Куркин, В. А.
    Стандартизация плодов и семян лимонника китайского [Текст] / В. А. Куркин, Ф. Ш. Сатдарова // Фармация. - 2008. - № 6. - С. 11-14

Рубрики: Лимонник

Дод.точки доступу:
Сатдарова, Ф. Ш.

Вільних прим. немає




    Скрипченко, Н. В.
    Біохімічні особливості плодів лимонника китайського (Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.) [Текст] = Biochemical features of the chinese magnolia vine fruits (Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.) / Н. В. Скрипченко, Н. І. Джуренко, Г. В. Слюсар // Медична та клінічна хімія. - 2017. - Том 19, N 2. - С. 38-44


MeSH-головна:
МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- TRACE ELEMENTS
ЛИМОННИК -- SCHISANDRA
Анотація: Враховуючи зростання потребу у нешкідливих рослинних субстанціях, останнім часом значну увагу приділяють нетрадиційним плодовим рослинам. До них належить лимонник китайський – цінне джерело біологічно активних сполук. Його широко використовують у народній та офіцинальній медицині. Мета дослідження – вивчити біохімічні особливості плодів лимонника китайського, інтродукованого в Лісостепу України, ліпідну фракцію, вміст летких сполук та мінеральний комплекс плодів лимонника сорту Садовий – 1 cелекції Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України. Методи дослідження. Як вихідну сировину використовували плоди лимонника зазначеного сорту. Леткі сполуки досліджували хроматографічним методом, вміст жирних кислот – методом капілярної газової хроматографії, вміст макро- та мікроелементів – рентгенофлуоресцентним методом. Результати й обговорення. Фітохімічний склад плодів S. chinensis вирізняється поєднанням важливих біологічно активних складових, зокрема жирних та ефірних олій з багатим мінеральним комплексом макро- і мікроелементів. У ліпідному комплексі насіння лимонника виявлено високий вміст ненасичених жирних кислот з максимальним відсотком лінолевої кислоти (69,97 %). У леткій фракції з плодів лимонника виявлено 65 компонентів, а з насіння – 75 компонентів, основними серед яких є неролідол, β-елемен, гермакрен Д. Мінеральний комплекс представлений тринадцятьма макро- і мікроелементами, основними з яких є калій, кальцій, сірка, залізо, марганець, цинк. Висновки. Результати досліджень підтверджують високу цінність плодів лимонника китайського, інтродукованого в Лісостепу України. Хімічний їх склад вирізняється поєднанням важливих біологічно активних складових, зокрема жирних та ефірних олій, з багатим мінеральним комплексом макро- та мікроелементів, що має широкий діапазон фармакологічної дії. Це дає підстави для широкого культивування лимонника як перспективного джерела біологічно активних сполук, які можуть бути використані для створення харчових добавок і фітокомпозицій лікарсько-профілактичної дії
Дод.точки доступу:
Джуренко, Н. І.
Слюсар, Г. В.

Вільних прим. немає




   
    The study of biological active compounds of lipophilic fraction of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill seeds [Текст] = Вивчення біологічно активних речовин ліпофільної фракції насіння лимонника китайського Schisandra chinensis (Turcz.) Baill / I. Melnyk [та ін.] // Український науково-медичний молодіжний журнал. - 2022. - № 2. - С. 78-84. - Bibliogr. at the end of the art.


