Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
 Знайдено у інших БД:Книги (2)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Моносахариды<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 12
Показані документи з 1 по 12
1.


    Тимофеева, Н. М.
    Современные представления о всасывании моносахаридов, аминокислот и пептидов в тонкой кишке млекопитающих [Текст] / Н. М. Тимофеева, Н. Н. Иезуитова, Л. В. Громова // Успехи физиологических наук. - 2000. - Т. 31, № 4. - С. 24-37


MeSH-головна:
ТОНКАЯ КИШКА -- INTESTINE, SMALL (метаболизм)
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES (анализ)
АМИНОКИСЛОТЫ -- AMINO ACIDS (анализ)
Дод.точки доступу:
Иезуитова, Н. Н.
Громова, Л. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


    Якшибаева, Ю. Р.
    Экспрессия рецепторов к углеводам на поверхности клеток меланомы В16 и МСА саркомы и влияние моно- и дисахаридов на адгезию и гомотипическую агрегацию клеток in vitro [Текст] / Ю. Р. Якшибаева // Экспериментальная онкология. - 2001. - Т. 23, № 4. - С. 274-277


MeSH-головна:
МЕЛАНОМА -- MELANOMA (ультраструктура)
САРКОМА -- SARCOMA (ультраструктура)
КЛЕТОК АДГЕЗИИ МОЛЕКУЛЫ -- CELL ADHESION MOLECULES (действие лекарственных препаратов)
КЛЕТОК АГРЕГАЦИЯ -- CELL AGGREGATION (действие лекарственных препаратов)
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES (терапевтическое применение)
ДИСАХАРИДЫ -- DISACCHARIDES (терапевтическое применение)
УГЛЕВОДЫ -- CARBOHYDRATES


Знайти схожі

3.


    Січкар, С. В.
    моносахаридний склад поверхневих структур деяких молікутів [Текст] / С. В. Січкар // Мікробіологічний журнал. - 2004. - Т. 66, № 6. - С. 10-23

Рубрики: Моносахариды

   Мягкокожие--рост


Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


    Кисличенко, В. С.
    Вивчення полісахаридного складу представників родів Malus L. i Pyrus L. [Текст] / В. С. Кисличенко, О. М. Новосел, О. В. Бухаріна // Український журнал клінічної та лабораторної медицини. - 2009. - № 1. - С. 35-38

Рубрики: Полисахариды

   Розоцветные


   Моносахариды


   Хроматография на бумаге


Дод.точки доступу:
Новосел, О. М.
Бухаріна, О. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


   
    Глікопротеїни шлункового і дуоденального слизу при ульцерогенезі та при введенні екстракту фенугреку [Текст] / Т. Д. Хілько [та ін.] // Фізіологічний журнал. - 2013. - Т. 59, № 4. - С. 74-79


Рубрики: Фенугрек

MeSH-головна:
ГЛИКОПРОТЕИНЫ -- GLYCOPROTEINS (действие лекарственных препаратов, кровь, метаболизм, секреция, ультраструктура)
БОЛЕЗНЬ, МОДЕЛИ НА ЖИВОТНЫХ -- DISEASE MODELS, ANIMAL
КРЫСЫ -- RATS (кровь, метаболизм, повреждения)
ЖЕЛУДКА ЯЗВА -- STOMACH ULCER (кровь, метаболизм)
ДВЕНАДЦАТИПЕРСТНОЙ КИШКИ ЯЗВА -- DUODENAL ULCER (кровь, метаболизм)
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES (биосинтез, иммунология, кровь, метаболизм)
Дод.точки доступу:
Хілько, Т. Д.
Якубцова, І. В.
Преображенська, Т. Д.
Остапченко, Л. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


    Vovk, G. V.
    The amino acid and monosaccharide composition of a dry extract from Salvia officinalis leaves obtained by complex processing [Text] / G. V. Vovk, O. M. Koshovyi, A. M. Komissarenko // Вісн. фармації. - 2016. - № 1. - P33-35


