Главная Упрощенный режим Видео-инструкция Описание
Авторизация
Фамилия
Пароль
 

Базы данных


Периодические издания- результаты поиска

Вид поиска

Область поиска
в найденном
Формат представления найденных документов:
полныйинформационныйкраткий
Отсортировать найденные документы по:
авторузаглавиюгоду изданиятипу документа
Поисковый запрос: (<.>S=Сенная палочка<.>)
Общее количество найденных документов : 28
Показаны документы с 1 по 10
 1-10    11-20   21-28 
1.


   
    Adaptive reactions of winter wheat (Triticum aestivum L.) affected by eyespot causal agent under the action of Bacillus subtilis bacterial isolates [Text] / L. M. Batsmanova [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2019. - Том 81, N 1. - P49-60


MeSH-главная:
ПШЕНИЦА -- TRITICUM (микробиология)
ГРИБЫ -- FUNGI (патогенность)
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (химия)
Аннотация: Aim. To investigate the effect of Bacillus subtilis 537/B1 bacterial isolates to the lectin activity changes and generated malonic dialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) content of winter wheat seedlings of varieties with different susceptibility – Myronivska 808 and Renan were infected by eyespot causal agent Pseudocercosporella herpotrichoides (Fron) Deighton. Methods. Microbiological, immunological and biochemical methods. Results. It is shown that an oxidative explosion developed at the early stages of interaction between plant and fungi, which resulted in the formation of the reactive oxygen species (ROS) in increased quantities and enhanced lipid peroxidation reaction. Under conditions of pathogenesis, the suspension of Bacillus subtilis 537/B1 bacterial isolates revealed tread effect induced the activity of the antioxidant enzymes (superoxide dismutase, catalase), activity of PR-proteins (lectins), which led to the development of induced resistance. Conclusion. The investigated strain Bacillus subtilis can be considered as promising for create preparations on its basis to increase the resistance of plants to stress biotic nature
Доп.точки доступа:
Batsmanova, L. M.
Pysmenna, Y. M.
Kondratiuk, T. O.
Taran, N. Y.
Beregova, T. V.
Ostapchenko, L. I.

Свободных экз. нет

Найти похожие

2.


   
    Antimicrobial activity of extracts from ecuadorian lichens [Текст] / N. A. Matvieieva [и др.] // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2015. - Т. 77, № 3. - С. 23-27 . - ISSN 0201-8462


MeSH-главная:
ЛИШАЙНИКИ -- LICHENS (выделение и очистка)
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (действие лекарственных препаратов)
РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ -- PLANT EXTRACTS (биосинтез, терапевтическое применение)
Доп.точки доступа:
Matvieieva, N. A.
Pasichnyk, L. A.
Zhytkevych, N. V.
Pabón
, Pidgorskyi V. S.

Свободных экз. нет

Найти похожие

3.


   
    Bacilli lectins and their targets [Text] = Лектины бацилл и их мишени / V. S. Pidgorskyi [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2017. - Том 79, N 1. - P9-21


