Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>A=Ianieva, O. D.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 18
Показані документи з 1 по 18
1.
Шифр: МУ14/2013/4
   Журнал

Мікробіологічний журнал . - Виходит раз на два місяця
2013р. № 4
Зміст:
Нідялкова, Н. А. Фізико-хімічні властивості фібринолітиної пептидази Bacillus Thuringiensis IMB B-7324 / Н. А. Нідялкова, О. В. Мацелюх, Л. Д. Варбанець. - С.3-8. - Библиогр. в конце ст.
Смирнова, Г. Ф. Восстановление хроматов Pseudomonas SP/ шт. 10 в присутствии некоторых тяжелых металлов и альтернативных акцепторов электронов / Г. Ф. Смирнова, В. С. Подгорский. - С.8-12. - Библиогр. в конце ст.
Пирог, Т. П. Интенсификация синтеза поверхностно-активных веществ Nocardia Vaccinii K-8 на техническом глицерине / Т. П. Пирог [и др.]. - С.13-22. - Библиогр. в конце ст.
Інші автори: Покора К. А., Мащенко О. Ю., Шевчук Т. А.
Абдулина, Д. Р. Возможность переноса плазмид в бактерии- компоненты сульфидогенного микробного сообщества / Д. Р. Абдулина, Л. М. Пуриш, Г. А. Иутинская. - С.23-29. - Библиогр. в конце ст.
Курченко, И. Н. Трихотеценовые микотоксины Fusarium Poae, выделенных из различных источников / И. Н. Курченко, Е. С. Цыганенко. - С.29-32. - Библиогр. в конце ст.
Тугай, Т. И. Влияние низких доз облучения на рост Aspergillus Versicolor и paecilomyces Lilacinus / Т. И. Тугай [и др.]. - С.33-40. - Библиогр. в конце ст.
Інші автори: Тугай А. В., Желтоножская М. В., Садовников Л. В.
Пасичник, Л. А. Pseudomonas Syringae - возбудитель бактериальных болезней сорняков / Л. А. Пасичник [и др.]. - С.41-46. - Библиогр. в конце ст.
Інші автори: Савенко Е. А., Буценко Л. Н., Щербина Т. Н., Патыка В. Ф.
Данкевич, Л. А. Ідентифікація збудників бактеріальних хвороб ріпаку за жирнокислотним складом клітинних ліпідів / Л. А. Данкевич [и др.]. - С.47-52. - Библиогр. в конце ст.
Інші автори: Воцелко С. К., Захарова О. М., Мельничук М. Д., Патика В. П.
Ianieva, O. D. Biosurfactant-producing yeasts isolated from flowering plants and bees / O. D. Ianieva. - С.53-59. - Библиогр. в конце ст.
Kriuchkova, L. O. Micromycetes associated with wheat diseases in different regions of Ukraine / L. O. Kriuchkova. - С.59-68. - Библиогр. в конце ст.
Волощук, Н. М. Особливості формування мікобіоти жолудів Quercus Robur L. в умовах Київського Полісся / Н. М. Волощук, В. М. Білоус. - С.69-73. - Библиогр. в конце ст.
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

2.


    Ianieva, O. D.
    Biosurfactant-producing yeasts isolated from flowering plants and bees [Текст] / O. D. Ianieva // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2013. - № 4. - С. 53-59. - Библиогр. в конце ст.


MeSH-головна:
ПОВЕРХНОСТНО-АКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА -- SURFACE-ACTIVE AGENTS (классификация, химический синтез)
ДРОЖЖИ -- YEASTS (выделение и очистка, классификация, метаболизм)
ГЛИКОЛИПИДЫ -- GLYCOLIPIDS (биосинтез, выделение и очистка, классификация)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.
Шифр: МУ14/2014/1
   Журнал

