Главная Упрощенный режим Видео-инструкция Описание
Авторизация
Фамилия
Пароль
 

Базы данных


Периодические издания- результаты поиска

Вид поиска

Область поиска
в найденном
Формат представления найденных документов:
полный информационныйкраткий
Отсортировать найденные документы по:
авторузаглавиюгоду изданиятипу документа
Поисковый запрос: (<.>A=Varbanets, L. D.$<.>)
Общее количество найденных документов : 28
Показаны документы с 1 по 10
 1-10    11-20   21-28 
1.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Varbanets L. D., Gudzenko О. V., Ivanytsia V. A.
Заглавие : Marine actinobacteria - producers of enzymes with α-L-rhamnosidase activity
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2020. - Том 82, N 5. - С. 3-10 (Шифр МУ14/2020/82/5)
MeSH-главная: АКТИНОБАКТЕРИИ -- ACTINOBACTERIA
ПОВЕРХНОСТНО-АКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА -- SURFACE-ACTIVE AGENTS
ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES
ФЕРМЕНТОВ АКТИВНОСТИ ОПРЕДЕЛЕНИЕ -- ENZYME ASSAYS
ЧЕРНОЕ МОРЕ -- BLACK SEA
Аннотация: Останніми роками увагу дослідників привертають такі представники глікозидаз, як α-L-рамнозидази (α-L-рамнозид-рамногідролаза – К.Ф. 3.2.1.40). Субстратами їх дії є широко поширені в рослинному світі глікозиди: нарингин, кверцитрин, гесперидин, неогесперидин, рутин, від яких α-L-рамнозидази відщеплюють термінальні залишки L-рамнози, які не відновлюються. Така специфічність α-L-рамнозидаз може бути використана в різних галузях промисловості: харчовій – для поліпшення якості напоїв (зменшення гіркоти в цитрусових соках, посилення аромату вин), а також у виробництві харчових добавок; у фармацевтичній промисловості – для поліпшення біологічних властивостей біофлавоноїдів, зокрема з протизапальною дією. Деякі з них характеризуються кардіо- та радіопротекторною дією, мають антиоксидантні, цитотоксичні, антибактеріальні, антисклеротичні властивості, використовуються в комплексній терапії ішемічної хвороби серця, в тому числі стенокардії. Використання α-L-рамнозидаз у хімічній промисловості пов’язано зі здешевленням виробництва рамнози, а також різних глікозидів і рутинозидів рослинного походження. У доступній нам літературі не виявлено даних щодо продуцентів α-L-рамнозидаз у представників актинобактерій, які, як відомо, синтезують широкий спектр біологічно активних сполук, включаючи антибіотики, ферменти. Мета. Вивчити здатність актинобактерій, виділених з води і донних осадів Чорного моря продукувати α-L-рамнозидази, а також дослідити властивості найбільш активного продуцента. Методи. Глікозидазні активності визначали методами Romero і Davis, білок – методом Lowry. Результати. Вивчення 12 глікозидазних активностей у 10 штамів актинобактерій, виділених з донних осадів Чорного моря показало, що 6 досліджених штамів проявили здатність синтезувати фермент з α-L-рамнозидазною і β-D-гюкозидазною активністю. Дослідження показали, що найвищу α-L-рамнозидазну активність (0,14 од/мг білка) виявив ізолят Аcty 5 з оптимумом рН 