. Using a descriptive phenomenological method with a semi structured in-depth interview. The interviews were conducted face to face from October 2017 — July 2018 and were analyzed by thematic analysis Collaizi’s method. Results. This study found 4 important themes: 1) food is believed to affect high blood su­gar; 2) changes in diet after diabetes; 3) the main concern of the family is to keep eating but not make it a burden; and 4) the challenge faced by participants and their families is the lack of information. This study recommends continuing education and partnerships from nurses about the importance of the relationship between diet and blood glucose levels. Conclusions. People are inclined to rely on simple strategies that limit search when making food choices. The ability of patients and families regarding food ingredients to maintain blood sugar stability is the concern of nurses in providing nutritional education. Food labels can (and to some extent do) provide a wide variety of desirable information, ranging from food content to production details, the food’s carbon footprint, and its originsПоширеність цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) зростає з року в рік, особливо в Індонезії. Ризик виникнення ЦД2 розпочинається за обіднім столом у родині. Планування харчування відіграє важливу роль у зменшенні можливих ускладнень, пов’язаних з поганим контролем глікемії, ліпідограми й артеріального тиску. Акцент на зменшення споживання цукру, жиру і солі та дотримання відповідного режиму харчування сприяють покращенню прихильності до менеджменту ЦД. Однак у пацієнтів з ЦД2 виникають різноманітні розлади харчування, при яких існує розрив між реальним харчуванням і контролем за його режимом. Метою дослідження є вивчення навичок і знань пацієнта з цукровим діабетом та членів його родини щодо вибору їжі та способу харчування під час захворювання. Матеріали та методи. Під спостереженням перебували пацієнти з ЦД2 та члени їх родин у Джакарті (Індонезія): 14 хворих і 7 членів їх родин. Аналізували дані, отримані під час спостереження за учасниками дослідження та шляхом їх детального опитування. Використовували описовий феноменологічний метод із напівструктурованим поглибленим опитуванням. Інтерв’ю проводилися віч-на-віч із жовтня 2017 року по липень 2018 року та аналізувалися за допомогою тематичного аналізу за методом Collaizi. Результати. Це дослідження виявило 4 важливі аспекти: 1) доведено, що надмірне вживання їжі впливає на високий рівень цукру у крові; 2) необхідно змінювати режим харчування на тлі ЦД; 3) головна турбота родини — забезпечити раціональне харчування, але не робити це тягарем для хворого; 4) виклик, з яким стикаються учасники дослідження та члени їх родини, — це відсутність належної інформації. Дослідження рекомендує продовжувати навчання хворих і посилювати співпрацю середнього медичного персоналу щодо важливості взаємозв’язку між режимом харчування та рівнем глюкози у крові. Висновки. Люди схильні покладатися на прості стратегії, що забезпечують раціональне харчування. Здатність пацієнтів і членів їх родин підбирати харчові інгредієнти та підтримувати стабільність цукру у крові — це завдання середнього медичного персоналу. Етикетки харчових продуктів можуть надавати (і певною мірою надають) широкий спектр необхідної інформації, починаючи від складу харчових продуктів і закінчуючи деталями виробництва, вмістом вуглеводів
Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Shalimova A., Isayeva A., Vovchenko M., Rieznik L., Buriakovska O., Emelyanova N.
Назва : Eating behavioral reactions of patients with chronic non-communicable diseases and its correction
Місце публікування : Медицина сьогодні і завтра. - Х., 2019. - N 1. - С. 42-47 (Шифр МУ4/2019/1)
MeSH-головна: ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ПСИХОТЕРАПИЯ -- PSYCHOTHERAPY
ПСИХОТЕРАПИЯ ГРУППОВАЯ -- PSYCHOTHERAPY, GROUP
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
Анотація: Оцінювали особливості харчових поведінкових реакцій пацієнтів із хронічними неінфекційними захворюваннями та вплив на них групової й індивідуальної терапії. Установлено, що за тенденції до позитивних змін харчової поведінки проведення як групової, так і індивідуальної терапії протягом 1 року достовірно не змінило такі її показники, як добове споживання кухонної солі, овочів та фруктів, паління і вживання алкоголю, що підтверджує складність впливу на зазначений фактор ризику розвитку і прогресування хронічних неінфекційних захворювань.
Знайти схожі

