Шанайда, М. І.
    Вміст карбонових кислот у насінні Nigella sativa та N. damascenа [Текст] / М. І. Шанайда // Укр. біофармац. журнал. - 2019. - № 3. - С. 71-76


MeSH-головна:
(химия)
КАРБОНОВЫЕ КИСЛОТЫ -- CARBOXYLIC ACIDS (анализ, выделение и очистка)
ЛЮТИКОВЫЕ -- RANUNCULACEAE (химия)
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИЯ -- GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY (использование, методы)
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS (анализ, выделение и очистка)
Кл.слова (ненормовані):
НИГЕЛЛА -- ЧЕРНУШКА
Анотація: Недивлячись на використання насіння видів роду Чорнушка (Nigella L.) у народній медицині різних країн та наявності експериментальних даних стосовно його здатності виявляти різні види біологічної активності, сировина цих рослин не входить до вітчизняної та світових фармакопей; у «Державному реєстрі лікарських засобів України» (2019) немає жодного препарату, який би включав компоненти насіння чорнушки. Наукові дані щодо вмісту карбонових кислот у сировині цих рослин обмежені переважно компонентним складом домінуючих жирних кислот, тому актуальність таких досліджень не викликає сумніву. Метою роботи був аналіз компонентного складу та вмісту карбонових кислот у насінні двох видів роду Nigella – N. damascenа та N. arvensis
Методом хромато-мас-спектрометрії встановлено компонентний вміст карбонових кислот у насінні двох видів роду Nigella – N. arvensis та N. damascena. Зважаючи на значний вміст ненасичених жирних та ароматичних кислот, насіння N. damascena можна вважати більш перспективним потенційним джерелом отримання лікарських засобів антихолестеринемічної, антиоксидантної та антисептичної дії у порівнянні з N. arvensis
Вільних прим. немає