Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
 Знайдено у інших БД:Книги (1)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Криптококки<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 7
Показані документи з 1 по 7
1.


    Рзаєва, Р. М.
    Скринінг дріжджів-продуцентів α-L-рамнозидаз [Текст] / P. M. Рзаєва, Л. Д. Варбанець, С. С. Нагорна // Мікробіологічний журнал. - 2010. - Т. 72, № 6. - С. 11-17

Рубрики: Дрожжи

   Ферменты--анал


   Рамноза--анал


   Криптококки


Дод.точки доступу:
Варбанець, Л. Д.
Нагорна, С. С.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


   
    Проблема криптококової інфекції у сучасному світі [Текст] / В. М. Козько [та ін.] // Інфекційні хвороби. - 2012. - № 4. - С. 90-95

Рубрики: Криптококки

Дод.точки доступу:
Козько, В. М.
Гаврилов, А. В.
Загороднєва, О. В.
Винокурова, О. М.
Гордієнко, А. І.
Дроздова, А. Г.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


    Гудзенко, О. В.
    Субстратна специфічність ɑ-L-рамнозидаз Cryptococcus albidus I Eupenicillium erubescens [Текст] / О. В. Гудзенко, Л. Д. Варбанець // Український біохімічний журнал : Науч.-теорет.журн. - 2013. - Т. 85, № 5. - С. 17-26. - Библиогр. в конце ст. . - ISSN 0201-8470


MeSH-головна:
ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES
КРИПТОКОККИ -- CRYPTOCOCCUS
EUPENICILLIUM -- EUPENICILLIUM
СУБСТРАТНАЯ СПЕЦИФИЧНОСТЬ -- SUBSTRATE SPECIFICITY
Дод.точки доступу:
Варбанець, Л. Д.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


   
    Досвід бактеріологічного дослідження криптококозу [Текст] / С. В. Дудник [та ін.] // Інфекційні хвороби. - 2013. - № 4. - С. 102-105


MeSH-головна:
КРИПТОКОККИ -- CRYPTOCOCCUS (выделение и очистка)
КРИПТОКОККОЗ -- CRYPTOCOCCOSIS (диагноз, микробиология)
МЕНИНГИТ КРИПТОКОККОВЫЙ -- MENINGITIS, CRYPTOCOCCAL (диагноз, микробиология)
СПИД -- ACQUIRED IMMUNODEFICIENCY SYNDROME (диагноз, микробиология)
Дод.точки доступу:
Дудник, С. В.
Варфоломеєва, Ю. В.
Терещенко, В. В.
Партоєва, О. Г.
Трюханова, Т. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


    Бондаренко, А. М.
    Визначення чутливості криптококів до антимікотиків - основа ефективності лікування криптококового менінгіту [Текст] / А. М. Бондаренко // Інфекційні хвороби. - 2015. - № 1. - С. 6-17. - Библиогр.: с. 18-19 . - ISSN 1681-2727


MeSH-головна:
МЕНИНГИТ КРИПТОКОККОВЫЙ -- MENINGITIS, CRYPTOCOCCAL (лекарственная терапия)
(действие лекарственных препаратов)
АНТИБАКТЕРИАЛЬНЫЕ СРЕДСТВА -- ANTI-BACTERIAL AGENTS
МИКРОБНОЙ ЧУВСТВИТЕЛЬНОСТИ ТЕСТЫ -- MICROBIAL SENSITIVITY TESTS
АМФОТЕРИЦИН В -- AMPHOTERICIN B
ФЛУЦИТОЗИН -- FLUCYTOSINE
КЕТОКОНАЗОЛ -- KETOCONAZOLE
ИТРАКОНАЗОЛ -- ITRACONAZOLE
Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


   
    β-маннаназная активность дрожжей, выделенных в Антарктике [Текст] / Н. В. Борзова [и др.] // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Том 80, N 2. - С. 28-43


