Главная Упрощенный режим Видео-инструкция Описание
Авторизация
Фамилия
Пароль
 

Базы данных


Периодические издания- результаты поиска

Вид поиска

Область поиска
в найденном
Формат представления найденных документов:
полный информационныйкраткий
Отсортировать найденные документы по:
авторузаглавиюгоду изданиятипу документа
Поисковый запрос: (<.>A=Авдіюк, К. В.$<.>)
Общее количество найденных документов : 22
Показаны документы с 1 по 10
 1-10    11-20   21-22 
1.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Авдіюк К. В., Варбанець Л. Д.
Заглавие : Вплив іонів металів та специфічних хімічних реагентів на активність α-амілаз Aspergillus flavus var. Oryzae і Bacillus subtilis
Место публикации : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т. - Київ, 2015. - Т. 77, № 4. - С. 15-24. - ISSN 0201-8462 (Шифр МУ14/2015/77/4). - ISSN 0201-8462
Примечания : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-главная: АСПЕРГИЛЛ ЖЕЛТЫЙ -- ASPERGILLUS FLAVUS
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS
АЛЬФА-АМИЛАЗЫ -- ALPHA-AMYLASES
МЕТАЛЛЫ -- METALS
ИОННЫЙ ОБМЕН -- ION EXCHANGE
Найти похожие

2.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Авдіюк К. В., Варбанець Л. Д.
Заглавие : Вплив іонів металів та хімічних реагентів на активність а-амілази Achromobacter sp. 7а
Место публикации : Мікробіол. журн. - К., 2016. - Т. 78, № 2. - С. 21-32 (Шифр МУ14/2016/78/2)
MeSH-главная: ACHROMOBACTER -- ACHROMOBACTER
ФОТОХИМИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССЫ -- PHOTOCHEMICAL PROCESSES
ДЕТЕРГЕНТЫ -- DETERGENTS
Аннотация: Вивчено вплив катіонів та аніонів на активність ?-амілази Achromobacter sp. 7а. Показано, що досліджений фермент стійкий до дії більшості аніонів, однак чутливий до ряду катіонів. Найбільш істотний інгібувальний вплив на активність ?-амілази Achromobacter sp. 7а виявили іони Hg2+, Al3+, Fe3+, Cu2+ і Ag+. Зниження активності ?-амілази Achromobacter sp. 7а у присутності ЕДТА і ЕГТА свідчить про наявність у її структурі іонів металу. Суттєву роль у функціонуванні даного ферменту відіграють карбоксильні і сульфгідрильні групи, про що свідчить його інгібування 1-[3-(диметиламіно)пропіл]-3-етилкарбодіімід метіодидом і п-хлормеркурібензоатом відповідно. ?-Амілаза Achromobacter sp. 7а не містить в активному центрі імідазольну групу гістидину, на відміну від більшості відомих глікозидаз. Досліджений фермент виявив високу стійкість до Твіну-20, сечовини і пероксиду водню, що робить його конкурентноспроможним з раніше описаними ?-амілазами.
Найти похожие

3.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Авдіюк К. В., Варбанець Л. Д.
Заглавие : Мікробні α-амілази: фізико-хімічні властивості, субстрактна специфічність та доменна структура
Место публикации : Український біохімічний журнал: Науч.-теорет.журн./ НАН України, Ін-т біохімії ім. О.В.Палладіна. - К., 2013. - Т. 85, № 4. - С. 5-19. - ISSN 0201-8470 (Шифр УУ1/2013/85/4). - ISSN 0201-8470
Примечания : Библиогр. в конце ст.
MeSH-главная: АЛЬФА-АМИЛАЗЫ -- ALPHA-AMYLASES
СУБСТРАТНАЯ СПЕЦИФИЧНОСТЬ -- SUBSTRATE SPECIFICITY
КАТАЛИТИЧЕСКИЙ ДОМЕН -- CATALYTIC DOMAIN
Найти похожие

4.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Авдіюк К. В., Варбанець Л. Д.
Заглавие : Оптимізація умов культивування Bacillus subtilis147 - продуцента альфа-амілази
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - 2008. - Т. 70, № 1. - С. 10-16 (Шифр МУ14/2008/70/1)
Предметные рубрики: Альфа-амилаза-- анал-- биосинт-- физиол
Найти похожие

