Главная Упрощенный режим Видео-инструкция Описание
Авторизация
Фамилия
Пароль
 

Базы данных


Периодические издания- результаты поиска

Вид поиска

Область поиска
в найденном
 Найдено в других БД:Книги (5)
Формат представления найденных документов:
полный информационныйкраткий
Отсортировать найденные документы по:
авторузаглавиюгоду изданиятипу документа
Поисковый запрос: (<.>S=Питания расстройства<.>)
Общее количество найденных документов : 29
Показаны документы с 1 по 10
 1-10    11-20   21-29 
1.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Гуліч М. П., Харченко О. О. , Петренко О. Д., Ященко О. В., Любарська Л. С.
Заглавие : Харчування і стрес: виклики воєнного стану
Параллельн. заглавия :Nutrition and stress: the challenges of martial state
Место публикации : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 3. - С. 31-38 (Шифр ДУ9/2023/3)
Примечания : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-главная: КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS
СТРЕСС ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PSYCHOLOGICAL
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
БЕЛКОВО-ЭНЕРГЕТИЧЕСКАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ ПИЩЕВАЯ -- PROTEIN DEFICIENCY
Аннотация: Актуальність проблеми полягає у тому, що нинішній воєнний час у більшості населення викликає дистрес, що впливає на усі системи і структури організму і призводить до психосоматичних розладів. Реакція організму на затяжний цілодобовий стрес супроводжується виснаженням відповідних вітамінів і мікроелементів, що беруть участь у механізмах стресадаптації, а супутній полінутрієнтний дефіцит поглиблює наслідки дистресу. Мета роботи: на основі принципів харчування людей з підвищеним психоемоційним навантаженням визначити необхідні харчові продукти та найбільш вагомі нутрієнти для аліментарної профілактики хронічного стресу і стрес-адаптації під час воєнного стану. Результати. Проведений аналіз свідчить, що навіть у складних умовах воєнного часу можна за рахунок корекції харчування знизити тривожність та зменшити стрес. Для підтримки організму буде достатньо споживати навіть найпростіш,і бюджетні продукти. Слід споживати білкову їжу (тваринний і рослинний білок) та уникати продуктів з високим вмістом насичених (твердих) жирів і цукру, оскільки вони дають лише невеликий приплив енергії, а у подальшому призводять до негативних наслідків. Висновки. Необхідна дієта з високим вмістом клітковини та свіжих овочів, що дають антистресовий резерв та ресурс вітамінів А, С, групи В і необхідних мікроелементів. Окрім того, різноманітні крупи, хліб, крохмалисті овочі містять повільні вуглеводи, які допоможуть зберігати відчуття насичення. Корекція та мінімальне урізноманітнення харчування допоможе зміцнити сон, заспокоїти нервову систему та зменшити прояви стресуThe relevance of the problem lies in the fact that today's wartime causes distress in the majority of the population, which affects all systems and structures of the body and leads to psychosomatic disorders. The body's reaction to prolonged round-the-clock stress is accompanied by the depletion of relevant vitamins and microelements involved in stress adaptation mechanisms, and the accompanying polynutrient deficiency deepens the consequences of distress. The purpose of the work: based on the principles of nutrition of people with increased psycho-emotional stress, to determine the necessary food products and the most important nutrients for alimentary prevention of chronic stress and stress adaptation during martial law. The results. The conducted analysis shows that even in the difficult conditions of wartime, it is possible to reduce anxiety and reduce stress by correcting the diet. To support the body, it will be enough to consume even the simplest, budget products. You should consume protein foods (both animal and vegetable protein) and avoid foods with a high content saturated (solid) fats and sugar, because they only give a small influx of energy, and in the future lead to negative consequences. Conclusions. A diet with a high content of fiber and fresh vegetables is necessary, providing an anti-stress reserve and a resource of vitamins A, C, group B and necessary trace elements. In addition, various cereals, bread, starchy vegetables contain slow carbohydrates, which will help maintain a feeling of satiety. Correcting and minimally diversifying food will help strengthen sleep, calm the nervous system and reduce stress
Найти похожие