Мікробіологічний журнал . - Виходит раз на два місяця
2014р. № 1
Зміст:
Todosiichuk, T. S. Taxonomic analysis of the Streptomyces sp. 2435 Strain, a Producer of Antimicrobial Substances / T. S. Todosiichuk, V. V. Klochko, L. B. Zelena. - С.3-8
Адамчук-Чала, Н. І. Вплив інокуляції Bradyrhizobium japonicum УКМ В-6035 на мікроструктуру ризосферного ценозу і фотосинтетичний апарат сої / Н. І. Адамчук-Чала. - С.9-15
Варбанець, Л. Д. Гідролітична активність мікроорганізмів, виділених з екосистем узбережжя Мертвого моря / Л. Д. Варбанець [и др.]. - С.16-20
Інші автори: Мацелюх О. В., Авдіюк К. В., Гудзенко О. В., Нідялкова Н. А., Романовська В. О., Таширев О. Б.
Patyka, V. P. Phytopathogenic bacteria in the system of modern agriculture / V. P. Patyka, L. A. Pasichnyk. - С.21-26
Ianieva, O. D. Whey fermentation by yeast strains Kluyveromyces marxianus UCM Y-2096 and UCM Y-2388 / O. D. Ianieva, V. S. Podgorsky. - С.27-32
Парфенюк, А. Особливості взаємодії бактеріального штаму Micrococcus luteus ЛБК1 з рослинами сортів/гібридів огірка і перцю солодкого та з грибом Fusarium oxysporum scelecht / А. Парфенюк [и др.]. - С.33-37
Інші автори: Стерлікова О., Безноско І., Круть В.
Суббота, А. Г. Рост микроскопических грибов на полиэтиленовом внешнем антикоррозионном покрытии нефтегазовых труб / А. Г. Суббота, А. И. Чуенко, С. Н. Остапюк. - С.38-46
Кириченко, А. М. Вплив вірусу жовтої мозаїки квасолі на метаболізм фотосинтетичних пігментів, білків і вуглеводів у Glycine soja L. / А. М. Кириченко. - С.47-52
Войчук, С. И. Дрожжи Saccharomyces cerevisiae как модельный организм для исследования канцерогенности неионизирующих электромагнитных полей и излучений / С. И. Войчук. - С.53-61
Вітання Миколи Яковича Співака – завідувача відділу проблем інтерферону та імуномодуляторів, Інституту мікробіології та вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України. - С.62
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

4.


    Ianieva, O. D.
    Whey fermentation by yeast strains Kluyveromyces marxianus UCM Y-2096 and UCM Y-2388 [Текст] / O. D. Ianieva, V. S. Podgorsky // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - № 1. - С. 27-32


MeSH-головна:
KLUYVEROMYCES -- KLUYVEROMYCES (метаболизм)
ЭТАНОЛ -- ETHANOL (метаболизм, химический синтез)
ЛАКТОЗА -- LACTOSE (биосинтез, химический синтез)
Дод.точки доступу:
Podgorsky, V. S.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.
Шифр: МУ14/2014/3
   Журнал

Мікробіологічний журнал . - Виходит раз на два місяця
2014р. № 3
Зміст:
Романовская, В. А. Филогенетический анализ бактерий экстремальных экосистем / В. А. Романовская [и др.]. - С.3-10. - Библиогр. в конце ст.
Інші автори: Парфенова В. В., Белькова Н. Л., Суханова Е. В., Гладка Г. В., Таширева А. А.
Пуриш, Л. М. Биоразнообразие сульфатредуцирующих бактерий, развивающихся на объектах теплосетей / Л. М. Пуриш [и др.]. - С.11-17. - Библиогр. в конце ст.
Інші автори: Асауленко Л. Г., Абдулина Д. Р., Иутинская Г. А.
Патика, В. П. Селекція штамів Sinorhizobium meliloti для ефективної бактеризації Melilotus albus mediк / В. П. Патика, О. Л. Овсієнко, А. В. Калініченко. - С.18-23. - Библиогр. в конце ст.
Василюк, О. М. Антагоністичні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України / О. М. Василюк, Н. К. Коваленко, І. Л. Гармашева. - С.24-30. - Библиогр. в конце ст.
Ianieva, O. D. Vanadate reduction by Pseudomonas aeruginosa strains / O. D. Ianieva, G. F. Smirnova. - С. 31-35. - Библиогр. в конце ст.
Синетар, Е. О. Антибіотикостійкість та адгезивні властивості збудників катетер-асоційованих інфекцій сечовивідних шляхів / Е. О. Синетар [и др.]. - С.36-41. - Библиогр. в конце ст.
Інші автори: Брич О. І., Лоскутова М. М., Ткачик І. П.
Грецкий, И. А. Исследование физиологических особенностей светящихся бактерий Photobacterium phosphoreum ИМВ В-7071 / И. А. Грецкий. - С.42-47. - Библиогр. в конце ст.
Скороход, І. О. Низькомолекулярні антиоксиданти мікроорганізмів / І. О. Скороход, І. К. Курдиш. - С.48-59. - Библиогр. в конце ст.
Пирог, Т. П. Становлення інженерної біотехнологічної освіти в Україні / Т. П. Пирог, В. О. Красінько, О. І. Скроцька. - С.60-63. - Библиогр. в конце ст.
Підоплічко Микола Макарович (до 110-річчя з дня народження). - С.64-66
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