MeSH-головна:
ДРОЖЖИ -- YEASTS (генетика, химия)
ОСНОВАНИЙ ПОСЛЕДОВАТЕЛЬНОСТЬ -- BASE SEQUENCE (генетика)
ФИЛОГЕНЕЗ -- PHYLOGENY
КРИПТОКОККИ -- CRYPTOCOCCUS (химия)
Анотація: Психрофільні та психротолерантні мікроорганізми Антарктики відомі як продуценти ензимів з унікальними властивостями, а саме стійкістю щодо екстремальних умов середовища. Метою работи було встановити видову приналежність трьох антарктичних дріжджових культур та дослідити їх глікозидазну активність. Методи. Для вивчення ензиматичної активності дріжджів були використані синтетичні і природні субстрати: n-нітрофеніл-глікозиди, галактоманан гуара, МК-целюлоза, розчинний крохмаль. Виділення геномної ДНК проводили із клітинних суспензій. Фрагмент гена 26S рРНК у штамів U5 і U8 був ПЛР-ампліфікований з використанням праймерів NL1 та NL4, у штама S181 фрагмент гена 18S рРНК ПЛР-ампліфікований з використанням праймерів NS3 і NS6. Отримані послідовності генів дріжджових ізолятів порівнювали з такими мікроорганізмів, що були депоновані в базі даних GenBank, використовуючи програмний пакет BLASTN. Філогенетичний аналіз проводили за допомогою програм ClustalX 2.1, Mega 6.06 (Neighbour-Joining). Результати. У супернатанті культуральної рідини всіх культур були виявлені екзо-?рамнозидазна і ендо-?-мананазна активності. Показано, що максимуми ?-мананазної активності і продуктивності двох психротолерантних штамів припадали на третю добу, а у одного — на другу добу культивування і корелювали з синтезом протеїну. Вирощування культур при 15°С забезпечувало більш високі показники позаклітинної ?-мананазной активності. Оптимальними джерелами азоту були хлорид і сульфат амонію, а вуглецю — галактоманан гуару і рамноза. В результаті філогенетичного аналізу нуклеотидних послідовностей генів 26S рРНК або 18S рРНК було встановлено, що досліджені штами відносяться до видів Cryptococcus victoriae і Cryptococcus terricola. Висновки. Вперше показана висока ?-мананазна активність антарктичних штамів C. victoriae і C. terricola і перспектива використання їх як продуцентів манандеградуючих ензимів.
Дод.точки доступу:
Борзова, Н. В.
Гладка, Г. В.
Варбанець, Л. Д.
Таширев, А. Б.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


   
    The influence of coordinative tartrate and malatogermanate compounds on the activity of α-L-rhamnosidase preparations from Penicillium tardum, Eupenicillium erubescens and Cryptococcus albidus / O. V. Gudzenko [et al.] // The Ukrainian biochemical journal. - 2020. - Vol. 92, № 4. - P85-95


MeSH-головна:
ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES (фармакология)
PENICILLIUM -- PENICILLIUM (энзимология)
EUPENICILLIUM -- EUPENICILLIUM (энзимология)
КРИПТОКОККИ -- CRYPTOCOCCUS (энзимология)
Анотація: Recently enzyme preparations of microbial origin become increasingly important in different industries. Preparations of α-L-rhamnosidase are used in the pharmaceutical industry as well as in scientific work as a tool for analytical research. We have obtained purified α-L-rhamnosidase preparations from Penicillium tardum, Eupenicillium erubescens and Cryptococcus albidus microorganism strains which are effective enzyme producers. The aim of the study was to estimate the ability of germanium coordination compounds to enhance enzyme catalytic activity. The effects of 11 heterometal mixed ligand tartrate (malate-)germanate compounds at 0.01 and 0.1% concentration on the activity of α-L-rhamnosidase preparations from Penicillium tardum IMV F-100074, Eupenicillium erubescens and Cryptococcus albidus 1001 were studied at 0.5 and 24 h exposition. The inhibitory effect of [Ni(bipy)3]4[{Ge2(OH)2(Tart)2}3Cl2]·15H2 on P. tardum α-L-rhamnosidase was revealed. All studied compounds except [CuCl(phen)2][Ge(OH)(HMal)2] were shown to increase activity of P. tardum α-L-rhamnosidase at a longer term of exposition. Activity of E. erubescens α-L-rhamnosidase was shown to be stimulated by d-metal cation-free compounds. C. albidus α-L-rhamnosidase occurred to be insensitive to all compounds studied
Останнім часом ензими мікробного походження набувають все більшого значення в різних галузях промисловості. Препарати α-L-рамнозидази використовуються у фармацевтичній промисловості, а також у науковій роботі як інструмент для аналітичних досліджень. Нами одержано очищені препарати α-L-рамнозидази із штамів мікроорганізмів Penicillium tardum, Eupenicillium erubescens і Cryptococcus albidus – ефективних продуцентів ензиму. Мета роботи – оцінити здатність координаційних сполук германію підвищувати каталітичну активність ензимів. Вивчено вплив 11 гетерометальних змішанолігандних тартрато-(малато-)германатів у концентрації 0,01 і 0,1% на активність препаратів α-L-рамнозидази Penicillium tardum ІМV F-100074, Eupenicillium erubescens 248 та Cryptococcus albidus 1001 за експозиції 0,5 і 24 год. Виявлено інгібувальний ефект сполуки [Ni(bipy)3]4[{Ge2(OH)2(Tart)2}3Cl2]·15H2O на α-L-рамнозидазу P. tardum. Встановлено, що всі досліджувані сполуки, крім [CuCl(phen)2][Ge(OH)(HMal)2], підвищували активність α-L-рамнозидази P. tardum за тривалішого часу експозиції. Показано, що активність α-L-рамнозидази E. erubescens стимулювалась сполуками, які не містять у своєму складі катіонів d-металів. α-L-Рамнозидаза C. albidus виявилася нечутливою до всіх досліджуваних сполук
Дод.точки доступу:
Gudzenko, O. V.
Varbanets, L. D.
Seifullina, I. I.
Chebanenko, E. A.
Martsinko, E. E.
Afanasenko, E. V.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)