2.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Ojukwu V., Singh O.
Заглавие : The efficacy of nutritional screening tools for diagnosis of malnutrition in children with epidermolysis bullosa
Параллельн. заглавия :Ефективність скринінгових опитувальників для діагностики мальнутриції у дітей із бульозним епідермолізом
Место публикации : Український науково-медичний молодіжний журнал. - 2022. - № 1. - С. 104-111 (Шифр УУ14/2022/1)
Примечания : Bibliogr. at the end of the art.
MeSH-главная: ЭПИДЕРМОЛИЗ БУЛЛЕЗНЫЙ -- EPIDERMOLYSIS BULLOSA
ДЕТИ -- CHILD
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
АНОМАЛИИ ВРОЖДЕННЫЕ -- CONGENITAL ABNORMALITIES
ДИАГНОСТИКА -- DIAGNOSIS
ПИТАТЕЛЬНАЯ ПОДДЕРЖКА -- NUTRITIONAL SUPPORT
КЛИНИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ -- CLINICAL TRIAL
Аннотация: Malnutrition worsens the course of the main disease and requires early diagnosis. We were aiming to identify the prevalence of malnutrition and to elicit the most effective nutritional screening tool for malnutrition in children with epidermolysis bullosa. A cross-sectional study for prevalence and suitable nutritional screening tool for malnutrition of 26 patients of age 2 to 18 years with mean age 8,65±3,86 were carried out. There were 14 females (53.8%) and 12 males (46.2%). Anthropometric data, medical and nutrition history were obtained. The following nutritional screening tools were studied: PYMS, STAMP, STRONGkids, and we calculated the degree of malnutrition with online calculator PediTools, taking into account Z-score of anthropometric indicators. We evaluated the validity of these screening tools by calculating the sensitivity and specificity alongside their accuracy with the 2x2 table using MEDCALC statistical software. According to clinical manifestation, there were 11 (42.3%) children with severe malnutrition, 7 (26.9%) with moderate and 8 (30.8%) without malnutrition. Using different nutritional screening tools we found the following: on STRONGkids, 14 (53.9%) had low risk, 3 (11.5%) - moderate risk, 9 (34.6%) - high risk of malnutrition, sensitivity was 66.67%, specificity - 100%, accuracy – 76.92%. On STAMP we found, with 5 (19.2%) low risk, 7 (26.9%) - moderate risk, 14 (53.9%) - severe risk, sensitivity was 100%, specificity – 62.5%, accuracy – 88.46%. On PYMS, there were 11 (42.3%) with low risk and 8 (30.8%) with moderate risk, 7 (26.9%) with severe risk; sensitivity was 83.33%, specificity - 100 %, accuracy – 88.46%. We did not find a good nutritional tool for screening of malnutrition in patients with epidermolysis bullosa. But PYMS have shown more efficiency in comparison with STRONGkids and STAMP because it includes evaluation of BMI which makes it possible to evaluate whether the body mass is insufficient or normalБілково-енергетична недостатність (мальнутриція) погіршує перебіг основного захворювання, тому потребує ранньої діагностики. Метою нашого дослідження було встановити частоту білково-енергетичної недостатності (БЕН) у дітей із бульозним епідермолізом (БЕ) та дослідити ефективність скринінгових опитувальників для визначення її ризиків виникнення. Було проведено одномоментне дослідження, в якому брали участь 26 пацієнтів з БЕ віком від 2 до 18 років (середній вік 8,65±3,86 р.). Серед пацієнтів було 14 (53,8%) дівчат та 12 (46,2%) хлопців. Пацієнтам було проведено антропометрію та оцінено нутритивний статус. Для визначення ризику розвитку БЕН були використані такі скринінгові опитувальники: PYMS, STAMP, STRONGkids. Ступінь тяжкості БЕН визначали, враховуючи Z-критерій антропометричних показників, за допомогою онлайн калькулятора PediTools. Ми оцінили валідність скринінгових опитувальників, визначивши чутливість, специфічність та точність за допомогою таблиці 2x2 статистичного програмного забезпечення MEDCALC. Серед обстежених пацієнтів із БЕ тяжку БЕН було діагностовано у 11 (42,3 %), БЕН помірної важкості – у 7 (26,9 %), а в 8 (30,8 %) дітей ознак БЕН не було виявлено. За результатами опитувальника STRONGkids 14 (53,9%) дітей мали низький ризик розвитку БЕН, 3 (11,5%) дітей мали помірний ризик та 9 (34,6%) дітей – високий ризик, чутливість склала 66,67%, специфічність – 100 %, точність – 76,92%. За результатами опитувальника STAMP ми виявили у 5 (19,2%) дітей низький ризик БЕН, у 7 (26,9%) – помірний ризик, у 14 (53,9%) – високий ризик, чутливість склала 100%, специфічність – 62,5%, точність – 88,46%. За результатами опитувальника PYMS було 11 (42,3%) дітей з низьким ризиком БЕН, 8 (30,8%) з помірним ризиком, 7 (26.9%) з високим ризиком; чутливість – 83,33 %, специфічність – 100 %, точність – 88,46 %. Ми не знайшли ідеального скринінгового опитувальника для визначення ризику розвитку БЕН у пацієнтів із бульозним епідермолізом. Але PYMS показав більшу ефективність у порівнянні з STRONGkids та STAMP, оскільки він включає оцінку ІМТ, що дає змогу опосередковано судити про нутритивний стан дитини
Найти похожие