MeSH-главная:
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (химия)
БЕЛКА ИЗОФОРМЫ -- PROTEIN ISOFORMS (химия)
СИАЛОВЫЕ КИСЛОТЫ -- SIALIC ACIDS (химия)
КЛЕТКИ КУЛЬТИВИРУЕМЫЕ -- CELLS, CULTURED (микробиология)
Аннотация: Виявлено структурні особливості позаклітинного сіалоспецифічного лектину сапрофітного штаму Bacillus subtilis IMV В-7014. Показано, що даний лектин представляє собою комплекс молекулярних форм (ізоформ, ізолектинів), які отримали робочі назви BSL1, BSL2 та BSL3 з тМ 50 kDa, 40kDa і 55 Юа відповідно. Ізоформи різняться за фізичними, хімічними та біологічними характеристиками. Досліджено пряму та опосередковану дію лектину та його молекулярних форм. Показано, що найбільшу афінність лектин проявляє до сіаловмісних глікокон’югатів, де термінальна О-ацетильована сіалова кислота поєднана з субтермінальною D-галактозою зв’язками α2,3-, α2,6- или α2,8-. Даний лектин повністю блокує поверхневі сіаловмісні рецептори вірусів грипу, герпесу, гепатиту С та ВІЛ і, таким чином, запобігає не лише їх адсорбції та репродукції, а й виникненню і подальшому розвитку вірусної інфекції. Показана різнонаправлена дія ізоформ лектину на процеси проліферації у культурах клітин ссавців різного походження: нормальних клітин (первинні фібробласти миші), умовно нормальних клітин (епітеліоїдні клітини яєчнику китайського хом’яка) та трансформованих клітин лінії HeLa. Нами виявлено, що здатність бактерій до синтезу лектинів залежить від функціонального стану системи репарації бацилярних клітин. У системі РНК-полімерази бактеріофага Т7 показано, що ізолектини по-різному впливали на вихід РНК-транскриптів in vitro.
It were revealed structural features of extracellular sialic acid-spesific lectin from saprophytic strain of Bacillus subtilis IMV B-7014 and shown this lectin constituted the complex of molecular forms (isoforms, isolectins) that obtained the working names BSL1, BSL2 and BSL3 with mM 50 kDa, 40kDa and 55 kDa respectively. They differed in physical, chemical and biological characteristics. It were investigated direct and indirect impact mechanisms of the lectin and their molecular forms. We explored the lectin showed the greatest affinity to sialic acid-containing glycoconjugates where terminal O-acetylated sialic acid associated with subterminal D-galactose via α2,3-, α2,6- or α2,8-links. Bacilli lectins completely blocked surface sialic acid-containing receptors of influenza, herpes, hepatitis C viruses and HIV and thus prevented not only their adsorption and reproduction, but also appearance and further development of viral infection. It were shown multidirectional action of the lectin isoforms on proliferation of mammalian cell cultures with different origins: normal cells (primary mouse fibroblasts), relatively normal cells (epithelioid cells, Chinese hamster ovary) and cancer cell line of HeLa. We identified an influence of gene functional condition of reparation system of bacilli cells on ability to lectin synthesis by bacteria. Using the model system RNA-polymerase of bacteriophage T7 it were established the isolectins had different effects on the yield of RNA-transcription product in vitro
Доп.точки доступа:
Pidgorskyi, V. S.
Kovalenko, E. O.
Sashchuk, O. V.
Getman, K. I.

Свободных экз. нет

Найти похожие

4.


    Chumak, A.
    Changes in the mice macrophages polarization by the influence of BACILLUS SUBTILIS IMV B-7724 lectin / A. Chumak, V. Shcherbina, N. Fedosova // Онкологія. - 2021. - Т. 23, № 4. - P23-232


MeSH-главная:
МАКРОФАГ-АКТИВИРУЮЩИЕ ФАКТОРЫ -- MACROPHAGE-ACTIVATING FACTORS
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS
ЛЕКТИНЫ -- LECTINS
ЭУКАРИОТЫ -- EUKARYOTA
Аннотация: Macrophages (MFs) are highly plastic cells that are able to rapid change their functional activity (polarization) upon external stimuli and thus perform their functions in both physiological and pathological processes such as tumorogenesis. There are M1 and M2 types of MFs activated by classical or alternative ways that reflect pro- or antiinflammatory features respectively. Considering that the M1/M2 ratio determines the anti-tumor or pro-tumor strategy of MFs’ behavior finding ways to regulate the MFs, polarization is important area of research
Доп.точки доступа:
Shcherbina, V.
Fedosova, N.

Свободных экз. нет

Найти похожие

5.


   
    Epiphytic Bacteria Bacillus subtilis UzNU-18 from Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.) – the Active Biocontrol Agent of Phytopathogenic Microorganisms [Text] / К. Davranov [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2019. - Том 81, N 3. - P27-37