6.


    Ianieva, O. D.
    Vanadate reduction by Pseudomonas aeruginosa strains [Текст] / O. D. Ianieva, G. F. Smirnova // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - № 3. - С. 31-35. - Библиогр. в конце ст.


MeSH-головна:
PSEUDOMONAS AERUGINOSA -- PSEUDOMONAS AERUGINOSA (классификация)
Дод.точки доступу:
Smirnova, G. F.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.
Шифр: МУ14/2016/78/4
   Журнал

Мікробіологічний журнал . - Виходит раз на два місяця
2016р. Т. 78 № 4
Зміст:
Tsyrulnyk, A. O. Optimization of the Cultivation Conditions and the Basic Molecular Tools For Roseoflavin Producer Streptomyces Davawensis / A. O. Tsyrulnyk [и др.]. - С.2-10
Інші автори: Kordiaka R., Dmytruk K. V., Fedorovych D. V., Sybirny A. A.
Гармашева, І. Л. Взаємодія клітин штаму Lactobacillus plantarum 337Д УКМ В-2627 з глинистими мінералами in vitro / І. Л. Гармашева [и др.]. - С.11-24
Інші автори: Коваленко Н. К., Підгорський В. С., Лівінська О. П., Войчук С. І., Олещенко Л. Т., Томила Т. В., Лобунець Т. Ф.
Fomina, M. O. PH Effect on Antagonistic Activity Towards Bacteria of Yeasts Isolated From Hucul Dairy Products and Gastrointestinal Tract of Human / M. O. Fomina [и др.]. - С.25-33
Інші автори: Dabrowska I. V., Tkachenko K. S., Pidgorskyi V. S.
Білявська, Л. О. Антинематодна активність метаболітів, що продукуються грунтовими стрептоміцетами / Л. О. Білявська, Т. О. Галаган, Г. О. Іутинська. - С.34-47
Пирог, Т. П. Влияние Zn2+ на синтез поверхностно-активных веществ Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 C антимикробными и антиадгезивными свойствами / Т. П. Пирог, И. В. Савенко, Т. А. Шевчук. - С.48-58
Вознюк, С. В. Формування та функціонування симбіотичних систем та мікробіоценозу ризосфери сої за використання різних фунгіцидів / С. В. Вознюк [и др.]. - С.59-70
Інші автори: Титова Л. В., Ратушинська О. В., Іутинська Г. О.
Харчук, М. С. Особенности волютиновых гранул Saccharomyces cerevisiae в условиях изменения космической погоды / М. С. Харчук [и др.]. - С.71-81
Інші автори: Григорьев П. Е., Качур Т. Л., Громозова Е. Н.
Pidgorskyi, V. S. Ethanol Production From Starch by Yeasts Isolated From Crops and Dairy Products / V. S. Pidgorskyi [и др.]. - С.82-89
Інші автори: Ianieva O. D., Fomina M. O., Tkachenko K. S., Stoyan V. S.
Кириченко, О. В. Комплексна оцінка нодуляційної здатності бульбочкових бактерій та особливості формування симбіотичних систем сої за інокуляції насіння мікробними композиціями / О. В. Кириченко. - С.90-101
Цюк, А. А. Влияние систем земледелия на биологическую активность чернозема типичного в лесостепи Украины / А. А. Цюк, В. И. Кирилюк. - С.102-108
Болтовець, П. М. Поверхневий плазмонний резонанс: підходи і перспективи використання для дослідження вірус-специфічних взаємодій / П. М. Болтовець, Н. В. Нестерова. - С.109-124
Галина Олександрівна Іутинська. - С.125-126
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

8.