3.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Антіпова Р. В.
Заглавие : Дисліпідемія та репродуктивні розлади у самців щурів внаслідок тривалого споживання гідрогенізованої пальмової олії
Место публикации : Фізіологічний журнал. - К., 2020. - Том 66, N 4. - С. 46-54 (Шифр ФУ6/2020/66/4)
MeSH-главная: ДИСЛИПИДЕМИЯ -- DYSLIPIDEMIAS
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS
ПАЛЬМИТИНОВАЯ КИСЛОТА -- PALMITIC ACID
РЕПРОДУКЦИЯ -- REPRODUCTION
ЯИЧКИ -- TESTIS
ПОЛОВЫХ ЖЕЛЕЗ ГОРМОНЫ -- GONADAL HORMONES
ТРИГЛИЦЕРИДЫ -- TRIGLYCERIDES
ХОЛЕСТЕРИН -- CHOLESTEROL
СПЕРМОГРАММА -- SEMEN ANALYSIS
ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION
КРЫСЫ -- RATS
Аннотация: Показано наслідки споживання статевозрілими самцями щурів впродовж 75 діб гідрогенізованої пальмової олії (тверда форма) у дозі 3 г/кг, що перевищувало добову норму у 1,5 раза. Слід відмітити розвиток дисліпідемії у сироватці крові та печінці (гіпертригліцеридемія, гіперхолестеринемія), а також ознаки андрогенного дефіциту: вміст загального та вільного тестостерону у сироватці крові був значно менше від фізіологічної норми. Зафіксовано дефекти сперматогенезу: зниження загальної концентрації та морфологічно нормальних гамет, підвищення патологічних форм. Порушення андрогенсинтетичної та сперматогенної функцій у сім’яниках супроводжувалися гістологічними змінами. У тканинах сім’яників спостерігалися структурні перебудови певної кількості сім’яних канальців, які пов’язані, можливо, зі збільшенням неактивних форм клітин Лейдіга. Виявлено зменшення індексу сперматогенезу, що відображає кількість генерацій сперматогенних клітин у стінці сім’яних канальців, збільшення кількостей звивистих сім’яних канальців із злущеними гермінативними клітинами у просвіт. Причиною може бути втрата зв’язку між статевими та підтримуючими клітинами Сертолі. При втраті зв’язку між гермінативними та підтримуючими клітинами ефекти тестостерону унеможливлюються, що призводить до порушення сперматогенезу
Найти похожие

