Пасечников, В. Д. Профилактика рака желудка на основе эрадикационной терапии предопухолевых заболеваний [Текст] / В. Д. Пасечников, С. З. Чуков, С. М. Котелевец> // Российский журнал гастроэнтерологии, гепатологии, колопроктологии. - 2003. - Т. 13, № 4. - С. 11-20. Рубрики: Желудка новообразования--проф HELICOBACTER PYLORI Антиканцерогенные средства Предраковые состояния--проф Дод.точки доступу: Чуков, С. З. Котелевец, С. М. Вільних прим. немає |
Беспалов, В. Г. Антиканцерогенное действие биологически активной добавки к пище "Феокарпин" и его действующей субстанции [Текст] / В. Г. Беспалов, В. А. Александров, А. С. Петров> // Вопросы онкологии. - 2006. - Т. 52, № 2. - С. 169-174 Рубрики: Новообразования--проф--этиол Пищевые добавки Антиканцерогенные средства Дод.точки доступу: Александров, В. А. Петров, А. С. Вільних прим. немає |
Современные подходы к изучению канцерогенной безопасности, противоопухолевой, антиканцерогенной и геропротекторной активности фармакологических препаратов [Текст] / В. Н. Анисимов [и др.]> // Вопросы онкологии. - 2012. - T. 58, № 1. - С. 7-18 Рубрики: Антиканцерогенные средства Новообразований трансплантация Старение--животное Животных выбор для эксперимента Дод.точки доступу: Анисимов, В. Н. Забежинский, М. А. Попович, И. Г. Плисс, Г. Б. Беспалов, В. Г. Александров, В. А. Стуков, А. Н. Аникин, И. В. Алимова, И. Н. Егормин, П. А. Панченко, А. В. Пискунова, Т. С. Семенченко, А. В. Тындык, М. Д. Юрова, М. Н. Вільних прим. немає |
Майдебура, О. П. Використання спецій та прянощів в якості природних антиоксидантів та антиканцерогенних факторів [Текст] / О. П. Майдебура, Н. І. Корильчук, А. В. Кавецька> // Лікарська справа. Врачебное дело. - 2021. - № 3/4. - С. 80-85. - Бібліогр. в кінці ст. MeSH-головна: ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY (диетотерапия) АНТИОКСИДАНТЫ -- ANTIOXIDANTS (терапевтическое применение) АНТИКАНЦЕРОГЕННЫЕ СРЕДСТВА -- ANTICARCINOGENIC AGENTS (терапевтическое применение) ПРЯНОСТИ -- SPICES (использование) ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY (использование, методы) Кл.слова (ненормовані): КРАЄЗНАВСТВО Анотація: Спеції та прянощі є природними біотехнологічними агентами, які проявляють терапевтичну активність щодо збирання вільних радикалів, що утворюються внаслідок окисного стресу, тим самим проявляючи як антиоксидантну, так і антиканцерогенну дію. Метою статті є науково-теоретичний та експериментальний огляд шляхів використання спецій та прянощів в якості природних антиоксидантів і антиканцерогенних факторів, їхній терапевтичний вплив на порушення обміну речовин і зайву масу тіла. Матеріали і методи. В ході виконання роботи здійснено експериментальне дослідження протизапального впливу суміші спецій на обмін речовин у людей (чоловіки) із зайвою масою тіла, серцево-судинними захворюваннями та порушенням обміну речовин. Результати та їх обговорення. Дослідження дозволило виявити зміну рівня тригліцеридів між групами лікування, і, за оцінками, 13 осіб дали різницю тригліцериди (15 ± 32) мг/дл (середнє значення ± SD) з 80 % потужністю (α = 0,05). Кількісну оцінку запальних реакцій проведено у 22 осіб, оскільки не було змоги зібрати достатню кількість крові для проведення аналізів, необхідних для оцінки секреції запальних цитокінів та рівня тригліцеридів. Учасники дослідження вживали такі страви, як їжу з високим вмістом насичених жирів і вуглеводів ∼1000 ккал, що містить 33 % ккал насичених жирів і 36 % ккал вуглеводів без додаткових спецій; їжу, що містить 2 г суміші спецій; їжу, що містить 6 г суміші спецій, з періодом вимивання ≥ 3 дні між днями втручання. За результатами дослідження видно, що відсоток моноцитів значно збільшився в циркуляції через 240 хв після вживання їжі, що містить спеції. У ході дослідження встановлено, що споживання спецій може зменшити негативний вплив їжі, що містить значний рівень вуглеводів та жирів в продуктах харчування. Висновки. Розроблено дієту, що містить суміш спецій, щоб дослідити протизапальну дію прянощів у контексті споживання страв, а для цього обирались спеції, які широко використовуються для щоденного споживання у раціоні людини Дод.точки доступу: Корильчук, Н. І. Кавецька, А. В. Вільних прим. немає |