7.0 і температурним оптимумом 38°С. Ферментний препарат виявляв субстратну специфічність як до природних (рутин, нарингин, неогесперидин), так і синтетичних (p-нітрофенільних похідних L-рамнози і D-глюкози) субстратів. Висновки. Серед морських актинобактерій виявлений перспективний ізолят Acty 5 з високою α-L-рамнозидазною і низькою β-D-гюкозидазною активністю. Бактерії, що мають активність двох ферментів розширюють можливості їх практичного використанняIn recent years researchers have attracted their attention to such glycosidases as α-L-rhamnosidase (α-L-rhamnoside-rhamnohydrolase – EC 3.2.1.40). The substrates of their action are widespread in the plant world glycosides such as naringin, quercetrin, hesperidin, neohesperidin, and rutin, from which α-L-rhamnosidases cleave the terminal unreduced L-rhamnose residues. This specificity of α-L-rhamnosidases can be used in various industries: food – to improve the quality of drinks (reducing bitterness in citrus juices, enhancing the aroma of wines), as well as production of food additives; in the pharmaceutical industry – to improve the biological properties of bioflavonoids, in particular anti-inflammatory. A number of them are characterized by cardio- and radioprotective effects, have antioxidant, cytotoxic, antibacterial, antisclerotic properties, and are used in the complex treatment of coronary heart disease, including angina pectoris. The use of α-L-rhamnosidases in the chemical industry is associated with a reduction in the cost of rhamnose production as well as various plant glycosides and rutinosides. In the literature available to us, no data were found on the producers of α-L-rhamnosidases among the representatives of actinobacteria, which are known to synthesize a wide range of biologically active compounds, including antibiotics and enzymes. Purpose. To study the ability of actinobacteria isolated from water and bottom sediments of the Black Sea, to produce α-L-rhamnosidase, and also to study the properties of the most active producer. Methods. Glycosidase activity was determined by the Romero and Davis methods, protein – by the Lowry method. Results. The study of 12 glycosidase activities in 10 strains of actinobacteria isolated from bottom sediments of the Black Sea indicated that 6 investigated strains showed the ability to synthesize an enzyme with a-L-rhamnosidase and b-D-glucosidase activity. Studies have shown that the highest α-L-rhamnosidase activity (0.14 U/mg protein) was manifested by Acty 5 isolate with an optimum pH of 7.0 and a temperature optimum of 38°C. The enzyme preparation showed substrate specificity both for natural (rutin, naringin, neohesperidin) and synthetic (p-nitrophenyl derivatives of L-rhamnose and D-glucose) substrates. Conclusions. Promising Acty 5 isolate with high a-L-rhamnosidase and low b-Dglucosidase activity was found among marine actinobacteria. Bacteria with two enzymes activity expand the possibilities of their practical use
Найти похожие

