Гула, Е. А.
    Биосинтез низина А бацитрацин-устойчивым штаммом Lactococcus lactis [Текст] / Е. А. Гула, В. Α. Миронов, А. В. Сергеева // Биотехнология. - 2010. - № 4. - С. 17-24

Рубрики: Низин--биосинт

   Бацитрацин--биосинт


   Лактобациллы


   LACTOCOCCUS LACTIS


Доп.точки доступа:
Миронов, В. А.
Сергеева, А. В.

Свободных экз. нет




   
    Особенности динамики роста и образования некультивируемых форм у Lactococcus lactis [Текст] / Ю. Д. Пахомов [и др.] // Журнал микробиологии, эпидемиологии и иммунобиологии. - 2013. - № 3. - С. 92-96 . - ISSN 0372-9311


MeSH-главная:
LACTOCOCCUS LACTIS -- LACTOCOCCUS LACTIS (рост и развитие)
ЛАКТОКОККИ -- LACTOCOCCUS (рост и развитие)
КЛЕТКИ ВЫЖИВАНИЕ -- CELL SURVIVAL
Доп.точки доступа:
Пахомов, Ю.Д.
Блинкова, Л.П.
Дмитриева, О.В.
Стоянова, Л.Г.

Свободных экз. нет




   
    Bacteriophages of Lactococcus lactis ssp. and Streptococcus thermophilus isolated in dairy processing plants of Ukraine [Текст] / O. V. Naumenko [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Том 80, N 6. - С. 123-135


MeSH-главная:
БАКТЕРИОФАГИ -- BACTERIOPHAGES (выделение и очистка)
LACTOCOCCUS LACTIS -- LACTOCOCCUS LACTIS (выделение и очистка)
STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS -- STREPTOCOCCUS THERMOPHILUS (выделение и очистка)
ПОЛИМЕРАЗНАЯ ЦЕПНАЯ РЕАКЦИЯ МНОЖЕСТВЕННАЯ -- MULTIPLEX POLYMERASE CHAIN REACTION (методы)
Аннотация: Мета. Ідентифікація вірулентних бактеріофагів Lactococcus lactis ssp. і Streptococcus thermоphilus, виділених на молокопереробних заводах України. Методи. Морфологію вірусних часток вивчали методом трансмісійної електронної мікроскопії. Ідентифікацію структурних білків фагів проводили за допомогою гель-електрофорезу в денатуруючих умовах. Таксономічне положення фагів визначали методом мультиплексної ПЛР. Результати. Наведено результати вивчення біологічних властивостей 21 фага молочнокислих бактерій, виділених на молокопереробних заводах України впродовж 2007–2017 рр. Було показано, що фаги мали довгі, нескоротливі хвости, і тому були класифіковані до порядку Caudovirales, сімейства Siphoviridae. Фаги L. lactis ssp. відрізнялись формою головки: виявлено фаги з ізометричними головками морфотипу В1 та фаги з витягнутими головками морфотипу В2. Всі проаналізовані фаги S. thermophilus мали морфологію, характерну для морфотипу В1. Деякі з них мали атипові короткі хвости довжиною 133–137 нм з базальними пластинами без глобулярних відростків. Вивчено спектр літичної активності різних фагів. Встановлено відсутність кореляції між показниками літичної активності та морфологією вірусних часток. Фаги L. lactis ssp. були дуже гетерогенними і утворювали три групи за білковим складом. Зокрема, фаги виду c2 відрізнялись тим, що містили мажорні білки з більшою молекулярною масою — 40, 53 і 72 кДа. Фаги S. thermophilus містили два або три мажорні білки з молекулярною масою 33 і 27 кДа; 42, 26 і 15 кДа відповідно. Висновки. Бактеріофаги L. lactis ssp. за їх морфологією, білковим профілем та результатами ПЛР ідентифіковані до видів: 1) до виду 936 віднесено 38,1 % фагів; 2) до виду Р335 — 9,5 %; 3) до виду с2 — 19,0 %. Фаги S. thermophilus були ідентифіковані до трьох груп: 1) група cos-типу становила 14,3 % від загальної кількості фагів; 2) група pac-типу — 9,5 % і 3) 987 група — 9,5 % фагів.
Доп.точки доступа:
Naumenko, O. V.
Skrypkina, I. Y.
Voychuk, S. I.
Korol, N. A.
Tovkach, F. I.
Kigel, N. F.

Свободных экз. нет




   
    Influence of Physico-Chemical Factors of Phages Isolated in Dairy Processing Plants of Ukraine [Text] / О. V. Naumenko [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2020. - Том 82, N 6. - P84-93


MeSH-главная:
МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ -- DAIRY PRODUCTS (вирусология, микробиология)
LACTOCOCCUS LACTIS -- LACTOCOCCUS LACTIS (вирусология)
ДЕЗИНФИЦИРУЮЩИЕ СРЕДСТВА -- DISINFECTANTS (химия)
Аннотация: Мета. Дослідження віруцидної активності дезінфікуючих засобів у залежності від складу, умов обробки та титру фагової контамінації. Висновки. Експериментально обгрунтовано режими протифагової обробки. Встановлено, що ефективність дезінфекції залежить як від виду та концентрації діючої хімічної речовини, так і від вмісту та властивостей фагів, які циркулюють на молокопереробних підприємствах України.
Доп.точки доступа:
Naumenko, O. V.
Danylenko, S. G.
Kopylova, К. V.
Gunko, S. M.

Свободных экз. нет