Главная Упрощенный режим Видео-инструкция Описание
Авторизация
Фамилия
Пароль
 

Базы данных


Периодические издания- результаты поиска

Вид поиска

Область поиска
в найденном
 Найдено в других БД:Книги (5)
Формат представления найденных документов:
полный информационныйкраткий
Отсортировать найденные документы по:
авторузаглавиюгоду изданиятипу документа
Поисковый запрос: (<.>S=Пищевые привычки<.>)
Общее количество найденных документов : 20
Показаны документы с 1 по 10
 1-10    11-20  
1.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Клубей С., Погорєлова К., Салтикова Г., Гнилоскуренко Г., Король О.
Заглавие : Сучасні тенденції шкільного харчування та фактори формування харчових звичок у дітей різного віку
Параллельн. заглавия :Exploration of factors of formation of food habits and modern tendencies of school food at children of different age
Место публикации : Український науково-медичний молодіжний журнал. - 2021. - № 1. - С. 70-82 (Шифр УУ14/2021/1)
Примечания : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-главная: ШКОЛЬНИКИ, СЛУЖБЫ ОХРАНЫ ЗДОРОВЬЯ -- SCHOOL HEALTH SERVICES
ПИТАНИЯ ДЕТЕЙ НАУЧНЫЕ ОСНОВЫ -- CHILD NUTRITION SCIENCES
ДЕТЕЙ ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- CHILD NUTRITION DISORDERS
ПИЩЕВЫЕ ПРИВЫЧКИ -- FOOD HABITS
АНКЕТИРОВАНИЕ -- QUESTIONNAIRES
Аннотация: В статті узагальнені та подані нові дані про шляхи формування харчових звичок у дітей шкільного віку та тенденцій шкільного харчування дітей . Метою дослідження було визначити провідні фактори формування харчових звичок у школярів різного віку та ставлення школярів до харчування у загальноосвітніх закладах міста Києва. Огляд літератури засвідчує, що формування харчових звичок в дитячому віці впливає на формування здоров’я у дорослих але не досліджено, що саме впливає на харчовий вибір дитини, залежно від її віку. Актуальність дослідження обумовлена зростанням рівня неінфекційних захворювань, що пов’язані з режимом харчування та якісним складом їжі, особливо зловживанням шкідливою швидкою їжею. У шкільному віці певний харчовий вибір закріплюється у харчову звичку, що в подальшому формує здоров’я дитячого та дорослого населення. Тому на сьогодні стоїть питання розширення освітніх програм з питань харчування та визначення в якій мірі різні фактори впливають на формування харчових звичок в шкільному віці, щоб задіяти всі можливі ресурси для профілактики захворювань, що пов‘язані з харчуванням. Основними методами дослідження були: метод анкетування та методи статистичної обробки. Оцінювались результати анкетування 267 учнів загальноосвітніх шкіл міста Києва, 214 з них – це молодші школярі (8-11 років), і 53 – школярі старшого віку (12-17 років). У двох розроблених анкетах для учнів 3-4 класів та 5-11 класів певні питання дозволяли оцінити вплив на вибір продуктів харчування таких факторів, як харчові звички сім’ї, думка друзів, реклама та власні переконання. Відповіді на питання були згруповані таким чином, щоб оцінити тенденції шкільного харчування та готовність сім’ї школяра дотримуватися правил здорового харчування разом з дитиною. Дітей, що потребували харчових обмежень не включали в дослідження. За результатами встановлено, що у біля половини дітей молодшого віку вплив на формування харчових звичок мають харчові звички сім’ї та власні переконання, тоді як для більшості дітей старшого віку (75,5%) переважає вплив харчових звичок сім’ї. Серед 267 учнів, мають повноцінний прийом їжі в школі 178 (66%), майже третина при цьому користується послугою «готові шкільні обіди» . 