MeSH-главная:
ПОЧВЫ МИКРОБИОЛОГИЯ -- SOIL MICROBIOLOGY
РАСТЕНИЙ ЛИСТЬЯ -- PLANT LEAVES (микробиология)
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (химия)
ГРИБЫ -- FUNGI (патогенность)
Кл.слова (ненормированные):
ИЕРАСУЛИМСКИЙ АРТИШОК -- ТОПИНАМБУР
Аннотация: We isolated a new strain of bacteria belonging to the genus Bacillus from the green leaves of Jerusalem artichoke also known as topinambour (Helianthus tuberosus L.). The aim of this work was to study physiological and biochemical features of the epiphytic strain Bacillus subtilis UzNU-18, its antagonistic activity, and conditions of formation of antimicrobial metabolites synthesized by this strain. Methods. Standard microbiological, molecular biological, biochemical, chromatographical and statistical methods was used. Results. The isolate UzNU-18 was isolated from the surface of green leaves of Jerusalem artichoke also known as topinambour (Helianthus tuberosus L). Upon screening, this isolate was selected as the best growth inhibitor of the tested phytopathogenic fungi species (Fusarium oxysporum, Fusarium culmorum, Fusarium solani, Rhizoctonia solani, Phytophtora capsici, Alteranria alternata) and bacteria species (Pseudomonas syringae, Erwinia carotovora, Xanthomonas beticola). The 16S rRNA sequence analysis showed that the isolate (GenBank accession # MH312004) belongs to Bacillus subtilis. Chromatography mass spectrometry analysis showed that Bacillus subtilis UzNU-18 produces antagonistic substance - 2.4-dimethylpentanone-3. Conclusions. Inoculation of soil with Bacillus subtilis UzNU-18 culture liquid reduced the infectious content in soil and contributed to better growth of wheat seedlings
Доп.точки доступа:
Davranov, К.
Shurigin, V.
Mammadiev, A.
Ruzimova, K.

Свободных экз. нет

Найти похожие

6.


   
    Extracellular lectin produced by Bacillus subtilis strain IMV B-7014 depending on the culture conditions [Text] / O. G. Kisten [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2019. - Том 81, N 4. - P3-14


MeSH-главная:
КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA
ВИРУСА КУЛЬТИВИРОВАНИЕ -- VIRUS CULTIVATION (методы)
ЛЕКТИНЫ -- LECTINS (биосинтез)
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (химия)
Аннотация: Розробити нове живильне середовище для біосинтезу позаклітинного лектину штаму Bacillus subtilis ІМВ B-7014; вивчити зміни значень біомаси і рН, накопичення білкових метаболітів у культуральній рідині (КР) і в її спіненій фракції при роздільному періодичному культивуванні R і S морфотипів штаму у розробленому середовищі. Мікробіологічні, біохімічні, імунологічні. Підбір джерела неорганічного азоту (цитрат амонію, нітрат амонію, сульфат амонію, гліцин) проводили з використанням базового середовища наступного складу, г/л: галактоза – 10,0; дріжджовий екстракт – 2,0; K2HPO4 – 0,70; KH2PO4 – 0,30; NaCl – 0,50; MgSO4•7H2O – 0,50; CaCl2•6H2O – 0,10; FeSO4•7H2O – 0,005; CoCl2•6H2O – 0,005; MnSO4•4H2O – 0,005; рН 7,0. Лектинову активність (ЛА) КР морфотипів штаму оцінювали за рівнем гемаглютинуючої активності її супернатанту з еритроцитами кроля. Молекулярну масу білкових елементів визначали в денатуруючій системі (SDS-PAGE). Найвищі значення ЛА КР відмічали при використанні сульфату амонію. Відмінностей в динаміці змін оптичної щільності і рН КР при періодичному культивуванні R і S морфотипів штаму не спостерігали, в той же час ЛА КР R морфотипу була вище. Мажорний і субмажорний компоненти з молекулярною масою близько 50 і 73 кДа відповідно виявлені в КР та у її пінній фракції обох морфотипів штаму. У піні був присутній унікальний компонент з молекулярною масою 64,5 кДа. Компонент з молекулярною масою 84 кДа був присутній на електрофореграмах КР S і R морфотипів у незначній кількості, але був відсутній у фракції піни. Субмажорний компонент піни з молекулярною масою 43 кДа був виявлений у КР S і R морфотипів у слідових кількостях. Фракція піни характеризувалась більшою присутністю всіх основних білкових компонентів внаслідок їх переходу з КР. Значення ЛА КР R форми штаму було вищим, ніж у S форми. Фракція піни містила більше основних білкових компонентів, ніж КР.
Доп.точки доступа:
Kisten, O. G.
Kovalenko, E. O.
Getman, K. I.
Sashchuk, O. V.
Pidgorskyi, V. S.
Tyshchenko, L. M.

Свободных экз. нет

Найти похожие

7.


   
    Fatty acids composition of Bacillus subtilis ONU551 lipids [Текст] = Жирнокислотний склад ліпідів Bacillus subtilis ONU551 / T. V. Gudzenko [та ін.] // The Ukrainian Biochemical Journal. - 2019. - Т. 91, № 6. - С. 96-102. - Bibliogr. at the end of the art.


