Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (4)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Пищевые волокна<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 45
Показані документи з 1 по 10
 1-10    11-20   21-30   31-40   41-45 
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Жердьова Н. М., Степура О. А., Костіцька І. О., Мазій С. І.
Назва : Вплив вживання харчової клітковини на харчову поведінку у пацієнтів з надмірною вагою та ожирінням
Місце публікування : Пробл. ендокринної патології. - Харьков, 2021. - N 4. - С. 20-26 (Шифр ПУ17/2021/4)
MeSH-головна: ВЕСА ТЕЛА УВЕЛИЧЕНИЕ -- WEIGHT GAIN
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ПИТАНИЯ ОЦЕНКА -- NUTRITION ASSESSMENT
ПИЩЕВЫЕ ВОЛОКНА -- DIETARY FIBER
Анотація: В статті наведені дані щодо впливу вживання харчової клітковини на стан харчової поведінки та метаболічних показників у пацієнтів з надмірною вагою та ожирінням (індекс маси тіла (ІМТ) більше 25 кг/м2)Додавання до раціону харчової клітковини у вигляді камеді гуарової мікрогранульованої Інгуар™ в дозі 15 г на добу протягом 21 дня знижувало інсулінорезистентність та нормалізувало харчову поведінку пацієнтів, а саме обмежувальну, емоціогенну та екстернальну. Вживання харчової клітковини може бути рекомендовано у комплексі заходів для зниження ваги у пацієнтів з підвищеним індексом маси тіла та інсулінорезістентістю, а також для нормалізації харчової поведінки
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Швець О. В.
Назва : Синбіотичний вплив з метою корекції композиції та функцій кишкової мікробіоти
Паралельн. назви :Synbiotic effects for correction of the intestinal microbiota composition and functions
Місце публікування : Сучасна гастроентерологія. - 2020. - № 2. - С. 60-65 (Шифр СУ10/2020/2)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: МИКРОБИОТА -- MICROBIOTA
СИНБИОТИКИ -- SYNBIOTICS
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
ПИЩЕВЫЕ ВОЛОКНА -- DIETARY FIBER
ИНУЛИН -- INULIN
Анотація: Динамічна взаємодія кишкової мікробіоти з імунною та нервовою системою і вплив на основні функції органів травлення значною мірою залежать від зовнішніх чинників, зокрема від харчування. Раціон більшості міського населення характеризується низьким вмістом клітковини внаслідок обмеження споживання рослинної їжі. Недостатність харчових волокон у дієті зумовлює зміни складу мікробної спільноти, зменшення вмісту коменсальних бактерій, деградацію слизового шару та порушення бар’єрної функції. Регулярне споживання їжі з високим вмістом харчових волокон і пробіотиків забезпечує належний рівень утворення постбіотиків (органічних кислот, пептидогліканів, коротколанцюгових жирних кислот, тейхоєвих кислот, флавоноїдів тощо) з численними корисними ефектами. Коротколанцюгові жирні кислоти чинять різноплановий вплив, зокрема збільшують абсорбцію кальцію, сприяють зниженню апетиту та стабілізації кількості холестерину в крові, живлять клітини епітелію товстого кишечника, виявляють імуномодулювальну, десенсибілізувальну та протизапальну дію. Сукупними ефектами від постійного надходження пребіотиків і пробіотиків є створення умов для збільшення кількості біфідобактерій, лактобацил та інших коменсалів з одночасним обмеженням росту умовно‑патогенних і патогенних бактерій в ободовій кишці. Пребіотична молекула інулін також запобігає руйнуванню слизового бар’єра внаслідок споживання наночастинок ксенобіотиків, зокрема двоокису титану. Вживання дієтичних добавок, до складу яких входять як пробіотики, так і пребіотики (синбіотики), дає змогу відновити порушену кишкову бар’єрну функцію, запобігти антибіотик-асоційованій діареї та побічним ефектам антигелікобактерної терапії, сприяє нормалізації кишкових функцій та усуненню функціональних симптомівThe dynamic interaction between bowel microbiota with nervous and immune system and its effects on the key functions of digestive organs considerably depend on the external factors, including nutrition. Ration of most of the urban population is characterized by low level of dietary fibers due to limited intake of plant foods. The lack of dietary fibers leads to the changes in microbiota composition, decreased number of commensal bacteria, degradation of mucus layer and impaired barrier function. The regular consumption of high fibers foods and probiotic foods provides the optimal level of production of postbiotics (organic acids, short chain fatty acids, peptidoglycans, teichoic acids, flavonoids etc.) with numerous beneficial effects. Short chain fatty acids render an extremely wide range of effects, in particular, they increase calcium absorption, contribute to the decrease of appetite and stabilization of blood cholesterol levels; they serve as a source of nutrition for the colonocytes’ epithelium and provide immunomodulating, anti‑inflammatory and desensibilization effects. The aggregate actions from regular probiotics’ and prebiotics’ intake include the creating of conditions for the increase of the number of bifidobacteria, lactobacilli and other commensals with simultaneous inhibition of pathogens’ colonization in the large bowel. Moreover, the pre­bio­tic molecule inulin prevents disruption of the intestinal barrier due to intake of xenobiotics’ nanoparticles, in particular, titanium dioxide. The intake of dietary supplements, that include both prebiotics and probiotics (synbiotics), allow restoring the impaired intestinal barrier function, preventing antibiotic-associated diarrhea and side effects of antihelicobacter therapy, it facilitates the normalization of bowel functions and relief of functional symptoms
Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Швець О.
