Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
 Знайдено у інших БД:Книги (3)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Зонтичные<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 7
Показані документи з 1 по 7
1.


    Тернинко, І. І.
    Порівняльне хромато-мас-спектрометричне вивчення ефірних олій плодів анісу та фенхелю [Текст] / І. І. Тернинко // Український журнал клінічної та лабораторної медицини. - 2009. - № 3. - С. 73-75

Рубрики: Эфирные масла

   Зонтичные


   Масс-фрагментография--методы


   Ферула


Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


    Тернинко, І. І.
    Вивчення компонентного складу ефірних олій плодів коріандру та кмину, що зростають в екосистемі Донбасу [Текст] / І. І. Тернинко // Фармацевтичний журнал. - 2010. - № 2. - С. 102-105

Рубрики: Эфирные масла

   Зонтичные


   Тмин


   Хроматография


Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


   
    Антимікробна активність ефірної олії, отриманої з надземної частини рослини петрушки листової [Текст] / Н. Л. Количева [та ін.] // Український журнал клінічної та лабораторної медицини. - 2010. - № 4. - С. 193-195

Рубрики: Эфирные масла

   Зонтичные


Дод.точки доступу:
Количева, Н. Л.
Авраменко, А. І.
Пряхін, О. Р.
Денисенко, О. М.
Портна, О. О.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


    Напраснікова, Г. С.
    Технологічні дослідження лікарської рослинної сировини у створенні добавки дієтичної [Текст] / Г. С. Напраснікова, І. М. Владимирова, В. А. Георгіянц // Український журнал клінічної та лабораторної медицини. - 2010. - № 4. - С. 207-210

Рубрики: Растений экстракты

   Зонтичные


Кл.слова (ненормовані):
Дербенника иволистого трава -- Чая китайского листья -- Репяшка обыкновенного трава
Дод.точки доступу:
Владимирова, І. М.
Георгіянц, В. А.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


   
    The pharmacognostic study of the aerial part of Prangos ferulacea lindl. at the stage of the beginning of vegetation [Текст] / Yu. B. Kerimov [et al.] // Вісн. фармації. - 2018. - № 2. - С. 19-23


Рубрики: ПРАНГОС

MeSH-головна:
ЗОНТИЧНЫЕ -- APIACEAE (химия)
КУМАРИНЫ -- COUMARINS (анализ, выделение и очистка)
МАСС-СПЕКТРОМЕТРИЯ -- MASS SPECTROMETRY (использование, методы)
(ультраструктура, химия)
Анотація: To study the coumarin composition of salted Prangos ferulacea herb collected at the stage of vegetation and compare it with the coumarin composition of the freshly collected raw material. Materials and methods. The analysis was performed using Agilent 5977 GC and 7890B MS devices. The carrier gas was helium with a constant flow of 1 ml/min. The data of NIST library of standard mass-spectra were used to identify compounds. Results and discussion. The results of the study of coumarin derivatives in the food additive prepared from Prangos ferulacea herb collected at the beginning of the vegetation period are presented. The anatomical structure of the aerial part of Prangos ferulacea has been studied, and the diagnostic features of the plant raw material have been identified. Conclusions. The composition of coumarin derivatives in the food additive and in the freshly collected aerial part is identical. The diagnostic features of the structure of the plant raw material of Prangos ferulacea have been identified
Дод.точки доступу:
Kerimov, Yu. B.
Isaev, D. I.
Kerimli, E. G.
Akhmedov, E. Yu.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


   
    Дослідження вмісту поліфенольних сполук трави Агастахе фенхельного AGASTACHE FOENICULUM (PURSCH) O. KUNTZE / І. О. Гуртовенко [та ін.] // Фітотерапія. Часопис. - 2018. - N 3. - С. 46-50


MeSH-головна:
ЗОНТИЧНЫЕ -- APIACEAE (химия)
РАСТЕНИЯ ЛЕКАРСТВЕННЫЕ -- PLANTS, MEDICINAL (химия)
ПОЛИФЕНОЛЫ -- POLYPHENOLS (химия)
Анотація: Вивчено якісний склад і кількісний вміст поліфенольних сполук в траві агастахе фенхельного методом ВЕРХ. Встановлено, що домінуючими компонентами досліджуваної сировини є епігаллокатехін, апігенін та розмаринова кислота, дещо менше вміст рутина, катехина, хлорогенової кислоти.
Изучен качественный состав и количественное содержание полифенольных соединений в траве агастахе фенхельного методом ВЭЖХ. Установлено, что доминирующими компонентами исследуемого сырья являются эпигаллокатехин, апигенин и розмариновая кислота, несколько меньше содержание рутина, катехина, хлорогеновой кислоты.
Дод.точки доступу:
Гуртовенко, І. О.
Коновалова, О. Ю.
Гудзенко, Н. В.
Гудзенко, О. І.
Шураєва, Т. К.
Меньшова, В. О.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