4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Fadieienko G. D., Nikiforova Ya. V.
Назва : A method for increasing the effectiveness of therapeutic interventions of non-alcoholic fatty liver disease in patients with comorbidity pathology
Паралельн. назви :Спосіб підвищення ефективності терапевтичних інтервенцій неалкогольної жирової хвороби печінки у пацієнтів з коморбідною патологією
Місце публікування : Сучасна гастроентерологія. - 2021. - № 2. - С. 4-14 (Шифр СУ10/2021/2)
Примітки : Bibliogr. at the end of the art.
MeSH-головна: НЕАЛКОГОЛЬНАЯ ЖИРОВАЯ БОЛЕЗНЬ ПЕЧЕНИ -- NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ОЖИРЕНИЕ АБДОМИНАЛЬНОЕ -- OBESITY, ABDOMINAL
ЛИПИДНОГО МЕТАБОЛИЗМА РАССТРОЙСТВА -- LIPID METABOLISM DISORDERS
КОМОРБИДНОСТЬ -- COMORBIDITY
Анотація: The aim — to increase the efficiency of treatment and secondary prevention of non‑alcoholic fatty liver disease (NAFLD) that have patients with hypertensive illness of I — II stages 1 — 2 degrees with visceral obesity (VO) by assignment of individually developed schemes for the correction of eating behavior on the background of standard therapy of these diseasesTo achieve increase of the efficiency of non‑medicated treatment of patients with NAFLD with VO on the background of hypertension of I — II stages can be by correction of violations of EB and the assignment of optimal schemes individually developed therapeutic and dietary nutrition on the basis of intragenetic study, taking into account the intragenetic features and characteristics of EBМета — підвищити ефективність лікування і вторинної профілактики неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) у пацієнтів з гіпертонічною хворобою I — II стадії 1 — 2‑го ступеня та вісцеральним ожирінням шляхом призначення індивідуально розроблених схем корекції харчової поведінки на тлі стандартної терапії цих захворюваньДосягти підвищення ефективності немедикаментозного лікування хворих на НАЖХП з вісцеральним ожирінням на тлі гіпертонічної хвороби I — II стадії можна шляхом корекції порушень харчової поведінки та призначення оптимальних схем індивідуально розробленого лікувально-дієтичного харчування на підставі внутрішньогенетичного дослідження з урахуванням внутрішньогенетичних особливостей і характеристик харчової поведінки
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Halushko N. A., Ogunsanya I.
Назва : Nutrition of the population of Ukraine and circulatory system diseases
Місце публікування : Український медичний часопис. - 2021. - № 3. - С. 81-83 (Шифр УУ13/2021/3)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫЕ БОЛЕЗНИ -- CARDIOVASCULAR DISEASES
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ПИЩЕВЫЕ ПРИСТРАСТИЯ -- DIET FADS
ПРОФИЛАКТИКА ПЕРВИЧНАЯ -- PRIMARY PREVENTION
Анотація: The work is devoted to the study of the influence of nutrition of the population of Ukraine on the occurrence of circulatory system diseases­ (CSD). The relevance of this topic is conditioned by the widespread prevalence of these diseases in the country and the low effectiveness of national programs to control them. We determined the statistical relationship between the levels of food consumption and the incidence of CSD that occurred for the first time. The study was performed using nonparametric Kruskal — Wallis analysis of variance. The level of food consumption was an independent variable. The dependent variable (response variable) was the primary incidence of CSD (the number of CSD cases diagnosed for the first time per 100,000 population of the region). The study included 22 regions of Ukraine (all regions, except for the Autonomous Republic of Crimea, Donetsk and Luhansk regions). The study found that the population levels of actual food consumption in different regions of Ukraine met the normative values only for the consumption of milk, eggs and vegetables. Consumption of meat, fish, potatoes, fruits, sugar and oil differed from the norm. The severity of the deficiency in food consumption ranged from 4.9% to 26.2% for meat, from 2% to 43.5% for fish, and from 13% to 48% for fruits. The severity of excess consumption ranged from 71% to 145% for added sugar and from 2% to 5% for oil. The dependence of the incidence of CSD on the consumption of fish and potatoes was established: the incidence of CSD in the group of low fish consumption was significantly higher than the incidence of CSD in the group of optimal fish consumption (p0.05), the incidence of CSD in the group of high consumption potatoes were significantly higher than in the group of optimal consumption (p0.05)Стаття присвячена вивченню впливу харчування населення України на виникнення хвороб системи кровообігу (ХСК). Актуальність теми обумовлена значною поширеністю цих хвороб на території України та низькою ефективністю національних програм боротьби з ними. Визначали статистичний зв’язок між споживанням продуктів харчування та рівнем захворюваності на ХСК, що виникли уперше. Дослідження проводили з використанням непараметричного дисперсійного аналізу Краскела — Уолліса. У якості незалежної змінної виступав рівень споживання продукту харчування. Залежна змінна (змінна відгуку) являла собою первинну захворюваність на ХСК (кількість випадків ХСК, що діагностовані уперше, на 100 тис. населення області). У дослідження включені 22 області України (всі області, за винятком АР Крим, Донецької та Луганської областей). Встановлено, що популяційні рівні фактичного споживання харчових продуктів у різних областях України відповідали нормативним значенням лише за споживанням молока, яєць та овочів. Рівні споживання м’яса, риби, картоплі, фруктів, цукру та олії відрізнялися від нормативних значень. Ступінь вираженості дефіциту у споживанні продуктів харчування варіював в межах 4,9–26,2% для м’яса, 2–43,5% для риби, 13–48% для фруктів. Ступінь вираженості надмірного споживання становив 71–145% для доданого цукру і 2–5% для олії. Встановлена залежність захворюваності на ХСК від кількості споживання риби та картоплі: показники захворюваності на ХСК у групі низького споживання риби були достовірно вищі за показники у групі оптимального споживання риби (p0,05), показники у групі високого споживання картоплі були достовірно вищі, ніж у групі оптимального її споживання (p0,05)
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Назва : Orthorexia nervosa, или Подводные камни слишком здорового питания
Місце публікування : Фармацевт практик. - 2016. - № 10. - С. 18-19 (Шифр ФУ17/2016/10)
Примітки : Библиогр. в конце ст.
MeSH-головна: ПИЩЕВЫЕ ПРИСТРАСТИЯ -- DIET FADS
ЖИЗНИ СТИЛЬ -- LIFE STYLE
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): орторексия
Анотація: Последнее столетие прошло для человечества под знаменем здорового питания — залога здорового образа жизни. Один из первопроходцев в области питания, Герберт Шелтон, в начале XX в. побудил десятки выдающихся людей, включая Махатму Ганди и Бернарда Шоу, принять принципы голодания и питания, основанного на потреблении сырых продуктов растительного происхождения. Со временем появилось множество систем питания и различных диет, призванных нормализовать массу тела, улучшить самочувствие и внешний вид. Пути моды и полноты окончательно разошлись, при этом на авансцене появился новый «персонаж» — качество питания
Знайти схожі