63% дітей вважають готові обіди смачними, але з них 37,4% відмічають, що обіди холодні і це, обумовлює відмову від них. Більшість дітей молодшого віку (82%) вважають, що батьки підтримають їх у виборі здорового харчування, проти 47,1% старшокласників. Результати дозволяють лікарями-педіатрами, дитячими гастроентерологам та вчителями спрямувати свою роботу як на навчання дітей так і залучення у цей процес сім‘ї. Розроблені анкети можуть бути використані для швидкої оцінки педіатром індивідуальних факторів впливу на конкретну дитину. Адміністрація школи, завдяки анкетуванню, може мати зворотній зв’язок, що до якості «готових шкільних обідів», що дозволить вчасно покращити їх якістьAll over the world, the number of people suffering from diseases of the gastrointestinal tract is increasing every year. Digestive diseases are also not the last place in the structure of causes of death. One of the main causes of gastrointestinal pathology is irrational, unhealthy diet, the foundations of which are often laid in childhood. Education at school is a change in diet, the child’s independence in choosing food. At school age, certain food choices are gradually fixed in the eating habit and determine the formation of the health of children and adults. The aim of the study was to investigate the factors that play a leading role in the formation of eating habits in schoolchildren of different ages, and the attitude of schoolchildren to nutrition in secondary schools in Kyiv. At the research took part 267 students of secondary schools in Kyiv, 214 of them - are younger students (8-11 years), and 53 - older students (12-17 years). Two questionnaires presented to students in grades 3-4 and grades 5-11, certain questions allowed us to assess the impact on food choices of factors such as family eating habits, friends’ opinions, advertising, and personal beliefs. Also, the answers to certain questions were grouped in such a way as to assess the trends in school nutrition and the readiness of the student’s family to follow the rules of healthy eating with the child. The criterion for exclusion from the study was the presence of diseases that require any dietary restrictions. The results of the study: according to the survey, 42-47% of young children have the greatest influence on the formation of eating habits of family eating habits and their own beliefs, while for most older children (75.5%) the influence of family eating habits prevails. Among 267 students who are in school for an average of about 6-8 hours, have a full meal 178 (66%), almost a third use the service "ready school lunches", 32% bring food from home, 1/3 of children in schools consume only fruit and water. Of the 208 students who ate lunch at school at least once, 63% of children thought it was delicious, but 37.4% said that lunch was cold and did not allow them to eat it with pleasure. Only 13% of children noted that lunches were not tasty. The majority of young children (82%) believe that their parents will support them in choosing healthy food, compared to 47.1% of high school students. These results can be used by teachers to understand the main points of influence on the formation of healthy eating skills in children, and questionnaires can be used to assess school nutrition and to assess the dominant factors in the formation of eating habits in an individual child
Найти похожие