4.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Волощук О. М., Копильчук Г. П., Урсатий М. С.
Заглавие : Співвідношення редокс-форм убіхінону в мітохондріях печінки щурів за умов різної забезпеченості раціону нутрієнтами
Место публикации : Фізіологічний журнал. - К., 2020. - Том 66, N 6. - С. 82-87 (Шифр ФУ6/2020/66/6)
MeSH-главная: УБИХИНОН -- UBIQUINONE
ОКИСЛИТЕЛЬНО-ВОССТАНОВИТЕЛЬНЫЕ РЕАКЦИИ -- OXIDATION-REDUCTION
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
МИТОХОНДРИИ ПЕЧЕНИ -- MITOCHONDRIA, LIVER
ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION
КРЫСЫ -- RATS
Аннотация: Досліджували взаємозв’язок кількісного співвідношення редокс-форм убіхінону та ступеня вільнорадикального ушкодження мітохондріальних протеїнів у печінці щурів на тлі нутрієнтного дисбалансу. Тварин було поділено на три групи: I – тварини, які отримували повноцінний напівсинтетичний раціон (контрольна група); II – високосахарозний раціон; III – високосахарозний раціон на тлі дефіциту харчового протеїну. Вміст загального та окисненого убіхінону визначали спектрофотометрично при 275 нм, вміст відновленого убіхінону – за різницею між їхнім вмістом. Інтенсивність окиснювальної модифікації протеїнів оцінювали за накопиченням карбоніл-дериватів у реакції з 2,4-динітрофенілгідразином (2,4-ДНФГ), вміст вільних протеїнових SH-груп – з використанням реактиву Елмана. Встановлено, що максимально виражене зниження вмісту загального убіхінону (практично вдвічі) та перерозподіл його редокс-форм (зниження вмісту відновленого убіхінону в 7,2 раза на тлі зростання окисненого убіхінону вдвічі) в мітохондріях печінки щурів спостерігається у тварин, які отримували раціон з високим вмістом сахарози на тлі аліментарної депривації протеїну. Окрім того, у них зафіксовано максимально виражене вільнорадикальне окиснення мітохондріальних протеїнів, про що свідчить підвищення вмісту карбонільних похідних у 3,5 раза та зниження вмісту вільних протеїнових SH-груп у 2,6 раза. Показано, що аліментарна нестача протеїну в харчовому раціоні є критичним фактором впливу на інтенсивність вільнорадикальних процесів у мітохондріях. Встановлені зміни співвідношення редокс-форм убіхінону та ступеня окиснювальної модифікації мітохондріальних протеїнів у печінці щурів можуть розглядатися як передумови для поглиблення енергетичного дисбалансу та порушення функціональної активності мітохондрій за умов нутрієнтного дисбалансу.
Найти похожие