7.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Stepanov Yu. M., Zavhorodnia N. Yu., Zavhorodnia O. Yu.
Назва : Features of eating behavior in children with different forms of non-alcoholic fatty liver disease
Місце публікування : Медичні перспективи. - Д., 2021. - Т. 26, № 3WМУ10/2021/26/3. - С. 26-32
Примітки : Bibliogr. at the end of the art.
MeSH-головна: ПЕЧЕНИ ЖИРОВАЯ ДИСТРОФИЯ -- FATTY LIVER
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ТЕЛА МАССЫ ИНДЕКС -- BODY MASS INDEX
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Aim – to study the features of the eating behavior (EB) in children with different forms of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) - simple steatosis (SS) and nonalcoholic steatohepatitis (NASH), to compare the obtained data with the eating behavior of children without liver steatosis. 120 patients aged 7 to 16 years were examined, the average age of the patients was (12.00 ± 2.56) years. The presence and degree of liver steatosis was determined by transient elastography using a FibroScan®502Touch with an assessment of CAP (controlled attenuation parameter). According to the CAP, gender-specific alanine aminotransferase levels and body mass index, patients were divided into 4 groups: 1 group consisted of 26 patients with NASH, 2 group – of 44 patients with SS, 3 group – of 35 patients with obesity without liver steatosis, 4 group (control) – of 15 patients with normal weight without metabolic disorders. The groups were homogeneous in age. Assessment of EB was carried out using the pediatric modification of the Dutch eating behavior questionnaire (DEBQ-C). It was found that most patients with SS (75,0%) and NASH (87,5%) demonstrated an emotional type of EB. The restrictive type of EB was predominant in obese children without hepatic steatosis (73,7%). The total score of the restrictive type of EB in children of the 3 group was significantly higher compared with the data of the 4 group (p0,05). The external type of EB occurred in 25% of children with SS and was not observed in children with NASH. Thus, children with NAFLD and obesity are characterized by an increased incidence of various types of unhealthy eating behavior compared to children with normal weight, which requires appropriate correction and involvement of psychologists in a team of specialists involved in the health care of the obese children
Знайти схожі

