Шифр: ДУ9/2015/4
   Журнал

Довкілля та здоров’я . - Виходить кожного кварталу
2015р. № 4 . - 33.12, р.
Зміст:
Коблянська, А. В. Впровадження у державну політику України європейських стратегій щодо профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями / А. В. Коблянська, К. А. Скляренко. - С.4-9. - Бібліогр.: в кінці ст.
Кучерявченко, М. А. Влияние Лапроксида Л-303 в условиях длительного субтоксического воздействия на метаболическую активность соединительной ткани / М. А. Кучерявченко [и др.]. - С.9-12. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Резуненко Ю. К., Жуков В. И., Николаева О. В.
Сурмашева, О. В. Антимікробна активність композиту на основі каоліну та наночастинок срібла / О. В. Сурмашева [и др.]. - С.13-17. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Романенко Л. І., Корчак Г. І., Ніконова Н. О., Горваль А. К., Березовчук С. М., ДІдікін Г. Г.
Сердюк, А. М. Просторовий розподіл радіо вуглецю навколо теплоенергетичних об’єктів / А. М. Сердюк [и др.]. - С.18-22. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Бузинний М. Г., Михайлова Л. Л., Симович С. В., Романченко М. О., Сахно В. І., Чирков В. С.
Єрем, Т. В. Характеристика вмісту деяких важких металів у продуктах харчування, що становлять раціон мешканців Закарпатської області / Т. В. Єрем. - С.23-25. - Бібліогр.: в кінці ст.
Гребняк, М. П. Пересувні джерела забруднення атмосферного повітря індустріального міста у сучасних умовах / М. П. Гребняк, Р. А. Федорченко. - С.26-29. - Бібліогр.: в кінці ст.
Пономаренко, Н. П. Вивчення впливу довкілля на здоров’я дитячого населення Чернігівської області / Н. П. Пономаренко [и др.]. - С.30-35. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Гаркавий С. І., Коршун М. М., Антомонов М. Ю.
Єлізарова, О. Т. Актуальність оптимізації режиму дня та шкільного навантаження учнів молодшого шкільного віку / О. Т. Єлізарова [и др.]. - С.36-39. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Гозак С. В., Парац А. М., Шумак О. В., Філоненко О. О.
До 75-річчя від дня народження і 50-річчя наукової, педагогічної та громадської діяльності В. О. Прокопова. - С.40-41
Капранов, С. В. Оценка инвалидности детей промышленного региона за 1996-2013 годы / С. В. Капранов. - С.42-46. - Бібліогр.: в кінці ст.
Любарська, Л. С. Фактичний вміст мікроелементів цинку і міді у харчових раціонах дітей дошкільних навчальних закладів м. Києва / Л. С. Любарська, Н. Л. Ємченко, М. П. Гуліч. - С.47-50. - Бібліогр.: в кінці ст.
Шидловська, Т. А. Якісні та кількісні показники реоенцефалографії у робітників вугільної промисловості з сенсоневральною приглухуватістю / Т. А. Шидловська [и др.]. - С.51-54. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Шидловська Т. В., Козак М. С., Овсяник К. В., Сербін Г. С., Гвоздецький В. А.
Брухно, Р. П. Фізіолого-гігієнічні особливості праці операторів з розливу безалкогольних та слабоалкогольних напоїв у скляну тару у сучасному виробництві / Р. П. Брухно. - С.55-58. - Бібліогр.: в кінці ст.
Ткачишина, Н. Ю. Оцінка рівня функціонального стану серцево- судинної системи та фізичної працездатності за результатами велоергометри у машиністів електропоїздів метрополітену / Н. Ю. Ткачишина, І. В. Думка, В. С. Ткачишин. - С.59-62. - Бібліогр.: в кінці ст.
Скиба, О. О. Регресійні моделі успішності спортивної діяльності у різних видах спорту / О. О. Скиба. - С.63-66. - Бібліогр.: в кінці ст.
Рідковець, С. Г. Динаміка стану функцій організму під впливом оздоровчої ходьби / С. Г. Рідковець. - С.67-70. - Бібліогр.: в кінці ст.
Закаляк, Н. Р. Лікувальна фізична культура як засіб фізичної реабілітації студентів з функціональною стадією остеохондрозу хребта / Н. Р. Закаляк. - С.70-73. - Бібліогр.: в кінці ст.
Яворовський, О. П. Історія заснування Київського медичного інституту (1917-1922). Сучасний концептуальний підхід (II повідомлення) / О. П. Яворовський [и др.]. - С.73-77. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Цехмістер Я. В., Сахарчук І. М., Єзікян Г. М.
Щербань, М. Г. Обґрунтування розробки нових санітарних правил з проблеми використання рекреаційних водойм / М. Г. Щербань [и др.]. - С.77-80. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: М’ясоєдов В. В., Литвиненко М. І., Кривонос К. А.
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1




    Любарська, Л. С.
    Фактичний вміст мікроелементів цинку і міді у харчових раціонах дітей дошкільних навчальних закладів м. Києва [Текст] = The actual content of zinc and copper trace elements in the food intake of the children at pre-school educational institutions in Kyiv / Л. С. Любарська, Н. Л. Ємченко, М. П. Гуліч // Довкілля та здоров’я. - 2015. - № 4. - С. 47-50. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ПИТАНИЯ ОЦЕНКА -- NUTRITION ASSESSMENT
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ АНАЛИЗ -- FOOD ANALYSIS (методы)
МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- TRACE ELEMENTS (анализ, химия)
ЦИНК -- ZINC (анализ, химия)
МЕДЬ -- COPPER (анализ, химия)
ДОШКОЛЬНИКИ
Дод.точки доступу:
Ємченко, Н. Л.
Гуліч, М. П.

Вільних прим. немає


Шифр: МУ10/2019/24/1
   Журнал

Медичні перспективи [Текст]. - Виходить кожного кварталу
2019р. Т. 24 № 1
Зміст:
Сердюк, А. М. Обізнаність та усвідомлення студентською молоддю загрози для здоров’я факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань - сучасний стан проблеми / А. М. Сердюк [та ін.]. - С.4-14. - Бібліогр. в кінці ст.
Інші автори: Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С., Коблянська А. В.
Медведєв, M. В. Сучасний погляд на етіологію, патогенез та можливості діагностики зовнішнього генітального ендометріозу (огляд літератури) / M. В. Медведєв, Д. А. Покровенко. - С.21-30. - Бібліогр. в кінці ст.
Khaniukov, O. Formation and improvement of clinical thinking in medical students / O. Khaniukov [et al.]. - С.15-20. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Kozlov S., Yehudina Ye. D., Sapozhnychenko L., Kozlova Yu., Somilo O.
Semyonova, L. S. The importance of studying history of medicine and language training for the development of professional competencies of medical students / L. S. Semyonova, I. N. Klimenko. - С.31-34. - Bibliogr. at the end of the art.
Трофимов, Н. В. Клинико-статистические аспекты течения желудочно-кишечных кровотечений у больных с патологией сердечно-сосудистой системы / Н. В. Трофимов [и др.]. - С.35-39. - Библиогр. в конце ст.
Інші автори: Крышень В. П., Баранник С. И., Чухриенко А. В., Чабаненко Г. Н., Гайтеров А. Н.
Пославська, О. В. Метастази карциноми з клітин Меркеля з погляду діагностики пухлин невідомої первинної локалізації / О. В. Пославська. - С.40-45. - Бібліогр. в кінці ст.
Фелештинський, Я. П. Оцінка варіантів фіксації сітчастого імплантата при трансабдомінальній преперитонеальній алопластиці у хворих на пахвинну грижу / Я. П. Фелештинський, А. В. Коханевич. - С.46-49. - Бібліогр. в кінці ст.
Ідашкіна, Н. Г. Сповільнена консолідація нижньої щелепи: аналіз загальних та місцевих факторів / Н. Г. Ідашкіна. - С.50-61. - Бібліогр. в кінці ст.
Василенко, Р. Е. Статистичний аналіз лагоджень повних знімних протезів верхньої щелепи за трирічний термін користування / Р. Е. Василенко. - С.61-65. - Бібліогр. в кінці ст.
Рубцов, Р. В. Значущість рентгенологічних досліджень при діагностиці пневмоконіозу в поєднанні з хронічним обструктивним захворюванням легень у працівників гірничорудної та металургійної промисловості / Р. В. Рубцов. - С.66-72. - Бібліогр. в кінці ст.
Федоренко, В. І. Обгрунтування допустимих добових доз свинцю і кадмію в добових раціонах харчування / В. І. Федоренко. - С.73-80. - Бібліогр. в кінці ст.
Хоменко, І. М. Удосконалення системи радіаційно-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля в зонах спостереження українських атомних електростанцій як основа радіаційної безпеки / І. М. Хоменко, Н. В. Закладна. - С.80-86. - Бібліогр. в кінці ст.
Лотоцька-Дудик, У. Б. Шкідливі виробничі чинники взуттєвих виробництв: шум та вібрація / У. Б. Лотоцька-Дудик. - С.87-93. - Бібліогр. в кінці ст.
Єрошкіна, Т. В. Аналіз стану діяльності лабораторної служби промислового регіону України та шляхи її оптимізації / Т. В. Єрошкіна, Д. В. Дерев’янко. - С.94-100. - Бібліогр. в кінці ст.
Мамчур, В. Й. Дніпровська школа фармакологів: подорож довжиною в 100 років (до 100-річчя кафедри фармакології і клінічної фармакології Дніпропетровської медичної академії). Частина І: 1918-1943 рр. / В. Й. Мамчур, В. І. Жилюк, О. Ю. Коваленко. - С.101-109. - Бібліогр. в кінці ст.
Є примірники у відділах:
Прим. 1 (вільний)




