Чернякова, Ю. М. Молекулярно-массовое распределение протеинов сыворотки крови и синовиальной жидкости [Текст] / Ю. М. Чернякова, Л. С. Пинчук> // Клиническая лабораторная диагностика. - 2009. - № 12. - С. 8-11 . - ISSN 0869-2084 Рубрики: Остеоартрит--диагн Белки--кровь Синовиальная жидкость Электрофорез в полиакриламидном геле Доп.точки доступа: Пинчук, Л. С. Свободных экз. нет |
Будченко, А. А. Исследование внеклеточных антигенов иммунодиффузионными методами в дифференциации патогенных буркхольдерий / А. А. Будченко, И. Ю. Мазурова, В. И. Илюхин> // Журнал микробиологии, эпидемиологии и иммунобиологии. - 2012. - № 1. - С. 54-60 . - ISSN 0372-9311 Рубрики: BURKHOLDERIA PSEUDOMALLEI--патоген Антигены Бактерии--патоген Электрофорез в полиакриламидном геле Доп.точки доступа: Мазурова, И. Ю. Илюхин, В. И. Свободных экз. нет |
Мембраносвязанные протеазы ОМРТ+ и ОМРТ- штаммов холерного вибриона [Текст] / С. Н. Козлов [и др.]> // Журнал микробиологии, эпидемиологии и иммунобиологии. - 2013. - № 2. - С. 3-12 . - ISSN 0372-9311 MeSH-главная: ХОЛЕРНЫЙ ВИБРИОН O1 -- VIBRIO CHOLERAE O1 ХОЛЕРНЫЙ ВИБРИОН O139 -- VIBRIO CHOLERAE O139 ЭЛЕКТРОФОРЕЗ В ПОЛИАКРИЛАМИДНОМ ГЕЛЕ -- ELECTROPHORESIS, POLYACRYLAMIDE GEL АДГЕЗИНЫ ESCHERICHIA COLI -- ADHESINS, ESCHERICHIA COLI (анализ) Доп.точки доступа: Козлов, С.Н. Николаев, В.Б. Марков, Е.Ю. Урбанович, Л.Я. Миронова, Л.В. Свободных экз. нет |
Physico-chemical and cytotoxic properties of Bacillus subtilis IMV B-7724 extracellular lectin [Text] / N. I. Fedosova [et al.]> // Мікробіологічний журнал. - 2021. - Том 83, N 1. - P39-48 MeSH-главная: ЛЕКТИНЫ -- LECTINS (химия) СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (химия) СПЕКТРОФОТОМЕТРИЯ -- SPECTROPHOTOMETRY (использование) ЭЛЕКТРОФОРЕЗ В ПОЛИАКРИЛАМИДНОМ ГЕЛЕ -- ELECTROPHORESIS, POLYACRYLAMIDE GEL (использование) Аннотация: Мета. Дослідити хімічний склад, вуглеводну специфічність та фізико-хімічні властивості позаклітинного лектину Bacillus subtilis ІМВ B-7724. Методи. Для оцінки фізико-хімічних та ряду біологічних властивостей лектину, виділеного з культуральної рідини бактерій штаму B. Subtilis ІМВ В-7724, використані біохімічні, спектрофотометричні, імунологічні, культуральні методи. Молекулярну масу лектину визначали методом электрофорезу в поліакриламідному гелі. Аналіз елементного складу проводили з використанням аналізатору Perkin-Elmer 2400 CHNS. Термостабільність лектину та стійкість до зміни pH досліджували за результатами гемаглютинуючої активності. Цитотоксичну активність зразків лектину оцінювали в МТТ-тесті. Статистичну обробку результатів проводили з використанням t-критерію Ст’юдента. Результати. Отриманий бактеріальний лектин є глікопротеїном (білок – 86,0%, вуглеводи – 7,0%) з молекулярною масою 18–20 кДа. Елементний склад: вуглець – 34,00%, водень – 7,04%, азот – 16,61%, кисень – 42,35%. В амінокислотному складі превалюють лейцин та ароматичні амінокислоти (тирозин і фенілаланін). Найвищу спорідненість лектин B. subtillis ІМВ В-7724 виявляв до N-ацетилнейрамінової та N-гліколілнейрамінової кислот (мінімальні інгібуючі концентрації вуглеводів – 0,3 мМ). Лектин має високу термостабільність, стійкий до зміни рН середовища, стабільний при зберіганні протягом тривалого часу. Висновки. Одержані результати можуть скласти підґрунтя для подальшого дослідження напрямків і методів використання лектину B. subtilis IMB B-7724 в клінічних умовах. Доп.точки доступа: Fedosova, N. I. Cheremshenko, N. L. Hetman, K. I. Symchych, T. V. Chumak, A. V. Shliahovenko, V. O. Voyeykova, I. M. Didenko, G. V. Свободных экз. нет |