Зачем аборигены съели лук? [Текст] // Здоровье. - 2005. - № 4. - С. 29

Рубрики: Пряности

Вільних прим. немає




   
    Вечно молодой, вечно пряный [Текст] // Здоровье. - 2009. - № 8. - С. 58-59

Рубрики: Пряности

Вільних прим. немає




   
    Здоров’я мозку можна покращити за допомогою приправи карі [Текст] // Фармацевтичний кур’єр. - 2014. - № 11. - С. 39-40


MeSH-головна:
ПРЯНОСТИ -- SPICES (использование)
ИМБИРНЫЕ (СЕМЕЙСТВО) -- ZINGIBERACEAE (химия)
НЕРВНЫЕ СТВОЛОВЫЕ КЛЕТКИ -- NEURAL STEM CELLS (физиология)
МОЗГ ГОЛОВНОЙ -- BRAIN (физиология)
КРЫСЫ -- RATS (физиология)
Вільних прим. немає




    Грицик, А.
    Прянощі як ліки [Текст] / А. Грицик // Фармацевт практик. - 2017. - № 12. - С. 58-59


MeSH-головна:
ПРЯНОСТИ -- SPICES (анализ, использование, микробиология)
Анотація: За даними дослідників, вже в епоху неоліту первісні люди використовували кмин, мак і пастернак для покращання смаку їжі. Шафран, фенхель, кунжут, кардамон, кріп, часник, цибуля і коріандр відомі з часів Вавилону, мешканці якого торгували прянощами з багатьма своїми сусідами. Перша відома книга практичних порад з вирощування прянощів написана володарем Ассірії Меродах-Баладано (721–710 р. до н.е.). На той час було відомо близько 60 видів пряних рослин
Вільних прим. немає




    Дедишина, Л.
    Що за страви без новорічної приправи? [Текст] / Л. Дедишина // Фармацевт практик. - 2018. - № 12. - С. 48


MeSH-головна:
ПРИПРАВЫ -- CONDIMENTS (использование)
ПРЯНОСТИ -- SPICES (использование)
Анотація: Роль дикорослих рослин для здоров’я людини визначається їхніми харчовими, смаковими, ароматичними і лікувально-профілактичними властивостями. Дикорослі та культивовані види рослин містять вуглеводи, білки, жири, вітаміни, ферменти, фітогормони, мінеральні солі та багато інших біологічно активних речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності організму, профілактики і лікування різноманітних захворювань
Використання дикорослих харчових і лікарських рослин у щоденному раціоні дає можливість розширити лікувально-профілактичний діапазон продуктів харчування, підвищити захисні можливості організму і підтримувати стан здоров’я на належному рівні
Вільних прим. немає




   
    Банан, корица и крепкий сон [Текст] // Міжнародний неврологічний журнал. - 2020. - Т. 16, № 7. - С. 130


MeSH-головна:
СОН -- SLEEP
БАНАН -- MUSA
ПРЯНОСТИ -- SPICES
Анотація: Теннисисты часто едят бананы во время соревнований. Дело в том, что данные тропические фрукты содержат большое количество магния и калия. Эти минералы наполняют нас энергией и помогают избежать судорог. Благодаря магнию и калию наша мускулатура расслабляется, что позволяет избежать болезненных спазмов во время интенсивных занятий спортом
Но польза банана этим не ограничивается. Данные фрукты помогают поддерживать стабильным артериальное давление и стимулируют выведение токсинов из тела человека. Благодаря бананам усиливается выработка серотонина и мелатонина, которые необходимы для хорошего сна. Эти гормоны вызывают у нас ощущение радости и расслабляют, в результате чего нам становится легче уснуть
Вільних прим. немає




    Майдебура, О. П.
    Використання спецій та прянощів в якості природних антиоксидантів та антиканцерогенних факторів [Текст] / О. П. Майдебура, Н. І. Корильчук, А. В. Кавецька // Лікарська справа. Врачебное дело. - 2021. - № 3/4. - С. 80-85. - Бібліогр. в кінці ст.