   
    Порівняльна характеристика настойок плодів деяких представників родини селерових [Текст] / В. М. Одинцова [та ін.] // Актуал. питання фармац. і мед. науки та практики. - 2021. - Том 14, N 2. - С. 200-210


MeSH-головна:
СЕЛЬДЕРЕЕВЫЕ -- APIUM GRAVEOLENS (химия)
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИЯ -- GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY (использование)
БЕДРЕНЕЦ -- PIMPINELLA (химия)
ЗОНТИЧНЫЕ -- APIACEAE
Анотація: Родина Apiaceae нараховує 474 родів і 3992–4050 видів, які поширені на всій земній кулі. З усього різноманіття видів нашу увагу привернула сировина анісу звичайного Anisum vulgare Gaertrn., фенхелю звичайного Foeniculum vulgare Mill., що містить похідні фенілпропану, коріандру посівного Coriandrum sativum L., кропу городнього Anethum graveolens L., кмину звичайного Carum carvi L., яка багата на похідні монотерпеноїдів. Ці рослини широко застосовують у медичній практиці як протимікробні, спазмолітичні, відхаркувальні, гіпотензивні, сечогінні, жовчогінні, вітрогінні засоби. Такий спектр дії зумовлений наявністю в сировині рослин різних груп біологічно активних речовин. Мета роботи – за допомогою газової хроматографії визначити компонентний склад настойок плодів Anisum vulgare Gaertrn., Foeniculum vulgare Mill., Coriandrum sativum L. Anethum graveolens L. та Carum carvi L. Матеріали та методи. Настойки виготовлені у співвідношенні (1:5) (екстрагент – 70 % етиловий спирт) з анісу, фенхелю, коріандру, кропу та кмину плодів, заготовлених на дослідному полі Запорізького державного медичного університету в серпні 2019 р. Якісне та кількісне визначення діючих сполук здійснили за допомогою газового хроматографа Agilent 7890B із мас-спектрометричним детектором 5977B. Для ідентифікації компонентів використовували бібліотеку мас-спектрів NIST14. Результати. За допомогою хромато-мас-спектрометрії з’ясували, що настойки з плодів Anisum vulgare Gaertrn., Foeniculum vulgare Mill., Coriandrum sativum L. Anethum graveolens L. та Carum carvi L. відрізняються за якісним і кількісним складом компонентів. Настойки з Anethum fructus містять 28 компонентів, з-поміж них переважають 8.028 RT (-)-Carvone – 52,63 %, 4.861 RT D-Limonene – 17,74 %; Coriandrum fructus містять 37 компонентів, найбільший вміст мають 11.016 RT Benzene, 1-(1,5-dimethyl-4-hexenyl)-4-methyl – 20,7 %, 19.372 RT 1-(4-Hydroxy-3-methoxyphenyl)dec-4-en-3-one – 8,57 %; Carum carvi L. містять 33 компоненти, переважають 7.988 RT Benzaldehyde, 4-(1-methylethyl) – 47,37 %, 19,311 RT невизначена сполука – 5,88 %; Anisum fructus – 22 компоненти, найбільший вміст мають 8.531 RT Estragole – 60,32 %, 4.852 RT D-Limonene – 5,15 %; Foeniculum fructus містять 52 компоненти, переважають 5.745 RT Fenchone – 15,39 %; 8.5 RT Anethole – 11,37 %. Висновки. Результати дослідження методом газової хроматографії плодів представників родини Apiaceae cуттєво розширюють відомості про хімічний склад сировини, вказують на перспективність використання у фармацевтичній і медичній практиці. Під час аналізу результатів газової хроматографії з’ясували, що настойки з плодів родини Apiaceae відрізняються за якісним і кількісним складом компонентів. Настойки з Foeniculum fructus містять 52 компоненти, Coriandrum fructus – 37, Carum carvi L. – 33, Anethum fructus – 28, Anisum fructus – 22 компоненти. Експериментальні дані, які одержали під час дослідження, можна використати для створення нормативно документації на певний вид лікарської рослинної сировини.
Дод.точки доступу:
Одинцова, В. М.
Корнієвська, В. Г.
Малецький, М. М.
Корнієвський, Ю. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)