Назва : Фізіологічні ефекти та можливості клінічного застосування пребіотиків (рослинних харчових волокон)
Місце публікування : Участковый врач. - 2019. - N 2. - С. 24-28 (Шифр УУ57/2019/2)
MeSH-головна: ПРЕБИОТИКИ -- PREBIOTICS
ПИТАНИЯ ОЦЕНКА -- NUTRITION ASSESSMENT
ПИЩЕВЫЕ ВОЛОКНА -- DIETARY FIBER
Анотація: Харчування сучасної людини значним чином відрізняється від того, що було п’ятдесят, сто або двісті років тому. Якщо порівнювати з раціоном наших далеких пращурів, то вражає значне зменшення (у 15 разів!) рівня споживання харчових волокон - зі 150 грамів до нашої ери до в середньому 10 грамів на добу тепер. Безумовно, на зміни в структурі захворюваності та смертності впливає багато факторів - від імунопрофілактики й антибактеріальної терапії до куріння і небезпеки на дорогах. Але не можна недооцінювати і роль сучасного харчування в домінуванні неінфекційних захворювань - серцево-судинних, діабету та раку. Низький рівень споживання фруктів, овочів, цільних злаків, бобових, горіхів та насіння зумовлює недостатнє надходження харчових волокон і разом з переважним споживанням обробленої їжі, навантаженої сіллю, цукром і жирами, спричиняє 1,5-4% глобального тягаря захворювань
Знайти схожі

4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Сенюк І. В., Башар Джабар Аль Сахлані
Назва : Вивчення антиексудативної активності сухого екстракту з плодів сливи домашньої
Місце публікування : Укр. біофармац. журнал. - Х., 2019. - № 2. - С. 55-59 (Шифр УУ50/2019/2)
MeSH-головна: РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ -- PLANT EXTRACTS
СЛИВА -- PRUNUS
ПРОТИВОВОСПАЛИТЕЛЬНЫЕ СРЕДСТВА НЕСТЕРОИДНЫЕ -- ANTI-INFLAMMATORY AGENTS, NON-STEROIDAL
ПИЩЕВЫЕ ВОЛОКНА -- DIETARY FIBER
Анотація: Попередні експериментальні дослідження з вивчення фармакологічних властивостей екстрактів плодів Сливи домашньої дозволили виявити найбільш терапевтично активний екстракт з волокнами з послаблювальною та гепатопротекторною активністю. Гепатопротекторна активність сухого екстракту плодів Сливи домашньої, що містить волокна, ймовірно, зумовлена наявністю у хімічному складі субстанції поліфенольних компонентів. Оскільки за літературними даними для поліфенольних сполук характерні антиексудативні властивості, доцільним було вивчити вплив досліджуваного екстракту на циклооксигеназний та ліпооксигеназний шляхи розвитку запальної реакції
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Вдовиченко В. І., Кульчицький В. В., Рибас Г. М.
