Главная Упрощенный режим Видео-инструкция Описание
Авторизация
Фамилия
Пароль
 

Базы данных


Периодические издания- результаты поиска

Вид поиска

Область поиска
в найденном
Формат представления найденных документов:
полныйинформационныйкраткий
Отсортировать найденные документы по:
авторузаглавиюгоду изданиятипу документа
Поисковый запрос: (<.>A=Гармашева, І. Л.$<.>)
Общее количество найденных документов : 35
Показаны документы с 1 по 10
 1-10    11-20   21-30   31-35 
1.


    Лівінська, О. П.
    Тейхоєві кислоти молочнокислих бактерій [Текст] / О. П. Лівінська, І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2012. - № 4. - С. 87-94. - Библиогр. в конце ст.

Рубрики: Тейхоевая кислота--класс--метаб

   Лактобациллы--выдел--иммунол


Доп.точки доступа:
Гармашева, І. Л.
Коваленко, Н. К.

Свободных экз. нет

Найти похожие

2.


   
    Виділення та ідентифікація бактерій роду Lactobacillus з ферментованих продуктів різних регіонів України [Текст] / О. М. Василюк [та ін.] // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - № 2. - С. 3-9


MeSH-главная:
ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS
ПИЩА ОБОГАЩЕННАЯ -- FOOD, FORTIFIED (классификация)
ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES (выделение и очистка)
Доп.точки доступа:
Василюк, О. М.
Коваленко, Н. К.
Гармашева, І. Л.
Олещенко, Л. Т.

Свободных экз. нет

Найти похожие

3.


    Лівінська, О. П.
    Вплив неорганічного фосфату на властивості пробіотичних штамів лактобацил [Текст] / О. П. Лівінська, І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - № 2. - С. 9-16


MeSH-главная:
ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS (метаболизм)
ФОСФАТЫ -- PHOSPHATES (вредные воздействия)
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS (выделение и очистка)
Доп.точки доступа:
Гармашева, І. Л.
Коваленко, Н. К.

Свободных экз. нет

Найти похожие

4.


   
    Пробіотичні властивості промислових штамів лактобацил і біфідобактерій [Текст] / Н. К. Коваленко [та ін.] // Мікробіологічний журнал. - 2010. - Т. 72, № 1. - С. 9-17

Рубрики: Лактобациллы--физиол

   Бифидобактерии--тер прим


Доп.точки доступа:
Коваленко, Н. К.
Лівінська, О. П.
Полтавська, О. Α.
Гармашева, І. Л.
Шинкаренко, Л. М.
Олещенко, Л. Т.

Свободных экз. нет

Найти похожие

5.


   
    Методичні підходи до виділення тейхоєвих кислот із нативних клітин пробіотичних штамів молочнокислих бактерій [Текст] / О. П. Лівінська, І. Л. Гармашева, В. М. Васильєв // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2012. - № 2. - С. 35-41. - Библиогр.: с. 41

Рубрики: Тейхоевая кислота--выдел

   Лактобациллы--выдел


   Пробиотики--выдел--метаб--фармакокин


   Хроматография ионообменная


Доп.точки доступа:
Лівінська, О. П.
Гармашева, І. Л.
Васильєв, В. М.

Свободных экз. нет

Найти похожие

6.


    Лівінська, О. П.
    Вплив тейхоєвих кислот пробіотичних лактобацил на мікробну адгезію до епітеліальних клітин [Текст] / О. П. Лівінська, І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2012. - № 3. - С. 16-22. - Библиогр. в конце ст.

Рубрики: Бактериальная адгезия--иммунол

   Лактобациллы--выдел--метаб


   Тейхоевая кислота--метаб


   Эпителиальные клетки


Доп.точки доступа:
Гармашева, І. Л.
Коваленко, Н. К.

Свободных экз. нет

Найти похожие

7.