8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Strashok L., Khomenko M.
Назва : The assessment of eating behavior in obese adolescents
Місце публікування : Пробл. ендокринної патології. - Харьков, 2019. - N спец.вип. - С. 284 (Шифр ПУ17/2019/спец.вип)
MeSH-головна: ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
Знайти схожі

9.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Sumariuk B. M., Grinko N. V., Herasymiuk I. H.
Назва : Orthostyle or modern neurosis: mental and behavioural changes in people with an obsessive desire for healthy eating [Електронний ресурс]
Місце публікування : Art of Medicine. - 2021. - N 2. - С. 111-115 (Шифр АУ50/2021/2)
Форма і об'єм ресурсу: Електрон. текст. дані
Примітки : Bibliogr. at the end of the art.
MeSH-головна: ПИЩИ ПРИЕМА НАРУШЕНИЯ -- EATING DISORDERS
ПСИХИЧЕСКИЕ РАССТРОЙСТВА -- MENTAL DISORDERS
ПОЛОВАЯ ИДЕНТИЧНОСТЬ -- GENDER IDENTITY
НАВЯЗЧИВЫЕ СОСТОЯНИЯ -- OBSESSIVE BEHAVIOR
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
Анотація: Problems of eating behavior and the desire for a healthy diet are topical issue today. The WHO claims that there are patterns of eating behavior that can be a harbinger of other mental illnessesEating disorders can be associated with various stressors and self-perceptions. They occur in people with low self-esteem, in people with an obsessive desire to change their own body (dysmorphomania), as a result of distorted vision of their own body. The media and society make their adjustments to beauty standards, which encourages change. According to the research, 78.4% of men and 82.3% of women want to change their appearance, which may be due to: bullying at school age for excess weight, beauty standards from TV shows, social networks and contemplation of photos with perfect figuresПроблеми харчової поведінки є актуальним питанням сьогодні. Метою дослідження було вивчення емоційних та поведінкових психічних проявів у людей з нервовою орторексією. Для виявлення людей з орторексією використовували тест ORTO-15 (згідно з Institute of Food Sciences, University of Rome “La Sapienza”), який визначає нав’язливе бажання до корисного харчування. За допомогою «MMPI-2» визначали патопсихологічні зміни, аналізували приховані індивідуальні тенденції та психопатологічні переживання серед групи людей з орторексією
Знайти схожі

10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Thomas D. JB
Назва : Тиреотоксикоз при сахарном диабете 1 типа может быть похож на расстройство пищевого поведения
Місце публікування : Діабет. Ожиріння. Метаболічний синдром. - К., 2017. - N 6. - С. 74-78 (Шифр ДУ25/2017/6)
MeSH-головна: ДИАБЕТ САХАРНЫЙ, ТИП 1 -- DIABETES MELLITUS, TYPE 1
ТИРЕОТОКСИКОЗ -- THYROTOXICOSIS
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
Знайти схожі