5.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Варбанець Л. Д., Авдіюк К. В., Борзова Н. В., Харкевич О. С., Жданова Н. М., Сейфулліна І. Й., Марцинко О. Е., Пєсарогло О. Г.
Заглавие : Властивості α-амілази Aspergillus sp. 55
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - 2009. - Т. 71, № 3. - С. 3-10 (Шифр МУ14/2009/71/3)
Предметные рубрики: Альфа-амилаза-- анал
Аспергилл
Найти похожие

6.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Варбанець Л. Д., Мацелюх О. В., Нідялкова Н. А., Гудзенко О. В., Авдіюк К. В., Шматкова Н. В., Сейфулліна І. Й.
Заглавие : Вплив координаційних сполук германію (IV) та стануму (IV) на активність деяких гліколітичних і протеолітичних ферментів мікроорганізмів
Место публикации : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т. - Київ, 2014. - Т. 76, № 6. - С. 11-18. - ISSN 0201-8462 (Шифр МУ14/2014/76/6). - ISSN 0201-8462
Примечания : Библиогр. в конце ст.
MeSH-главная: ПОЧВЫ МИКРОБИОЛОГИЯ -- SOIL MICROBIOLOGY
ГЕРМАНИЙ -- GERMANIUM
ОЛОВА СОЕДИНЕНИЯ -- TIN COMPOUNDS
ПЕПТИД-ГИДРОЛАЗЫ -- PEPTIDE HYDROLASES
Найти похожие

7.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Авдіюк К. В., Варбанець Л. Д., Філіппова Т. О., Жиліна З. І., Ішков Ю. В., Карпенко О. В., Шульга О. М.
Заглавие : Вплив синтетичних похідних порфіринів і флуорену та поверхнево-активних речовин на активність і біосинтез α-амілази Bacillus subtilis 147
Место публикации : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т. - Київ, 2015. - Т. 77, № 1. - С. 26-32. - ISSN 0201-8462 (Шифр МУ14/2015/77/1). - ISSN 0201-8462
MeSH-главная: ПОВЕРХНОСТНО-АКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА -- SURFACE-ACTIVE AGENTS
АЛЬФА-АМИЛАЗЫ -- ALPHA-AMYLASES
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS
ПОРФИРИНЫ -- PORPHYRINS
ФЛУОРЕНЫ -- FLUORENES
Найти похожие

8.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Варбанець Л. Д., Мацелюх О. В., Авдіюк К. В., Гудзенко О. В., Нідялкова Н. А., Романовська В. О., Таширев О. Б.
Заглавие : Гідролітична активність мікроорганізмів, виділених з екосистем узбережжя Мертвого моря
Место публикации : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т . - Київ, 2014. - № 1. - С. 16-20 (Шифр МУ14/2014/1)
MeSH-главная: ПЕПТИД-ГИДРОЛАЗЫ -- PEPTIDE HYDROLASES
АЛЬФА-АМИЛАЗЫ -- ALPHA-AMYLASES
РАМНОЗА -- RHAMNOSE
ВОДА МОРСКАЯ -- SEAWATER
Найти похожие