2.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Brovarska O. S., Varbanets L. D., Kalinichenko S. V.
Заглавие : Chemical Characterization and Biological Activity of Escherichia coli Lipopolysaccharides
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2020. - Том 82, N 6. - С. 35-42 (Шифр МУ14/2020/82/6)
MeSH-главная: ЛИПОПОЛИСАХАРИДЫ -- LIPOPOLYSACCHARIDES
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS
ESCHERICHIA COLI -- ESCHERICHIA COLI
Аннотация: Мета. Вивчення складу та біологічної активності ліпополісахаридів нових штамів кишкової палички, виділених з організму людини. Дослідження складу і біологічної активності ЛПС нових штамів Escherichia coli 2884, 2890 та 2892, виділених із організму практично здорових пацієнтів, розширює наші знання щодо біологічної характеристики виду.
Найти похожие

3.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Gudzenko O. V., Varbanets L. D., Seifullina I. I., Chebanenko E. A., Martsinko E. E., Afanasenko E. V.
Заглавие : The influence of coordinative tartrate and malatogermanate compounds on the activity of α-L-rhamnosidase preparations from Penicillium tardum, Eupenicillium erubescens and Cryptococcus albidus
Место публикации : The Ukrainian biochemical journal. - Київ, 2020. - Vol. 92, № 4. - С. 85-95 (Шифр УУ60/2020/92/4)
MeSH-главная: ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES
PENICILLIUM -- PENICILLIUM
EUPENICILLIUM -- EUPENICILLIUM
КРИПТОКОККИ -- CRYPTOCOCCUS
Аннотация: Recently enzyme preparations of microbial origin become increasingly important in different industries. Preparations of α-L-rhamnosidase are used in the pharmaceutical industry as well as in scientific work as a tool for analytical research. We have obtained purified α-L-rhamnosidase preparations from Penicillium tardum, Eupenicillium erubescens and Cryptococcus albidus microorganism strains which are effective enzyme producers. The aim of the study was to estimate the ability of germanium coordination compounds to enhance enzyme catalytic activity. The effects of 11 heterometal mixed ligand tartrate (malate-)germanate compounds at 0.01 and 0.1% concentration on the activity of α-L-rhamnosidase preparations from Penicillium tardum IMV F-100074, Eupenicillium erubescens and Cryptococcus albidus 1001 were studied at 0.5 and 24 h exposition. The inhibitory effect of [Ni(bipy)3]4[{Ge2(OH)2(Tart)2}3Cl2]·15H2 on P. tardum α-L-rhamnosidase was revealed. All studied compounds except [CuCl(phen)2][Ge(OH)(HMal)2] were shown to increase activity of P. tardum α-L-rhamnosidase at a longer term of exposition. Activity of E. erubescens α-L-rhamnosidase was shown to be stimulated by d-metal cation-free compounds. C. albidus α-L-rhamnosidase occurred to be insensitive to all compounds studiedОстаннім часом ензими мікробного походження набувають все більшого значення в різних галузях промисловості. Препарати α-L-рамнозидази використовуються у фармацевтичній промисловості, а також у науковій роботі як інструмент для аналітичних досліджень. Нами одержано очищені препарати α-L-рамнозидази із штамів мікроорганізмів Penicillium tardum, Eupenicillium erubescens і Cryptococcus albidus – ефективних продуцентів ензиму. Мета роботи – оцінити здатність координаційних сполук германію підвищувати каталітичну активність ензимів. Вивчено вплив 11 гетерометальних змішанолігандних тартрато-(малато-)германатів у концентрації 0,01 і 0,1% на активність препаратів α-L-рамнозидази Penicillium tardum ІМV F-100074, Eupenicillium erubescens 248 та Cryptococcus albidus 1001 за експозиції 0,5 і 24 год. Виявлено інгібувальний ефект сполуки [Ni(bipy)3]4[{Ge2(OH)2(Tart)2}3Cl2]·15H2O на α-L-рамнозидазу P. tardum. Встановлено, що всі досліджувані сполуки, крім [CuCl(phen)2][Ge(OH)(HMal)2], підвищували активність α-L-рамнозидази P. tardum за тривалішого часу експозиції. Показано, що активність α-L-рамнозидази E. erubescens стимулювалась сполуками, які не містять у своєму складі катіонів d-металів. α-L-Рамнозидаза C. albidus виявилася нечутливою до всіх досліджуваних сполук
Найти похожие