5.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Перехрестенко П. М., Лісун Ю. Б., Калашніков О. О., Зуб Ю. М., Кішенко Ю. І. , Бак Р. П.
Заглавие : Мультидисциплінарний підхід лікування синдрому протеїнової мальнутриції (клінічний випадок)
Параллельн. заглавия :Мультидисциплинарный подход к лечению синдрома протеиновой мальнутриции (клинический случай)
Место публикации : Біль, знеболювання і інтенс. терапія. - К., 2019. - N 3. - С. 43-47 (Шифр БУ1/2019/3)
Примечания : Библиогр. в конце ст.
MeSH-главная: ПИТАНИЯ РЕЖИМА КОНТРОЛЬ -- DIET SURVEYS
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ЖЕЛУДКА ШУНТИРОВАНИЕ -- GASTRIC BYPASS
БАРИАТРИЧЕСКАЯ ХИРУРГИЯ -- BARIATRIC SURGERY
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): гастростаз
Аннотация: З розвитком баріатричної хірургії в Україні кількість прооперованих пацієнтів зростає. Причинами декомпенсації стану пацієнта у віддаленому післяопераційному періоді, з поміж іншого, є систематичне порушення режиму харчування та рекомендацій по прийому препаратів для підтримання вітамінного, мікро- та макроелементного статусів, відсутність пролонгованого мультидисциплінарного моніторингу за станом пацієнта. У статті висвітлено клінічний випадок лікування синдрому мальнутриції у пацієнта після біліопанкреатичного шунтування, продемонстровано стратегію ведення пацієнта, направлену на компенсацію стану, підготовку до реконструктивної операції та післяопераційну реабілітаціюWith the development of bariatric surgery in Ukraine, the number of operated patients is increasing. The causes of decompensation of a patient’s condition during a remote postoperative period are, among others, a systematic violation of the diet and recommendations for the administration of drugs to maintain vitamin, micro and macroelements status, the absence of prolonged multidisciplinary monitoring of the patient’s condition The article deals with the clinical case of treatment of malnutrition syndrome in a patient after biliopancreatic diversion, demonstrates the strategy of patient management aimed at compensation of condition, preparation for reconstructive surgery and postoperative rehabilitation
Найти похожие

6.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Суковський Є. І.
Заглавие : Розлад харчової поведінки Піка: розуміння природи і методи втручання
Место публикации : НейроNEWS. - 2019. - № 4. - С. 38-42 (Шифр НУ43/2019/4)
MeSH-главная: ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ДЕТЕЙ ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- CHILD NUTRITION DISORDERS
ПИТАНИЕ БЕСПОРЯДОЧНОЕ -- SNACKS
Аннотация: Представлений огляд присвячений одному з тяжких психіатричних станів — розладу харчової поведінки Піка (Pica, пікацизм, алотріофагія). Цей термін походить від латинської назви пташки з роду сорок (Pica pica), яка споживає як ­їстівні, так і ­неїстівні речовини (Barrett, 2008; Steigler, 2005; Shah and Nalder, 2011Розлад харчової поведінки Піка ­час­ті­­ше вражає дітей. Його головною характеристикою є те, що людина, яка страждає, відчуває непереборне бажан­ня або імпульс вживати речовини, які не є поживними, ­серед них земля, мурахи, бікарбонат, клей, ­комахи, ­папір, дрібні шматочки пластику або дерева. Серед різно­манітних ­проблем, котрі можуть мати пацієнти з особ­ли­вими потребами, цей розлад можна вважати ­одним із найнебезпечніших само­ушкоджувальних дій, ­оскільки навіть один його випадок може призвести до серйозних і ­незворотних наслідків (Williams etal., 2009; Stiegler, 2005)Підсумовуючи, слід зазначити, що розлад харчової поведінки Піка та поведінкові методи його лікування дослідники вивчали протягом багатьох років (перші дані досліджень опубліковано 1970 року). Як свідчить практика, доволі різні види втручань були ефективними під час лікування синдрому Піка, а саме: надмірна корекція, фізичне обмеження, процедури диференційного підкріплення, коробка Піка, додаткове годування мучним продуктом тощо. Хоча деякі зі згаданих процедур торкаються етичних принципів, таких як дотримання гідності та лікування з найменшою можливою шкодою. Натомість окремі методи можна вважати навіть суперечливими (фізичне обмеження або терапія методами сенсорної інтеграції). Кількість досліджень і дискусії навколо згаданої теми підтверджують її актуальність та важливість. Передусім це зумовлено можливими наслідками розладу харчової поведінки Піка, які в окремих випадках можуть вартувати життя. Адже навіть одне споживання неїстівного предмета може призвести до летального наслідку. До того ж нині для більшості випадків синдрому Піка не існує простого та адекватного способу втручання, який допоміг би розв’язати згадану проблему на 100 % . Вибір методу втручання при розладі харчової поведінки Піка є скрупульозною процедурою, що має базуватися на принципах втручання від простішого до складнішого, а також на засадах здорового глузду та клінічної інтуїції. Зрештою, якість життя особи може значно погіршуватися, якщо в неї виникає синдром Піка, що є неприйнятним у більшості соціальних середовищ, а може навіть шокувати оточуючих. В осіб, які демонструють такі ознаки, як правило, порушується соціальна взаємодія (обмін діяльністю, інформацією, досвідом, здібностями, уміннями, навичками та ін.). Часто навіть фахівці, які працюють із такими пацієнтами, можуть відчувати шок чи фрустрацію через те, що більшість випадків синдрому Піка дуже важко виправити. Саме важливість і серйозність наслідків у пацієнтів, які потерпають внаслідок розладу харчової поведінки Піка, потребують проведення подальших досліджень у цьому напрямі. Обираючи теми досліджень, які стосуються цього захворювання, вчені/дослідники мають пам’ятати, що автоматичне сенсорне підкріплення — одна з найвірогідніших гіпотез стосовно ймовірної функції синдрому Піка. А також і далі продовжувати огляди наукової літератури за цією темою та поновлювати інформацію стосовно нових досліджень щодо психіатричних розладів харчової поведінки для підтвердження належної доказовості відповідних методів втручання для лікування цієї патології
Найти похожие