   
    Вплив кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій [Текст] / Н. К. Коваленко [та ін.] // Мікробіологічний журнал. - 2017. - Том 79, N 5. - С. 3-12


MeSH-главная:
КРИОПРЕЗЕРВАЦИЯ -- CRYOPRESERVATION (методы)
ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS (рост и развитие)
МИКРОБОВ ЖИЗНЕСПОСОБНОСТЬ -- MICROBIAL VIABILITY
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У БАКТЕРИЙ -- DRUG RESISTANCE, BACTERIAL (действие лекарственных препаратов)
АНТИМИКРОБНЫЕ ДИСКО-ДИФФУЗИОННЫЕ ТЕСТЫ -- DISK DIFFUSION ANTIMICROBIAL TESTS (методы)
Аннотация: Мета. Вивчення впливу кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості пробіотичного штаму Lactobacillus plantarum 337Д УKM В-2627 та підбір для нього найефективнішого режиму кріозаморозки. Методи. Життєздатність лактобацил визначали методом серійних розведень, кислотоутворювальну активність — за оцінкою титрованої кислотності при рості в молоці, чутливість до антибіотиків — диско-дифузійним методом. Результати. Встановлено, що на ступінь виживання, антибіотикочутливість та кислото-утворювальні властивості штаму Lactobacillus plantarum 337Д впливає як склад середовища заморозки, так і режим кріоконсервації. У переважній більшості варіантів кріозаморозки відзначалося зростання кислотоутворювальної здатності кріоконсервованих бактерій та підвищення чутливості до дії антибіотиків. Висновки. Оптимальні показники було отримано при використанні суміші бактерійних клітин із сахарозо-желатиновим наповнювачем у співвідношенні 17:3 (v/v) шляхом заморожування зануренням в рідкий азот та 5 °С/хв до -40°С із подальшим зануренням в рідкий азот. Життєздатність, кислотоутворювальна активність та антибіотикочутливість штаму L. plantarum 337Д залишалися найстабільнішими при використанні суміші бактерійних клітин із сахарозо-желатиновим наповнювачем та середовищем MRS у співвідношенні 1:1:2 (v/v) при швидкості заморожування 40 °С/хв.
Доп.точки доступа:
Коваленко, Н. К.
Гармашева, І. Л.
Лівінська, О. П.
Олещенко, Л. Т.

Свободных экз. нет

Найти похожие

8.


    Гармашева, І. Л.
    Стійкість до антибіотиків, декарбоксилазна та гемолітична активності ентерококів, ізольованих із традиційних кисломолочних продуктів [Текст] / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко, Л. Т. Олещенко // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Том 80, N 1. - С. 3-14


MeSH-главная:
МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ ПИЩЕВЫЕ -- CULTURED MILK PRODUCTS (микробиология)
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У МИКРООРГАНИЗМОВ -- DRUG RESISTANCE, MICROBIAL (действие лекарственных препаратов)
ВИРУЛЕНТНОСТЬ -- VIRULENCE (действие лекарственных препаратов)
ЭНТЕРОКОККИ -- ENTEROCOCCUS (действие лекарственных препаратов, рост и развитие)
ВАНКОМИЦИН-РЕЗИСТЕНТНЫЕ ЭНТЕРОКОККИ -- VANCOMYCIN-RESISTANT ENTEROCOCCI (действие лекарственных препаратов)
ГЕНТАМИЦИНЫ -- GENTAMICINS (фармакокинетика)
Аннотация: Визначити видовий склад, стійкість до антибіотиків, декарбоксилазну та гемолітичну активності ентерококів, ізольованих із традиційних кисломолочних продуктів. Ідентифікацію на рівні виду проводили методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Стійкість до антибіотиків визначали диско-дифузійним методом, декарбоксилазну активність — при рості на середовищах з амінокислотами, гемолітичну активність виявляли при вирощуванні штамів ентерококів на кров’яному агарі. Серед досліджених ізолятів штами виду Enterococcus faecalis складали 67,8%, Е. durans- 18,8%, Е. faecium — 6,4%, Е. hirae - 0,2%, Enterococcus spp. — б, 7%. Більше 60% штамів ентерококів були стійкими до еритроміцину, норфлоксацину, ципрофлоксацииу і рифампіцину. З досліджених в роботі штамів 56,76% виявили стійкість до 5-11 антибактеріальних препаратів з 17 використаних в роботі. Стійкість до ванкоміцииу і гентаміцину виявили лише штами виду Е. faecalis. Тирамін продукували 95.4% штамів, ?-гемолітична активність виявлена у 20% штамів. Найменша кількість антибіотикорезистентних штамів та продуцентів тираміну виявлено серед представників виду Е. durans, а ?-гемолітичних - серед штамів виду Е. faecalis. Кисломолочні продукти, виготовлені в домашніх умовах, можуть слугувати резервуаром вірулентних, потенційно небезпечних для здоров’я людини мультирезистентних штамів ентерококів.
Доп.точки доступа:
Коваленко, Н. К.
Олещенко, Л. Т.