4.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Sevastyanov О. V., Shesterenko Yu. A., Ryzhak A. A., Romanovska I. I., Dziubliuk N. A., Varbanets L. D.
Заглавие : Kinetics of casein hydrolysis by peptidase from Bacillus thuringiensis var. israelensis IMB B-7465
Параллельн. заглавия :Кінетика гідролізу казеїну за допомогою нової пептидази Bacillus thuringiensis var. israelensis IMB В-7465
Место публикации : The Ukrainian Biochemical Journal. - 2019. - Т. 91, № 3. - С. 25-33 (Шифр УУ60/2019/91/3)
Примечания : Bibliogr. at the end of the art.
MeSH-главная: МОДЕЛИ ТЕОРЕТИЧЕСКИЕ -- MODELS, THEORETICAL
ГИДРОЛИЗ -- HYDROLYSIS
КАЗЕИНЫ -- CASEINS
BACILLUS THURINGIENSIS -- BACILLUS THURINGIENSIS
ПЕПТИД-ГИДРОЛАЗЫ -- PEPTIDE HYDROLASES
ДИАГРАММЫ -- CHARTS
Аннотация: The kinetics of enzyme reaction is generally studied using the Michaelis-Menten equation and various methods of its linearization. Each method has its advantages and drawbacks, so their comparison for determining the kinetics of new enzymes action is topical. The aim of this work was to study the kinetics of casein hydrolysis catalyzed by new peptidase from Bacillus thuringiensis var. israelensis IMB B-7465 using several methods of enzyme activity assessment and Michaelis-Menten equation linearization. The satisfactory agreement between kinetic constants values obtained by the methods of Lineweaver-Burk, Hanes, Eadie-Hofstee, Cornish-Bowden-Eisenthal was established. The Lineweaver-Burk method was shown to be optimal for determining Km and Vmax of casein hydrolysis. Estimation of caseinolytic activity with the use of ortho-phthalic dialdehyde allowed more accurate Vmax determination compared to the use of Anson and Kunitz methodsДослідження кінетики дії ензимів здійснюють, використовуючи рівняння Міхае­ліса–Ментен і різні форми його лінеаризації, однак кожен з методів має свої переваги і недоліки, тому їх порівняння для визначення кінетики нових ензимів є актуальним. Метою цієї роботи було вивчення кінетичних особливостей гідролізу казеїну новою пептидазою Bacillus thuringiensis var. israelensis ІМВ В-7465 за допомогою різних методів лінеаризації рівняння Міхаеліса–Ментен із використанням декількох способів визначення активності ензиму. Встановлено задовільне узгодження значень кінетичних констант, одержаних методами Лайнуївера–Берка, Хейнса, Іді–Хофсті, Корніш–Боуден–Ейзенталя. Оптимальним для визначення Km і Vmax є метод Лайнуївера–Берка. Метод дослідження казеїнолітичної активності за допомогою о-фталевого діальдегіду (o-ФДА) порівняно з модифікованим методом Ансона і Кунітца дозволяє вірогідніше визначити Vmax реакції
Найти похожие

5.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Lugovska N. E., Kolesnikova I. M., Stohnii Ye. M., Chernyshenko V. O., Rebriev A. V., Kostiuchenko O. P., Gogolinska G. K., Dziubliuk N. A., Varbanets L. D., Platonova T. M., Komisarenko S. V.
Заглавие : Novel monoclonal antibody to fibrin(ogen) αC-region for detection of the earliest forms of soluble fibrin
Место публикации : The Ukrainian biochemical journal. - Київ, 2020. - Vol. 92, № 3. - С. 58-70 (Шифр УУ60/2020/92/3)
MeSH-главная: ФИБРИН -- FIBRIN
Аннотация: Obtaining new monoclonal antibodies (mAbs) towards fibrin(ogen) and its fragments is an important task for studying mechanisms of blood clot formation, searching for novel antithrombotic agents and developing immunodiagnostics. The aim of the present work was to create and characterize a new mAb towards the fibrin(ogen) αС-region. We surmise that having a specific mAb towards this flexible part of the molecule will allow us to study the role of the αС-region in fibrin polymerization and also to develop an approach for detecting the earliest forms of soluble fibrin by sandwich ELISA. Using hybridoma technology we оbtained mAb 1-5A to the αC-region of fibrinogen. It was characterized using several variations of ELISA and Western blot. Application of specific proteases together with MALDI-TOF analysis allowed us to localize its epitope that is located in fragment 537-595 of the Aα-chain of fibrin(ogen). МAb 1-5A can be used as a detecting tag-antibody in sandwich ELISA for the quantification of the earliest forms of soluble fibrin which are uncleaved by plasmin and preserved C-terminal portions of αC-regions. These earliest forms of soluble fibrin are direct evidence of blood coagulation system activation, thrombin generation and the danger of intravascular thrombus formation. Their determination will provide additional, more accurate information about the state of the blood coagulation system and the risk of blood clotting, which is very important for the timely and correct selection of adequate antithrombotic therapy. MAb 1-5A effectively binds the αC-containing molecules of fibrinogen and fibrin in blood plasma. It also can be used for studying protein-protein and protein-cellular interactions of the αC-regions of fibrin(ogen)
Найти похожие