7.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Савченко Л. В., Кайдашев І. П.
Заглавие : Порушення харчового режиму як чинник розвитку аліментарного ожиріння у хворих на хронічне обструктивне захворювання легень
Место публикации : Лікарська справа. Врачебное дело. - 2018. - № 5/6. - С. 49-53 (Шифр ЛУ2/2018/5/6)
Примечания : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-главная: ЛЕГКИХ БОЛЕЗНЬ ХРОНИЧЕСКАЯ ОБСТРУКТИВНАЯ -- PULMONARY DISEASE, CHRONIC OBSTRUCTIVE
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА И ОБМЕНА БОЛЕЗНИ -- NUTRITIONAL AND METABOLIC DISEASES
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
Аннотация: У статті визначено порушення харчового режиму пацієнтами з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ) у поєднанні з аліментарним ожирінням. Обстежено 83 хворих на ХОЗЛ. Залежно від індексу маси тіла хворих розподілено на дві групи. До І групи ввійшло 53 хворих з аліментарним ожирінням, до другої групи – 30 хворих з нормальною масою тіла. Обстеження хворих включало антропометричні виміри, визначення фактичного харчування, режиму харчування. Встановлено, що для хворих на ХОЗЛ з аліментарним ожирінням характерне порушення фактичного харчування за рахунок підвищення добової енергетичної цінності раціону на (781,92 ± 39,10) ккал протягом робочого дня та на (1276,57 ± 63,83) ккал протягом вихідного дня. У більшості хворих на ХОЗЛ з аліментарним ожирінням спостерігали нераціональний режим харчування за рахунок зменшення кількості основного вживання їжі, збільшення інтервалів між ними від 3 до 10 год, та пізнього вживання їжі
Найти похожие

8.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Гринько Н. В., Сумарюк Б. М.
Заглавие : Психологічні особливості осіб із порушеннями харчової поведінки
Место публикации : Міжнародний ендокринологічний журнал. - Київ, 2018. - Том 14, N 4. - С. 136-137 (Шифр МУ65/2018/14/4)
MeSH-главная: ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
Аннотация: У сучасній науці значна увага приділяється проблемам повноцінного функціонування людини. До ознак гармонійної особистості належить добре самопочуття та здоровий спосіб життя, найважливішим чинником якого є харчування. Оскільки сучасна медицина значну увагу приділяє проблемам повноцінного функціонування людини, її психологічному та фізичному здоров’ю, то одним із найважливіших завдань стає вивчення особливостей харчової поведінки особистості. Як відомо, запорукою здоров’я та довголіття є правильне харчування. Їжа посідає одне з важливих місць у житті людини та необхідна для її повноцінного функціонування. Зі всього спектра людських потреб харчова відноситься до основних
Найти похожие