   
    Обізнаність та усвідомлення студентською молоддю загрози для здоров’я факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань - сучасний стан проблеми [Текст] / А. М. Сердюк [та ін.] // Медичні перспективи. - 2019. - Т. 24, № 1. - С. 4-14. - Бібліогр. в кінці ст.


MeSH-головна:
ЗДОРОВЫЙ ОБРАЗ ЖИЗНИ -- HEALTH BEHAVIOR
БОЛЕЗНЬ -- DISEASE
СТУДЕНТЫ -- STUDENTS
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
АНКЕТИРОВАНИЕ -- QUESTIONNAIRES (использование)
Анотація: Целью данной работы было: провести анализ осведомлен­ности и осознания студентами угрозы для здоровья факторов риска развития хронических неинфекционных заболеваний, установить наличие у них навыков здорового образа жизни; разработать и научно обосновать Алгоритм внедрения здоровьесберегающих образовательных технологий в учебный процесс высших учебных заведений Украины. Проведен социологический опрос среди студентов высших учебных заведений Украины касательно уровней осведомленности и осознания отдельных факторов развития неинфекционных заболе­ваний. Было опрошено 430 студентов Киевского национального торгово-экономического университета и 216 студентов Сумского государственного педагогического университета. Была использована специально раз­работанная анкета. Установлен высокий уровень осведомленности студентов касательно основных факто­ров развития неинфекционных заболеваний – нерационального питания, низкой физической активности, куре­ния, злоупотребления алкоголем. При этом студенты недостаточно осознают степень риска развития заболеваний и недостаточно мотивированы к ведению здорового образа жизни. Показано существенное различие показателей ведения здорового образа жизни среди студентов разнопрофильных вузов. Разработан Алгоритм внедрения здровьесберегающих образовательных технологий в учебный процесс высших учебных заведений, являющийся научно обоснованной системой, которая содержит основные задачи, принципы и меры, направленные на повышение уровня осведомленности и осознания студенческой молодежью угрозы для здоровья факторов риска развития хронических неинфекционных заболеваний. Полученные данные являются основанием для совершенствования мероприятий по профилактике неинфекционных заболеваний среди студентов в Украине
The purpose of this study was to analyze students’ awareness and con­sciousness about the threat to health of risk factors for the development of chronic non-infectious diseases, to determine whether they have the skills of a healthy lifestyle and to develop and scientifically substantiate the Algorithm for introducing health-saving educational technologies in the educational process of higher educational institutions of Ukraine. A sociological survey was conducted among students of higher educational institutions of Ukraine regarding the levels of awareness and consciousness about certain factors in the development of non-infectious diseases. 430 students of the Kiev National University of Trade and Economics and 216 students of Sumy State Pedagogical University were interviewed. A specially designed questionnaire was used. A high level of awareness of students about the main factors in the development of non-infectious diseases – poor nutrition, low physical activity, smoking and alcohol abuse has been established. At the same time, students are not sufficiently conscious about the risk of developing diseases and are unsufficiently motivated to a healthy lifestyle. It is shown a significant difference in indicators of healthy lifestyle among students of institutions of various profile. The Algorithm for the introduction of a health-saving educational technologies into the educational process of higher educational institutions, which is a scientifically substantiated system containing the main tasks, principles and measures aimed at raising the level of awareness and consciousness of young students about the health threat of risk factors for the development of chronic non- infectious diseases has been developed. The data obtained are the basis for the improvement of measures for the prevention of non-infectious diseases among students in Ukraine
Дод.точки доступу:
Сердюк, А. М.
Гуліч, М. П.
Петренко, О. Д.
Любарська, Л. С.
Коблянська, А. В.

