Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (43)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Пищевые добавки<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 252
Показані документи з 1 по 10
 1-10    11-20   21-30   31-40   41-50   51-60      
1.


    Володин, В. В.
    20-гидроксиэкдизон - растительный адаптоген: анаболическое действие, возможное использование в спортивном питании [Текст] / В. В. Володин, Ю. С. Сидорова, В. К. Мазо // Вопросы питания. - 2013. - Т. 82, № 6. - С. 21-30


MeSH-головна:
СПОРТИВНАЯ МЕДИЦИНА -- SPORTS MEDICINE (тенденции)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (анализ)
СТРЕСС ФИЗИОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PHYSIOLOGICAL (действие лекарственных препаратов)
АДАПТАЦИОННЫЙ СИНДРОМ ОБЩИЙ -- GENERAL ADAPTATION SYNDROME (профилактика и контроль)
ЭКДИСТЕРОН -- ECDYSTERONE (анализ, метаболизм)
Дод.точки доступу:
Сидорова, Ю. С.
Мазо, В. К.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


    Storchylo, O. V.
    Mechanisms of radioprotective and radiocorrective effects of dietary phytoadditive of milk thistle fruits [Текст] = Механізми радіопротекторної та радіокоригуючої дії дієтичної фітодобавки – плодів розторопші плямистої / O. V. Storchylo // Довкілля та здоров’я. - 2019. - № 1. - С. 33-37. - Bibliogr. at the end of the art.


MeSH-головна:
МОДЕЛИ НА ЖИВОТНЫХ -- MODELS, ANIMAL
ПРОТИВОЛУЧЕВЫЕ СРЕДСТВА -- RADIATION-PROTECTIVE AGENTS (анализ, терапевтическое применение, фармакология)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (анализ, терапевтическое применение)
РАСТОРОПША -- MILK THISTLE (физиология)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Objective: We determined the mechanisms of in vivo radioprotective and radiocorrective effects of dietary phytoadditive of milled milk thistle fruits on the systems of hydrolysis and transport of carbohydrates of various degrees of polymerization in a small intestine of the offspring of one-time irradiated male rats. Materials and methods: A single exposure of male rats was performed with a help of teletherapy gamma-apparatus "AGAT-R-1". A dose rate was 120 rad/min, a field - 20×20, a distance from the source of irradiation to the field - 75 cm, a dose - 0.5 Gy, an exposure time - 32 sec. Accumulating mucosa preparation (AMP) was produced by the Ugolev method [9]. AMP was incubated for an hour at t=37ºC in oxygenated medium. The solutions of 10 mmol/l of glucose or 5 mmol/l of maltose, made on the Ringer solution with pH 7.4, were used as an incubation medium. 3 drops of rabbit bile were added for emulsification into all media. Concentration of glucose was established by the colorimetric method with the help of photoelectrocolorimeter – CFC-2МP, λ= 625 nm. We assessed the activity of the transport of free and M-glucose in the AMP of the offspring of irradiated male rats under various conditions of the use of milk thistle by the parents. Results: The dietary additive of milled fruits of milk thistle causes a stimulation of the transport both free and M-glucose (1.6-fold in relation to the intact groups in both cases) in the offspring of irradiated male rats that got the thistle before irradiation and intact female rats (radioprotective effect), and respectively 2.7-fold and 2.8-fold in the offspring of irradiated hungry male rats through female rats that were consuming the thistle during lactation (radiocorrective effect). Conclusions: The dietary additive of milled fruits of milk thistle causes the radioprotective and radiocorrective effects in the offspring of the first generation of irradiated males. Realization of both effects has the gender features: radioprotective effect is realized through irradiated fed male rats that got thistle before irradiation and intact female rats but radiocorrective effect is realized in the offspring of irradiated hungry male rats through female rats that were consuming the thistle during lactation
Метою роботи стало визначення механізмів радіопротекторної та радіокоригуючої дії in vivo дієтичної фітодобавки – мелених плодів розто- ропші плямистої – на системи гідролізу та транспорту вуглеводів різного ступеня полімер- ності у тонкій кишці нащадків опромінених самців щурів. Матеріали та методи. Опромінення проводили одноразово на телегамма-установці «Агат-Р1», потужність дози – 120 рад/хв, поле – 20 x 20 , ВПД = 75 см, доза – 0,5 Гр, час експозиції – 32 с. Акумулюючий препарат слизової оболонки (АПС) виготовляли за методом О.М. Уголєва та співавторів. Інкубували АПС протягом 1 години за тем- ператури 37о С в оксигенованому середовищі. Як інкубаційне середовище використовували розчи- ни 10 ммоль/л глюкози або 5 ммоль/л мальтози, які виготовляли на розчині Рінгера рН = 7,4. Для емульгування до середовищ додавали по 3 краплі кролячої жовчі. Концентрацію глюкози визначали колориметрично на КФК-2МП, l = 625. Оцінювали активність транспорту вільної та М- глюкози в АПС нащадків опромінених самців за різних умов вживання розторопші батьками. Результати. Дієтична добавка – мелені плоди розторопші плямистої – стимулює транспорт вільної та М-глюкози (в 1,6 рази відносно інтактних груп в обох випадках) у нащадків опроміне- них самців, які отримали розторопшу перед опроміненням, та інтактних самиць (радіопро- текторний ефект), у 2,7 та 2,8 рази відповідно – у нащадків опромінених натще самців через самиць, які споживали розторопшу протягом лактації (радіокоригуючий ефект). Висновки. Дієтична фітодобавка мелені плоди розторопші плямистої справляє радіопротектор- ний і радіокоригуючий ефекти у нащадків першого покоління опромінених самців. Реалізація обох ефектів має гендерні особливості: радіопротекторний ефект реалізується через опромінених ситими самців, які отримали розторопшу перед опроміненням, та інтактних самиць, натомість радіокоригуючий ефект реалізується у нащадків опромінених натще самців через самиць, які вживали розторопшу протягом лактації
Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