   
    Ethanol Production From Starch by Yeasts Isolated From Crops and Dairy Products [Текст] / V. S. Pidgorskyi [et al.] // Мікробіол. журн. - 2016. - Том 78, N 4. - С. 82-89


MeSH-головна:
СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫЕ КУЛЬТУРЫ -- CROPS, AGRICULTURAL (химия)
ДРОЖЖИ -- YEASTS (выделение и очистка)
ЭТАНОЛ -- ETHANOL (химический синтез)
Дод.точки доступу:
Pidgorskyi, V. S.
Ianieva, O. D.
Fomina, M. O.
Tkachenko, K. S.
Stoyan, V. S.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.
Шифр: МУ14/2016/78/5
   Журнал

Мікробіологічний журнал . - Виходит раз на два місяця
2016р. Т. 78 № 5
Зміст:
Fomina, M. A. Complex Identification of Red Yeast Isolate from Gastrointestinal Tract of Hucul Long-Liver (Carpathians, Ukraine) / M. A. Fomina [и др.]. - С.2-11
Інші автори: Polishchuk L. V., Tkachenko K. S., Hong J. W., Zelena L. B., Ianieva O. D., Pidgorskyi V. S.
Пирог, Т. П. Біологічні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405, синтезованих на відходах виробництва біодизелю / Т. П. Пирог, Л. В. Никитюк, Г. О. Іутинська. - С.12-20
Борзова, Н. В. Скрининг продуцентов маннан-деградирующих энзимов / Н. В. Борзова [и др.]. - С.21-29
Інші автори: Варбанец Л. Д., Курченко И. Н., Наконечная Л. Т.
Данкевич, Л. А. Фенотипова гетерогенність фітопатогенних бактерій роду Erwinia - збудників хвороб яблуні в Україні / Л. А. Данкевич [и др.]. - С.30-41
Інші автори: Воцелко С. К., Щербина Т. М., Патика В. П.
Krutylo, D. V. Symbiotic Potential of Bradyrhizobium Japonicum Strains with Different Growth Rates / D. V. Krutylo, N. O. Leonova. - С.42-52
Bati, V. V. The Microbial Diversity and its Dynamics in the Ethnic Fermented Foods of the Black Sea Region / V. V. Bati, N. V. Boyko. - С.53-64
Буценко, Л. М. Вплив ліпополісахаридів Pseudomonas syringae pv. atrofaciens на фізіолого-біохімічні процеси у клітинах Allium cepa / Л. М. Буценко. - С.65-74
Юр’єва, О. М. Целюлазна та ксиланазна активності ендофітних і ґрунтових штамів Penicillium funiculosum Thom / О. М. Юр’єва [та ін.] ; О. М. Юр’єва [и др.]. - С.75-82
Інші автори: Курченко І. М., Сирчін С. О., Харкевич О. С., Павличенко А. К., Наконечна Л. Т.
Волощук, Н. М. Вплив регуляторних чинників на кількісний склад мікобіоти жолудів Quercus robur L. у процесі зберігання / Н. М. Волощук, В. М. Білоус, С. Ю. Білоус. - С.83-91
Gorshkova, O. G. Fatty Acids Composition of Microbacterium Genus Bacteria - Destructors of Oil Hydrocarbons / O. G. Gorshkova [и др.]. - С.92-98
Інші автори: Korotaeva N. V., Ostapchuk A. M., Voliuvach O. V., Gudzenko T. V.
Письменна, Ю. Б. Антагоністичні властивості мікроскопічних грибів, виділених з гіпсокартону / Ю. Б. Письменна, І. М. Курченко, А. Г. Суббота. - С.99-105
Sergieieva, Zh. Yu. Phytopathogenic Bacterium Pectobacterium Carotovorum Cryptic Plasmids Distribution / Zh. Yu. Sergieieva, F. I. Tovkach. - С.106-115
До 70-річчя з дня народження В. П. Патики. - С.119-120
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

10.