Свободных экз. нет

Найти похожие

9.


    Гармашева, І. Л.
    Біологічні властивості ентерококів і лактококів, ізольованих з традиційних кисломолочних продуктів України [Текст] / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко, Л. Т. Олещенко // Мікробіологічний журнал. - 2020. - Том 82, N 1. - С. 22-32


MeSH-главная:
МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ ПИЩЕВЫЕ -- CULTURED MILK PRODUCTS (микробиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (выделение и очистка)
ЭНТЕРОКОККИ -- ENTEROCOCCUS (рост и развитие)
ЛАКТОКОККИ -- LACTOCOCCUS (рост и развитие)
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У МИКРООРГАНИЗМОВ -- DRUG RESISTANCE, MICROBIAL
МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- MICROBIOLOGICAL TECHNIQUES (методы)
Аннотация: Мета. Метою роботи було вивчити біологічні властивості штамів ентерококів, що були ізольовані з традиційних кисломолочних продуктів та оцінити їх потенціал як заквасочних культур в порівнянні зі штамами лактококів. Методи. Здатність до росту при різних температурах та стійкість до NaCl визначали з використанням традиційних мікробіологічних методів. Рівень кислотоутворення визначали за зміною рН молока через 6 і 8 год культивування при температурі 30°C. Результати. Здатність до росту при 10°С виявили 66,3% штамів ентерококів і 73,4% штамів лактококів, до росту при 45°С – 30,8% і 15,0% штамів відповідно. Стійкість до 6,5% NaCl була притаманна лише 10,3% штамів ентерококів і 3,5% – лактококів. Штами ентерококів, стійкі до 6,5% NaCl, найчастіше були ізольовані зі зразків бринзи, найрідше – зі сквашеного молока. Стійкі до 6,5% NaCl лактококи були виділені з сиру кисломолочного і бринзи. Швидкі кислотоутворювачі були виявлені як серед лактококів (44% штамів), так і серед ентерококів (15% штамів). Співставлення визначених раніше профілів антибіотикорезистентності штамів ентерококів з даними щодо їх швидкості кислотоутворення показало, що серед штамів ентерококів, перспективних як заквасочні культури, лише три штами (8,4%) виду E. durans були стійкими до 1–2 препаратів – інгібіторів транскрипції і синтезу нуклеїнових кислот, 52,8% штамів були резистентними до 2–8 препаратів – інгібіторів синтезу білка і нуклеїнових кислот, а 38,8 % – були стійкими до 4–9 антибіотиків, різних за механізмом дії, включаючи ванкоміцин. Висновки. За інтенсивністю кислотоутворення культури ентерококів аналогічні лактококам, що свідчить про можливість їх використання у приготуванні кисломолочних продуктів. Стійкість досліджених штамів ентерококів до антибіотиків не відповідає вимогам до промислових штамів і вказує на необхідність обов’язкового дослідження наявності факторів вірулентності, зокрема, антибіотикорезистентності, у потенційно заквасочних культур.
Доп.точки доступа:
Коваленко, Н. К.
Олещенко, Л. Т.

Свободных экз. нет

Найти похожие

10.


    Василюк, О. М.
    Антагоністичні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України [Текст] / О. М. Василюк, Н. К. Коваленко, І. Л. Гармашева // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - № 3. - С. 24-30. - Библиогр. в конце ст.


MeSH-главная:
LACTOBACILLUS PLANTARUM -- LACTOBACILLUS PLANTARUM (рост и развитие, цитология)
ПИЩА ОБОГАЩЕННАЯ -- FOOD, FORTIFIED (классификация, микробиология)
Доп.точки доступа:
Коваленко, Н. К.
Гармашева, І. Л.

Свободных экз. нет

Найти похожие

 1-10    11-20   21-30   31-35 
 
© Международная Ассоциация пользователей и разработчиков электронных библиотек и новых информационных технологий
(Ассоциация ЭБНИТ)