Назва : У пошуках формули здорового харчування
Паралельн. назви :A search for formulae of healthy diet
Місце публікування : Сучасна гастроентерологія. - 2019. - № 6. - С. 82-86 (Шифр СУ10/2019/6)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ДИЕТА СРЕДИЗЕМНОМОРСКАЯ -- DIET, MEDITERRANEAN
ПИЩЕВЫЕ ВОЛОКНА -- DIETARY FIBER
ХОЛЕСТЕРИН -- CHOLESTEROL
МЯСО -- MEAT
БУТИРАТЫ -- BUTYRATES
СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫЕ БОЛЕЗНИ -- CARDIOVASCULAR DISEASES
Анотація: Раціональне правильне харчування людини є запорукою здоров’я та довголіття. Це було відомо ще в давнину. Однак і досі тривають дискусії щодо того, яким має бути здорове харчування. Висловлюється думка, що здоровим є традиційне харчування, яке враховує традиції національної кухні. Однак дослідження останніх років довели хибність таких поглядів. Нині загальновизнано, що здоровим харчуванням є дотримання середземноморської дієти, яку ЮНЕСКО у 2010 р. оголосило національною культурною спадщиною. Середземноморську дієту вважають ефективним нефармакологічним засобом лікування ожиріння і профілактики ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії та цукрового діабету 2 типу. Переглянуто погляди щодо небезпеки холестерину, який міститься в продуктах харчування, як чинника ризику кардіологічних захворювань. Є переконливі докази асоціації між споживанням червоного м’яса та захворюваннями серця і летальністю. Однак лише факт уживання цього продукту не пояснює шкідливість багатого на червоне м’ясо раціону. Встановлено механізм негативного впливу червоного м’яса на розвиток ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності, хронічної хвороби нирок, який полягає у запуску особливого етапу метаболізму речовин — утворення триметиламіну N‑оксиду, в якому бере участь бактеріальна флора кишечника. Тривають дискусії щодо ефективності харчових волокон для профілактики деяких захворювань. І в цьому випадку вирішальну роль відіграє кишкова мікробіота, яка продукує бутират. Встановлення цього факту стало поштовхом для застосування бутирату для профілактики раку, насамперед кишечника, та збагачення продуктів харчування дієтичними добавками у вигляді харчових волоконThe sensible and proper nutrition is one of the keys to the health and longevity. This has been known since ancient times. However, discussions regarding healthy diet are still ongoing. An opinion is voiced that traditional diet with account traditions of a national cuisine, is a healthy diet. However, recent studies have proved the fallacy of such views. Currently it is generally accepted that healthy diet is based on the adherence to the Mediterranean diet, recognized in 2010 as a UNESCO national cultural heritage. The Mediterranean diet is considered an effective non‑pharmacological treatment for obesity and the prevention of coronary heart disease, hypertension and type 2 diabetes mellitus. The concept of food cholesterol as a risk factor for cardiac diseases has been revised. There is strong evidence of an association between red meat consumption and cardiac diseases and mortality. However, the mere fact of consuming this product does not explain the harmfulness of red‑rich foods. The mechanism of negative effects of red meat on the development of coronary heart disease, heart failure, and chronic kidney disease has been established, and this mechanism is the launch of a specific metabolism stage, that is formation of trimethylamine N‑oxide with participation of intestinal bacterial flora. The discussions of the effectiveness of dietary fiber in the prevention of certain diseases are ongoing. And again, intestinal microbiota, producing butyrate, plays here the crucial role. The establishment of this fact pushed to the use of butyrate for the prevention of cancer, especially colorectal, and the enrichment of food with dietary supplements in the form of dietary fiber
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Дуда А. К.
Назва : Антибиотикоасициированная диарея: принципы диагностики и лечения
Місце публікування : Мистецтво лікування. Журнал сучасного лікаря. - 2017. - № 6/7. - С. 43-47 (Шифр МУ55/2017/6/7)
Предметні рубрики: Бионорм
MeSH-головна: ДИАРЕЯ -- DIARRHEA
АНТИБАКТЕРИАЛЬНЫЕ СРЕДСТВА -- ANTI-BACTERIAL AGENTS
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS
ПРЕБИОТИКИ -- PREBIOTICS
ПИЩЕВЫЕ ВОЛОКНА -- DIETARY FIBER
Анотація: Антибиотикоассоциированная диарея является полиэтиологическим заболеванием, которое может быть вызвано рядом инфекционных и неинфекционных причин. Среди этиологических факторов ААД одно из центральных мест занимает грамположительная спорообразующая облигатнонаэробная бактерия Clostridium difficile. Описаны три фактора патогенности данного микроорганизма: 1. токсин А (энтеротоксин), стимулирует секрецию жидкости в просвет кишечника; 2. токсин В (цитотоксин) ; 3. белок, угнетающий перистальтику кишечника. Их воздействие на слизистую оболочку ведет к развитию воспалительных изменений и повышенному апоптозу эпителиоцитов
Знайти схожі

7.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Дуда А. К.