9.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Варбанець Л. Д., Березкіна А. Є., Авдіюк К. В., Гудзенко О. В., Булигіна Т. В., Хархота М. А., Утєвський А. Ю.
Заглавие : Кератинолітична і α-L-рамнозидазна активність бактеріальних ізолятів, виділених із черевоногих молюсків Nacella concinna (Nacellidae) - мешканців Антарктики
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2020. - Том 82, N 1. - С. 13-21 (Шифр МУ14/2020/82/1)
MeSH-главная: МОЛЛЮСКИ -- MOLLUSCA
ФЕРМЕНТОВ АКТИВНОСТИ ОПРЕДЕЛЕНИЕ -- ENZYME ASSAYS
КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA
Аннотация: Екстремофільні мікроорганізми, що мешкають в полярних районах Арктики й Антарктики, володіють адаптованою до холоду ферментною системою. Завдяки високій активності і стабільності при низьких температурах такі ферменти можуть використовуватися в промислових процесах, що має економічні переваги. Тому скринінг мікроорганізмів на наявність таких важливих в практичному відношенні ферментів, як протеолітичні і гліколітичні, є актуальною проблемою сьогодення. Мета. Виділити мікроорганізми з молюсків Nacella concinna (Strebel, 1908), які є поширеними мешканцями вод Антарктики, та виявити серед них продуценти протеолітичних і гліколітичних ферментів, зокрема α-L-рамнозидази. Методи. Загальну протеолітичну (казеїнолітичну) активність визначали методом Aнсона в модифікації Петрової, кератиназну активність продуктів гідролізу кератинвмісної сировини - за поглинанням в УФ при 280 нм, α-L-рамнозидазну активність - методом Davis. Результати. Показано, що із культуральних рідин 34 досліджених штамів 26 (76,4%) виявили кератинолітичну активність (КерА). Рівень КерА варіював від 1 до 4 U, як на середовищі з мальтозою і желатином у якості субстрату, так і на середовищі із додаванням пір’я як основного джерела вуглецю і азоту. Найвищу КерА (4 U) спостерігали в культуральних рідинах штамів 8а/1 і 8а/2, які були виділені з одного джерела – донних відкладень протоки Skua Creek (Аргентинські острови), глибина 10 м. Внаслідок скринінгу продуцентів α-L-рамнозидази серед 34 штамів була виявлена активність (від 0,0025 до 0,11 од/мг білка) у 8 штамів (23,5%), в той час як в культуральній рідині штамів 1/9 та 5/4 вона була слідовою. Максимальна α-L-рамнозидазна активність виявлена в культуральній рідині штамів 3/4 та 3/1 (0,11 та 0,095 од/мг білка, відповідно), які були ізольовані зі змиву раковин молюска з акваторії острову Уругвай (глибина 16 м), а також штаму 1/11 (0,085 од/мг білка), ізольованого із м’яких тканин того ж молюска. Висновки. Із молюсків Nacella concinna - мешканців вод Антарктики - виділено продуценти протеолітичних ( кератинолітичних) і гліколітичних (α-L-рамнозидаз) ферментів.
Найти похожие

10.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Авдіюк К. В., Варбанець Л. Д., Березкіна А. Є., Утєвський А. Ю.
Заглавие : Кератинолітична активність антарктичних штамів бактерій
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2020. - Том 82, N 2. - С. 14-21 (Шифр МУ14/2020/82/2)
MeSH-главная: МОЛЛЮСКИ -- MOLLUSCA
КЕРАТИНЫ -- KERATINS
ПСЕВДОМОНАДЫ -- PSEUDOMONAS
ФЛАВОБАКТЕРИИ -- FLAVOBACTERIUM
Аннотация: Щорічно в оточуюче середовище як побічний продукт агропромислової переробки потрапляють мільйони тонн кератинвмісної сировини у вигляді пір’я, вовни, волосся та ін., яка важко розщеплюється звичайними протеазами, такими як пепсин, трипсин і папаїн. Тому пошук ефективних продуцентів кератинолітичних ензимів, які змогли б розщепити ці важкодоступні білки, є актуальною темою досліджень. Мета. Дослідити здатність бактеріальних ізолятів, які були виділені з м’яких тканин і кишкової трубки молюсків Nacella сопсіппа, відібраних поблизу Української антарктичної станції «Академік Вернадський», виявити казеїнолітичну і кератинолітичну активності. Методи. Об’єктами досліджень були 21 бактеріальний ізолят. Культури вирощували на 4 рідких поживних середовищах, які відрізнялись за джерелом вуглецю і азоту, а також наявністю або відсутністю NaCl. Ензиматичні активності визначали у супернатанті культуральної рідини. Для визначення кератинолітичної і казеїнолітичної активності як субстрати використовували знежирене пір’я та казеїн відповідно. Висновки. За температури 28° С більша кількість культур синтезує ферменти з кератинолітичною активністю (від 1 до 9 Од/мл), однак за температури 19° С рівень цієї активності значно вищий (від 1 до 15 Од/мл). Показано, що лише 5 бактеріальних ізолятів при вирощуванні за температури 28° С виявляли казеїнолітичну активність на рівні від 0,011 до 0,074 Од/мл, в той час, як за температури 19° С значно більша кількість (10) культур її проявляла (від 0,01 до 0,082 Од/мл).
Найти похожие

 1-10    11-20   21-22 
 
© Международная Ассоциация пользователей и разработчиков электронных библиотек и новых информационных технологий
(Ассоциация ЭБНИТ)