2.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Молостнова Д.
Заглавие : Слезы большого человека
Место публикации : Здоровье. - 2006. - № 6. - С. 76-80 (Шифр 71653/2006/6)
Предметные рубрики: Веса тела изменения-- мужск
Пищевые привычки
Найти похожие

3.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Козлов А. И., Санина Е. Д., Вершубская Г. Г., Атеева Ю. А.
Заглавие : Потребности в энергии и механизмы регуляции метаболизма липидов у восточных финнов в условиях традиционного питания
Место публикации : Физиология человека. - 2009. - Т. 35, № 6. - С. 122-127 (Шифр ФР13/2009/35/6)
Предметные рубрики: Энергетический обмен
Липиды-- метаб
Пищевые привычки
Этнические группы-- этнол
Питания оценка-- методы
Север Европейской части РФ-- этнол
Найти похожие

4.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Березенко В. С., Киян Т. А., Горобець А. О.
Заглавие : Особливості харчування та фізичного розвитку підлітків з хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони на тлі харчової гіперчутливості
Место публикации : Перинатологія та педіатрія. - 2019. - № 1. - С. 52-57 (Шифр ПУ3/2019/1)
Примечания : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-главная: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЕ БОЛЕЗНИ -- GASTROINTESTINAL DISEASES
ФИЗИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ КАРТЫ -- GROWTH CHARTS
ПИЩЕВЫЕ ПРИВЫЧКИ -- FOOD HABITS
ПОДРОСТКИ -- ADOLESCENT
Аннотация: Мета — оцінити фізичний розвиток, харчові звички, кількісну та якісну відповідність раціону підлітків із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони на тлі харчової гіперчутливості. Пацієнти та методи. Обстежено 103 підлітки віком від 12 до 17 років із верифікованим хронічним гастритом і хронічним дуоденітом. Обстежені були поділені на дві групи: I групу становили 63,1% (n=65) підлітків із харчовою гіперчутливістю, II групу — 36,9% (n=38) без харчової гіперчутливості. Для оцінки фізичного розвитку проведено антропометричні дослідження (зріст, вага та визначення індексу маси тіла за формулою ІМТ=кг/м2). Усі розрахунки здійснено з використанням програми ВООЗ «AnthroPlus» для персональних комп’ютерів (2009). Ознаки гармонійності та дисгармонійності фізичного розвитку оцінено за процентильними таблицями. Дисгармонійний розвиток визначено при розбіжності значень ваги до зросту в два коридори. Аналіз добового раціону проведено за розробленими нами анкетами, які містили блоки питань щодо оцінки режиму харчування; вживання свіжих овочів та фруктів; відвідування закладів «швидкого харчування»; наявності в раціоні продуктів гістамінолібераторів, простих цукрів та пекарських виробів; а також щодо оцінки фізичної активності дитини, кількості проведеного часу за комп’ютером та гаджетами, перебування на свіжому повітрі. Результати. Оцінка добового раціону підлітків дала змогу встановити, що частіше дотримувалися режиму харчування діти I групи — 61,5% (n=40), на відміну від підлітків ІІ групи — 34,2% (n=13), (χ2=7,2; p=0,009), (OR=3,1 (1,33-7,1)). Пацієнти І та ІІ групи щоденно проводили по 5 [0,3-12] годин за комп’ютером та гаджетами. Прогулянки на свіжому повітрі займали в середньому 1 год. у 53,4% дітей обох груп. Висновки. Добовий раціон підлітків із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони є незбалансованим за якісними та кількісними характеристиками. Так, 55,4% підлітків із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони та харчовою гіперчутливістю недоотримували жирів та мали недостатній добовий калораж спожитої їжі Purpose. To assess physical development, nutritional habits, quantitative and qualitative compliance of the diet of adolescents with chronic gastroduodenal pathology with food hypersensitivity. Patients and methods. 100 adolescents-patients (aged from 12 to 17 years old) with chronic gastritis and duodenitis. Patients were divided into two groups: the I group accounted for 63.1% (n=65) of adolescents with food hypersensitivity and the II group accounted for 36.9% (n=38) of adolescents without food hypersensitivity. To assess the physical development, anthropometric studies were conducted (height, weight, and determination of body mass index by using the formula BMI = kg/m2). All calculations were carried out by using the WHO AnthroPlus program for personal computers (2009). Signs of harmony and disharmony of physical development are estimated by percentile tables. Disharmonious development is determined by the difference between weight values and growth in two corridors. The analysis of the daily ration was carried out according to the questionnaires developed by us. They contained blocks of questions relating to the assessment of diet; eating fresh vegetables and fruits; visiting of «fast food» entities; the presence of histamine products, simple sugars and bakery products in the diet; as well as assessing the physical activity of the child, the amount of time spent at the computer and gadgets, staying in the fresh air. Results. The assessment of the daily ration of adolescents allowed us to determine that children of the I group were keeping to the diet more often (61.5% (n=40)) compared to children of the II group (34.2% (n=13)), (χ2=7.2, p=0.009), (OR=3.1 (1.33-7.1)). Patients of the I and II groups spent 5 [0.3-12] hours daily at the computer and gadgets. On average, outdoor walks took 1 hour of 53.4% of children in both groups. Conclusions. The daily ration of adolescents with chronic diseases of the gastroduodenal zone was unbalanced by qualitative and quantitative characteristics. Thus, 55.4% of adolescents with chronic diseases of the gastroduodenal zone and food hypersensitivity didn’t receive enough remount of fats and had insufficient daily calories of consumed food
Найти похожие