   
    Complex Identification of Red Yeast Isolate from Gastrointestinal Tract of Hucul Long-Liver (Carpathians, Ukraine) [Текст] / M. A. Fomina [et al.] // Мікробіол. журн. - 2016. - Том 78, N 5. - С. 2-11


MeSH-головна:
RHODOTORULA -- RHODOTORULA (выделение и очистка, метаболизм)
КАРОТИНОИДЫ -- CAROTENOIDS
Дод.точки доступу:
Fomina, M. A.
Polishchuk, L. V.
Tkachenko, K. S.
Hong, J. W.
Zelena, L. B.
Ianieva, O. D.
Pidgorskyi, V. S.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

11.
Шифр: МУ14/2017/79/5
   Журнал

Мікробіологічний журнал . - Виходит раз на два місяця
2017р. Т. 79 № 5
Зміст:
Коваленко, Н. К. Вплив кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій / Н. К. Коваленко [та ін.]. - С.3-11
Інші автори: Гармашева І. Л., Лівінська О. П., Олещенко Л. Т.
Пирог, Т. П. Вплив двовалентних катіонів на синтез поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 з високою антимікробною та антиадгезивною активністю / Т. П. Пирог, Л. В. Никитюк, Т. А. Шевчук. - С.13-22
Булыгина, Т. В. Липополисахарид Pantoea agglomerans 7604: химическая характеристика и биологическая активность / Т. В. Булыгина, Л. Д. Варбанец, Л. А. Пасичник. - С.23-33
Ianieva, O. D. Tolerance of yeastsis isolated from pickled cucumbers to stress factors / O. D. Ianieva. - С.34-45
Svizhak, V. K. Antimicrobial Properties of New Derivatives of Imidazole / V. K. Svizhak [et al.]. - С.46-56
Інші автори: Dejneka S. E., Chornous V. A., Azarov O. I., Svizhak Y. J.
Юр’єва, О. М. Гібереліни ендофітного і сапротрофного штамів Реnicillilum funiculosum / O. M. Юр’єва [та ін.]. - С.57-69
Інші автори: Драговоз І. В., Леонова H. O., Остапчук А. М., Хархота М. А., Сирчін С. О., Курченко І. М.
Моторна, Н. В. Особливості реактивації герпетичної інфекції у печінці / Н. В. Моторна [та ін.]. - С.70-79
Інші автори: Рибалко С. Л., Сокуренко Л. М., Староста Д. Б., Савосько С. І., Чайковський Ю. Б.
Дяків, С. В. Фізіолого-біохімічні властивості Desulfuromusa sp. СВ30, виділених із породних відвалів вугільних шахт / С. В. Дяків, С. О. Гнатуш, А. А. Галушка. - С.80-90
Патика, М. В. Особливості формування просторово-функціональної структури мікробного біому ґрунту та його активність за трансформації рослинних решток / М. В. Патика [та ін.]. - С.91-104
Інші автори: Колодяжний О. Ю., Ібатуллін І. І., Патика Т. І., Борко Ю. П.
Хархота, М. А. Биосинтез бактериями рода Bacillus поли-γ-глутаминовой кислоты и ее биологическая активность / М. А. Хархота. - С.105-119
Богдан Павлович Мацелюх (до 85-річчя від дня народження). - С.120-123
Світлої пам’яті Валерія Петровича Поліщука. - С.124-125
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

12.