11.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Tkachenko V. I., Bagro T. O.
Назва : Effectiveness of motivational counseling for lifestyle modification in obese patients using a patient-centered approach
Паралельн. назви :Ефективність мотиваційного консультування щодо корекції способу життя у пацієнтів з ожирінням з використанням пацієнт-орієнтованого підходу
Місце публікування : Сімейна медицина. - 2023. - № 1. - С. 20-27 (Шифр СУ21/2023/1)
Примітки : Bibliogr. at the end of the art.
MeSH-головна: ИНДИВИДУАЛИЗИРОВАННАЯ МЕДИЦИНА -- INDIVIDUALIZED MEDICINE
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ЛАБОРАТОРНЫЕ КЛИНИЧЕСКИЕ ТЕХНОЛОГИИ -- CLINICAL LABORATORY TECHNIQUES
ТРЕВОГИ СОСТОЯНИЕ -- ANXIETY
ДЕПРЕССИЯ -- DEPRESSION
СНА РАССТРОЙСТВА -- SLEEP DISORDERS
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ЛЕПТИН -- LEPTIN
СЕРОТОНИН -- SEROTONIN
ЖИЗНИ СТИЛЬ -- LIFE STYLE
Анотація: Obesity is a predictor of a significant number of non-communicable diseases. Reduction of body weight by 5–10 % in 6 months, has a positive effect on the prognosis of life and is one of the goals of treatment. To achieve such goals, there is a need for a patient-oriented approach, where the degree of individualization corresponds to the personal risks and needs of the patient with his involvement in the process of choosing a treatment strategy and forming new flexible life habits through the use of motivational counseling. The objective: is to determine the effectiveness of motivational counseling for lifestyle modification in obese patients of prime working age using a patient-oriented approach. Materials and methods. 37 patients with obesity I (27 people) and II (10 people) degree, aged 38.03±1.27 years (20 women and 17 men) were examined. Patients were given motivational counseling according to the «5 As» system, the patient-oriented approach included recommendations regarding the regime and caloric content of food, physical activity (monitoring with a pedometer), compliance with sleep hygiene, correction of psycho-emotional disorders. Clinical laboratory examination in dynamics after 1 month, 3 months and 6 months included measurements of BMI, waist and hip circumference, body surface area, waist/hip ratio, conicity index, body shape index, abdominal volume index, blood pressure, levels of blood glucose, insulin, HOMA index, cholesterol, lipidogram indicators, serotonin and leptin. In addition, surveys were conducted using the HADS hospital anxiety and depression scale, Beck’s scale, Hamilton scale, Dutch Eating Behavior Questionnaire, Epworth Sleepiness Scale, Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire, SF-36, The International Physical Activity Questionnaire, The Finnish Diabetes Risk Score. Statistical analysis was performed using IBM SPSS Statistics, Statistica 12, descriptive statistics Excel 2010. Results. During 6 months of observation, patients lost more than 5 % of their body weight (p0.05), which was accompanied by a significant decrease in BMI (p0.01) and an increase in the level of physical activity (p0.001). The levels of lipid and carbohydrate metabolism exceeded the recommended values and had a positive tendency to decrease during treatment (p0.05). Assessments of the manifestations of anxiety and depression according to the HADS depression and Hamilton scales, eating disorders, serotonin and leptin levels, quality of sleep, quality of life of patients improved. The prediction of the risk of developing diabetes had significant positive dynamics (p0.05). Conclusions. The obtained results make prove that the application of of motivational counseling according to the step-bystep system «5 As» with a patient-oriented approach in patients of working age with obesity is an effective method, which is confirmed by reliable positive results and allows to reduce body weight by more than 5 % in 6 months, reduce levels of metabolic disorders, blood pressure, increase physical activity, reduce the manifestations of depression and anxiety, eating disorders, improve the quality of sleep and life of patients, improve the prognosis and reduce the risk of non-infectious diseases. If it is necessary to achieve stricter targets of indicators in obese patients and/or in a shorter time, it is necessary to carry out a further search for effective measures and consider the additional use of pharmaceutical products in prevention. Ожиріння є предиктором значної кількості неінфекційних захворювань. Зниження маси тіла на 5–10 % за 6 міс має позитивний вплив на прогноз життя і є однією з цілей лікування. Для досягнення таких цілей виникає потреба пацієнт-орієнтованого підходу, де ступінь індивідуалізації відповідає персональним ризикам та потребам пацієнта з його залученням до процесу обрання стратегії лікування та формуванням нових гнучких життєвих звичок шляхом використання мотиваційного консультування. Мета дослідження: визначення ефективності застосування мотиваційного консультування щодо корекції способу життя у пацієнтів основного працездатного віку з ожирінням з використанням пацієнт-орієнтованого підходу. Матеріали та методи. Обстежено 37 пацієнтів з ожирінням І (27 осіб) та ІІ (10 осіб) ступеня, віком 38,03±1,27 року (20 жінок та 17 чоловіків). Пацієнтам проводили мотиваційне консультування за системою «5 As». Пацієнт-орієнтований підхід включав рекомендації щодо режиму і калорійності харчування, фізичної активності (контроль за допомогою крокоміра), дотримання гігієни сну, корекції психоемоційних розладів. Клініко-лабораторне обстеження в динаміці через 1 міс, 3 міс та 6 міс включало вимірювання ІМТ, об’єму талії та стегон, площі поверхні тіла, співвідношення талії/стагон, індексу конусності, індексу форми тіла, індексу абдомінального об’єму, артеріального тиску, рівнів у крові глюкози, інсуліну, індексу НОМА, холестерину, показників ліпідограми, серотоніну та лептину. Додатково проводили опитування за допомогою госпітальної шкали тривоги та депресії HADS, шкали Бека, шкали Гамільтона, Голландського опитувальника харчової поведінки, Epworth Sleepiness Scale, Пітсбурзького опитувальника якості сну, SF-36, The International Physical Activity Questionnaire, The Finnish Diabetes Risk Score. Статистичний аналіз здійснювався за допомогою IBM SPSS Statitics, Statistica 12, описова статистика Excel 2010. Результати. За 6 міс спостереження пацієнти втратили більш ніж 5 % маси тіла (p0,05), що супроводжувалось достовірним зменшенням ІМТ (p0,01) та підвищенням рівня фізичної активності (p0,001). Рівні ліпідного та вуглеводного обмінів перевищували рекомендовані значення та мали позитивні тенденції до зниження у процесі лікування (p0,05). Покращилися рівні тривоги і депресії за шкалами HADSдепресія та Гамільтона, порушення харчової поведінки, рівні серотоніну та лептину, якість сну, якість життя пацієнтів. Прогноз ризику виникнення цукрового діабету мав суттєву позитивну динаміку (p0,05). Висновки. Застосування методики мотиваційного консультування за системою «5 As» з пацієнт-орієнтованим підходом у пацієнтів з ожирінням є ефективною методикою, що підтверджується достовірними позитивними результатами та дозволяє знизити масу тіла на більш ніж 5% за 6 міс, знизити рівні метаболічних порушень, артеріального тиску, під- вищити фізичну активність, зменшити прояви депресії та тривоги, порушення харчової поведінки, покращити якість сну та життя пацієнтів, покращити прогноз та знизити ризик виникнення неінфекційних захворювань. У разі необхідності досягнення у пацієнтів з ожирінням більш жорстких цільових показників та в коротші терміни необхідно здійснювати подальший пошук ефективних заходів та розглядати додаткове застосування медикаментозних засобів профілактики
Знайти схожі