MeSH-головна:
(химия)
АМИНОКИСЛОТЫ -- AMINO ACIDS (анализ, выделение и очистка)
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES (анализ, выделение и очистка)
Кл.слова (ненормовані):
РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ СУХИЕ
Дод.точки доступу:
Koshovyi, O. M.
Komissarenko, A. M.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


    Броварская, О. С.
    Влияние метода выделения на состав и биологические свойства липополисахарида Escherichia coli [Текст] / О. С. Броварская, Л. Д. Варбанец // Мікробіологічний журнал. - 2019. - Том 81, N 2. - С. 3-13


MeSH-головна:
ЛИПОПОЛИСАХАРИДЫ -- LIPOPOLYSACCHARIDES (биосинтез)
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES (химия)
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS (химия)
ESCHERICHIA COLI -- ESCHERICHIA COLI (выделение и очистка, химия)
ТОКСИНЫ БАКТЕРИАЛЬНЫЕ -- BACTERIAL TOXINS (химия)
Анотація: Вивчити вплив методів виділення ліпополісахаридів (ЛПС) Escherichia coli на їх склад і біологічну активність. У роботі використовували мікробіологічні, біохімічні та серологічні методи. ЛПС отримували з клітин класичним методом Вестфаля (ЛПСв), Буавена (ЛПСб), а також був отриманий лужний ліпополісахарид (ЛПСщ). Препарати ЛПСв, ЛПСб і ЛПСщ характеризувалися різним виходом (0.33, 0.25 і 0.05% відповідно) по відношенню до маси мікробних клітин. Всі препарати ЛПС містили основні компоненти ЛПС:вуглеводи, КДО і жирні кислоти ліпіду А. Також було показано, що метод Буавена і Вестфаля дає можливість виділяти більш високомолекулярні, а метод лужної екстракції – більш низькомолекулярні фракції ЛПС. Основними компонентами гідрофобної частини ЛПС в ліпіді А були 3-ОН-С14:0, С12:0, С14:0, С16:0 кислоти, а полісахаридна частина ЛПС представлена глюкозою, галактозою і гептозою, а також одним неідентифікованим моносахаридом. ЛПСв проявляв найбільшу серологічну і токсичну активності, а ЛПСб – менш токсичний, але більш пірогенний. ЛПСщ був найменьш пірогенним і малотоксичним. Метод екстракції ЛПС впливає на його склад і біологічні властивості.
Дод.точки доступу:
Варбанец, Л. Д.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

8.


    Brovarska, O. S.
    Chemical Characterization and Biological Activity of Escherichia coli Lipopolysaccharides [Text] / O. S. Brovarska, L. D. Varbanets, S. V. Kalinichenko // Мікробіологічний журнал. - 2020. - Том 82, N 6. - P35-42


MeSH-головна:
ЛИПОПОЛИСАХАРИДЫ -- LIPOPOLYSACCHARIDES (химия)
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES (химия)
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS (химия)
ESCHERICHIA COLI -- ESCHERICHIA COLI (выделение и очистка, химия)
Анотація: Мета. Вивчення складу та біологічної активності ліпополісахаридів нових штамів кишкової палички, виділених з організму людини. Дослідження складу і біологічної активності ЛПС нових штамів Escherichia coli 2884, 2890 та 2892, виділених із організму практично здорових пацієнтів, розширює наші знання щодо біологічної характеристики виду.
Дод.точки доступу:
Varbanets, L. D.
Kalinichenko, S. V.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.