6.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Gudzenko О. V., Borzova N. V., Varbanets L. D., Seifullina I. I., Chebanenko O. A., Martsinko O. E.
Заглавие : Effect of different ligand and different ligand heterometal Xylaratohermanates on the activity of α-L-Rhamnosidases of Eupenicillium erubescens, cryptococcus albidus and penicillium tardum
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2021. - Том 83, N 3. - С. 35-45 (Шифр МУ14/2021/83/3)
MeSH-главная: МИКРОБИОЛОГИЯ ПРОМЫШЛЕННАЯ -- INDUSTRIAL MICROBIOLOGY
ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES
ФЕРМЕНТОВ АКТИВНОСТИ ОПРЕДЕЛЕНИЕ -- ENZYME ASSAYS
ГЕРМАНИЙ -- GERMANIUM
ТЕРМОГРАВИМЕТРИЯ -- THERMOGRAVIMETRY
СПЕКТРОФОТОМЕТРИЯ ИНФРАКРАСНАЯ -- SPECTROPHOTOMETRY, INFRARED
Аннотация: α-L-Rhamnosidase [EC 3.2.1.40], enzyme of the hydrolase family has a wide range of applications: in the food industry, for example, in winemaking to improve the quality and aroma of wines, in the production of citrus juices and drinks to remove bitter components (naringin) that improves the quality and nutritional value of these products; in research as an analytical tool for studying the structure of complex carbohydrate-substituted biopolymers. For the successful use of α-L-rhamnosidases in various biotechnological processes, an important aspect is the development of ways to increase their activity. The main factors affecting the growth and metabolism of microorganisms, including the synthesis of enzymes, are the physicochemical conditions of cultivation, the composition of the nutrient medium, the introduction of substances that raise the yield of the enzyme, which is manifested in an increase in its activity. At present, one of the priority directions of modern research is the study of the effect of various effector compounds that are capable to modify the studied enzymatic activity. In this work, which is a continuation of previous studies, a number of mixed-ligand and mixed-ligand-different-metal coordination germanium compounds of with xylaric acid (H5Xylar), 1,10-phenanthroline (Phen), 2,2-bipyridine (bipy) and ions of 3d-metals (Fe
Найти похожие

7.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Brovarska O. S., Varbanets L. D., Gladka G. V., German A. D., Tashyrev O. B.
Заглавие : Lipopolysaccharide of Pseudomonas mandelii, isolated from Antarctica
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2021. - Том 83, N 4. - С. 24-34 (Шифр МУ14/2021/83/4)
MeSH-главная: МОХОВИДНЫЕ -- BRYOPHYTA
КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA
ПСЕВДОМОНАДЫ -- PSEUDOMONAS
ЛИПОПОЛИСАХАРИДЫ -- LIPOPOLYSACCHARIDES
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES
Аннотация: Представники виду Pseudomonas mandelii здатні існувати і розмножуватися в місцях, де температура постійно низька. Оптимальна температура росту для P. mandelii становить 25–30 °C, хоча ця бактерія може рости при 4 °C, але не при 37 °C. Тому P. mandelii є прекрасним прикладом психротолерантної бактерії, яка, як і психрофільні бактерії, характеризується рядом структурних та функціональних пристосувань, що сприяють виживанню при низьких температурах. Для розуміння ролі цих мікроорганізмів в Антарктиці життєво важливим є характеристика його біополімерів. Одними з таких біополімерів є ліпополісахариди (ЛПС), склад і структура яких є діагностично значущими. Це визначає мету роботи – виділити ліпополісахариди з клітин антарктичного штаму P. mandelii, вирощеного за різних температур, охарактеризувати хімічно та вивчити їх функціональну та біологічну активності. Методи. Об’єктом дослідження був Pseudomonas sp. U1, ізольований з моху на острові Галиндес в Антарктиці. ЛПС екстрагували з висушених клітин 45 %-ним розчином фенолу у воді при 65–68 °С методом Вестфала та Янна. Кількість вуглеводів визначали фенольно-сірчаним методом. Вміст вуглеводів визначали відповідно до калібрувальної кривої, яку будували з використанням глюкози як стандарту. Вміст нуклеїнових кислот визначався методом Спірина, білка – Лоурі. Серологічну активність ЛПС досліджували подвійною імунодифузією в агарі методом Оухтерлоні. Електрофорез у поліакриламідному гелі в присутності додецилсульфату натрію (електрофорез SDS-PAAG) проводили за Леммлі. Висновки. Вперше з клітин P. mandelii U1, вирощених при 4 °C і 20 °С, були виділені ЛПС. Характерною особливістю ЛПС є їх гетерогенність. Про це свідчать дані складу моносахаридів, жирних кислот, електрофоретичного розподілу, які показали, що P. mandelii продукує S- та SR-форми LPS, що відрізняються довжиною О-специфічних полісахаридних ланцюгів. ЛПС, одержані з клітин, які культивували за різних температур, відрізняються серологічною активністю.
Найти похожие