   
    Nanoceria alleviate oxidative and nitrosative stress in salivary glands glutamate-induced obesity rats [Text] / L. P. Hordiienko [et al.] // Фізіологічний журнал. - 2018. - Том 64, N 2. - P3-11


MeSH-головна:
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия)
НАТРИЯ ГЛУТАМАТ -- SODIUM GLUTAMATE (вредные воздействия)
НАНОСТРУКТУРЫ -- NANOSTRUCTURES
ЦЕРИЙ -- CERIUM (фармакокинетика)
СЛЮННЫЕ ЖЕЛЕЗЫ -- SALIVARY GLANDS (метаболизм)
ОКСИДАТИВНЫЙ СТРЕСС -- OXIDATIVE STRESS
АЗОТА ОКСИДЫ -- NITROGEN OXIDES (метаболизм)
МОДЕЛИ НА ЖИВОТНЫХ -- MODELS, ANIMAL
КРЫСЫ ЛИНИИ WISTAR -- RATS, WISTAR
Анотація: Метою дослідження було вивчити вплив наноцерію на про- антиоксидантний баланс у тканинах слинних залоз у щурів з глутаматіндукованим ожирінням. На 48 щурах лінії Вістар обох статей проведено порівняльне вивчення ефективності внутрішлункового введення нанокристалічного діоксиду церію в дозі 1 мг/кг на фоні глутаматіндукованого ожиріння. Визначена загальна активність NО-синтази, вміст нитритів, ТБК-активних продуктів, окисно-модифікованих білків, а також активність каталази в гомогенатах тканин слинних залоз щурів. Показано, що глутаматіндуковане ожиріння призводить до розвитку окисного стресу в слинних залозах щурів. На фоні дисбалансу про- антиоксидантної систем в тканинах слюнних залоз щурів з глутаматіндукованим ожирінням, внутрішньошлункове введення нанокристалічного діоксиду церію значно знижувало порівняно з групою тварин без корекції, активність всіх NO-синтаз та вміст нітрат-аніонів. Таким чином, введення наноцерію сприяє корекції патологічних змін у слинних залозах, відновлює про- антиоксидантну рівновагу в тканинах, попереджаючи активацію NO-ергічних систем.
Дод.точки доступу:
Hordiienko, L. P.
Beregova, T. V.
Neporada, K. S.
Falalyeyeva, T. M.
Zholobak, N. M.
Shchernakov, O. B.
Bubnov, R. V.
Spivak, M. Ya.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


    Kopylchuk, G. P.
    Peculiarities of ammonia metabolism in the liver of rats under the conditions of different nutrients content in a diet / G. P. Kopylchuk, I. Y. Ivanovich, O. M. Voloshchuk // The Ukrainian biochemical journal. - 2020. - Vol. 92, № 4. - P70-76