   
    Lipopolysaccharide of Pseudomonas mandelii, isolated from Antarctica [Text] / O. S. Brovarska [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2021. - Том 83, N 4. - P24-34


MeSH-головна:
МОХОВИДНЫЕ -- BRYOPHYTA (микробиология)
КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA (химия)
ПСЕВДОМОНАДЫ -- PSEUDOMONAS (выделение и очистка, рост и развитие)
ЛИПОПОЛИСАХАРИДЫ -- LIPOPOLYSACCHARIDES (химия)
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES (химия)
Анотація: Представники виду Pseudomonas mandelii здатні існувати і розмножуватися в місцях, де температура постійно низька. Оптимальна температура росту для P. mandelii становить 25–30 °C, хоча ця бактерія може рости при 4 °C, але не при 37 °C. Тому P. mandelii є прекрасним прикладом психротолерантної бактерії, яка, як і психрофільні бактерії, характеризується рядом структурних та функціональних пристосувань, що сприяють виживанню при низьких температурах. Для розуміння ролі цих мікроорганізмів в Антарктиці життєво важливим є характеристика його біополімерів. Одними з таких біополімерів є ліпополісахариди (ЛПС), склад і структура яких є діагностично значущими. Це визначає мету роботи – виділити ліпополісахариди з клітин антарктичного штаму P. mandelii, вирощеного за різних температур, охарактеризувати хімічно та вивчити їх функціональну та біологічну активності. Методи. Об’єктом дослідження був Pseudomonas sp. U1, ізольований з моху на острові Галиндес в Антарктиці. ЛПС екстрагували з висушених клітин 45 %-ним розчином фенолу у воді при 65–68 °С методом Вестфала та Янна. Кількість вуглеводів визначали фенольно-сірчаним методом. Вміст вуглеводів визначали відповідно до калібрувальної кривої, яку будували з використанням глюкози як стандарту. Вміст нуклеїнових кислот визначався методом Спірина, білка – Лоурі. Серологічну активність ЛПС досліджували подвійною імунодифузією в агарі методом Оухтерлоні. Електрофорез у поліакриламідному гелі в присутності додецилсульфату натрію (електрофорез SDS-PAAG) проводили за Леммлі. Висновки. Вперше з клітин P. mandelii U1, вирощених при 4 °C і 20 °С, були виділені ЛПС. Характерною особливістю ЛПС є їх гетерогенність. Про це свідчать дані складу моносахаридів, жирних кислот, електрофоретичного розподілу, які показали, що P. mandelii продукує S- та SR-форми LPS, що відрізняються довжиною О-специфічних полісахаридних ланцюгів. ЛПС, одержані з клітин, які культивували за різних температур, відрізняються серологічною активністю.
Дод.точки доступу:
Brovarska, O. S.
Varbanets, L. D.
Gladka, G. V.
German, A. D.
Tashyrev, O. B.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

10.


    Зарівна, Н. О.
    Розробка методики ідентифікації моносахаридів у рідкому екстракті чебрецю повзучого [Текст] = Development of monosaccharides identification methods in thyme creeping extracts / Н. О. Зарівна // Медична та клінічна хімія. - 2021. - Том 23, N 1. - С. 80-83


MeSH-головна:
ФИТОТЕРАПИЯ -- PHYTOTHERAPY
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES
ТИМЬЯН -- THYMUS PLANT
Анотація: Пріоритетним напрямком сучасної фармації є пошук і створення нових лікарських засобів на основі лікарської рослинної сировини. Фармацевтична розробка на основі густого екстракту чебрецю повзучого перш за все передбачала одержання рідкого екстракту даної рослини, який отримано за технологією, що дозволила максимально зберегти якісний склад біологічно активних речовин відповідної лікарської рослинної сировини. Оскільки при стандартизації трави чебрецю повзучого ідентифікаційними маркерами якості серед інших обрано моносахариди, доречним є вивчення якісного складу цих біологічно активних речовин і в досліджуваному екстракті, адже для них характерний широкий спектр фармакологічної дії
The priority of modern pharmacy is the search for and development of new drugs based on medicinal plant raw materials. Pharmaceutical development on the basis of a thick extract of creeping thyme, initially, involved obtaining a liquid extract of creeping thyme (CT), which was obtained by technology that allowed to preserve the quality of biologically active substances (BAS) of the corresponding MPS. Since, when standardizing the herb creeping thyme with identification markers of quality, among others, monosaccharides were selected, so it is appropriate to study the qualitative composition of these BAS in the studied extract, because they are characterized by a wide range of pharmacological action
Вільних прим. немає

Знайти схожі

11.