    Ianieva, O. D.
    Tolerance of yeastsis isolated from pickled cucumbers to stress factors [Text] / O. D. Ianieva // Мікробіологічний журнал. - 2017. - Том 79, N 5. - P34-45


MeSH-головна:
ОГУРЕЦ -- CUCUMIS (микробиология)
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ МИКРОБИОЛОГИЯ -- FOOD MICROBIOLOGY (методы)
ОГУРЕЦ ПОСЕВНОЙ -- CUCUMIS SATIVUS (микробиология)
ДРОЖЖИ -- YEASTS (выделение и очистка, рост и развитие)
ПИЩЕВЫЕ КОНСЕРВАНТЫ -- FOOD PRESERVATIVES
Анотація: Метою цієї роботи було дослідити склад дріжджової мікробіоти солоних огірків, стійкість дріжджів до різних стресових факторів (сольового та осмотичного стресу, харчових консервантів) та їх гідролітичні властивості, що можуть призвести до псування продукту. Методи. Культури дріжджів з солоних огірків були ізольовані методом серійних розведень та ідентифіковані відповідно до фенотипових ознак. Було визначено стійкість ізольованих дріжджів до стресових факторів та їх гідролітичні властивості. Результати. 23 штами дріжджів було ізольовано з 9 зразків солоних огірків та розсолу. Кількість дріжджів в зразках варіювала від нуля до 9,3х10 КУО/мл. Більшість ізольованих штамів належали до видів Debaryomyces hansenii (26,1 %), Wickerhamomyces anomalus (30,4 %) та до роду Рichia (26,1 %). Виділені дріжджі демонстрували різний рівень стійкості до харчових консервантів — слабких органічних кислот: були доволі чутливі до дії сорбінової та оцтової кислот, але проявляли високу стійкість до пропіонату та бензоату. Сорбінова кислота мала найбільш пригнічуючу дію серед досліджених консервантів. Більшість ізольованих дріжджів були гало- та осмотолерантними, ряд з них проявляли високу стійкість до хлориду натрію (МІК вище 15 % NaCl). МІК хлориду натрію для ряду ізолятів була в 1,5-2 рази вище на агаризованому середовищі, ніж в рідкому. 22 з 23 ізолятів гідролізували трибутирин, жоден не виявляв целюлолітичних властивостей, 13 % штамів були протеолітичними, 56,5 % були здатні зброджувати глюкозу. Висновки. В роботі досліджений склад дріжджової мікробіоти солоних огірків, представлена стійкість дріжджів до сольового та осмотичного стресів та чутливість до таких харчових консервантів, як сорбінова та оцтова кислоти. Ізольовані дріжджі потенційно можуть викликати псування продукту через газоутворення або гідроліз ліпідів, але, переважно, не мають гідролітичних властивостей, що можуть вплинути на якість продукту.
Вільних прим. немає

Знайти схожі

13.
Шифр: МУ14/2018/80/2
   Журнал

Мікробіологічний журнал . - Виходит раз на два місяця
2018р. Т. 80 № 2
Зміст:
Скроцький, С. О. Особливості росту та біосинтетична активність сольвентогенних бактерій роду Clostridium / С. О. Скроцький [та ін.]. - С.3-13
Інші автори: Хоменко Л. А., Войчук С. І., Підгорський В. С.
Пирог, Т. П. Антимікробна та антиадгезивна активність поверхнево-активних речовин, синтезованих Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 на технічному гліцерині / Т. П. Пирог [та ін.]. - С.14-27
Інші автори: Луцай Д.А., Шевчук Т.А., Іутинська Г. О., Ельперін І. В.
Борзова, Н. В. β-маннаназная активность дрожжей, выделенных в Антарктике / Н. В. Борзова [и др.]. - С.28-43
Інші автори: Гладкая Г. В., Варбанец Л. Д., Таширев А. Б.
Юр’єва, О. М. Біосинтез фітогормонів штамами Penicillium funiculosum з різних екологічних ніш / О. М. Юр’єва [та ін.] ; О. М. Юр’єва [та ін.]. - С.44-55
Інші автори: Драговоз І. В., Леонова Н. О., Білявська Л. О., Сирчін С. О., Курченко І. М.
Булигіна, Т. В. Ліпополісахарид Pantoea agglomerans 9649: хімічна характеристика та біологічна активність / Т. В. Булигіна, Л. Д. Варбанець, Л. А. Пасічник. - С.56-66
Клочко, В. В. Біологічно активні метаболіти штаму Pseudomonas sp. 2303 - інгібітори фітопатогенів і стимулятори росту рослин / В. В. Клочко [та ін.]. - С.67-79
Інші автори: Чугунова К. О., Крючкова Л. О., Бондар Т. І., Федоренко С. В., Авдєєва Л. В.
Ianieva, O. D. Yeasts associated with salted herring and brine, Ukraine / O. D. Ianieva, K. S. Ogirchuk. - С.80-91
Данкевич, Л. А. Ідентифікація збудників м’якого гниття та в’янення огірків в Україні на основі аналізу нуклеотидної послідовності гену 16S рРНК / Л. А. Данкевич. - С.92-103
Палій, А. П. Диференційна чутливість мікобактерій до хлорних дезінфектантів / А. П. Палій. - С.104-116
Затовская, Т. В. Применение оптических биосенсорных технологий в исследовании молекулярных взаимодействий нуклеиновых кислот и биоаналитике / Т. В. Затовская, Г. В. Баранова, С. Д. Загородняя. - С.117-135
Бойко Анатолій Леонідович (до 80-річчя від дня народження). - С.136-138
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