12.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Lowe J. B., Hughes R., Maher J., Teo C.
Назва : Using photovoice to investigate nutritional factors amongst young women
Місце публікування : Одеський медичний журнал: Наук.-практ.журн./ МОЗ України. Одес. держ. мед. ун-т. - Одеса, 2013. - № 5. - С. 43-47 (Шифр ОУ2/2013/5)
Примітки : Библиогр.: с.46-47
MeSH-головна: ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ОКРУЖАЮЩАЯ СРЕДА -- ENVIRONMENT
ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ -- FOOD
ФОТОГРАФИЧЕСКИЕ СНИМКИ -- PHOTOGRAPHS
Знайти схожі

13.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Ільницька Т.
Назва : «Розлади харчової поведінки – це не вибір особи, дієта чи стиль життя, а хвороба, що потребує кваліфікованої допомоги»
Місце публікування : НейроNEWS. - 2019. - № 4. - С. 6-8 (Шифр НУ43/2019/4)
MeSH-головна: ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ПСИХИЧЕСКИЕ РАССТРОЙСТВА -- MENTAL DISORDERS
Анотація: Розлади харчової поведінки є психічним захворюванням, що характеризується хворобливим ставленням до їжі, форми тіла та власної ваги. Людина зі згаданими розладами має патологічне прагнення бути стрункою, заради чого вдається до заходів, які часто загрожують її життю. У світі 2 червня відзначають Міжнародний день боротьби з розладами харчової поведінки. Цього дня організації та активісти світу об’єднуються задля того, щоб розвінчати існуючі міфи про розлади харчової поведінки, підвищити суспільну обізнаність стосовно згаданої проблеми та стати на підтримку проведення відповідних реформ і ­налагод­ження допомоги особам, які потерпають від цього захворювання. На нагальні запитання, що стосуються розладів харчової поведінки, відповідає шеф-редактор журналу «НейроNEWS: психоневрологія і нейропсихіатрія», старший науковий співробітник Державної установи «Науково-дослідний інститут психіатрії МОЗ України», кандидат медичних наук, лікар-психіатр Тетяна Ільницька
Знайти схожі