    Зарівна, Н. О.
    Кількісне визначення моносахаридів рідкого екстракту чебрецю повзучого та вибір критеріїв прийнятності [Текст] = Quantitative determination of monosaccharides of liquid thyme creeping extract and selection of acceptance criterion / Н. О. Зарівна // Медична та клінічна хімія. - 2021. - Том 23, N 2. - С. 104-107


MeSH-головна:
РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ -- PLANT EXTRACTS
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES
СПЕКТРОФОТОМЕТРИЯ -- SPECTROPHOTOMETRY
Анотація: В останні роки помітно зростає науковий інтерес до вивчення полісахаридів у лікарській рослинній сировині, що пов’язано з широким спектром їх фармакологічної дії. У попередніх дослідженнях встановлено, що у витяжках із трави чебрецю повзучого (ЧП), одержаних за допомогою води і розчинів з низькою концентрацією спирту, наявні полісахариди, після гідролізу яких отримували моносахариди. Розробка муколітичного засобу на основі густого екстракту чебрецю повзучого й ефірної олії чебрецю звичайного передбачала насамперед одержання рідкого екстракту ЧП, який отримували за підібраною технологією, що дозволила зберегти та відтворити аналізовані біологічно активні речовини трави ЧП. Тому з метою стандартизації рідкого екстракту ЧП важливо визначити не тільки їх якісний склад, а й кількісний вміст, що дозволить обрати відповідні показники якості та запропонувати критерії прийнятності
In recent years, there has been a growing scientific interest in the study of polysaccharides in medicinal plant raw materials, which is due to their wide range of pharmacological action. Previous studies have shown that polysaccharides are present in extracts of creeping thyme (CT) obtained with water and solutions with low concentrations of alcohol, after hydrolysis of which monosaccharides have been obtained. Because, the development of a mucolytic agent based on a thick extract of emergency and essential oil of thyme involved, first of all, obtaining a liquid extract of emergency, which was obtained by the selected technology, which allowed to preserve and reproduce the analyzed BAS herbs. Therefore, in order to standardize the liquid extract of the state of emergency, it is important to determine not only their qualitative composition, but also the quantitative content, which will allow to choose the appropriate quality indicators and offer acceptability criteria
Вільних прим. немає

Знайти схожі

12.