8.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Borzova N. V., Gudzenko О. V., Avdiyuk К. V., Varbanets L. D., Nakonechna L. T.
Заглавие : Thermophilic fungi with glycosidase and proteolytic activities
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2021. - Том 83, N 3. - С. 24-34 (Шифр МУ14/2021/83/3)
MeSH-главная: ГРИБЫ -- FUNGI
КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA
ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES
ФЕРМЕНТОВ АКТИВНОСТИ ОПРЕДЕЛЕНИЕ -- ENZYME ASSAYS
Аннотация: The directed search for extremophilic producers in order to obtain hydrolytic enzymes with increased thermal stability has an unconditional practical potential for use in the food and feed industry to improve the quality of the final product. The aim of the work was to study the ability of collection strains of thermophilic fungi to show α-L-rhamnosidase, α-galactosidase, cellulase, β-mannanase, keratinase and caseinolytic activity. Methods. Micromycetes were grown under submerged conditions in test tubes at 42°C for 8–14 days. Enzymatic activities were studied in the culture liquid supernatant. p-Nitrophenyl-α-D-galactopyranoside, naringin, guar gum galactomannan and Na-carboxymethylcellulose were used as substrates to determine α-galactosidase, α-L-rhamnosidase, β-mannanase and cellulase activities, respectively. Casein and crushed defatted feathers were served as substrates for the determination of proteolytic activity. Results. The enzymatic activity of 50 strains of micromycetes belonging to 17 species was investigated. The studied group showed high activity: 94% of the strains had at least one, 34% – two, 26% – from three to five enzyme activities. The most active keratinase producers were Thielavia terrestris 1920 and 62, Rhizomucor tauricus 1909, Chrysosporium thermophilum 2050, Thermoascus thermophilus 92 and Thermoascus aurantiаcus 2052 (10–26 U/mL). The highest α-L-rhamnosidase activity was observed in T. terrestris 62 (0.35 U/mL), and carboxymethylcellulase activity −in Thermomyces lanuginosus 2046. Six strains showed α-galactosidase (0.05–0.2 U/mL) and four strains − β-mannanase (5–130 U/mL) activity. Conclusions. As a result new strains producing proteolytic and glycolytic enzymes were isolated among thermophilic micromycetes. Soil thermophilic micromycetes can be used as producers of proteolytic and glycolytic enzymes. Of particular interest are the cultures of Acremonium thermophilum 1963, Corynascus thermophilum 2050, C. sepedonium 1899 and 65068, T. thermophilus 1946, which are capable of producing complexes of proteases and glycosidases in the culture liquid. This indicates that these strains are promising for use as destructors in various technologies processing of complex raw materialsСпрямований пошук екстремофільних продуцентів та отримання шляхом мікробіологічного синтезу гідролітичних ензимів з підвищеною термостабільністю має безумовний практичний інтерес з огляду на їхнє подальше використання у харчовій промисловості для покращення якості кінцевої продукції. Біотехнологічний потенціалтермофільних мікроміцетів пов’язаний, насамперед, з широким діапазоном їхньої ензиматичної активності щодо різноманітних важкодоступних субстратів, особливо за підвищених температур. Метою роботи було дослідити здатність музейних термофільних штамів мікроміцетів проявляти α-L-рамнозидазну, α-галактозидазну, целюлазну, β-мананазну, кератиназну та казеїнолітичну активність. Методи. Мікроміцети вирощували у пробірках у рідкому поживному середовищі при 42 оС в умовах перемішування протягом 8–14 днів. Ензиматичні активності досліджували у супернатанті культуральної рідини. Для визначення α-галактозидазної активності використовували п-нітрофеніл-α-Д-галактопіранозид, для α-L-рамнозидазної – нарингін, для β-мананазної – галактоманан гуару, для целюлазної – Na-карбоксиметилцелюлозуВ результаті роботи серед термофільних мікроміцетів було виділено ряд нових штамів-продуцентів протеолітичних та гліколітичних ензимів: R. tauricus 1909 та T. terrestris 1920 – з високою кератиназною активністю, C. sepedonium 65068, R. tauricus 23 та T. terrestris 62 – з високою α-L-рамнозидазною активністю, C. sepedonium 1899 та 65068 – з високою β-мананазною активністю, а також ряд штамів Melanocarpus albomyces та T. lanuginosus – з карбоксиметилцелюлазною активністю. Особливий інтерес у майбутньому можуть мати культури A. thermophilum 1963, C. thermophilum 2050, C. sepedonium 1899 та 65068, T. thermophilus 1946, які продукують в культуральну рідину комплекс протеаз та глікозидаз, що може свідчити про перспективи використання цих штамів в якості деструкторів в технологіях переробки відходів цілої низки виробництв, обробки сировини змішаного складу для отримання поживних кормів
Найти похожие