MeSH-головна:
АММИАК -- AMMONIA (метаболизм)
ПЕЧЕНЬ -- LIVER (метаболизм)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (вредные воздействия)
ГИПЕРАММОНИЕМИЯ -- HYPERAMMONEMIA (этиология)
ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION
Анотація: The peculiarities of the metabolic transformations of ammonia in the liver of rats under the conditions of protein deprivation and high content of sucrose in the diet were studied in the research. It has been established that animals kept on high-sucrose (group III) and low-protein/high-sucrose diet (group IV) had hyperammonemia, whereas in rats maintained under the conditions of protein deficiency in the diet (group II) the blood level of ammonia nitrogen was within normal range. The revealed hyperammonemia in animals of the III and IV groups was accompanied by a marked decrease in the activity of mitochondrial enzymes, which provide a replenishment of the endogenous ammonia pool – glutamate dehydrogenase and monoamine oxidase, reaching the minimum values in conditions of the maintenance of animals on the high-sucrose diet. At the same time, there was a marked decrease in the activity of ammonia neutralization enzymes – carbamoyl phosphate synthetase, more significant in animals of the IV group, as well as glutamine synthetase. The obtained results allow us to conclude that the hyperammonemia revealed in animals maintained on the high-sucrose diet is not related to the enhanced formation of ammonia, but to the disturbances in the processes of its detoxification in the liver. At the same time, under the conditions of alimentary protein deprivation, a decrease in the activity of the key enzymes of ammonia formation (glutamate dehydrogenase and monoamine oxidase) and neutralization (carbamoyl phosphate synthetase and glutamine synthetase) is probably due to the lack of substrates for these enzymatic reactions. The obtained research results can be used to develop a strategy for correction of the disorders of ammonia metabolism under the conditions of different content of sucrose and protein in diet
У роботі досліджували особливості метаболічних перетворень аміаку в печінці щурів в умовах депривації протеїну та високого вмісту сахарози в харчовому раціоні. Встановлено, що для тварин, які утримувалися на високосахарозному (група ІІІ) та низькопротеїновому/високосахарозному раціоні (група ІV), характерна гіперамоніємія, тоді як в умовах нестачі протеїну в харчовому раціоні (група ІІ) кількість азоту аміаку в сироватці крові зберігалася на рівні контрольних значень. Виявлена гіперамоніємія в тварин ІІІ і ІV групи супроводжувалася вираженим зниженням активності мітохондріальних ензимів, які забезпечують поповнення пулу ендогенного аміаку, – глутаматдегідрогенази та моноамінооксидази. У тварин цих груп також встановлено зниження активності ензимів знешкодження аміаку­ – карбамоїлфосфатсинтетази (максимально виражене в тварин ІV групи) і глутамінсинтетази. Одержані результати дозволяють дійти висновку, що виявлена нами гіпер­амоніємія, в умовах утримання тварин на високосахарозній дієті, пов’язана не з посиленим утворенням аміаку, а з порушенням процесів його детоксикації в печінці. Водночас в умовах аліментарної депривації протеїну показано зниження активності ключових ензимів утворення (глутаматдегідрогенази і моноамінооксидази) та знешкодження (карбамоїлфосфатсинтетази і глутамінсинтетази) аміаку. Це, ймовірно, пов’язано з дефіцитом субстратів для зазначених ензиматичних реакцій. Результати досліджень можуть бути використані для розробки методу корекції порушень обміну аміаку в умовах різної забезпеченості раціону сахарозою та протеїном
Дод.точки доступу:
Ivanovich, I. Y.
Voloshchuk, O. M.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


   
    The frigoproteсtive effect of “Glucosamine C-BCPP” dietary supplement and the role of its components [Text] / E. V. Bondarev [et al.] // Вісн. фармації. - 2016. - № 2. - P48-50


MeSH-головна:
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
ГЛЮКОЗАМИН -- GLUCOSAMINE
ОХЛАЖДЕНИЕ -- REFRIGERATION
АСКОРБИНОВАЯ КИСЛОТА -- ASCORBIC ACID
Кл.слова (ненормовані):
ФРИГОПРОТЕКТОРЫ
Дод.точки доступу:
Bondarev, E. V.
Shtrygol’, S. Y.
Shtrygol’, Yu. Yu.
Shalamay, A. S.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


    Kriukova, A. I.
    The study of the technological and microbiological parameters of a dietary supplement “Osteovert” [Текст] / A. I. Kriukova, I. M. Vladymyrova // Вісн. фармації. - 2018. - № 2. - С. 41-47