    Матасар, І. Т.
    Особливості вуглеводного обміну, фактори ризику та фактичний вміст вуглеводів у раціонах харчування дітей, які мешкають у несприятливих екологічних умовах [Текст] = Features of carbohydrate metabolism, risk factors, and factual content of carbohydrates in children's food intake residing under unfavourable ecological conditions / І. Т. Матасар, Л. М. Петрищенко, О. Г. Луценко // Довкілля та здоров’я. - 2018. - № 4. - С. 48-52. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ДЕТИ, ВОЗРАСТ 6-12 ЛЕТ -- CHILD, 6-12 YEARS OLD (статистика)
ДЕТЕЙ ОХРАНЫ ЗДОРОВЬЯ СЛУЖБЫ -- CHILD HEALTH SERVICES (тенденции)
ДЕТЕЙ ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- CHILD NUTRITION DISORDERS (патофизиология, этиология)
УГЛЕВОДЫ ПИЩЕВЫЕ -- DIETARY CARBOHYDRATES (анализ, прием и дозировка)
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES (анализ, диагностическое применение)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Показано роль та значення вуглеводів у житті людини. Також визначено фактичний вміст вуглеводів у раціонах харчування дітей середнього шкільного віку, які проживають в екологічно небезпечних умовах. Мета: Оцінити, з гігієнічної точки зору, рівні споживання різних груп вуглеводів дітьми середнього шкільного віку, які постійно мешкають на територіях радіоекологічного контролю та територіях, що не відносяться до таких, і у разі встановлення невідповідності фізіологічним потребам обговорити негативні наслідки та обґрунтувати шляхи профілактики можливих захворювань, пов'язаних з надлишком вживанням простих вуглеводів. Матеріали і методи: У статті представлено дані аналізу фактичного споживання вуглеводів дітьми середнього шкільного віку, які проживають у селах Іванківського району Київської області, що відносяться до території постраждалої внаслідок аварії на ЧАЕС та селищі Петропавлівська Борщагівка (с. П. Борщагівка) Києво-Святошинського району Київської області як умовно "чистої" території. Використано анкетно-опитувальний метод з послідуючим вивченням та аналізом хімічного складу раціонів харчування, визначено величини вживання вуглеводів дітьми віком від 10 до 13 років. Для оцінки достатності фактичного споживання вуглеводів використано "Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії". Використано гігієнічні, аналітичні, математико-статистичні, програмно-технологічні методи досліджень. Результати роботи: Гігієнічні дослідження стану фактичного харчування дітей середнього шкільного віку свідчать про порушення співвідношення між різними видами вуглеводів, що може мати негативний наслідок на перебіг обміну та формування преморбідних станів, пов'язаних з надлишком вживанням простих вуглеводів. Для оптимізації рівня моно - та дисахаридів у раціоні харчування необхідно розробити та впровадити у практику продуктові набори для дітей у навчальних закладах, що розташовані на радіоактивно забруднених територіях що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС та інших територіях радіоекологічного контролю. Висновки. Результати досліджень показали, що раціони харчування дітей із обстежених місць проживання у різні пори року за вмістом вуглеводів не відповідали нормам раціонального харчування
The role and significance of carbohydrates in human life is shown. Also, the factual content of carbohydrates in food intakes of middle school age children, living under ecologically hazardous conditions, was determined. Objectives: We estimated, from a hygienic point of view, the levels of consumption of different groups of carbohydrates by middle school age children, residing permanently at the territories of radioecological control and territories not related to them, established a discrepancy with the physiological needs, discussed the negative consequences, and substantiated the ways for the prevention of possible diseases associated with an excessive consumption of simple carbohydrates. Materials and methods: In the article we presented the findings of the analysis of the actual consumption of carbohydrates by middle school age children, living in the villages of Ivankiv district, Kyiv region, belonging to the territory, suffered from the accident at the Chernobyl Nuclear Power Plant, and Petropavlovsk Borshchahivka village, Kyiv-Sviatoshynnskyi District, Kyiv region as a "clean" territory. We used the questionnaire method with the subsequent study and analysis of the chemical composition of food intakes, determined the values of carbohydrate consumption by the children 10 - 13 years of age. We used "The Norms of Physiological Needs of the Population of Ukraine in the Main Nutrients and Energy" to assess the factual consumption of carbohydrate [1]. We applied hygienic, analytical, mathematical-and-statistical, program-and-technological methods for research. Results: Hygienic studies of the state of the factual diet of middle school age children indicate a disorder in the correlation among different types of carbohydrates which may negatively affect the course of metabolism and the formation of premorbid states associated with an excessive consumption of simple carbohydrates. In order to optimize the level of mono- and disaccharides in the food intake, it is necessary to develop and implement into the practice the food sets for the children in educational institutions located in radioactive contaminated areas, suffered from the accident at the Chernobyl NPP, and other areas of radioecological control. Conclusions. The results of the research showed that the food intakes of the children from the examined places of residence did not comply with the standards of balanced diet on the content of carbohydrates in different seasons
Дод.точки доступу:
Петрищенко, Л. М.
Луценко, О. Г.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)