9.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Avdiyuk К. V., Ivanytsia V. A., Varbanets L. D.
Заглавие : Screening of enzyme producers with keratinase activity among marine actinobacteria
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2021. - Том 83, N 2. - С. 12-19 (Шифр МУ14/2021/83/2)
MeSH-главная: АКТИНОБАКТЕРИИ -- ACTINOBACTERIA
ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES
КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA
Аннотация: Щорічно в усьому світі як побічний продукт птахівництва виробляється близько 2 млн тонн пір’я. Через нерентабельність і складнощі в переробці вони стали одними з основних забруднювачів навколишнього середовища. Біодеградація пір’я кератинолітичними мікроорганізмами є ефективним, екологічно чистим і рентабельним методом біоконверсії відходів пір’я в живильний, збалансований і легко засвоюваний продукт, що містить вільні амінокислоти, пептиди та іони амонію. Мета. Дослідити здатність морських актинобактерій синтезувати ферменти з кератинолітичною активністю і вивчити деякі фізико-хімічні властивості отриманого ферментного препарату. Об’єктами дослідження були 10 штамів актинобактерій, виділених з донних відкладень в районі Придніпровського жолобу шельфу Чорного моря. Методи. Казеїнолітичну (загальну протеолітичну) активність визначали методом Aнсона в модифікації Петрової, що базується на кількісному визначенні тирозину, який утворюється при ферментативному гідролізі казеїну. Кератиназну активність визначали за поглинанням в УФ при 280 нм продуктів гідролізу кератинвмісної сировини. Культивування актинобактерій проводили в рідкому поживному середовищі з додаванням знежиреного курячого пір’я як основного джерела вуглецю і азоту. Результати. Здатність гідролізувати кератин була виявлена у п’яти культур. При цьому всі досліджені штами майже не здатні були розщеплювати казеїн. Найвищу кератиназну активність виявив штам Acty 9 (12 Од/мл). Додаткове внесення NaCl до складу поживного середовища не викликало позитивного впливу на синтез ферментів. Вивчення фізико-хімічних властивостей ферментного препарату Acty 9 показало, що рН і термооптимум становили 9.0 і 60°С відповідно. Він зберігав 100% вихідної активності в області рН 7.0–10.0 через 3 год та 95% активності при рН 8.0 через 24 год інкубування. Досліджений ферментний препарат виявився термостабільним, оскільки залишався активним протягом 3 год при 50°C і 1 год при 60°C. Висновки. Штам актинобактерій Acty 9 є перспективним продуцентом позаклітинної кератинази, оскільки синтезований ним фермент є рН і термостабільним та не поступається за фізико-хімічними властивостями раніше описаним у літературі ензимам.
Найти похожие