MeSH-головна:
ТЕХНОЛОГИЯ ФАРМАЦЕВТИЧЕСКАЯ -- TECHNOLOGY, PHARMACEUTICAL (методы)
РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ -- PLANT EXTRACTS
ПРОТИВОВОСПАЛИТЕЛЬНЫЕ СРЕДСТВА НЕСТЕРОИДНЫЕ -- ANTI-INFLAMMATORY AGENTS, NON-STEROIDAL
КАПСУЛЫ -- CAPSULES
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
ГЛЮКОЗАМИН -- GLUCOSAMINE
ХОНДРОИТИНСУЛЬФАТЫ -- CHONDROITIN SULFATES
Анотація: The main tasks of the treatment of rheumatologic diseases include minimizing pain and inflammation in the joints, as well as restoring their functions. Duration of the treatment and the chronic course of the disease make it difficult to carry out the anti-inflammatory and analgesic therapy, which is characterized by the negative impact of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) on an articular cartilage, as well as on organs of the gastrointestinal tract. In this regard, it is important to create new effective and safe products of plant origin, which use involves fewer side effects and the possibility of a longer period of use. Aim. To study the technological and microbiological parameters of the combined drug – a dietary supplement “Osteovert” in soft gelatin capsules for use in rheumatology and a dry extract of harpagophytum (Harpagophytum procumbens) used in its production
Дод.точки доступу:
Vladymyrova, I. M.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


    Примак, Р.
    «Заручник» у боротьбі за ринок [Текст] / Р. Примак // Фармацевт практик. - 2016. - № 1. - С. 24-25


MeSH-головна:
АСПАРТАМ -- ASPARTAME (терапевтическое применение, химия)
ЭКОНОМИКА ФАРМАЦЕВТИЧЕСКАЯ -- ECONOMICS, PHARMACEUTICAL (тенденции)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (терапевтическое применение, химия)
Кл.слова (ненормовані):
ЗАМЕНИТЕЛИ
Анотація: Поява замінників цукру значною мірою була зумовлена необхідністю оптимізувати харчування як здорових людей, так і тих, хто страждають на певні захворювання, перш за все на цукровий діабет. Існує ціла низка замінників цукру синтетичного і рослинного походження. Звичайно, кожен з них має свої позитивні й негативні сторони, але об’єктивно оцінити їх у багатьох випадках буває досить складно через різні викривлення й дезінформацію, що виникають під час боротьби конкурентів за ринок. Певною мірою не став виключенням у цьому плані й широко відомий в усьому світі замінник цукру аспартам
Вільних прим. немає

Знайти схожі

8.


    Грицко, Р. Ю.
    Імунокоригувальний молочний бактеріально-дріжджовий напій з високим вмістом нуклеїнових кислот для клінічного застосування у практиці сімейного лікаря [Текст] / Р. Ю. Грицко // Сімейна медицина. - 2016. - № 1. - С. 52-57


MeSH-головна:
СЕМЕЙНАЯ ПРАКТИКА -- FAMILY PRACTICE
МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ ПИЩЕВЫЕ -- CULTURED MILK PRODUCTS
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
ИММУНИТЕТ -- IMMUNITY (действие лекарственных препаратов)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.


   
    А якщо це депресія? [Текст] // Фармацевт практик. - 2021. - № 9. - С. 7


MeSH-головна:
ДЕПРЕССИВНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- DEPRESSIVE DISORDER (лекарственная терапия)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (прием и дозировка, терапевтическое применение)
Анотація: Для базової підтримки психічного здоров’я поряд з психосоціальною допомогою доцільним є використання комплексних натуропатичних засобів. Дієтична добавка Саффрон® виробництва швейцарської фармацевтичної компанії ACINO, яка з’явилася на полицях аптек у липні поточного року, містить екстракт шафрану — 28 мг, екстракт з кореня куркуми (стандартизований до 95% куркуміну) — 50 мг, магнію карбонат — 50 мг, вітамін В6 — 5,4 мг.
Вільних прим. немає

Знайти схожі

10.


   
    Абдоминальный болевой синдром у детей с лактазной недостаточностью / Н. В. Нагорная [и др.] // Современная педиатрия. - 2014. - № 1. - С. 106-112


Рубрики: Дети

MeSH-головна:
ЛАКТОЗЫ НЕПЕРЕНОСИМОСТЬ -- LACTOSE INTOLERANCE (терапия)
БРЮШНАЯ ПОЛОСТЬ, БОЛИ -- ABDOMINAL PAIN (терапия)
КОЛИКА -- COLIC (терапия)
ЛАКТАЗА -- LACTASE (терапевтическое применение)
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES (терапевтическое применение)
Кл.слова (ненормовані):
МАМАЛАК
Дод.точки доступу:
Нагорная, Н. В.
Бордюгова, Е. В.
Дубовая, А. В.
Дудчак, А. П.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

 1-10    11-20   21-30   31-40   41-50   51-60      
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)