14.


    Ianieva, O. D.
    Yeasts associated with salted herring and brine, Ukraine [Текст] / O. D. Ianieva, K. S. Ogirchuk // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Том 80, N 2. - С. 80-91


MeSH-головна:
РЫБНЫЕ ПРОДУКТЫ -- FISH PRODUCTS (микробиология)
ДРОЖЖИ -- YEASTS (выделение и очистка, химия)
Анотація: Дріжджі — одноклітинні еукаріотичні мікроорганізми, які широко розповсюджені в різноманітних харчових продуктах, особливо з низькими показниками рН, активності води або високим вмістом цукру або солі, де більшість бактерій не здатні вижити. Майже нічого не відомо про дріжджову мікробіоту в такому популярному в Україні продукті, як солоному оселедці. Метою цієї роботи було дослідити склад дріжджової мікробіоти в зразках солоного оселедця, стійкість ізольованих дріжджів до різних стресових факторів (сольового та осмотичного стресу, харчових консервантів) та їх гідролітичні властивості, що можуть призвести до псування продукту. Методи. Культури дріжджів із зразків оселедця були ізольовані методом серійних розведень та ідентифіковані відповідно до фенотипових ознак. Було визначено стійкість ізольованих дріжджів до стресових факторів та їх гідролітичні властивості. Результати. 57 штамів дріжджів було ізольовано з 10 зразків солоного оселедця та розсолу, придбаних на ринках та супермаркетах в Україні. Кількість дріжджів в зразках варіювала від нуля до 3,69 log10 КУО/мл. Ізольовані дріжджі були ідентифіковані як Debaryomyces hansenii (38 % штамів), Candida sake (20 % штамів), Candida zeylanoides (13 % штамів), Yarrowia lipolytica (9 % штамів) та ін. Більшість ізольованих дріжджів мали ліполітичну активність (98 % штамів), але лише невеликий відсоток з них були протеолітичними (7% штамів). Більшість ізолятів не були здатні до ферментації глюкози (70 % штамів). Виділені дріжджі характеризувалися високою чутливістю до таких харчових консервантів, як сорбінова (МІК 0,05-0,25 г/л) та оцтова кислоти (МІК 0,1-1 г/л) за низького значення рН та демонстрували широкий спектр стійкості до бензоату та пропіонату. Пригнічуюча дія слабких органічних кислот щодо ізольованих дріжджів знижувалася в рази при підвишенні рН середовища до 5,5. Значна частина дріжджів характеризувалася високим рівнем галотолерантності (МІК NaCl вище 150 г/л) та осмотолерантності (здататності до росту при 50 % глюкози). Висновки. В роботі представлені дані щодо видового складу дріжджів, ізольованих із солоного оселедця, їх стійкість до сольового та осмотичного стресу та чутливість до харчових консервантів.
Дод.точки доступу:
Ogirchuk, K. S.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