Вільних прим. немає


Шифр: МУ10/2020/25/1
   Журнал

Медичні перспективи [Текст]. - Виходить кожного кварталу
2020р. Т. 25 № 1
Зміст:
Хомазюк, Т. А. Студентська ініціатива в міжнародних проектах з превентивної кардіології / Т. А. Хомазюк [та ін.]. - С.4-9. - Бібліогр.: с. 8-9
Інші автори: Кротова В. Ю., Косова Г. А., Киричко М. Г.
Лищишин, М. З. Стан та перспективи розвитку військової стоматології в Україні / М. З. Лищишин, В. В. Коваленко. - С.9-17. - Бібліогр.: с. 16-17
Knysh, O. V. Potentiation of the antimicrobial effect of Lactobacillus Reuteri DSM 17938 cell-free extracts by ascorbic acid / O. V. Knysh, A. V. Martynov. - С.17-24. - Bibliogr. at the end of the art.
Нефьодов, О. О. Визначення впливу кадмію на показники ембріогенезу при ізольованому введенні та в комбінації з цитратами селену та германію / О. О. Нефьодов [та ін.]. - С.24-31. - Бібліогр.: с. 30-31
Інші автори: Білишко Д. В., , Шевченко О. С., Шаторная В. Ф., Кефелі-Яновська О. І., Козловська О. Г.
Дзяк, Л. А. Концепція комплексної терапії у відновному лікуванні дискогенних попереково-крижових радикулопатій / Л. А. Дзяк, О. О. Шульга. - С.32-44. - Бібліогр.: с. 42-44
Malanchuk, V. A. Vacuum drainage of tissues in treatment of inflammatory diseases of the maxillo-facial area and neck / V. A. Malanchuk, A. V. Sidoryako, S. V. Sidoryako. - С.45-51. - Bibliogr. at the end of the art.
Lesiv, M. I. Cognitive functions in patients suffering from hypertension and hypothyroidism with retrospective evaluation of control over disease compensation / M. I. Lesiv. - С.51-58. - Bibliogr. at the end of the art.
Bontsevich, R. A. The assessment of physicians’ and senior medical students’ knowledge in the field of community-acquired pneumonia: preliminary results of the KNOCAP-II project (2017-2019) / R. A. Bontsevich [et al.]. - С.59-65. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Gavrilova A. A., Vovk V. R., Adonina A. V., Goncharova N. Y., Prozorova G. G., Kompaniets O. G., Barysheva V. O., Ketova G. G., Nevzorova V. A.
Філіппова, О. Ю. Діагностика прогресування фіброзу печінки у хворих з неалкогольним стеатогепатитом у поєднанні з ожирінням і хронічним калькульозним холециститом / О. Ю. Філіппова. - С.65-73. - Бібліогр.: с. 71-73
Wang, Zi Wei. Clinical characteristics of transient vision disorders and arterial hypertension / Wang Zi Wei, O. V. Pohorielov. - С.73-79. - Bibliogr. at the end of the art.
Шпонька, І. С. Значення серозних інтраепітеліальних карцином маткових труб для виникнення "high-grade" серозних карцином яєчників та / або перитонеальних серозних карцином невідомої первинної локалізації / І. С. Шпонька, О. В. Пославська, О. А. Савченко. - С.79-87. - Бібліогр.: с. 86-87
Перцева, Н. О. Залежність варіабельного ритму серця від показників контролю цукрового діабету 1 типу / Н. О. Перцева, О. В. Гуржій, К. І. Мошенець. - С.88-95. - Бібліогр.: с. 94-95
Kalbus, O. I. Features of depression development in myasthenia gravis / O. I. Kalbus [et al.]. - С.96-104. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Makarov S. O., Shastun N. P., Somilo O. V., Bukreyeva Yu. V.
Konovchuk, V. M. The influence of xylate on the volumo- and osmoregulatory function of the kidneys in diabetes complicated by the syndrome of endogenous intoxication of purulent-septic origin / V. M. Konovchuk [et al.]. - С.104-109. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Kushnir S. V., Andrushchak A. V., Andrushchak M. O.
Буднік, Т. В. Вплив вакцинотерапії на клініко-лабораторні показники в пацієнтів з рекурентною інфекцією сечової системи / Т. В. Буднік, Л. В. Квашніна. - С.109-115. - Бібліогр.: с. 114-115
Дитятковська, Є. М. Динаміка показників цитокінового профілю IL-4 та IFN- γ під впливом комбінованої алерген-специфічної імунотерапії у хворих на поліноз з поєднаною сенсибілізацією до пилкових та побутових алергенів / Є. М. Дитятковська, С. В. Білецька. - С.116-121. - Бібліогр.: с. 120-121
Бєсєдін, О. М. Підвищення ефективності мікробіологічної діагностики раневого процесу у хворих з хірургічною інфекцією м’яких тканин / О. М. Бєсєдін [та ін.]. - С.122-127. - Бібліогр.: с. 126-127
Інші автори: Сторубель Л. М., Євтушенко О. В., Бєсєдіна К. О.
Саволюк, С. І. Післяопераційний рефлюкс-езофагіт як предиктор вибору рестриктивної операції у хворих на метаболічний синдром / С. І. Саволюк [та ін.]. - С.127-133. - Бібліогр.: с. 132-133
Інші автори: Лисенко В. М., Крестянов М. Ю., Завертиленко Д. С., Кругляк Є. К.
Вовк, І. Б. Клініко-імуногістохімічна характеристика неатипової гіперплазії ендометрія в жінок репродуктивного віку / І. Б. Вовк [та ін.]. - С.134-141. - Біліогр.: с. 140-141
Інші автори: Задорожна Т. Д., Горбань Н. Є., Кондратюк В. К.
Kuzmina, G. P. Features of impact of hyperferritinemia in combination with hyperurecemia on the course of gout / G. P. Kuzmina, O. M. Lazarenko. - С.141-149. - Bibliogr. at the end of the art.
Kutovyi, O. B. Functional state of the liver after external drainage of bile ducts in patients with a high level of obstructive jaundice / O. B. Kutovyi, D. V. Balyk, D. V. Kysilevskyi. - С.150-156. - Bibliogr. at the end of the art.
Мавропуло, Т. К. Спектроскопія в близько-інфрачервоному діапазоні: білатеральний моніторинг мозку в доношених новонароджених з гіпоксично-ішемічними ураженнями / Т. К. Мавропуло, К. Ю. Соколова. - С.157-165. - Бібліогр.: с. 164-165
Шостакович-Корецька, Л. Р. Основні характеристики та прогноз розвитку епідемії ВІЛ-інфекції в Дніпропетровському регіоні / Л. Р. Шостакович-Корецька [та ін.]. - С.166-174. - Бібліогр.: с. 173-174
Інші автори: Литвин К. Ю., Губар І. О., Чухалова І. В.
Grygus, I. Correction of posture disorders with sport and ballroom dansing / I. Grygus [et al.]. - С.174-184. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Nesterchuk N., Hrytseniuk R., Rabcheniuk S., Zukow W.
Марута, Н. О. Клініко-психопатологічна характеристика та соціальне функціонування пацієнтів з галюцинаторно-параноїдними розладами при судинних деменціях помірного ступеня тяжкості / Н. О. Марута, К. В. Шевченко-Бітенський, Г. Ю. Каленська. - С.185-192. - Бібліогр.: с. 191-192
Корпусенко, І. В. Результати лікування хворих на двобічний деструктивний туберкульоз легень з використанням міні-інвазивних оперативних втручань / І. В. Корпусенко, Ю. Ф. Савенков. - С.193-203. - Бібліогр.: с. 202-203
Фастовець, О. О. Поширеність та характер оклюзійних порушень серед осіб молодого віку / О. О. Фастовець, В. О. Штепа. - С.204-214. - Бібліогр.: с. 213-214
Bunyatyan, K. A. Dynamics of findings of non-specific resistanse in the mouth cavity in children with lesions of the mucous membrane epithelium of the mouth cavity against acute lymphoblastic leukemia in the treatment process / K. A. Bunyatyan [et al.]. - С.214-220. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Khotimska Yu. V., Kovach I. V., Lavrenyuk Ya. V., Khotimskiy B. L.
Гуліч, М. П. Харчування солдатів у бойових умовах: еволюція від Запорізької Січі до сьогодення / М. П. Гуліч [та ін.]. - С.221-229. - Бібліогр.: с. 228-229
Інші автори: Петренко О. Д., Любарська Л. С., Депутат Ю. М.
Є примірники у відділах:
Прим. 1 (вільний)




   
    Харчування солдатів у бойових умовах: еволюція від Запорізької Січі до сьогодення [Текст] / М. П. Гуліч [та ін.] // Медичні перспективи. - 2020. - Т. 25, № 1. - С. 221-229. - Бібліогр.: с. 228-229


MeSH-головна:
ВОЕННОСЛУЖАЩИЕ -- MILITARY PERSONNEL (законодательство и юриспруденция, классификация, психология, статистика)
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ АНАЛИЗ -- FOOD ANALYSIS (классификация, методы, стандарты, статистика, экономика, этика)
Анотація: Харчування військовослужбовців у польових умовах або під час виконання спеціальних завдань з відривом від баз постачання має велике значення для підтримки боєздатності військ. Незамінним елементом у забезпеченні особового складу харчуванням є індивідуальні «сухі пайки», які найчастіше формуються з розрахунку на харчування одного військовослужбовця на одну-три доби. Комплектування армійських пайків у більшості країн здійснюється за національними нормами фізіологічної потреби з обов’язковим урахуванням рівня фізичного навантаження, статі та віку військовослужбовців. За останні роки процес удосконалення харчування військовослужбовців привертає увагу не тільки фахівців, але й громадськості. Інтерес представляє питання, як змінювалося харчування особового складу військ у бойових умовах за минулі часи. Мета роботи - вивчити в історичному аспекті особливості харчування військових в умовах бойових дій за період від Запорізької Січі до цього часу
Дод.точки доступу:
Гуліч, М. П.
Петренко, О. Д.
Любарська, Л. С.
Депутат, Ю. М.

