Главная Упрощенный режим Видео-инструкция Описание
Авторизация
Фамилия
Пароль
 

Базы данных


Периодические издания- результаты поиска

Вид поиска

Область поиска
в найденном
Формат представления найденных документов:
полный информационныйкраткий
Отсортировать найденные документы по:
авторузаглавиюгоду изданиятипу документа
Поисковый запрос: (<.>A=Гармашева, І. Л.$<.>)
Общее количество найденных документов : 35
Показаны документы с 1 по 10
 1-10    11-20   21-30   31-35 
1.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Лівінська О. П., Гармашева І. Л., Коваленко Н. К.
Заглавие : Тейхоєві кислоти молочнокислих бактерій
Место публикации : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т . - Київ, 2012. - № 4. - С. 87-94 (Шифр МУ14/2012/4)
Примечания : Библиогр. в конце ст.
Предметные рубрики: Тейхоевая кислота-- класс-- метаб
Лактобациллы-- выдел-- иммунол
Найти похожие

2.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Василюк О. М., Коваленко Н. К., Гармашева І. Л., Олещенко Л. Т.
Заглавие : Виділення та ідентифікація бактерій роду Lactobacillus з ферментованих продуктів різних регіонів України
Место публикации : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т . - Київ, 2014. - № 2. - С. 3-9 (Шифр МУ14/2014/2)
MeSH-главная: ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS
ПИЩА ОБОГАЩЕННАЯ -- FOOD, FORTIFIED
ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES
Найти похожие

3.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Лівінська О. П., Гармашева І. Л., Коваленко Н. К.
Заглавие : Вплив неорганічного фосфату на властивості пробіотичних штамів лактобацил
Место публикации : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т . - Київ, 2014. - № 2. - С. 9-16 (Шифр МУ14/2014/2)
MeSH-главная: ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS
ФОСФАТЫ -- PHOSPHATES
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS
Найти похожие

4.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Коваленко Н. К., Лівінська О. П., Полтавська О. Α., Гармашева І. Л., Шинкаренко Л. М., Олещенко Л. Т.
Заглавие : Пробіотичні властивості промислових штамів лактобацил і біфідобактерій
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - 2010. - Т. 72, № 1. - С. 9-17 (Шифр МУ14/2010/72/1)
Предметные рубрики: Лактобациллы-- физиол
Бифидобактерии-- тер прим
Найти похожие

5.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Лівінська О. П., Гармашева І. Л., Васильєв В. М.
Заглавие : Методичні підходи до виділення тейхоєвих кислот із нативних клітин пробіотичних штамів молочнокислих бактерій
Место публикации : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т . - Київ, 2012. - № 2. - С. 35-41 (Шифр МУ14/2012/2)
Примечания : Библиогр.: с. 41
Предметные рубрики: Тейхоевая кислота-- выдел
Лактобациллы-- выдел
Пробиотики-- выдел-- метаб-- фармакокин
Хроматография ионообменная
Найти похожие

6.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Лівінська О. П., Гармашева І. Л., Коваленко Н. К.
Заглавие : Вплив тейхоєвих кислот пробіотичних лактобацил на мікробну адгезію до епітеліальних клітин
Место публикации : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т . - Київ, 2012. - № 3. - С. 16-22 (Шифр МУ14/2012/3)
Примечания : Библиогр. в конце ст.
Предметные рубрики: Бактериальная адгезия-- иммунол
Лактобациллы-- выдел-- метаб
Тейхоевая кислота-- метаб
Эпителиальные клетки
Найти похожие