MeSH-главная:
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (метаболизм, ультраструктура)
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS (анализ)
ЛИПИДЫ (анализ)
ИЗОМЕРАЗЫ -- ISOMERASES (анализ)
БИОМЕТРИЧЕСКАЯ ИДЕНТИФИКАЦИЯ -- BIOMETRIC IDENTIFICATION (методы, тенденции)
ТАБЛИЦЫ -- TABLES
Аннотация: The aim of the study was to determine the cellular lipids fatty acid composition for identification of the Bacillus subtilis ONU551 strain bacteria, which is a phenol destructor. Fatty acids analysis of B. subtilis ONU551 strain was performed using an automatic system for microorganisms’ identification MIDI Sherlock (MIDI, USA) based on gas chromatograph Agilent 7890. Chromatograms analysis showed that the fatty acid spectrum of the strain B. subtilis ONU551 consisted predominately of branched structural isomers of saturated acids: 13-methyltetradecanoic (15:0 iso; 34.72%) and 12-methyltetradecanoic (15:0 anteiso; 33.72%) acids. The total content of the branched saturated fatty acids was 88.16% – 14:0 iso (0.52%), 15:0 iso (34.72%), 15:0 anteiso (33.72%), 16:0 iso (1.85%), 17:0 iso (7.11%), 17:0 anteiso (10.24%). The saturated fatty acids of the normal structure were also detected – 12:0 (0.36%), 14:0 (0.28%), 16:0 (1.30%). No 2- and 3-hydroxy acids and no cyclic fatty acids were detected in the fatty acid profile of B. subtilis ONU551 strain. Unsaturated fatty acid isomers – 15:1 w5c (1.85%), 16:1 w11c (1.21%), 16:1 w7c alcohol (1.08%), 17:1 iso w10c (3.18%), ∑17:1 iso I/anteiso B (2.57%) were shown to be the distinctive biomarkers of the B. subtilis ONU551 strain. According to the fatty acid profile analysis with MIDI Sherlock system, the studied strain was identified as Bacillus subtilis with high level of similarity index (0.563)
У роботі визначали жирнокислотний склад клітинних ліпідів для ідентифікації бактерій штаму Bacillus subtilis ONU551, які є деструкторами фенолу. Аналіз жирних кислот штаму B. subtilis ONU551 проводили з використанням автоматичної системи ідентифікації мікроорганізмів MIDI Sherlock (MIDI, США) на базі газового хроматографа Agilent 7890. Аналіз хроматограм показав, що домінуючими в жирнокислотному спектрі штаму B. subtilis ONU551 є розгалужені структурні ізомери насичених кислот, з яких переважали 13-метилтетрадеканова (15:0 iso; 34,72%) і 12-метилтетрадеканова (15:0 anteiso; 33,72%) кислоти. Сумарний вміст насичених жирних кислот розгалуженої будови дорівнював 88,16% і був таким: 14:0 iso (0,52%), 15:0 iso (34,72%), 15:0 anteiso (33,72%), 16:0 iso (1,85%), 17:0 iso (7,11%), 17:0 anteiso (10,24%). Із насичених жирних кислот нормальної будови виявлено 12:0 (0,36%), 14:0 (0,28%), 16:0 (1,30%). У жирнокислотному профілі штаму B. subtilis ONU551 відсутня низка 2- і 3-гідроксикислот і не зафіксовано жирні кислоти циклічної будови. Встановлено, що біомаркерами штаму B. subtilis ONU551 можуть слугувати ненасичені ізомери жирних кислот – 15:1 w5c (1,85%), 16:1 w11c (1,21%), 16:1 w7c alcohol (1,08%), 17:1 iso w10c (3,18%), ∑17:1 iso I/anteiso B (2,57%). Аналіз жирнокислотного профілю досліджуваного штаму з використанням системи MIDI Sherlock дозволив віднести його до виду Bacillus subtilis із високим індексом подібності (0,563)
Доп.точки доступа:
Gudzenko, T. V.
Voliuvach, O. V.
Gorshkova, O. G.
Ostapchuk, А. М.
Ivanytsia, V. O.

Свободных экз. нет

Найти похожие

8.