Назва : Антибиотикоассоциированная диарея: принципы диагностики и лечения
Місце публікування : Мистецтво лікування. - 2017. - № 8. - С. 36-40 (Шифр МУ55/2017/8)
Предметні рубрики: Бионорм
MeSH-головна: ДИАРЕЯ -- DIARRHEA
АНТИБАКТЕРИАЛЬНЫЕ СРЕДСТВА -- ANTI-BACTERIAL AGENTS
ПИЩЕВЫЕ ВОЛОКНА -- DIETARY FIBER
Анотація: Об ААД может идти речь, если на фоне приема антибактериальных препаратов имеет место не менее трех эпизодов неоформленного стула в течение двух последовательных дней или более. Симптомы ААД у большинства пациентов возникают во время лечения антибиотиками, а у 30% больных − через 1–10 дней после его прекращения. Путь введения препаратов не имеет принципиального значения, поскольку при парентеральном введении антибиотики воздействуют на микрофлору и слизистую оболочку кишечника, выделяясь со слюной, желчью и кишечными секретами
Знайти схожі

8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Приходько В.Ю., Волощук Т.Р.
Назва : Гуарем в лечении пациентов с дислипидемией и избыточной массой тела: оптимизация гиполипидемической терапии
Місце публікування : Сімейна медицина. - Київ, 2016. - № 3. - С. 33-38 (Шифр СУ21/2016/3)
Примітки : Библиогр.: с. 38
MeSH-головна: МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ X -- METABOLIC SYNDROME X
ВЕС ИЗБЫТОЧНЫЙ -- OVERWEIGHT
ДИСЛИПИДЕМИЯ -- DYSLIPIDEMIAS
ПЕЧЕНИ ЖИРОВАЯ ДИСТРОФИЯ -- FATTY LIVER
ЛЕКАРСТВЕННАЯ ТЕРАПИЯ КОМБИНИРОВАННАЯ -- DRUG THERAPY, COMBINATION
ГИДРОКСИМЕТИЛГЛУТАРИЛ-КОA-РЕДУКТАЗЫ ИНГИБИТОРЫ -- HYDROXYMETHYLGLUTARYL-COA REDUCTASE INHIBITORS
АНТИХОЛЕСТЕРИНЕМИЧЕСКИЕ СРЕДСТВА -- ANTICHOLESTEREMIC AGENTS
ПИЩЕВЫЕ ВОЛОКНА -- DIETARY FIBER
ЛЕЧЕНИЯ РЕЗУЛЬТАТОВ АНАЛИЗ -- TREATMENT OUTCOME
Знайти схожі

9.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Звягинцева Т.Д., Чернобай А.И.
Назва : Синдром раздраженного кишечника с запором: патогенетическая коррекция натуральными энтеросорбентами
Місце публікування : Сімейна медицина. - Київ, 2016. - № 3. - С. 120-126 (Шифр СУ21/2016/3)
Примітки : Библиогр.: с. 124,126
MeSH-головна: КИШЕЧНИКА РАЗДРАЖЕННОГО СИНДРОМ -- IRRITABLE BOWEL SYNDROME
ЗАПОРЫ -- CONSTIPATION
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
ЭНТЕРОСОРБЦИЯ -- ENTEROSORPTION
ПРЕБИОТИКИ -- PREBIOTICS
ПИЩЕВЫЕ ВОЛОКНА -- DIETARY FIBER
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): бионорм
Знайти схожі

10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Фадєєнко Г. Д., Ісаєва Г. С., Рєзнік Л. А.
Назва : Роль харчових волокон у профілактиці серцево-судинних захворювань
Місце публікування : Серце і судини. - 2016. - № 4. - С. 104-109 (Шифр СУ25/2016/4)
Примітки : Библиогр. в конце ст.
MeSH-головна: СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫЕ БОЛЕЗНИ -- CARDIOVASCULAR DISEASES
ЦЕЛЛЮЛОЗА -- CELLULOSE
ПИЩЕВЫЕ ВОЛОКНА -- DIETARY FIBER
Знайти схожі

 1-10    11-20   21-30   31-40   41-45 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)