14.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Ільницька Т.
Назва : Розлади харчової поведінки: міфи та факти
Місце публікування : НейроNEWS. - 2018. - № 4/5. - С. 6-7 (Шифр НУ43/2018/4/5)
MeSH-головна: ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ПРИЗНАКИ И СИМПТОМЫ ПИЩЕВАРИТЕЛЬНЫЕ -- SIGNS AND SYMPTOMS, DIGESTIVE
АНОРЕКСИЯ НЕРВНО-ПСИХИЧЕСКАЯ -- ANOREXIA NERVOSA
БУЛИМИЯ НЕВРОТИЧЕСКАЯ -- BULIMIA NERVOSA
ОБЗОР -- REVIEW
Анотація: Розлади харчової поведінки можуть бути реальною загрозою для життя людини. Однак при правильному і своєчасному лікуванні, а також за фахової підтримки можливе повне одужання таких пацієнтів. На жаль, через існуючі стереотипи та упередження щодо того, як виглядають люди з розладами харчування, багато хто з них вчасно не звертається за кваліфікованою допомогою, якої вони так гостро потребують. Починаючи з 2016 року, 2 червня відзначають Міжнародний день боротьби з розладами харчової поведінки. Цього дня організації та активісти світу об’єднуються задля того, щоб розвінчати існуючі міфи про розлади харчової поведінки, підвищити суспільну обізнаність стосовно згаданої проблеми та виступити на підтримку проведення відповідних реформ і налагодження допомоги особам, які потерпають від вказаного захворювання
Знайти схожі

15.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Ільницька Т.
Назва : Розлади харчової поведінки: як розпізнати захворювання
Місце публікування : НейроNEWS. - 2020. - № 1. - С. 6-7 (Шифр НУ43/2020/1)
MeSH-головна: ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
АНОРЕКСИЯ НЕРВНО-ПСИХИЧЕСКАЯ -- ANOREXIA NERVOSA
ПСИХИЧЕСКИЕ РАССТРОЙСТВА -- MENTAL DISORDERS
ПОЛОВАЯ ИДЕНТИЧНОСТЬ -- GENDER IDENTITY
КОМОРБИДНОСТЬ -- COMORBIDITY
Анотація: Розлади харчової поведінки асоційовані з найвищим рівнем смертності серед усіх психічних розладів. Гонка за міфічним «ідеальним» тілом породжує ненависть до власних форм і розвитку нав’язливого бажання схуднути за будь-яку ціну. Часто для таких осіб характерні заперечення і сором, недовіра до оточуючих, а згодом і до себе. Досить складно зрозуміти, коли слід звернутися по допомогу до фахівця, як розпізнати це захворювання і що може стати його причиною
Знайти схожі

16.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Мороз В. М., Братусь Н. В., Йолтухівський М. В., Власенко О. В., Омельченко О. Д.
Назва : Інтегративна функція кори й підкоркових структур у програмуванні та реалізації рухів
Місце публікування : Архив клинической и эксперимент.медицины. - 2002. - Т. 11, № 1. - С. 45-48 (Шифр АУ3/2002/11/1)
MeSH-головна: МОДЕЛИ НА ЖИВОТНЫХ -- MODELS, ANIMAL
ДВИЖЕНИЕ -- MOVEMENT
МОЗГА ГОЛОВНОГО КОРА -- CEREBRAL CORTEX
ГИПОТАЛАМИЧЕСКАЯ ОБЛАСТЬ ЛАТЕРАЛЬНАЯ -- HYPOTHALAMIC AREA, LATERAL
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
Знайти схожі