9.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Гринько Н. В., Герасим’юк І. Г., Рудницький Р. І.
Заглавие : Психокорекція харчової поведінки при захворюваннях щитоподібної залози
Место публикации : Міжнародний ендокринологічний журнал. - Київ, 2018. - Том 14, N 4. - С. 135 (Шифр МУ65/2018/14/4)
MeSH-главная: ЩИТОВИДНОЙ ЖЕЛЕЗЫ БОЛЕЗНИ -- THYROID DISEASES
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ВЕС ИЗБЫТОЧНЫЙ -- OVERWEIGHT
ПСИХОТЕРАПИЯ -- PSYCHOTHERAPY
Аннотация: Останнім часом у всьому світі спостерігається зростання ендокринних захворювань. Проблема маси тіла (як зниженої, так і підвищеної) при захворюваннях щитоподібної залози (ЩЗ) є досить частою причиною звернення за психологічною й медичною допомогою. Водночас результативність застосування різних методів корекції маси тіла не ефективна та становить від 5 до 20 % позитивних результатів у віддалений період. Це пов’язано з тим, що більшість таких програм недостатньо враховує вплив психічної діяльності на фізіологічні системи організму (підвищення й зниження апетиту, виникнення почуття насиченості та голоду). Під харчовою поведінкою розуміється ціннісне ставлення до їжі та її прийому, стереотип харчування в повсякденних умовах та в ситуації стресу
Найти похожие

10.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Лозова О. М., Дробот О. В., Фатєєва М. С.
Заглавие : Парадокси потребово-мотиваційної сфери осіб з нервовою орторексією
Место публикации : Лікар. справа. - київ, 2017. - N 7. - С. 104-110 (Шифр ЛУ2/2017/7)
MeSH-главная: НЕРВНОЙ СИСТЕМЫ БОЛЕЗНИ -- NERVOUS SYSTEM DISEASES
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
Аннотация: Мета дослідження – висвітлити феномен надзвичайно поширеного порушення харчової поведінки – нервової орторексії. Дослідження є однією з перших спроб саме емпіричного вивчення специфіки генези нервової орторексії у сучасному українському суспільстві. Дослідження здійснювалось нами впродовж 2015–2016 рр. Емпіричним шляхом вивчались особливості потребово-мотиваційної сфери індивідів з ознаками орторексії. Вибірку склали 260 осіб, чоловіків та жінок середнього віку, мешканців м. Київ. Методичну базу склали такі методики: «Метод парних порівнянь В. В. Скворцова»; «Римський опитувальник нервової орторексії» (ORTO-15); опитувальник «Багатовимірна шкала перфекціонізму» Х’юїтта – Флетта. У результаті проведеного дослідження була констатована значна поширеність орторексії в сучасному українському суспільстві (66,6 % досліджуваних). Виявлено, що найменш важливими для респондентів із орторексією є соціальні потреби, важливішими постали потреби в безпеці, самоактуалізації, а найважливішою – потреба у самоствердженні. Встановлено прямий зв’язок між орторексією, перфекціонізмом, потребою в самоствердженні та самоактуалізації. За результатами дослідження доведено, що діагностичний інструментарій – опитувальник ОРТО-15 – має свої обмеження, оскільки не визначає схильність до орторексії внаслідок впливу соціального оточення та модних уподобань. Діагностичні критерії орторексії, запропоновані Мороуз, також потребують подальшого доопрацювання. Існує нагальна потреба подальшого вивчення даного розладу, вдосконалення існуючих та конструювання нових методик діагностики орторексії, розширення кола досліджень, а також впровадження світового досвіду практичної роботи з особами з порушеннями харчової поведінки у сучасну українську практику психотерапії
Найти похожие

 1-10    11-20   21-29 
 
© Международная Ассоциация пользователей и разработчиков электронных библиотек и новых информационных технологий
(Ассоциация ЭБНИТ)