MeSH-головна:
ЛИМОННИК -- SCHISANDRA (ультраструктура)
БИОПРЕПАРАТЫ -- BIOLOGICAL PRODUCTS (анализ, терапевтическое применение, фармакология)
ФИЗИКО-ХИМИЧЕСКИЕ ФЕНОМЕНЫ -- PHYSICOCHEMICAL PHENOMENA
РЕШЕНИЙ ПРИНЯТИЯ ТЕХНОЛОГИЯ -- DECISION SUPPORT TECHNIQUES
Анотація: Schisandra chinensis (Turcz.) Baill - Chinese magnolia - a well-known fruit plant in traditional Chinese and Korean medicine. The fruits and seeds of S. chinensis are rich in biologically active substances. According to the literature (Irfan M. etc, 2020; Liu G-Z. etc, 2020; Sun W. etc, 2021; Zhao T. etc., 2021; Bodrevich B.B. etc, 2017) the following therapeutic effects of S. chinensis fruits and seeds can be called: immunomodulatory, tonic, adaptogenic, anti-inflammatory, hepatoprotective, nephroprotective, tonic. The study of the S. chinensis raw materials continues in the future, to reveal a wider range of therapeutic actions. The study of S. chinensis seeds is quite relevant to expand the range of standardized medicinal raw materials, which is not included in the monographs of the State Pharmacopoeia of Ukraine. The main purpose of this study is to obtain the lipophilic fraction of S. chinensis seeds and to study the composition of different groups of lipophilic substances in the resulting fraction. The main method of obtaining the lipophilic fraction of S. chinensis seeds is a comprehensive extraction in the Soxhlet apparatus. The chemical reaction was used to determine the presence of tocopherols. The presence of the main groups of biologically active substances in the lipophilic fraction of S. chinensis seeds was established by the method of two-dimensional thin-layer chromatography. The study of fatty acid composition was performed by gas chromatography/mass spectrometry (Su L. etc, 2020). The yield of lipophilic fraction of S. chinensis seeds was 35.79±0.7%. The obtained lipophilic fraction of S. chinensis seeds is an oily liquid of deep yellow color with a characteristic specific odor. The presence of tocopherols was established. Thin layer chromatography in the solvent system: I direction - hexane-acetone (8: 2), II direction - hexane-acetone (8: 4), development reagent - Stahl reagent, identified at least 14 compounds of terpene nature. As a result of studies of fatty acids by gas chromatography/mass spectrometry, the quantitative content of 6 fatty acids was identified and established: palmitic, linoleic, oleic, stearic, gondoic and nonadecanoic. The quantitative content of unsaturated fatty acids significantly exceeded the quantitative content of saturated fatty acids. The results of the study give grounds to draw the following conclusions: the studies confirm the rich composition of the lipophilic fraction of S. chinensis seeds: tocopherols, 14 terpenes, 6 fatty acids, of which saturated fatty acids (palmitic, stearic, nonadecanoic) and unsaturated fatty acids , oleic and gondoin); The results of the study suggest the anti-inflammatory, antioxidant, regenerating effect of the lipophilic fraction of S. chinensis seeds
Schisandra chinensis (Turcz.) Baill – лимонник китайський – добре відома плодова рослина у традиційній китайській та корейській медицині. Плоди та насіння лимонника китайського багаті на біологічно активні речовини. На даний момент, із проведеного аналізу літератури (Irfan M. etc, 2020; Liu G-Z etc., 2020; Sun W., Shahrajabian etc, 2021 ; Zhao T.etc, 2021); Бодревич Б.Б та ін., 2017) можна назвати наступні терапевтичні дії плодів та насіння лимонника китайського: імуномодулююча, тонізуюча, адаптогенна, протизапальна, гепатопротекторна, нефропротекторна, загальнозміцнювальна. Вивчення сировини лимонника китайського продовжується й надалі, для розкриття ширшого діапазону терапевтичних дій. Дослідження саме насіння лимонника китайського є досить актуальним, для розширення асортименту стандартизованої лікарської сировини, яка не входить до монографій Державної фармакопеї України. Основною метою даного дослідження є одержання ліпофільної фракції насіння лимонника китайського та дослідження складу різних груп ліпофільних речовин у одержаній фракції. Основним методом одержання ліпофільної фракції насіння лимонника китайського є вичерпна екстракціє у апараті Сокслета. Хімічну реакцію використано для встановлення наявності токоферолів. Методом двовимірної тонкошарової хроматографії встановлено наявність основних груп біологічно активних речовин у ліпофільній фракції насіння лимонника китайського. Вивчення жирнокислотного складу проводили методом газової хроматографія/мас-спекторометрії (Su L. etc, 2020). Вихід ліпофільної фракції насіння лимонника китайського складав 35,79±0,7%. Отримана ліпофільна фракція насіння лимонника китайського являє собою маслянисту рідину насиченого жовтого кольору із характерним специфічним запахом. Встановлено наявність токоферолів. Методом тонкошарової хроматографії у системі розчинників: І напрямок – гексан-ацетон (8:2), ІІ напрямок – гексан-ацетон (8:4), реактив проявлення – реактив Шталя, ідентифіковано не менше 14 сполук терпенової природи. В результаті проведених досліджень жирних кислот методом газової хроматографія/мас-спекторометрії ідентифіковано та встановлено кількісний вміст 6 жирних кислот: пальмітинова, лінолева, олеїнова, стеаринова, гондоїнова та нонадеканова. Кількісний вміст ненасичених жирних кислот значно переважав кількісний вміст насичених жирних кислот. Результати дослідження дають підстави зробити наступні висновки: проведені дослідження підтверджують багатий склад ліпофільної фракції насіння лимонника китайського: наявні токофероли, 14 речовин терпенової природи, 6 жирних кислот, з яких ідентифіковано насичені жирні кислоти (пальмітинова, стеаринова, нонадеканова) та ненасичені жирні кислоти (лінолева, олеїнова та гондоїнова); одержані результати дослідження дають змогу припускати протизапальну, антиоксидантну, регенеруючу дію ліпофільної фракції насіння лимонника китайського
Дод.точки доступу:
Melnyk, I.
Kovalska, N.
Karpiuk, U.
Skripchenko, N.

Вільних прим. немає