5.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Коваль С. М., Рєзнік Л. А., Старченко Т. Г., Пенькова М. Ю., Милославський Д. К., Мисниченко О. В.
Заглавие : Особливості характеру харчування жінок, хворих на артеріальну гіпертензію з абдомінальним ожирінням
Место публикации : Міжнародний ендокринологічний журнал. - 2021. - Т. 17, № 6. - С. 32-36 (Шифр МУ65/2021/17/6)
Примечания : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-главная: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
ОЖИРЕНИЕ АБДОМИНАЛЬНОЕ -- OBESITY, ABDOMINAL
КОМОРБИДНОСТЬ -- COMORBIDITY
ПИЩЕВЫЕ ПРИВЫЧКИ -- FOOD HABITS
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
Аннотация: На сьогодні відмічається суттєве збільшення відсотка жінок з артеріальною гіпертензією (АГ) та абдомінальним ожирінням (АО), що обумовлено значною мірою порушеннями норм здорового харчування. Тому проблема визначення особливостей характеру харчування жінок, хворих на АГ в поєднанні з АО, потребує подальших досліджень. Мета: вивчення особливостей характеру харчування жінок (мешканок України), хворих на артеріальну гіпертензію з абдомінальним ожирінням. Матеріали та методи. Обстежено 75 жінок (мешканок України), хворих на АГ II стадії, 2–3-го ступеня, віком від 40 до 59 років (40 жінок з АО (І–ІІ ступеня) і 35 — з нормальною масою тіла (НМТ)). Усім хворим проводили загальноприйняте обстеження. Особливості характеру харчування хворих вивчали за допомогою аналізу анкети — щоденника добового харчування. Отримані дані були проаналізовані з використанням комп’ютерної програми SPSS 19.0 для Windows XP. Результати. У групі жінок з АГ та АО у переважної більшості осіб (від 73 до 100 %) характер харчування не відповідав рекомендаціям щодо здорового харчування. У групі жінок з АГ та нормальною масою тіла характер харчування не відповідав рекомендаціям щодо здорового харчування тільки у третини осіб. Добовий раціон жінок з АГ та АО відрізнявся від добового раціону жінок з АГ та НМТ вірогідно вищою енергетичною цінністю спожитої їжі, більшою частотою вживання їжі у вечірній час, більшим споживанням жирів (у тому числі насичених жирних кислот і трансненасичених жирних кислот), вуглеводів (особливо моносахаридів) та меншим споживанням харчових волокон, що доцільно враховувати при розробці оптимальних схем корекції дієти в указаних хворих. В обох групах жінок виявлялась звичка досолювати їжу, але тільки у третини осіб. Висновки. Встановлені суттєві порушення норм здорового харчування жінок, хворих на АГ, які значно більшою мірою були виражені у жінок з АО, що необхідно враховувати при розробці оптимальних схем корекції дієти в указаних хворих
Найти похожие

6.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Дрожжина Н. А., Максименко Л. В., Кича Д. И.
Заглавие : Особенности пищевого поведения студентов Российского университета дружбы народов
Место публикации : Вопросы питания. - 2012. - Т. 81, № 1. - С. 57-62 (Шифр ВР56/2012/81/1)
Предметные рубрики: Студенты
Пищевые привычки
Найти похожие

7.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Назаренко Л. Г., Нестерцова Н. С.
Заглавие : О влиянии отдельных событий перинатального периода на формирование нутритивного статуса во взрослой жизни
Место публикации : Акушерство. Гінекологія. Генетика. - Київ, 2018. - Том 4, N 3. - С. 11-14 (Шифр АУ47/2018/4/3)
MeSH-главная: ВЕС ИЗБЫТОЧНЫЙ -- OVERWEIGHT
ДЕФИЦИТ МАССЫ ТЕЛА -- THINNESS
НОВОРОЖДЕННОГО МАССА ТЕЛА -- BIRTH WEIGHT
ТЕЛА МАССЫ ИНДЕКС -- BODY MASS INDEX
ПИЩЕВОЙ СТАТУС -- NUTRITIONAL STATUS
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ПИЩЕВЫЕ ПРИВЫЧКИ -- FOOD HABITS
Аннотация: В статье исследована взаимосвязь между массой при рождении и особенностями питания в перинатальном периоде и дальнейшей жизни современных женщин репродуктивного возраста. Установлена связь между отсутствием адекватного питания в младенчестве у родившихся маловесными с формированием дефицита массы тела и определенных пищевых привычек во взрослой жизни.
Найти похожие

