Новый природный сахарозаменитель стевиозид. Изучение действия в полости рта [Текст] / В. А. Зубцов, В. А. Румянцев, Ю. А Петрович // Проблемы нейростоматологии и стоматологии. - 1998. - № 1. - С. 38-41


Рубрики: Стевиозид

MeSH-головна:
САХАРОЗА ПИЩЕВАЯ -- DIETARY SUCROSE (метаболизм, терапевтическое применение)
Дод.точки доступу:
Зубцов, В. А.
Румянцев, В. А.
Петрович, Ю. А

Вільних прим. немає




   
    Цукрозамінники в харчових продуктах для хворих на цукровий діабет [Текст] : (огляд літератури та власних досліджень) / М. Д. Тронько, Я. Г. Бальон, О. В. Сімуров // Журнал Академії Медичних Наук України. - 2008. - Т. 14, № 3. - С. 470-483

Рубрики: Диабет сахарный

   Ожирение


   Диетотерапия


   Сахароза пищевая


Дод.точки доступу:
Тронько, М. Д.
Бальон, Я. Г.
Сімуров, О. В.

Вільних прим. немає




    Демьяненко, С. А.
    Биохимические показатели слизистой оболочки полости рта крыс, получавших высокосахарозную диету [Текст] / С. А. Демьяненко // Вісник стоматології : Наук.-практ. журн. - 2010. - № 1. - С. 9-12. - Библиогр. в конце ст.

Рубрики: Диета кариогенная--животное

   Сахароза пищевая


   Ротовой полости слизистая оболочка--животное--хим


   Воспаление--животное


Вільних прим. немає




    Эллер, К. И.
    Ингредиентный состав безалкогольных напитков: безопасность и воздействие на человека [Текст] / К. И. Эллер // Мистецтво лікування. - 2012. - № 8. - С. 20-21

Рубрики: Напитки

   Газированные напитки


   Вода


   Сахароза пищевая


   Пищевые красители


   Кофеин


Вільних прим. немає




   
    Цукор у солодких газованих напоях - правда і міфи [Текст] // Мистецтво лікування. - 2013. - № 6. - С. 41-42


MeSH-головна:
САХАРОЗА ПИЩЕВАЯ -- DIETARY SUCROSE (вредные воздействия, кровь, метаболизм)
ГАЗИРОВАННЫЕ НАПИТКИ -- CARBONATED BEVERAGES
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY (метаболизм, этиология)
Вільних прим. немає




    Стасенко, Т.
    Солодкі напої з гіркими наслідками: проблема ожиріння серед українських дітей [Текст] / Т. Стасенко // Український медичний часопис. - 2016. - № 4. - С. 20-21


MeSH-головна:
МИНЕРАЛЬНЫЕ ВОДЫ -- MINERAL WATERS (прием и дозировка)
ГАЗИРОВАННЫЕ НАПИТКИ -- CARBONATED BEVERAGES (вредные воздействия)
САХАРОЗА ПИЩЕВАЯ -- DIETARY SUCROSE (вредные воздействия)
ДЕТИ -- CHILD
ПОДРОСТКИ -- ADOLESCENT (физиология)
Вільних прим. немає




    Ткаченко, Т.
    Сахар: горькая правда [Текст] / Т. Ткаченко // Фармацевт практик. - 2018. - № 11. - С. 46-47


MeSH-головна:
САХАРОЗА ПИЩЕВАЯ -- DIETARY SUCROSE (анализ, вредные воздействия, кровь, метаболизм)
ЗАБОЛЕВАЕМОСТЬ -- MORBIDITY (тенденции)
СТАТИСТИКА -- STATISTICS
Анотація: «Горечь» состоит не только в том, что избыток сахара в рационе грозит множеством неприятных последствий для здоровья, но также в том, что большинству людей отказаться от сладкого очень сложно
Вільних прим. немає




    Копильчук, Г. П.
    Мітохондріальні цитохроми й ензими метаболізму гему в печінці щурів за умов різної забезпеченості раціону сахарозою та протеїном [Текст] / Г. П. Копильчук, З.-М. І. Гриненьків, О. М. Волощук // Фізіологічний журнал. - 2021. - Том 67, N 2. - С. 37-43


MeSH-головна:
ФИЗИОЛОГИЧЕСКИ АКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА -- AUTACOIDS
САХАРОЗА ПИЩЕВАЯ -- DIETARY SUCROSE
БЕЛКИ -- PROTEINS
МИТОХОНДРИИ ПЕЧЕНИ -- MITOCHONDRIA, LIVER (энзимология)
ЦИТОХРОМЫ -- CYTOCHROMES (метаболизм)
ГЕМ -- METALLOPORPHYRINS (метаболизм)
5-АМИНОЛЕВУЛИНАТ-СИНТЕТАЗА -- 5-AMINOLEVULINATE SYNTHETASE (метаболизм)
ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION
КРЫСЫ -- RATS
Анотація: Досліджували вміст мітохондріальних цитохромів та активність ключових ензимів метаболізму гему в печінці щурів за умов різної забезпеченості раціону протеїном та сахарозою. Вміст мітохондріальних цитохромів визначали методом диференційної спектрофотометрії, ?-амінолевулінатсинтазну активність – спектрофотометрично з урахуванням коефіцієнта молярної екстинкції 0,023·10[[p]]3[[/p]] моль[[p]]-1[[/p]]см[[p]]-1[[/p]]. Гемоксигеназну активність визначали за кількістю утвореного білірубіну. Встановлено, що за умов споживання високосахарозного раціону відмічається достовірне зниження вмісту всіх мітохондріальних цитохромів: вміст цитохромів аа[[d]]3[[/d]], b та c[[d]]1[[/d]] зменшується в межах 1,2–1,7 раза, а цитохрому с – вдвічі. За умов надлишкового споживання сахарози на тлі нестачі протеїну вміст цитохромів b і c[[d]]1[[/d]] в печінці щурів статистично не відрізнявся від аналогічних показників групи тварин, яких утримували на високосахарозній дієті. Водночас вміст цитохромів аа[[d]]3[[/d]] та с[[d]]1[[/d]] достовірно знижувався. Активність ?-амінолевулінатсинтази за умов споживання високосахарозного раціону знижувалася приблизно у 1,5 раза з одночасним зростанням активності гемоксигенази. Таким чином, спостерігалося виражене зниження синтезу гему на тлі посилення його катаболізму, що пояснює зменшення вмісту цитохромів у мітохондріях печінки щурів за умов надлишку сахарози в харчовому раціоні. Максимальне підвищення активності гемоксигенази (практично втричі) спостерігалося у тварин, яких утримували на високосахарозній дієті, дефіцитній за вмістом протеїну. Отже, аліментарна нестача протеїну виступає критичним фактором впливу на метаболізм гему в мітохондріях клітин печінки. Встановлені зміни вмісту мітохондріальних цитохромів та активностей ключових ензимів метаболізму гему в печінці можуть розглядатисяяк передумови для поглиблення її енергетичного дисбалансу за умов різної забезпеченості раціону сахарозою та протеїном.
Дод.точки доступу:
Гриненьків, З.-М. І.
Волощук, О. М.

Вільних прим. немає