Температурная реакция кожи на прием пищи и ее изменения при некоторых формах ожирения [Текст] / Г. К. Шлыгин, Л. С. Василевская, Ю. П. Попова // Клиническая медицина. - 1999. - Т. 77, № 10. - С. 25-29


MeSH-головна:
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY (патофизиология)
ТЕМПЕРАТУРЫ ТЕЛА ИЗМЕНЕНИЯ -- BODY TEMPERATURE CHANGES
ПИЩИ ПРИЕМ -- EATING (физиология)
Дод.точки доступу:
Шлыгин, Г. К.
Василевская, Л. С.
Попова, Ю. П.

Вільних прим. немає




    Божко, Г. Х.
    Постпрандиальные изменения обмена липопротеинов [Текст] / Г. Х. Божко, В. В. Соколик, В. С. Чурсина // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии : Наук.-практ. журн. - 2005. - № 2. - С. 5-8

Рубрики: Пищи прием

   Голодание--метаб


   Электрофорез--исп


   Липопротеины--метаб


   Ферменты--кровь


   Хиломикроны


Дод.точки доступу:
Соколик, В. В.
Чурсина, В. С.

Вільних прим. немає




   
    Лечение гипергликемии, возникающей после приема пищи, вероятно, не замедляет прогрессирование сахарного диабета 2 типа на ранних стадиях заболевания [Текст] // Международный журнал медицинской практики. - 2007. - № 2. - С. 70

Рубрики: Гипергликемия--тер

   Пищи прием


   Диабет сахарный инсулинзависимый


Вільних прим. немає




    Удодова, Л.
    Улитка на склоне [Текст] / Л. Удодова // Здоровье. - 2010. - № 2. - С. 26-30

Рубрики: Пищи прием

   Пищевое поведение


Вільних прим. немає




   
    Особенности нарушения пищевого статуса у больных, перенесших гастрэктомию по поводу рака желудка [Текст] / А. Л. Хомичук [и др.] // Вопросы питания. - 2012. - Т. 81, № 4. - С. 29-34

Рубрики: Пищи прием

   Гастрэктомия--вред возд


   Желудка новообразования--хир


Дод.точки доступу:
Хомичук, А. Л.
Шаховская, А. К.
Исаков, В. А.
Шарафетдинов, Х. Х.
Блохина, Л. В.

Вільних прим. немає




   
    В здоровой компании [Текст] // Здоровье. - 2012. - № 12. - С. 115-117

Рубрики: Пищи прием

Вільних прим. немає




    Світлик, Ю. О.
    Вплив часу прийому їжі в передопераційний період на показники кислотно-основного стану та концентрацію глюкози в крові у дорослих осіб [Текст] / Ю. О. Світлик, М. О. Гарбар, Г. В. Світлик // Медицина неотложных состояний = Медицина невідкладних станів. - 2018. - N 3. - С. 72-76. - Бібліогр.: с. 75-76


MeSH-головна:
ПРЕДОПЕРАЦИОННЫЙ ПЕРИОД -- PREOPERATIVE PERIOD
ПИЩИ ПРИЕМ -- EATING
ГОЛОДАНИЕ НАМЕРЕННОЕ -- FASTING
САХАР КРОВИ -- BLOOD GLUCOSE
КИСЛОТНО-ЩЕЛОЧНОЕ РАВНОВЕСИЕ -- ACID-BASE EQUILIBRIUM
Анотація: Тривалість обмеження передопераційного споживання їжі та пиття прозорих рідин часто є довшою за рекомендовану, що може впливати на газовий склад крові та рівень глікемії ще до операційного втручання. Мета дослідження. Проаналізувати кислотно-основний стан та рівень глікемії у дорослих осіб перед індукцією в анестезію з урахуванням часу передопераційного обмеження споживання їжі та пиття рідин; розкрити ключові моменти рекомендацій Європейського товариства анестезії та Американського товариства анестезіологів щодо безпечного часу передопераційного голодування дорослих і дітей. Матеріали та методи. В дослідження включено 12 пацієнтів, середній вік — 44,33 ± 18,14 року, які підлягали плановим некардіальним операційним втручанням. Перед індукцією в анестезію здійснювався забір крові для визначення вмісту глюкози, pH, бікарбонату HCO3–, надлишку/дефіциту основ BE та pCO2. Результати. Середня величина часу голодування становила 15,96 ± 1,03 год, що перевищувало рекомендований час у 2,66 раза. Жодний пацієнт не пив прозорих рідин за 2 год до індукції в анестезію. Середня величина рівня глюкози в крові була 4,73 ± 1,13 (від 3,0 до 6,1) ммоль/л. В однієї особи (жінка, 20 років) глюкоза крові становила 3,0 ммоль/л до індукції в анестезію без клініки гіпоглікемії; час відсутності прийому їжі становив 16,5 год. Середнє значення pH в обстежених осіб становило 7,35 ± 0,04 (від 7,28 до 7,4). У всіх, окрім одного пацієнта, ми спостерігали дефіцит основ — BE –2,08 ± 2,45 (від –5,5 до 0,4). Середня величина HCO3– була 24,08 ± 3,13 (від 20,5 до 27,8) ммоль/л. При проведенні кореляційного аналізу виявлено сильний обернений кореляційний зв’язок між збільшенням часу голодування та величиною pH (r = –0,79, p = 0,06). Висновки. Подовження часу голодування перед операційним втручанням може асоціюватись із появою метаболічного ацидозу та з розвитком гіпоглікемії
Дод.точки доступу:
Гарбар, М. О.
Світлик, Г. В.

Вільних прим. немає