8.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Заглавие : Любители кофе живут дольше остальных
Место публикации : Медицинские аспекты здоровья мужчины. - 2018. - N 4. - С. 21 (Шифр МУ89/2018/4)
MeSH-главная: КОФЕ -- COFFEE
ПИЩЕВЫЕ ПРИВЫЧКИ -- FOOD HABITS
АНТИОКСИДАНТЫ -- ANTIOXIDANTS
СПОРНЫЙ АРГУМЕНТ -- WEDGE ARGUMENT
Аннотация: Британские медики вмешались в извечный спор о пользе и вреде образа жизни заядлых любителей кофе и пришли к выводу, что этот напиток способен продлить жизнь человека даже при его очень частом употреблении. Согласно данным нового исследования, опубликованного газетой «Таймс», ежедневное употребление кофе способно продлить жизнь и стать профилактикой многих опасных болезнейАвтор исследования Эрика Лотфилд отметила, что положительное влияние на организм человека оказывает любой кофе, в т.ч. быстрорастворимый и даже декофе­инизированный, поскольку секрет его пользы хранят «компоненты, которые не содержат кофеин». Благодаря обилию антиоксидантов, препятствующих воспалительным процессам и улучшающих работу легких, кофе выступает в качестве профилактического средства от заболеваний сердца, онкологии, деменции и депрессии
Найти похожие

9.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Кравчун Н. О., Дунаєва І. П.
Заглавие : Корекція харчових звичок у пацієнтів з порушеннями вуглеводного обміну
Место публикации : Міжнародний ендокринологічний журнал. - 2021. - Т. 17, № 8. - С. 41-45 (Шифр МУ65/2021/17/8)
Предметные рубрики: Файболекс
MeSH-главная: ПРЕДДИАБЕТИЧЕСКОЕ СОСТОЯНИЕ -- PREDIABETIC STATE
УГЛЕВОДНЫЙ ОБМЕН -- CARBOHYDRATE METABOLISM
ПИЩЕВЫЕ ПРИВЫЧКИ -- FOOD HABITS
ФИТОТЕРАПИЯ -- PHYTOTHERAPY
Аннотация: За підрахунками Міжнародної діабетичної федерації, поширеність предіабету в Україні становить приблизно 10 % серед дорослого населення. За даними багатьох досліджень, предіабет відзначається в кожного другого пацієнта з ожирінням; а в подальшому предіабет може перейти в цукровий діабет (ЦД) 2-го типу. Тому дуже важливе своєчасне виявлення ранніх порушень вуглеводного обміну; виконання рекомендацій щодо змін способу життя, використання сучасних медикаментозних засобів з метою запобігання ЦД 2-го типу і серцево-судинним захворюванням. Останніми роками все більшу увагу привертають харчові волокна (ХВ) як невід’ємна складова раціону здорового харчування. Вони сприяють запобіганню ожирінню, метаболічному синдрому й несприятливим змінам у кишечнику, а також допомагають зростанню популяції корисних бактерій у кишечнику. Саме тому дієтологи рекомендують людям з ожирінням включати у свій раціон ХВ. Одним з найбільш відомих ХВ є псиліум, який отримують з лузги насіння подорожника (Plantago ovata). Численні дослідження свідчать, що псиліум позитивно впливає на функціонування багатьох органів і систем, включно з роботою підшлункової залози, кишечника й серцевого м’яза. Також псиліум забезпечує зниження рівня глюкози, холестерину і є ефективним засобом для схуднення осіб, які мають надмірну масу тіла. Рослинний комплекс Файболекс® містить ХВ (псиліум і натуральні волокна пшениці) та екстракт зеленого чаю. За рахунок комбінованого рослинного складу комплекс Файболекс® можна використовувати в осіб з ожирінням, предіабетом, метаболічним синдромом, ЦД 2-го типу та іншими метаболічними розладами з метою корекції харчових звичок для покращення показників вуглеводного й ліпідного обмінів
Найти похожие

10.

Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Вутякова И. В.
Заглавие : Как питаться по-новому?
Место публикации : Женское здоровье. - 2006. - № 5. - С. 88-89 (Шифр 40930/2006/5)
Предметные рубрики: Пищевые привычки
Здоровый образ жизни
Здоровая пища
Найти похожие

 1-10    11-20  
 
© Международная Ассоциация пользователей и разработчиков электронных библиотек и новых информационных технологий
(Ассоциация ЭБНИТ)