17.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Муртазина Е. П., Сидорова Ю. С., Журавлев Б. В., Мазо В. К., Зорин С. Н., Володин В. В.
Назва : Анализ поведенческих показателей при обучении крыс инструментальному пищедобывательному навыку и биохимических параметров при включении в их рацион экстракта фитоэкдистероидов
Місце публікування : Бюллетень экспериментальной биологии и медицины: Междунар. науч.- практ. журн./ Рос. АМН. - 2014. - Т. 158, № 7. - С. 7-12 (Шифр БР31/2014/158/7)
Примітки : Библиогр. в конце ст.
MeSH-головна: ОБУЧЕНИЕ -- TEACHING
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ГОРМОНЫ -- HORMONES
ЖИВОТНЫЕ ЛАБОРАТОРНЫЕ -- ANIMALS, LABORATORY
Знайти схожі

18.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Андрікевич І. І., Мантак Г. І., Звенігородська Г. Ю.
Назва : Вивчення харчової поведінки дітей з надмірною масою тіла та ожирінням
Паралельн. назви :Study of the eating behavior of children with overweight and obesity
Місце публікування : Вісник Вінницького нац. мед. ун-ту. - 2017. - Т. 21, № 1. Ч.2. - С. 238-241 (Шифр ВУ80/2017/21/1. Ч.2)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ВЕСА ТЕЛА УВЕЛИЧЕНИЕ -- WEIGHT GAIN
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ДЕТИ -- CHILD
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
Анотація: У статті наведені результати визначення типів харчової поведінки у дітей із надмірною масою тіла та ожирінням. Встановлено, що при надмірній масі тіла і ожирінні мають місце зміни харчової поведінки у вигляді екс тернального та емоц- іогенного типів, що потребує залучення психокорекційної роботи як з дітьми, так і з родиною цих дітей
Знайти схожі

19.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Анисимова Е. В., Козлова И. В., Волков С. В.
Назва : Клинические и ультразвуковые особенности заболеваний желчного пузыря у пациентов с дефицитом массы тела
Місце публікування : Клиническая медицина: Научно-практический журнал. - 2014. - Т. 92, № 2. - С. 43 (Шифр КР13/2014/92/2)
MeSH-головна: ВЕСА ТЕЛА ПОТЕРЯ -- WEIGHT LOSS
ХОЛЕЦИСТИТ -- CHOLECYSTITIS
ЦИТОКИНЫ -- CYTOKINES
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
Знайти схожі

20.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Бєляєв К. К.
Назва : Святкувальні закономірності. Закони біології подібні до законів фізики — їм все одно, що нам «все одно»
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2018. - N 6. - С. 47-54 (Шифр КУ34/2018/6)
MeSH-головна: ПРАЗДНИКИ -- HOLIDAYS
СМЕРТНОСТЬ -- MORTALITY
АЛКОГОЛЯ УПОТРЕБЛЕНИЕ -- ALCOHOL DRINKING
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ПРИЗНАКИ И СИМПТОМЫ ПИЩЕВАРИТЕЛЬНЫЕ -- SIGNS AND SYMPTOMS, DIGESTIVE
СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТАЯ СИСТЕМА -- CARDIOVASCULAR SYSTEM
ФАГОЦИТОЗ -- PHAGOCYTOSIS
Анотація: Закони біології подібні до фізичних законів, але не тотожні. Відомі приклади: 1) скинуті з вежі металева куля і живий голуб за рівних умов переміщатимуться по-різному, оскільки рух живого об’єкта визначатиметься своїми законами, намірами, тоді як ядро переміщуватиметься за законами фізики; 2) мама подмухала на ранку – і боліти перестало, хоча рана, фактори запалення і болю не зникли; 3) рани у переможців загоюються швидше, аніж у переможених (хірург армії Наполеона Д. Ж. Ларрей); 4) кава як стимулятор може набути протилежних властивостей, коли її пов’язують з релаксом, «кавою-брейк», паузою в роботі (M. Montanari, 2006). Або ж, якщо ближче до святкувальної теми, і це не лише жарт, а одна з причин застільних ускладнень: одна пляшка та легка закуска – культурно посиділи, дві пляшки і третя зміна страв – вже перебір, а ось три пляшки і безліміт на їжу – виявляється мало
Знайти схожі

 1-20    21-40   41-60   61-80   81-100   101-120      
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)