Новый природный сахарозаменитель стевиозид. Изучение действия в полости рта [Text] / В. А. Зубцов, В. А. Румянцев, Ю. А Петрович> // Проблемы нейростоматологии и стоматологии. - 1998. - № 1. - С. 38-41 Rubrics: Стевиозид MeSH-main: САХАРОЗА ПИЩЕВАЯ -- DIETARY SUCROSE (метаболизм, терапевтическое применение) Additional Access Points: Зубцов, В. А. Румянцев, В. А. Петрович, Ю. А There are no free copies |
Цукрозамінники в харчових продуктах для хворих на цукровий діабет [Text] : (огляд літератури та власних досліджень) / М. Д. Тронько, Я. Г. Бальон, О. В. Сімуров> // Журнал Академії Медичних Наук України. - 2008. - Т. 14, № 3. - С. 470-483 Rubrics: Диабет сахарный Ожирение Диетотерапия Сахароза пищевая Additional Access Points: Тронько, М. Д. Бальон, Я. Г. Сімуров, О. В. There are no free copies |
Демьяненко, С. А. Биохимические показатели слизистой оболочки полости рта крыс, получавших высокосахарозную диету [Text] / С. А. Демьяненко> // Вісник стоматології : Наук.-практ. журн. - 2010. - № 1. - С. 9-12. - Библиогр. в конце ст. Rubrics: Диета кариогенная--животное Сахароза пищевая Ротовой полости слизистая оболочка--животное--хим Воспаление--животное There are no free copies |
Эллер, К. И. Ингредиентный состав безалкогольных напитков: безопасность и воздействие на человека [Text] / К. И. Эллер> // Мистецтво лікування. - 2012. - № 8. - С. 20-21 Rubrics: Напитки Газированные напитки Вода Сахароза пищевая Пищевые красители Кофеин There are no free copies |
Стасенко, Т. Солодкі напої з гіркими наслідками: проблема ожиріння серед українських дітей [Text] / Т. Стасенко> // Український медичний часопис. - 2016. - № 4. - С. 20-21 MeSH-main: МИНЕРАЛЬНЫЕ ВОДЫ -- MINERAL WATERS (прием и дозировка) ГАЗИРОВАННЫЕ НАПИТКИ -- CARBONATED BEVERAGES (вредные воздействия) САХАРОЗА ПИЩЕВАЯ -- DIETARY SUCROSE (вредные воздействия) ДЕТИ -- CHILD ПОДРОСТКИ -- ADOLESCENT (физиология) There are no free copies |
Ткаченко, Т. Сахар: горькая правда [Text] / Т. Ткаченко> // Фармацевт практик. - 2018. - № 11. - С. 46-47 MeSH-main: САХАРОЗА ПИЩЕВАЯ -- DIETARY SUCROSE (анализ, вредные воздействия, кровь, метаболизм) ЗАБОЛЕВАЕМОСТЬ -- MORBIDITY (тенденции) СТАТИСТИКА -- STATISTICS Annotation: «Горечь» состоит не только в том, что избыток сахара в рационе грозит множеством неприятных последствий для здоровья, но также в том, что большинству людей отказаться от сладкого очень сложно There are no free copies |
Копильчук, Г. П. Мітохондріальні цитохроми й ензими метаболізму гему в печінці щурів за умов різної забезпеченості раціону сахарозою та протеїном [Text] / Г. П. Копильчук, З.-М. І. Гриненьків, О. М. Волощук> // Фізіологічний журнал. - 2021. - Том 67, N 2. - С. 37-43 MeSH-main: ФИЗИОЛОГИЧЕСКИ АКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА -- AUTACOIDS САХАРОЗА ПИЩЕВАЯ -- DIETARY SUCROSE БЕЛКИ -- PROTEINS МИТОХОНДРИИ ПЕЧЕНИ -- MITOCHONDRIA, LIVER (энзимология) ЦИТОХРОМЫ -- CYTOCHROMES (метаболизм) ГЕМ -- METALLOPORPHYRINS (метаболизм) 5-АМИНОЛЕВУЛИНАТ-СИНТЕТАЗА -- 5-AMINOLEVULINATE SYNTHETASE (метаболизм) ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION КРЫСЫ -- RATS Annotation: Досліджували вміст мітохондріальних цитохромів та активність ключових ензимів метаболізму гему в печінці щурів за умов різної забезпеченості раціону протеїном та сахарозою. Вміст мітохондріальних цитохромів визначали методом диференційної спектрофотометрії, ?-амінолевулінатсинтазну активність – спектрофотометрично з урахуванням коефіцієнта молярної екстинкції 0,023·10[[p]]3[[/p]] моль[[p]]-1[[/p]]см[[p]]-1[[/p]]. Гемоксигеназну активність визначали за кількістю утвореного білірубіну. Встановлено, що за умов споживання високосахарозного раціону відмічається достовірне зниження вмісту всіх мітохондріальних цитохромів: вміст цитохромів аа[[d]]3[[/d]], b та c[[d]]1[[/d]] зменшується в межах 1,2–1,7 раза, а цитохрому с – вдвічі. За умов надлишкового споживання сахарози на тлі нестачі протеїну вміст цитохромів b і c[[d]]1[[/d]] в печінці щурів статистично не відрізнявся від аналогічних показників групи тварин, яких утримували на високосахарозній дієті. Водночас вміст цитохромів аа[[d]]3[[/d]] та с[[d]]1[[/d]] достовірно знижувався. Активність ?-амінолевулінатсинтази за умов споживання високосахарозного раціону знижувалася приблизно у 1,5 раза з одночасним зростанням активності гемоксигенази. Таким чином, спостерігалося виражене зниження синтезу гему на тлі посилення його катаболізму, що пояснює зменшення вмісту цитохромів у мітохондріях печінки щурів за умов надлишку сахарози в харчовому раціоні. Максимальне підвищення активності гемоксигенази (практично втричі) спостерігалося у тварин, яких утримували на високосахарозній дієті, дефіцитній за вмістом протеїну. Отже, аліментарна нестача протеїну виступає критичним фактором впливу на метаболізм гему в мітохондріях клітин печінки. Встановлені зміни вмісту мітохондріальних цитохромів та активностей ключових ензимів метаболізму гему в печінці можуть розглядатисяяк передумови для поглиблення її енергетичного дисбалансу за умов різної забезпеченості раціону сахарозою та протеїном. Additional Access Points: Гриненьків, З.-М. І. Волощук, О. М. There are no free copies |