MeSH-головна:
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY (диетотерапия)
АНТИОКСИДАНТЫ -- ANTIOXIDANTS (терапевтическое применение)
АНТИКАНЦЕРОГЕННЫЕ СРЕДСТВА -- ANTICARCINOGENIC AGENTS (терапевтическое применение)
ПРЯНОСТИ -- SPICES (использование)
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY (использование, методы)
Кл.слова (ненормовані):
КРАЄЗНАВСТВО
Анотація: Спеції та прянощі є природними біотехнологічними агентами, які проявляють терапевтичну активність щодо збирання вільних радикалів, що утворюються внаслідок окисного стресу, тим самим проявляючи як антиоксидантну, так і антиканцерогенну дію. Метою статті є науково-теоретичний та експериментальний огляд шляхів використання спецій та прянощів в якості природних антиоксидантів і антиканцерогенних факторів, їхній терапевтичний вплив на порушення обміну речовин і зайву масу тіла. Матеріали і методи. В ході виконання роботи здійснено експериментальне дослідження протизапального впливу суміші спецій на обмін речовин у людей (чоловіки) із зайвою масою тіла, серцево-судинними захворюваннями та порушенням обміну речовин. Результати та їх обговорення. Дослідження дозволило виявити зміну рівня тригліцеридів між групами лікування, і, за оцінками, 13 осіб дали різницю тригліцериди (15 ± 32) мг/дл (середнє значення ± SD) з 80 % потужністю (α = 0,05). Кількісну оцінку запальних реакцій проведено у 22 осіб, оскільки не було змоги зібрати достатню кількість крові для проведення аналізів, необхідних для оцінки секреції запальних цитокінів та рівня тригліцеридів. Учасники дослідження вживали такі страви, як їжу з високим вмістом насичених жирів і вуглеводів ∼1000 ккал, що містить 33 % ккал насичених жирів і 36 % ккал вуглеводів без додаткових спецій; їжу, що містить 2 г суміші спецій; їжу, що містить 6 г суміші спецій, з періодом вимивання ≥ 3 дні між днями втручання. За результатами дослідження видно, що відсоток моноцитів значно збільшився в циркуляції через 240 хв після вживання їжі, що містить спеції. У ході дослідження встановлено, що споживання спецій може зменшити негативний вплив їжі, що містить значний рівень вуглеводів та жирів в продуктах харчування. Висновки. Розроблено дієту, що містить суміш спецій, щоб дослідити протизапальну дію прянощів у контексті споживання страв, а для цього обирались спеції, які широко використовуються для щоденного споживання у раціоні людини
Дод.точки доступу:
Корильчук, Н. І.
Кавецька, А. В.

Вільних прим. немає




   
    Low prevalence of Covid-19 in Laos and Cambodia: does diet play a role? [Text] = Низький рівень поширеності Covid-19 у Лаосі та Камбоджі: чи дієта відіграє роль? / G. Bjorklund [та ін.] // Львівський медичний часопис. - 2022. - Т. 28, № 1/2. - P161-180. - Bibliogr. at the end of the art.