7.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Коваленко Н. К., Гармашева І. Л., Лівінська О. П., Олещенко Л. Т.
Заглавие : Вплив кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2017. - Том 79, N 5. - С. 3-12 (Шифр МУ14/2017/79/5)
MeSH-главная: КРИОПРЕЗЕРВАЦИЯ -- CRYOPRESERVATION
ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS
МИКРОБОВ ЖИЗНЕСПОСОБНОСТЬ -- MICROBIAL VIABILITY
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У БАКТЕРИЙ -- DRUG RESISTANCE, BACTERIAL
АНТИМИКРОБНЫЕ ДИСКО-ДИФФУЗИОННЫЕ ТЕСТЫ -- DISK DIFFUSION ANTIMICROBIAL TESTS
Аннотация: Мета. Вивчення впливу кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості пробіотичного штаму Lactobacillus plantarum 337Д УKM В-2627 та підбір для нього найефективнішого режиму кріозаморозки. Методи. Життєздатність лактобацил визначали методом серійних розведень, кислотоутворювальну активність — за оцінкою титрованої кислотності при рості в молоці, чутливість до антибіотиків — диско-дифузійним методом. Результати. Встановлено, що на ступінь виживання, антибіотикочутливість та кислото-утворювальні властивості штаму Lactobacillus plantarum 337Д впливає як склад середовища заморозки, так і режим кріоконсервації. У переважній більшості варіантів кріозаморозки відзначалося зростання кислотоутворювальної здатності кріоконсервованих бактерій та підвищення чутливості до дії антибіотиків. Висновки. Оптимальні показники було отримано при використанні суміші бактерійних клітин із сахарозо-желатиновим наповнювачем у співвідношенні 17:3 (v/v) шляхом заморожування зануренням в рідкий азот та 5 °С/хв до -40°С із подальшим зануренням в рідкий азот. Життєздатність, кислотоутворювальна активність та антибіотикочутливість штаму L. plantarum 337Д залишалися найстабільнішими при використанні суміші бактерійних клітин із сахарозо-желатиновим наповнювачем та середовищем MRS у співвідношенні 1:1:2 (v/v) при швидкості заморожування 40 °С/хв.
Найти похожие

8.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Гармашева І. Л., Коваленко Н. К., Олещенко Л. Т.
Заглавие : Стійкість до антибіотиків, декарбоксилазна та гемолітична активності ентерококів, ізольованих із традиційних кисломолочних продуктів
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2018. - Том 80, N 1. - С. 3-14 (Шифр МУ14/2018/80/1)
MeSH-главная: МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ ПИЩЕВЫЕ -- CULTURED MILK PRODUCTS
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У МИКРООРГАНИЗМОВ -- DRUG RESISTANCE, MICROBIAL
ВИРУЛЕНТНОСТЬ -- VIRULENCE
ЭНТЕРОКОККИ -- ENTEROCOCCUS
ВАНКОМИЦИН-РЕЗИСТЕНТНЫЕ ЭНТЕРОКОККИ -- VANCOMYCIN-RESISTANT ENTEROCOCCI
ГЕНТАМИЦИНЫ -- GENTAMICINS
Аннотация: Визначити видовий склад, стійкість до антибіотиків, декарбоксилазну та гемолітичну активності ентерококів, ізольованих із традиційних кисломолочних продуктів. Ідентифікацію на рівні виду проводили методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Стійкість до антибіотиків визначали диско-дифузійним методом, декарбоксилазну активність — при рості на середовищах з амінокислотами, гемолітичну активність виявляли при вирощуванні штамів ентерококів на кров’яному агарі. Серед досліджених ізолятів штами виду Enterococcus faecalis складали 67,8%, Е. durans- 18,8%, Е. faecium — 6,4%, Е. hirae - 0,2%, Enterococcus spp. — б, 7%. Більше 60% штамів ентерококів були стійкими до еритроміцину, норфлоксацину, ципрофлоксацииу і рифампіцину. З досліджених в роботі штамів 56,76% виявили стійкість до 5-11 антибактеріальних препаратів з 17 використаних в роботі. Стійкість до ванкоміцииу і гентаміцину виявили лише штами виду Е. faecalis. Тирамін продукували 95.4% штамів, ?-гемолітична активність виявлена у 20% штамів. Найменша кількість антибіотикорезистентних штамів та продуцентів тираміну виявлено серед представників виду Е. durans, а ?-гемолітичних - серед штамів виду Е. faecalis. Кисломолочні продукти, виготовлені в домашніх умовах, можуть слугувати резервуаром вірулентних, потенційно небезпечних для здоров’я людини мультирезистентних штамів ентерококів.
Найти похожие