Вільних прим. немає


Шифр: ДУ9/2021/2
   Журнал

Довкілля та здоров’я . - Виходить кожного кварталу
2021р. № 2
Зміст:
Єлізарова, О. Т. Профілактика хронічних неінфекційних захворювань в умовах пандемії СОVID-19 / О. Т. Єлізарова [та ін.]. - С.4-14
Інші автори: Гозак С. В., Полька Н. С., Парац А. М., Станкевич Т. В.
Омельченко, Е. М. Вплив законодавчих змін у сфері охорони здоров’я щодо тютюнопаління на захворюваність та смертність від серцево-судинної патології серед населення України / Е. М. Омельченко [та ін.]. - С.15-21
Інші автори: Полька О. О., Єлізарова О. Т., Карташова С. С.
Гуліч, М. П. Компетенції, набуті у шкільному віці, та їхня роль у формуванні харчової поведінки молоді / М. П. Гуліч, О. Д. Петренко, Л. С. Любарська. - С.22-27
Bandazhevskyi, Yu. I. Comparative assessment of blood levels of homocysteine, hormones and minerals in children with different levels of physical crowth living near the Chornobyl exclusion zone / Yu. I. Bandazhevskyi, N. F. Dubova. - С.28-35
Бузинний, М. Г. Сумарна альфа-активність та активність радону-222 у підземній воді у різних регіонах України / М. Г. Бузинний, Л. Л. Михайлова. - С.36-44
Черниченко, І. О. Вплив деяких хімічних канцерогенів довкілля на захворюваність на гормонозалежні пухлини та можливі механізми його реалізації (огляд літератури) / І. О. Черниченко [та ін.]. - С.44-55
Інші автори: Баленко Н. В., Литвиченко О. М., Бабій В. Ф., Главачек Д. О., Кондратенко О. Є.
Полька, Н. С. Відповідність існуючого фонду закладів загальної середньої освіти України сучасним вимогам "Нової української школи" / Н. С. Полька [та ін.]. - С.56-62
Інші автори: Махнюк В. М., Павленко Н. П., Могильний С. М.
Махнюк, В. М. Експертна оцінка архітектурно-планувальних рішень та умов експлуатації вбудованих закладів охорони здоров’я за методом Т. Сааті / В. М. Махнюк [та ін.]. - С.62-71
Інші автори: Чайка Г. В., Чорна В. В., Волощук О. В., Мельниченко С. О., Пелех Л. В.
Яворовський, О. П. Гайк Хачатурович Шахбазян - організатор санітарно-гігієнічної справи, науковець, педагог, палкий патріот України (до 125-річчя від дня народження) / О. П. Яворовський, Г. А. Шкурко, Ю. Г. Чайка. - С.72-80
Є примірники у відділах:
Прим. 1 (вільний)




    Гуліч, М. П.
    Компетенції, набуті у шкільному віці, та їхня роль у формуванні харчової поведінки молоді / М. П. Гуліч, О. Д. Петренко, Л. С. Любарська // Довкілля та здоров’я. - 2021. - N 2. - С. 22-27


MeSH-головна:
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
МОЛОДЫЕ -- YOUNG ADULT (психология, физиология)
Анотація: Проведено соціологічне опитування 284 осіб (юнаки та дівчата) переважно 17-18 років, які після закінчення середніх загальноосвітніх закладів вступили до вищих навчальних закладів України. Опитування стосувалося вивчення поінформованості молоді щодо принципів здорового харчування як одного з основних елементів здорового способу життя. Вивчалися самооцінка власного способу життя та контролю стану здоров’я, поінформованість щодо ролі дотримання принципів здорового харчування у збереженні здоров’я, деякі аспекти харчової поведінки, вплив особливостей харчування на формування хронічної неінфекційної патології. Використано анкетно-опитувальний метод. Встановлено, що незважаючи на задекларовану поінформованість значна частка респондентів не має звички дотримуватися принципів здорового харчування та здорового способу життя. Отримані результати свідчать про необхідність розробки для школярів загально-освітніх навчальних закладів спеціальних навчально-просвітницьких програм з формування у них усвідомленого ставлення до питань збереження здоров’я, навичок здорового способу життя і здорового харчування.
Проведен социологический опрос 284 человек (юношей и девушек) преимущественно 17-18 лет, студентов высших учебных заведений Украины. Опрос касался изучения осведомленности молодежи о принципах здорового питания как одного из основных элементов здорового образа жизни. Изучались самооценка собственного образа жизни и контроля состояния здоровья, осведомленность о роли соблюдения принципов здорового питания в сохранении здоровья, некоторые аспекты пищевого поведения, влияние особенностей питания на формирование хронической неинфекционной патологии. Использовался анкетноопросный метод. Установлено, что несмотря на декларируемую осведомленность значительная часть респондентов не имеет привычки соблюдать принципы здорового питания и здорового образа жизни.Полученные результаты свидетельствуют о необходимости разработки для школьников общеобразовательных учебных заведений специальных учебно-просветительских программ по формированию у них осознанного отношения к вопросам сохранения здоровья, навыков здорового образа жизни и здорового питания.
Дод.точки доступу:
Петренко, О. Д.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає


Шифр: ДУ9/2021/4
   Журнал

Довкілля та здоров’я . - Виходить кожного кварталу
2021р. № 4
Зміст:
Прикащикова, К. Є. Розвиток захворюваності на непухлинні хвороби органів травлення у дорослих осіб після евакуації із 30-кілометрової зони ЧАЕС протягом 1992-2016 років епідеміологічного спостереження / К. Є. Прикащикова [та ін.]. - С.4-10
Інші автори: Ярошенко Ж. С., Капустинська О. А., Костюк Г. В., Сировенко В. І., Олепір О. В., Лук’янюк В. О., Полянська В. М., Мовчун Т. І., Литвинюк І. В.
Bandazhevskyi, Yu. I. Homocysteine, pituitary and thyroid hormones in children with different physical growth levels after forest fires in the Chornobyl exclusion zone / Yu. I. Bandazhevskyi, N. F. Dubova. - С.11-18
Москвяк, Н. В. Ретроспективний порівняльний аналіз фізичного розвитку дітей середнього шкільного віку / Н. В. Москвяк. - С.19-26
Голіченков, О. М. Особливості імунної відповіді організму піддослідних тварин на дію мийних засобів на основі аніонних поверхнево-активних речовин, призначених для догляду за дитячим посудом / О. М. Голіченков [та ін.]. - С.27-33
Інші автори: Григоренко Л. Є., Степанчук С. В., Домарацька Ю. С., Ляшенко В. І., Майстренко З. Ю.
Черниш, О. О. Застосування ультрафіолетових опромінювачів для знезараження повітря та поверхонь приміщень / О. О. Черниш, О. В. Сурмашева, О. В. Молчанець. - С.34-41
Махнюк, В. М. Обгрунтування гігієнічного нормативу кратності повітрообміну у медичних приміщеннях амбулаторій, вбудованих у житлові будинки, для збереження та зміцнення здоров’я медиків / В. М. Махнюк [та ін.]. - С.42-50
Інші автори: Чайка А. В., Павленко Н. П., Могильний С. М., Куцевич В. В., Буравченко С. Г., Довгоп’ят М. С., Довгоп’ят В. М.
Черниченко, І. О. Гігієнічні нормативи хімічних речовин в атмосферному повітрі: досягнення минулого та сучасні погляди у майбутнє / І. О. Черниченко [та ін.]. - С.51-58
Інші автори: Литвиченко О. М., Бабій В. Ф., Баленко Н. В., Кондратенко О. Є., Главачек Д. О.
Харченко, О. О. Визначення гістаміну у рибі та рибопродуктах: валідація фотометричного методу / О. О. Харченко [та ін.]. - С.58-62
Інші автори: Гуліч М. П., Ященко О. В., Моісеєнко І. Є., Любарська Л. С.
Ткаченко, І. В. Гігієнічна оцінка потенційної екотоксикологічної небезпечності застосування нового інсектициду спіромезіфену у сільському господарстві України / І. В. Ткаченко. - С.62-68
Валерко, Р. А. Оцінка перорального надходження нітратів з питною водою для різних верст населення Житомирської області / Р. А. Валерко, Л. О. Герасимчук. - С.68-76
Вчений та педагог у галузі профілактичної медицини та охорони праці. З нагоди 70-річчя від дня народження академіка НАМН України, професора Яворовського О. П. - С.77-79
Є примірники у відділах:
(08.07.2022р. Прим. 1 - Б.ц.) (вільний)