MeSH-головна:
КОРОНАВИРУСНЫЕ ИНФЕКЦИИ -- CORONAVIRUS INFECTIONS (эпидемиология)
ПИЩЕВЫЕ ПРИСТРАСТИЯ -- DIET FADS
ПРЯНОСТИ -- SPICES (использование)
ПЕРЕЦ ЧЕРНЫЙ (ПРИПРАВА) -- BLACK PEPPER
ИМБИРЬ -- GINGER
КОКОС -- COCOS
РАКООБРАЗНЫЕ -- CRUSTACEA
ЛАОС -- LAOS (эпидемиология)
Анотація: The study aims to review the involvement of different dietary habits in Laotian, Cambodian, and Vietnamese populations in reducing COVID19 impact. Materials and Methods. The methods of collection, systematization, analysis and generalization of information data have been used. The analysis of literature in scientific databases and analytical platforms by the listed keywords has been performed; all relevant references in the found sources have also been reviewed. Results and Discussion. Coronavirus disease (COVID-19) outbreak is an ongoing pandemic caused by a highly pathogenic human coronavirus known as SARS-CoV2. Current epidemiology reported that more than 500 million cases of COVID-19 occurred in more than 180 countries worldwide. When the upper respiratory tract gets infected by low pathogenetic HCoVs, it typically triggers a mild respiratory disease. In contrast, when the lower airways get infected by highly pathogenic HCoVs, such as SARS-CoV2, acute respiratory distress syndrome (ARDS) may occur and even fatal pneumonia. Such a situation causes the need for an urgent search of effective treatment measures. A very low incidence of SARS-CoV-2 in Laos and Cambodia, as well as low mortality rate due to COVID-19 in Vietnam and Laos, are extremely interesting, especially because of their early exposure to the virus, continuing ties to China, relative poverty, and high population density. The use of several spices and aromatic herbs as natural treatments for several illnesses, including viral infections, has been reported since a long time ago. The research reviewed three integral elements of Laotian, Cambodian, and Vietnamese diets, such as special culinary spices and herbs, coconut oil, and palm oil-rich for saturated fatty acids as well as fermented shrimp paste. Environmental and population genetic causes may be forwarded but moreover local dietary habits may have even a role in this evidence. Therefore, all these items highlight the possibility of a significant contribution of local cuisine and diet into the impact on appropriate anti-inflammatory and immune-resistant mechanisms of the human population. Conclusions. The review on Vietnam, Cambodia, and Laos inhabitants' diet helped to suggest the dietary factors having the contributing potential of reducing the severity of SARS-CoV-2 symptoms
Мета дослідження полягала у огляді наукових джерел для з'ясування можливої залежності між харчовими звичками населення Лаосу, Камбоджі та В'єтнаму й зменшеним впливом COVID19. Матеріали і методи. Використано методи збору, систематизації, аналізу та узагальнення інформаційних даних. Проведено аналіз літератури в наукових базах даних й аналітичних платформах за ключовими словами; у знайдених джерелах також проаналізовано усі релевантні посилання. Результати й обговорення. Спалах коронавірусної хвороби (COVID-19) - це триваюча пандемія, спричинена високопатогенним коронавірусом людини, відомим як SARS-CoV2. Згідно актуальних епідеміологічних даних, понад 500 мільйонів випадків COVID-19 зафіксовано у понад 180 країнах світу. При інфікуванні верхніх дихальних шляхів низькопатогенними людськими коронавірусами (HCoV) зазвичай розвивається легка форма респіраторного захворювання. Проте при ураженні нижніх дихальних шляхів високопатогенними HCoV, такими як SARS-CoV2, може виникати гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС) і навіть пневмонія з летальним результатом. Дана ситуація викликає необхідність термінового пошуку ефективних заходів лікування. Дуже низькі рівні захворюваності на SARS-CoV-2 у Лаосі та Камбоджі та смертності від COVID-19 у В'єтнамі та Лаосі викликають надзвичайну зацікавленість, особливо з урахуванням раннього контакту населення із вірусом, постійних зв'язків з Китаєм, відносної бідності та високої щільності населення. Про використання деяких спецій і ароматичних трав як природних засобів для лікування багатьох хвороб, у тому числі вірусних інфекцій, відомо з давніх-давен. У дослідженні розглянуто три невід'ємні елементи лаоської, камбоджійської та в'єтнамської дієт - особливі кулінарні спеції та трави, кокосова олія і пальмова олія, багата насиченими жирними кислотами, а також ферментована паста з креветок. Екологічні та популяційно-генетичні ознаки здатні передаватись, але місцеві харчові звички можуть відігравати додаткову роль. Таким чином, наведені дані демонструють можливість значного внеску місцевої кухні та дієти у вплив на відповідні протизапальні та імунорезистентні механізми людської популяції. Висновки. Огляд дієти мешканців В'єтнаму, Камбоджі та Лаосу допоміг припустити, які харчові чинники можуть сприяти зменшенню важкості симптомів SARS-CoV-2
Дод.точки доступу:
Bjorklund, G.
Lysiuk, R.
Butnariu, M.
Lenchyk, L.
Sharma, V.
Sharma, R.
Martins, N.

Вільних прим. немає