9.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Гармашева І. Л., Коваленко Н. К., Олещенко Л. Т.
Заглавие : Біологічні властивості ентерококів і лактококів, ізольованих з традиційних кисломолочних продуктів України
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2020. - Том 82, N 1. - С. 22-32 (Шифр МУ14/2020/82/1)
MeSH-главная: МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ ПИЩЕВЫЕ -- CULTURED MILK PRODUCTS
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ЭНТЕРОКОККИ -- ENTEROCOCCUS
ЛАКТОКОККИ -- LACTOCOCCUS
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У МИКРООРГАНИЗМОВ -- DRUG RESISTANCE, MICROBIAL
МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- MICROBIOLOGICAL TECHNIQUES
Аннотация: Мета. Метою роботи було вивчити біологічні властивості штамів ентерококів, що були ізольовані з традиційних кисломолочних продуктів та оцінити їх потенціал як заквасочних культур в порівнянні зі штамами лактококів. Методи. Здатність до росту при різних температурах та стійкість до NaCl визначали з використанням традиційних мікробіологічних методів. Рівень кислотоутворення визначали за зміною рН молока через 6 і 8 год культивування при температурі 30°C. Результати. Здатність до росту при 10°С виявили 66,3% штамів ентерококів і 73,4% штамів лактококів, до росту при 45°С – 30,8% і 15,0% штамів відповідно. Стійкість до 6,5% NaCl була притаманна лише 10,3% штамів ентерококів і 3,5% – лактококів. Штами ентерококів, стійкі до 6,5% NaCl, найчастіше були ізольовані зі зразків бринзи, найрідше – зі сквашеного молока. Стійкі до 6,5% NaCl лактококи були виділені з сиру кисломолочного і бринзи. Швидкі кислотоутворювачі були виявлені як серед лактококів (44% штамів), так і серед ентерококів (15% штамів). Співставлення визначених раніше профілів антибіотикорезистентності штамів ентерококів з даними щодо їх швидкості кислотоутворення показало, що серед штамів ентерококів, перспективних як заквасочні культури, лише три штами (8,4%) виду E. durans були стійкими до 1–2 препаратів – інгібіторів транскрипції і синтезу нуклеїнових кислот, 52,8% штамів були резистентними до 2–8 препаратів – інгібіторів синтезу білка і нуклеїнових кислот, а 38,8 % – були стійкими до 4–9 антибіотиків, різних за механізмом дії, включаючи ванкоміцин. Висновки. За інтенсивністю кислотоутворення культури ентерококів аналогічні лактококам, що свідчить про можливість їх використання у приготуванні кисломолочних продуктів. Стійкість досліджених штамів ентерококів до антибіотиків не відповідає вимогам до промислових штамів і вказує на необхідність обов’язкового дослідження наявності факторів вірулентності, зокрема, антибіотикорезистентності, у потенційно заквасочних культур.
Найти похожие

10.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Василюк О. М., Коваленко Н. К., Гармашева І. Л.
Заглавие : Антагоністичні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України
Место публикации : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т . - Київ, 2014. - № 3. - С. 24-30 (Шифр МУ14/2014/3)
Примечания : Библиогр. в конце ст.
MeSH-главная: LACTOBACILLUS PLANTARUM -- LACTOBACILLUS PLANTARUM
ПИЩА ОБОГАЩЕННАЯ -- FOOD, FORTIFIED
Найти похожие

 1-10    11-20   21-30   31-35 
 
© Международная Ассоциация пользователей и разработчиков электронных библиотек и новых информационных технологий
(Ассоциация ЭБНИТ)