   
    Визначення гістаміну у рибі та рибопродуктах: валідація фотометричного методу / О. О. Харченко [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2021. - N 4. - С. 58-62


MeSH-головна:
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ КАЧЕСТВО -- FOOD QUALITY
РЫБНЫЕ ПРОДУКТЫ -- FISH PRODUCTS
ФОТОМЕТРИЯ -- PHOTOMETRY (методы)
ГИСТАМИН -- HISTAMINE
Анотація: За результатами проведення валідації обґрунтовано та експериментально доведено, що фотометрична методика кількісного визначення гістаміну може бути коректно відтворена і придатна для контролю якості вимірювань. Найбільш прийнятні результати отримано для концентрацій гістаміну в діапазоні від (50,0 ± 0,1) мг/кг до (200,0 ± 0,05) мг/кг. Для менших концентрацій гістаміну характерний більший відсоток сумарної невизначеності, хоча вона також знаходиться в межах допустимих значень. Оцінка отриманих валідаційних характеристик свідчить, що дана методика може використовуватись для кількісного визначення вмісту гістаміну у рибі та рибних продуктах і не поступається за точністю та правильністю методам високоефективної рідинної хроматографії.
По результатам проведения валидации доказано, что фотометрическая методика количественного определения гистамина может быть корректно воспроизведена и пригодна для контроля качества измерений. Наиболее приемлемые результаты получены для концентраций гистамина в диапазоне от (50,0±0,1) мг/кг до (200,0±0,05) мг/кг. Для меньших концентраций гистамина характерен больший процент суммарной неопределенности, хотя она находится в пределах допустимых значений. Оценка полученных валидационных характеристик свидетельствует, что данная методика может использоваться для количественного определения содержания гистамина в рыбе и рыбных продуктах и ??не уступает по точности и правильности методам высокоэффективной жидкостной хроматографии.
Дод.точки доступу:
Харченко, О. О.
Гуліч, М. П.
Ященко, О. В.
Моісеєнко, І. Є.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає


Шифр: ДУ9/2023/2
   Журнал

Довкілля та здоров’я . - Виходить кожного кварталу
2023р. № 2 . - 34.21, р.
Зміст:
Нагорна, А. М. Виробничий травматизм в Україні: епідеміологічній аналіз і виклики часу / А. М. Нагорна [та ін.]. - С.4-15. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Кальниш В. В., Радіонов М. О., Кононова І. Г.
Забулонов, Ю. Дезактивація рідких радіоактивних відходів Чорнобильської зони відчуження: шляхи вирішення / Ю. Забулонов [та ін.]. - С.16-23. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Мельниченко Т., Кадошніков В., Кузенко С., Пеер І.
Дубова, Н. Ф. Оцінка адаптаційних можливостей серцево-судинної системи школярів, які мешкають поблизу Чорнобильської зони відчуження / Н. Ф. Дубова, Ю. І. Бандажевський. - С.24-29. - Бібліогр.: в кінці ст.
Operchuk, N. I. Peculiarities of information and analytical support in conducting epidemiological surveillance in the public health system / N. I. Operchuk. - С.30-39. - Bibliogr. at the end of the art.
Бузинний, М. Г. Практичні аспекти застосування методу черенковського лічення з корекцією кольорового гасіння / М. Г. Бузинний. - С.40-45. - Бібліогр.: в кінці ст.
Його життєве кредо – профілактика. До 75-річчя з дня народження видатного вченого та педагога в галузі профілактичної медицини Василя Гавриловича Бардова. - С.46-47
Петренко, О. Д. До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування / О. Д. Петренко, М. П. Гуліч, Л. С. Любарська. - С.48-53. - Бібліогр.: в кінці ст.
Borysenko, A. A. Risk assessment of the bifenthrin influence on the population health when consuming corn grown using the innovative 3rive 3D technology / A. A. Borysenko [та ін.]. - С.54-58. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Antonenko A. M., Aleksiichuk V. D., Omelchuk S. T., Bardov V. G.
Прокопов, В. О. Небезпечні хлорити у питній воді: утворення та видалення з використанням діоксиду хлору у технології водопідготовки / В. О. Прокопов [та ін.]. - С.59-65. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Липовецька О. Б., Куліш Т. В., Костюк В. А., Авраменко Л. П.
Гозак, С. В. Обгрунтування обсягів оздоровчої рухової активності для дітей шкільного віку в умовах карантину / С. В. Гозак [та ін.]. - С.66-72. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Єлізарова О. Т., Станкевич Т. В., Парац А. М., Линчак О. В.
Яригін, А. В. Дослідження параметрів світлових характеристик світлодіодних відеоекранів динамічного рекламного устаткування як факторів впливу на зоровий аналізатор людини / А. В. Яригін [та ін.]. - С.73-79. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Назаренко В. І., Семашко П. В., Чередніченко І. М.
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1




    Петренко, О. Д.
    До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування [Текст] = On the relevance of the introduction of gluten-free school meals / О. Д. Петренко, М. П. Гуліч, Л. С. Любарська // Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 2. - С. 48-53. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ДИЕТА БЕЗГЛЮТЕНОВАЯ -- DIET, GLUTEN-FREE (методы, тенденции)
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
ПИТАНИЯ ОЦЕНКА -- NUTRITION ASSESSMENT
ЦЕЛИАКИЯ -- CELIAC DISEASE (диетотерапия, профилактика и контроль, этиология)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Метою дослідження було визначення можливості забезпечення дітей, які потребують безглютенової дієти, відповідним харчуванням в умовах закладу загальної середньої освіти. Матеріали та методи дослідження. Проведене соціологічне опитування батьків щодо основних проблем забезпечення харчуванням дітей, які потребують дієтичного харчування в умовах загальноосвітнього навчального закладу. Розробку зразкового раціону здійснювали на основі затверджених та оприлюднених на сайті МОЗ України «Технологічних карт страв та напоїв, призначених для організації шкільного харчування», а також рецептур і технологічних карт страв з інших офіційних друкованих джерел з урахуванням вимог чинних нормативних документів та дієтологічних рекомендацій. Розрахунок добового набору продуктів, харчової, енергетичної цінності проводили з урахуванням даних таблиць хімічного складу продуктів та норм фізіологічної потреби різних вікових груп дітей. Результати. За результатами проведених досліджень визначено можливість та доцільність розробки меню для організації безглютенового харчування в умовах закладів загальної середньої освіти. Розроблено зразок меню для організованого харчування дітей різних вікових груп з урахуванням вимог чинних нормативних документів. Доведено відповідність розробленого меню вимогам чинних нормативних документів за продуктовим набором, показниками харчової та енергетичної цінності. Висновки. Результати роботи свідчать про можливість та доцільність розробки меню для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами в умовах закладу загальної середньої освіти, що полегшить соціалізацію дитини та допоможе їй інтегруватись в суспільство
The purpose of the study was to determine the possibility of providing children who need a gluten-free diet with appropriate nutrition in the conditions of a general secondary education institution. Research materials and methods. A sociological survey of parents was conducted regarding the main problems of providing nutrition to children who need dietary nutrition in the conditions of a general educational institution. The development of the sample diet was carried out on the basis of approved and published on the website of the Ministry of Health of Ukraine "Technological maps of dishes and drinks intended for the organization of school meals", as well as recipes and technological maps of dishes from other official printed sources, taking into account the requirements of current regulatory documents and dietary recommendations. The calculation of the daily set of products, food and energy value was carried out taking into account data from the tables of the chemical composition of products and the norms of physiological needs of different age groups of children. The results. According to the results of the conducted research, the possibility and expediency of developing a menu for the organization of gluten-free food in the conditions of general secondary education institutions was determined. A sample menu for organized nutrition of children of different age groups has been developed, taking into account the requirements of current regulatory documents. The compliance of the developed menu with the requirements of the current regulatory documents on the product set, indicators of nutritional and energy value has been proven. Conclusions. The results of the work indicate the possibility and expediency of developing a menu for the organization of food for children with special dietary needs in the conditions of a general secondary education institution, which will facilitate the child's socialization and help him integrate into society
Дод.точки доступу:
Гуліч, М. П.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає


Шифр: ДУ9/2023/3
   Журнал

Довкілля та здоров’я . - Виходить кожного кварталу
2023р. № 3
Зміст:
Черниченко, І. О. Хімічні канцерогени у навколишньому середовищі України: ризик для населення, шляхи попередження, удосконалення гігієнічного регламентування / І. О. Черниченко [та ін.]. - С.4-10. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Баленко Н. В., Литвиченко О. М., Бабій В. Ф., Кондратенко О. Є., Главачек Д. О.
Bandazhevskyi, Yu. I. Genetic polymorphisms of the folate cycle and hyperhomocysteinemia in children from areas bordering the Chоrnobyl exclusion zone / Yu. I. Bandazhevskyi, N. F. Dubova. - С.11-18. - Bibliogr. at the end of the art.
Махнюк, В. М. Гігієна планування та забудови населених місць як безпекова детермінанта громадського здоров’я в умовах воєнного стану / В. М. Махнюк [та ін.]. - С.19-23. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Петриченко О. О., Павленко Н. П., Махнюк В. В., Чорна В. В., Могильний С. М., Мельниченко С. О., Пелех Л. В., Скочко В. П.
Козярін, І. П. Особливості лабораторних досліджень стану довкілля у воєнний період / І. П. Козярін [та ін.]. - С.24-30. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Хоменко І. М., Черниченко І. О., Литвиченко О. М.
Гуліч, М. П. Харчування і стрес: виклики воєнного стану / М. П. Гуліч [та ін.]. - С.31-38. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Харченко О. О. , Петренко О. Д., Ященко О. В., Любарська Л. С.
Станкевич, В. В. Критеріальна оцінка шкідливої дії промислових відходів різних галузей за міжнародними стандартами / В. В. Станкевич [та ін.]. - С.39-44. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Костенко А. І., Трахтенгерц Г. Я., Какура І. В., Федоришина О. М., Гуменнікова Н. М.
Єремєєв, І. С. Ризик-орієнтований моніторинг екологічних факторів впливу на якість життя у мегаполісах / І. С. Єремєєв [та ін.]. - С.45-53. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Дичко А. О., Гаркавий С. І., Савчук О. В., Гулич С. В.
Антомонов, М. Ю. Дослідження особливостей способу життя сучасної молоді у системі громадського здоров’я / М. Ю. Антомонов [та ін.]. - С.54-61. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Пашинська С. Л., Русакова Л. Т., Соколова М. П., Скочко Т. П.
Гозак, С. В. Вплив чинників навчання та режиму дня на здоров’я школярів: результати наукових досліджень лабораторії соціальних детермінант здоров’я дітей за 2017-2022 роки / С. В. Гозак [та ін.]. - С.62-69. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Єлізарова О. Т., Станкевич Т. В., Парац А. М.
Томашевська, Л. А. Наднормативні концентрації хлороформу та сульфату алюмінію у питній воді та їхній вплив на метаболічні процеси в організмі лабораторних тварини / Л. А. Томашевська [та ін.]. - С.70-75. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Прокопов В. О., Кравчун Т. Є., Дідик Н. В., Липовецька О. Б., Цицирук В. С.
Гаркавий, С. І. «А все-таки майбутнє належить гігієні» / С. І. Гаркавий. - С.76-79
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1




   
    Харчування і стрес: виклики воєнного стану [Текст] = Nutrition and stress: the challenges of martial state / М. П. Гуліч [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 3. - С. 31-38. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS (патофизиология, психология, этиология)
СТРЕСС ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PSYCHOLOGICAL (патофизиология, этиология)
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS (метаболизм, патофизиология, психология, этиология)
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY (использование, тенденции)
БЕЛКОВО-ЭНЕРГЕТИЧЕСКАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ ПИЩЕВАЯ -- PROTEIN DEFICIENCY (профилактика и контроль, этиология)
Анотація: Актуальність проблеми полягає у тому, що нинішній воєнний час у більшості населення викликає дистрес, що впливає на усі системи і структури організму і призводить до психосоматичних розладів. Реакція організму на затяжний цілодобовий стрес супроводжується виснаженням відповідних вітамінів і мікроелементів, що беруть участь у механізмах стресадаптації, а супутній полінутрієнтний дефіцит поглиблює наслідки дистресу. Мета роботи: на основі принципів харчування людей з підвищеним психоемоційним навантаженням визначити необхідні харчові продукти та найбільш вагомі нутрієнти для аліментарної профілактики хронічного стресу і стрес-адаптації під час воєнного стану. Результати. Проведений аналіз свідчить, що навіть у складних умовах воєнного часу можна за рахунок корекції харчування знизити тривожність та зменшити стрес. Для підтримки організму буде достатньо споживати навіть найпростіш,і бюджетні продукти. Слід споживати білкову їжу (тваринний і рослинний білок) та уникати продуктів з високим вмістом насичених (твердих) жирів і цукру, оскільки вони дають лише невеликий приплив енергії, а у подальшому призводять до негативних наслідків. Висновки. Необхідна дієта з високим вмістом клітковини та свіжих овочів, що дають антистресовий резерв та ресурс вітамінів А, С, групи В і необхідних мікроелементів. Окрім того, різноманітні крупи, хліб, крохмалисті овочі містять повільні вуглеводи, які допоможуть зберігати відчуття насичення. Корекція та мінімальне урізноманітнення харчування допоможе зміцнити сон, заспокоїти нервову систему та зменшити прояви стресу
The relevance of the problem lies in the fact that today's wartime causes distress in the majority of the population, which affects all systems and structures of the body and leads to psychosomatic disorders. The body's reaction to prolonged round-the-clock stress is accompanied by the depletion of relevant vitamins and microelements involved in stress adaptation mechanisms, and the accompanying polynutrient deficiency deepens the consequences of distress. The purpose of the work: based on the principles of nutrition of people with increased psycho-emotional stress, to determine the necessary food products and the most important nutrients for alimentary prevention of chronic stress and stress adaptation during martial law. The results. The conducted analysis shows that even in the difficult conditions of wartime, it is possible to reduce anxiety and reduce stress by correcting the diet. To support the body, it will be enough to consume even the simplest, budget products. You should consume protein foods (both animal and vegetable protein) and avoid foods with a high content saturated (solid) fats and sugar, because they only give a small influx of energy, and in the future lead to negative consequences. Conclusions. A diet with a high content of fiber and fresh vegetables is necessary, providing an anti-stress reserve and a resource of vitamins A, C, group B and necessary trace elements. In addition, various cereals, bread, starchy vegetables contain slow carbohydrates, which will help maintain a feeling of satiety. Correcting and minimally diversifying food will help strengthen sleep, calm the nervous system and reduce stress
Дод.точки доступу:
Гуліч, М. П.
Харченко, О. О.
Петренко, О. Д.
Ященко, О. В.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає


Шифр: ДУ9/2018/3
   Журнал

Довкілля та здоров’я . - Виходить кожного кварталу
2018р. № 3
Зміст:
Андрущенко, Т. А. Пошук генетичних маркерів розвитку бронхолегеневої патології – вивчення поліморфізму MLH1 (rs1799977) репарації "невідповідностей" ДНК / Т. А. Андрущенко, С. В. Гончаров, В. Є. Досенко. - С.4-7. - Бібліогр.: в кінці ст.
Баленко, Н. В. Імунологічні ефекти як критерій канцерогенної небезпеки поєднаного впливу ендогенних нітрозамінів та магнітного поля промислової частоти / Н. В. Баленко [та ін.]. - С.8-15. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Григоренко Л. Є., Думанський Ю. Д., Соверткова Л. С., Сердюк Є. А.
Бондаренко, Ю. Г. Медико-гігієнічна оцінка води поверхневого джерела централізованого водопостачання міста Черкаси / Ю. Г. Бондаренко [та ін.]. - С.16-21. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Джулай О. С., Рябовол В. М., Хоменко О. А., Коханій О. А.
Зоріна, О. В. Наукове обґрунтування порядку інформування споживачів щодо якості питної води з урахуванням вимог європейського законодавства / О. В. Зоріна. - С.22-26. - Бібліогр.: в кінці ст.
Гребняк, М. П. Сучасна динаміка здоров’я населення України у глобальному вимірі / М. П. Гребняк, В. В. Таранов, Р. А. Федорченко. - С.27-33. - Бібліогр.: в кінці ст.
Карташова, С. С. Зовнішні причини смертності в Україні: стандартизовані ризики та упущена вигода / С. С. Карташова [та ін.]. - С.33-39. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Канева Т. В., Омельченко Е. М., Полька О. О.
Могильний, С. М. До питання гігієнічної безпеки сучасних автомобільних заправних станцій за ступенем впливу їх на забруднення довкілля / С. М. Могильний [та ін.]. - С.40-44. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Махнюк В. М., Зоріна О. В., Горваль А. К.
Турос, О. І. Переваги використання оцінки ризику для здоров’я населення при обґрунтуванні розмірів санітарно-захисних зон для теплоенергетичних об’єктів / О. І. Турос [та ін.]. - С.45-49. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Петросян А. А., Маремуха Т. П., Моргульова В. В.
Станкевич, В. В. Досвід застосування вимог директив ЄС для визначення ступеня небезпеки промислових відходів / В. В. Станкевич, А. І. Костенко, Г. А. Трахтенгерц. - С.50-56. - Бібліогр.: в кінці ст.
Фризюк, М. А. Оцінка рівнів радону у дитячих навчальних закладах м. Кропивницький для впровадження протирадонових заходів / М. А. Фризюк [та ін.]. - С.56-62. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Аксьонов М. В., Федоренко О. В., Слінченко В. А., Чучупал І. І.
Сердюк, А. М. Обізнаність та усвідомлення молоддю загрози для здоров’я поведінкових факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань – вагома складова реалізації профілактичних заходів / А. М. Сердюк [та ін.]. - С.62-66. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Гуліч М. П., Коблянська А. В., Любарська Л. С.
Єлізарова, О. Т. Зв’язок способу життя та фізичного розвитку сучасних міських підлітків / О. Т. Єлізарова [та ін.]. - С.67-71. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Гозак С. В., Станкевич Т. В., Парац А. М.
Buzynnyi, M. Seeking for radioactive graphite in the forest litter / M. Buzynnyi, V. Skrypkin. - С.71-74. - Bibliogr. at the end of the art.
Кальниш, В. В. Відновлення працездатності та енергетичних можливостей організму учасників бойових дій у процесі реабілітації / В. В. Кальниш, О. В. Мальцев. - С.75-79. - Бібліогр.: в кінці ст.
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1




   
    Обізнаність та усвідомлення молоддю загрози для здоров’я поведінкових факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань – вагома складова реалізації профілактичних заходів [Текст] = Awareness and understanding of the threats for the health of the behavioral risk factors in the development of non-communicable diseases by the young people as an important component of the implementation of preventive measures / А. М. Сердюк [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2018. - № 3. - С. 62-66. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
СОЦИАЛЬНЫЕ ДЕТЕРМИНАНТЫ ЗДОРОВЬЯ -- SOCIAL DETERMINANTS OF HEALTH (тенденции)
СТУДЕНТЫ -- STUDENTS (психология)
КУРЕНИЕ -- SMOKING (вредные воздействия, профилактика и контроль, тенденции)
АЛКОГОЛЕМ ВЫЗВАННЫЕ РАССТРОЙСТВА -- ALCOHOL-RELATED DISORDERS (патофизиология, профилактика и контроль)
ЗДОРОВЫЙ ОБРАЗ ЖИЗНИ -- HEALTH BEHAVIOR (этнология)
ПРОФИЛАКТИЧЕСКИЕ СЛУЖБЫ -- PREVENTIVE HEALTH SERVICES (использование, организация и управление, тенденции)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Актуальність обумовлена ​​необхідністю вивчення як рівня обізнаності молоді щодо факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань, так і ступеня їх поширеності куріння серед прогнозування наслідків реалізації профілактичних заходів. Мета - визначення рівня обізнаності студентів про поведінкових факторах ризику розвитку неінфекційних захворювань і усвідомлення ними загрози цих факторів для здоров'я. Матеріали та методи. Проведено опитування студентів Київського національного торгово-економічного університету за спеціальністю: харчова технологія та товарознавство (вибірка - 430 респондентів) про основних фактори ризику розвитку неінфекційних захворювань, а також усвідомлення молоддю ролі способу життя для збереження здоров'я. Результати. Було показано, що про вплив поведінкових факторів на розвиток неінфекційних захворювань обізнані більшість студентів: про вплив нераціонального харчування - 87,4%, недостатній фізичній активності - 80,9%, зловживання алкоголем і слабоалкогольними напоями - 92,2%, куріння - 91, 6%. Однак, ця обізнаність не приводить до усвідомлення загрози їх здоров'ю: вживають солодкі газовані та слабоалкогольні напої (відповідно: 68% - дівчата, 92% - юнаки; 65% - дівчата, 71% - юнаки), кожна третя дівчина і більше 40% воліють випивати чай або каву з 2 і більше ложками цукру, вживають 25 г і більше солі на добу, а також 25% респондентів вживають маргарини і спреди, близько 25% невживані щодня фрукти і овочі; курять сигарети і вживають наркотики відповідно 23,8% - дівчата, 43,7% - юнаки та 10,3% респондентів. Встановлено, що тільки 55% опитаних вказали про активний спосіб життя і підтримці своєї фізичної форми. Наведене дослідження свідчить про необхідність подальшого удосконалення інформаційних та навчальних програм для поліпшення обізнаності та усвідомлення молодята небезпеки основних поведінкових факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань
The topicality is stipulated by the necessity for the study both the level of the awareness of young people regarding risk factors of the development of non-communicable diseases and the level of their prevalence for the prediction of the consequences of the implementation of preventive measures. Objective: We determined the level of the awareness of the students about behavioral risk factors for the development of non-communicable diseases and understanding of the threats of these factors by them. Materials and methods: We performed the questionary in the students (430 respondents) of the Kyiv National Trade and Economic University in the speciality: food technology and commodity science about main risk factors for the development of non-communicable diseases and understanding of the role of the lifestyle for the health preservation in the young people. Results: The majority of the students was shown to be aware of the influence of the behavioral factors on the development of non-communicable diseases, the effect of inefficient nutrition - 87.4%, insufficient physical activity - 80.9%, alcohol and low-alcohol beverages - 92.2%, smoking - 91.6%. However, this awareness does not lead to understanding of the threat for their health: they consume sweet fizzy and low-alcohol beverages (girls - 68%, boys - 92%, girls - 65%, boys - 71% , respectively), every third girl and over 40% prefer to drink tea or coffee with 2 or more spoons of sugar, use 25 grams and more salt daily, and 25% of the respondents consume margarines and spreads, about 25% do not consume fruits and vegetables every day, 23.8% of the girls, 43.7% of the boys, and 10.3% of the respondents smoke cigarettes and use drugs. Only 55% of the respondents were estimated to point to an active lifestyle and maintaining of their physical form. The study indicates the need for the further improvement of the information and training programs to improve the awareness and understanding of the dangers of the main behavioral risk factors for the development of non-communicable diseases by the young people
Дод.точки доступу:
Сердюк, А. М.
Гуліч, М. П.
Коблянська, А. В.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає


Шифр: ДУ9/2019/2
   Журнал

Довкілля та здоров’я . - Виходить кожного кварталу
2019р. № 2 . - 70.86, р.
Зміст:
Акіменко, В. Я. До питання про бактерицидність ультра фіолетового випромінювання як складової інсоляції приміщення / В. Я. Акіменко, Н. М. Стеблій. - С.4-9. - Бібліогр.: в кінці ст.
Bandazhevskyi, Yu. I. The state of folate metabolism and its link with thyroid system in children after forest fires in the Chornobyl exclusion zone / Yu. I. Bandazhevskyi, N. F. Dubova. - С.10-16. - Bibliogr. at the end of the art.
Buzynnyi, M. G. Some aspects of cesium-137 entry into "market basket" in Kyiv / M. G. Buzynnyi [та ін.]. - С.17-20. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Mietelski J. W., Kimura S., Mykhailova L. L.
Москвяк, Н. В. Порівняльні аспекти окремих показників фізичного розвитку дітей молодшого шкільного віку / Н. В. Москвяк. - С.21-26. - Бібліогр.: в кінці ст.
Сердюк, А. М. Оцінка обізнаності та усвідомлення студентською молоддю ролі харчування в розвитку неінфекційних захворювань / А. М. Сердюк [та ін.]. - С.27-31. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С., Коблянська А. В.
Корольова, Н. Д. Використання психотропних та психостимулюючих препаратів студентами під час складання іспитів / Н. Д. Корольова [та ін.]. - С.32-34. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Чорна В. В., Гуменюк Н. І., Ангельська В. Ю., Хлєстова С. В.
Пластунова, О. Б. Фізичний розвиток і харчовий статус юних спортсменів – вихованців училища фізичної культури / О. Б. Пластунова. - С.35-40. - Бібліогр.: в кінці ст.
Makhniuk, V. M. Ecohygienic assessment of the operational impact of the enterprises for asphalt concrete production on the state of the environment taking into account the requirements of domestic legislation and EU directives / V. M. Makhniuk [та ін.]. - С.41-46. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Harkavyi S. I., Styrta Z. V., Harkavyi S. S.
Малишевська, О. С. Еколого-гігієнічна оцінка впливу на довкілля будівельних матеріалів, наповнених подрібненими полімерними відходами з нанесеною на поверхню ПАР / О. С. Малишевська. - С.46-52. - Бібліогр.: в кінці ст.
Черниченко, І. О. Захворюваність на рак молочної залози і роль стійких хлорорганічних забруднювачів навколишнього середовища (аналіз даних літератури) / І. О. Черниченко [та ін.]. - С.53-59. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Баленко Н. В., Литвиченко О. М., Бабій В. Ф., Главачек Д. О., Кондратенко О. Є.
Антоненко, А. М. Особливості механізмів дії сучасних пестицидів на функціонування щитоподібної залози (огляд літератури) / А. М. Антоненко [та ін.]. - С.60-64. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Вавріневич О. П., Коршун М. М., Омельчук С. Т.
Тронько, М. Д. Профілактика йодозалежних захворювань в Україні (огляд літератури) / М. Д. Тронько, В. І. Кравченко. - С.65-69. - Бібліогр.: в кінці ст.
Сердюк, А. М. Про стан виконання вимог міжнародних медико-санітарних правил (ММСП, 2005) та шляхи його поліпшення / А. М. Сердюк [та ін.]. - С.70-73. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Голубятников М. І., Рудницька О. П., Давиденко Г. М.
Яворовський, О. П. Від кафедри професійної гігієни КМІ до кафедри гігієни та екології № 2 НМУ імені О. О. Богомольця: наукові і освітні пріоритети протягом 95 років (1923-2018) / О. П. Яворовський [та ін.]. - С.74-79. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Паустовський Ю. О., Нікітюк О. А., Шевцова В. М., Зенкіна В. І., Гончарук Г. О., Шкурко Г. А., Солоха Н. В., Брухно Р. П., Зінченко Т. А.
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1




   
    Оцінка обізнаності та усвідомлення студентською молоддю ролі харчування в розвитку неінфекційних захворювань [Текст] = Assessing the awareness and consciousness of young students about the role of nutrition in the development of non-infectious diseases / А. М. Сердюк [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2019. - № 2. - С. 27-31. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
СТУДЕНТЫ -- STUDENTS (психология)
ПИТАНИЯ РЕЖИМА КОНТРОЛЬ -- DIET SURVEYS (тенденции)
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
РИСКА СТЕПЕНИ ОЦЕНКА -- RISK ADJUSTMENT (статистика)
ИНФОРМАЦИИ РАСПРОСТРАНЕНИЕ -- INFORMATION DISSEMINATION (методы)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Мета роботи - дослідження особливостей обізнаності та усвідомлення студентами вищих навчальних закладів різного профілю щодо здорового способу життя і загрози для здоров'я чинників ризику розвитку НИЗ, перш за все, харчування. Матеріали і методи: проведено соціологічне опитування серед студентів вищих навчальних закладів України щодо рівнів обізнаності, а також поширеності окремих факторів розвитку неінфекційних захворювань. У дослідженні взяло участь 430 студентів Київського національного торгово-економічного університету та 217 студентів Сумського державного педагогічного університету. Використано методи: соціологічний, статистичний. Результати: Встановлено високий рівень обізнаності студентів щодо основних чинників розвитку неінфекційних захворювань, зокрема, харчування. Однак їх обізнаність не веде до усвідомлення ними загрози цих факторів для здоров'я. Вивчено поширеність негативних чинників харчової поведінки студентів, таких як споживання надмірної кількості цукру, солі, газованих напоїв, спредів і маргаринів, брак свіжих овочів і фруктів в харчуванні і т.д. Показано суттєву різницю показників харчової поведінки студентів різнопрофільних вузів. Висновок: обґрунтовано необхідність подальшого доопрацювання та удосконалення інформаційних та навчальних програм для студентів з метою поліпшення їх обізнаності та усвідомлення небезпеки факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань
The purpose of the work is to study the awareness and consciousness of students of higher educational institutions of various profiles in healthy lifestyle and a threat to health of risk factors for the development of non-infectious diseases, in particular, nutrition. Materials and methods: a sociological survey was conducted among students of higher educational institutions of Ukraine on the levels of awareness and prevalence of certain factors in the development of non-infectious diseases. The study involved 430 students of the Kyiv National University of Trade and Economics and 217 students of Sumy State Pedagogical University. Used methods: sociological, statistical. Results: A high level of students' awareness of the main factors in the development of non-infectious diseases, in particular nutrition, was established. However, their awareness does not lead them to realize the threat to the health of these factors. The prevalence of negative factors in students' eating behavior, such as the consumption of excessive amounts of sugar, salt, carbonated drinks, spreads and margarines, lack of fresh vegetables and fruits in the diet, etc., was studied. It shows a significant difference in the indicators of the eating behavior of students from different universities. Conclusion: the need for further development and improvement of information and training programs for students to improve their awareness and awareness of the risk factors for the development of non-infectious diseases has been substantiated
Дод.точки доступу:
Сердюк, А. М.
Гуліч, М. П.
Петренко, О. Д.
Любарська, Л. С.
Коблянська, А. В.

Вільних прим. немає