    Kurdish, I. K.
    Impact of a Number of Factors on Physiological and Biochemical Activity of Strains - Components of Azogran. a Complex Bacterial Preparation [Текст] = Вплив ряду факторів на фізіолого-біохімічну активність штамів - компонентів комплексного бактеріального препарату Азогран / I. K. Kurdish // Мікробіологічний журнал. - 2016. - Том 78, N 6. - С. 29-36


MeSH-главная:
АЗОТОБАКТЕР VINELANDII -- AZOTOBACTER VINELANDII
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS
АНТИБАКТЕРИАЛЬНЫЕ СРЕДСТВА -- ANTI-BACTERIAL AGENTS
Свободных экз. нет

Найти похожие

9.


   
    Physico-chemical and cytotoxic properties of Bacillus subtilis IMV B-7724 extracellular lectin [Text] / N. I. Fedosova [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2021. - Том 83, N 1. - P39-48


MeSH-главная:
ЛЕКТИНЫ -- LECTINS (химия)
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (химия)
СПЕКТРОФОТОМЕТРИЯ -- SPECTROPHOTOMETRY (использование)
ЭЛЕКТРОФОРЕЗ В ПОЛИАКРИЛАМИДНОМ ГЕЛЕ -- ELECTROPHORESIS, POLYACRYLAMIDE GEL (использование)
Аннотация: Мета. Дослідити хімічний склад, вуглеводну специфічність та фізико-хімічні властивості позаклітинного лектину Bacillus subtilis ІМВ B-7724. Методи. Для оцінки фізико-хімічних та ряду біологічних властивостей лектину, виділеного з культуральної рідини бактерій штаму B. Subtilis ІМВ В-7724, використані біохімічні, спектрофотометричні, імунологічні, культуральні методи. Молекулярну масу лектину визначали методом электрофорезу в поліакриламідному гелі. Аналіз елементного складу проводили з використанням аналізатору Perkin-Elmer 2400 CHNS. Термостабільність лектину та стійкість до зміни pH досліджували за результатами гемаглютинуючої активності. Цитотоксичну активність зразків лектину оцінювали в МТТ-тесті. Статистичну обробку результатів проводили з використанням t-критерію Ст’юдента. Результати. Отриманий бактеріальний лектин є глікопротеїном (білок – 86,0%, вуглеводи – 7,0%) з молекулярною масою 18–20 кДа. Елементний склад: вуглець – 34,00%, водень – 7,04%, азот – 16,61%, кисень – 42,35%. В амінокислотному складі превалюють лейцин та ароматичні амінокислоти (тирозин і фенілаланін). Найвищу спорідненість лектин B. subtillis ІМВ В-7724 виявляв до N-ацетилнейрамінової та N-гліколілнейрамінової кислот (мінімальні інгібуючі концентрації вуглеводів – 0,3 мМ). Лектин має високу термостабільність, стійкий до зміни рН середовища, стабільний при зберіганні протягом тривалого часу. Висновки. Одержані результати можуть скласти підґрунтя для подальшого дослідження напрямків і методів використання лектину B. subtilis IMB B-7724 в клінічних умовах.
Доп.точки доступа:
Fedosova, N. I.
Cheremshenko, N. L.
Hetman, K. I.
Symchych, T. V.
Chumak, A. V.
Shliahovenko, V. O.
Voyeykova, I. M.
Didenko, G. V.

Свободных экз. нет

Найти похожие

10.


   
    Імуномодулювальні властивості синбіотичних композицій пробіотичних штамів Bacillus subtilis, лактиту або лактулози [Текст] / Л. В. Авдєєва [та ін.] // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2015. - Т. 77, № 1. - С. 20-25 . - ISSN 0201-8462


MeSH-главная:
ЛАКТУЛОЗА -- LACTULOSE (иммунология, классификация)
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS (химический синтез)
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (иммунология)
Доп.точки доступа:
Авдєєва, Л. В.
Лазаренко, Л. М.
Хархота, М. А.
Мокрозуб, В. В.
Бабенко, Л. П.
Мельниченко, Ю. А.
Співак, М. Я.

Свободных экз. нет

Найти похожие

 1-10    11-20   21-28 
 
© Международная Ассоциация пользователей и разработчиков электронных библиотек и новых информационных технологий
(Ассоциация ЭБНИТ)