10.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Bulyhina T. V., Kyrychenko A. M., Kharchuk M. S., Varbanets L. D.
Заглавие : Anti-TMV activities of Pantoea agglomerans lipopolysaccharides in vitro
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2021. - Том 83, N 2. - С. 64-72 (Шифр МУ14/2021/83/2)
MeSH-главная: МОЗАИКИ ВИРУСЫ -- MOSAIC VIRUSES
МОЗАИКИ ВИРУСЫ -- MOSAIC VIRUSES
ЛИПОПОЛИСАХАРИДЫ -- LIPOPOLYSACCHARIDES
PANTOEA -- PANTOEA
IN VITRO МЕТОДЫ -- IN VITRO TECHNIQUES
Аннотация: В останні роки було показано, що ліпополісахариди (ЛПС) деяких бактерій, зокрема представники роду Pseudomonas, були активні проти вірусу тютюнової мозаїки (ВТМ). Тому нас цікавило додаткове вивчення ЛПС фітопатогенних бактерій Pantoea agglomerans як можливих противірусних препаратів. Метою даної роботи було оцінити противірусну активність ЛПС, отриманих із фітопатогенних бактерій P. Agglomerans щодо ВТМ в дослідах in vitro. Методи. ЛПС P. Agglomerans були виділені із сухої бактеріальної маси водно-фенольним методом. М’яка кислотна деградація ЛПС дозволила виділити О-специфічний полісахарид (OПС) та ліпід А, структури яких були ідентифіковані нами раніше. Противірусну активність препаратів ЛПС досліджували in vitro на моделі вірусу тютюнової мозаїки (ВТМ, штам U1), очищеному із системно інфікованих рослин видів Nicotiana tabacum L. сортів Імунний 580 (ревертант). Аналіз взаємодії ВТМ і ЛПС проводили за допомогою трансмісійного електронного мікроскопа JEM 1400 (Jeol, Японія) при прискорювальній напрузі 80 кВ. Висновки. Дослідженнями противірусної активності ЛПС у модельній системі ВТМ – Datura stramonium L. показано, що найбільш активними були ЛПС лише двох штамів P. agglomerans (П324 та 8488), тоді як інші сім штамів були неактивними. Окремі структурні компоненти – ліпід А P. agglomerans П324 та олігосахариди кору P. agglomerans 7604 зменшували інфекційність ВТМ на 7 і 15% відповідно, що більше, ніж молекула ЛПС. Згідно з даними електронної мікроскопії, віріони склеювались, утворюючи щільні скупчення під час безпосереднього контакту вірусу і ЛПС в дослідах in vitro, тоді як у контролі спостерігали поодинокі вільно розташовані частинки вірусу. Більш детальне вивчення впливу окремих структурних компонентів ЛПС допоможе зрозуміти закономірності впливу структури ЛПС на інфекційність ВТМ.
Найти похожие

 1-10    11-20   21-28 
 
© Международная Ассоциация пользователей и разработчиков электронных библиотек и новых информационных технологий
(Ассоциация ЭБНИТ)