15.
Шифр: МУ14/2019/81/2
   Журнал

Мікробіологічний журнал . - Виходит раз на два місяця
2019р. Т. 81 № 2
Зміст:
Броварская, О. С. Влияние метода выделения на состав и биологические свойства липополисахарида Escherichia coli / О. С. Броварская, Л. Д. Варбанец. - С.3-13
Tashyrev, О. В. Bromothymol blue as the universal indicator for determining the stereometric allocation of pH and Eh in the medium in heterophase microorganisms cultivation / О. В. Tashyrev [et al.]. - С.14-24
Інші автори: Sioma I. В., Tashyreva G. O., Hovorukha V. M.
Рибальченко, Н. П. Вплив умов культивування на лізуючу активність штаму Bacillus amiloliquefaciens ІМВ В-7571 / Н. П. Рибальченко, M. A. Хархота, Л. B. Авдєєва. - С.25-35
Lemanova, N. Biological metod for prevention grown gall in horticulture / N. Lemanova, М. Magher. - С.36-40
Полищук, Л. B. Гомологичность первичной структуры бета-галактозидазного гена Streptomyces globisporus 1912 и аналогичных генов стрептомицетов / Л. B. Полищук, О. И. Бамбура. - С.41-50
Ianieva, O. D. Characterization, stability and antimicrobial activity of biosurfactants produced by Candida yeasts isolated from flowering plants / O. D. Ianieva. - С.51-64
Muljukina, N. A. Grapevine trunk diseases pathogenes identification on grapevine rootstocks in Ukraine / N. A. Muljukina [et al.]. - С.65-72
Інші автори: Pecenka J., Geretskij R. V., Eichmeier A.
Суворова, З. С. Вивчення антифунгальної дії похідного арилаліфатичних аміноспиртів 1-[4-( 1,1,3,3-тетраметилбутил)фенокси]-3-(N-бензил-4-метилпіперидиній)-2-пропанолу хлориду / З. С. Суворова. - С.73-83
Serga, S. V. Low prevalence of Wolbachia infection in Ukrainian populations of Drosophila / S. V. Serga [et al.]. - С.84-89
Інші автори: Kovalenko Р. А., Gora N. V., Lavrinienko А. V., Demydov S. V., Mestres F., Pascual M., Kozeretska I. A.
Пирог, Т. П. Синтез біологічно активних гіберелінів ГК4 і ГК7 мікроорганізмами / Т. П. Пирог [та ін.]. - С.90-109
Інші автори: Гаврилкіна Д. В., Леонова Н. О., Іутинська Г. О., Шевчук Т. А.
Курдиш, І. К. Рецензія на монографію О. Г. Коваленка, С. В. Афонської (Дроботько) "Відданість науковій істині" / І. К. Курдиш. - С.110-112
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

16.


    Ianieva, O. D.
    Characterization, stability and antimicrobial activity of biosurfactants produced by Candida yeasts isolated from flowering plants [Text] / O. D. Ianieva // Мікробіологічний журнал. - 2019. - Том 81, N 2. - P51-64


MeSH-головна:
ДРОЖЖИ -- YEASTS (выделение и очистка)
КАНДИДЫ -- CANDIDA (выделение и очистка)
ПОВЕРХНОСТНО-АКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА -- SURFACE-ACTIVE AGENTS (химический синтез)
Анотація: Відомо, що дріжджі здатні продукувати сполуки з поверхневою активністю, тобто біосурфактанти, які включають манозилеритритол-ліпіди, софороліпіди та інші сполуки гліколіпідної природи. Місця, багаті на цукри, можуть слугувати одним з потенційних джерел для ізоляції дріжджів, що продукують біосурфактанти. В попередніх дослідженнях з квіткових рослин та бджіл Apis mellifera було ізольовано 160 штамів дріжджів. Два штами дріжджів, попередньо віднесені до Candida spp., було відібрано як найбільш перспективні продуценти біосурфактантів. Метою цієї роботи було охарактеризувати біосурфактанти, що продукуються відібраними штамами дріжджів, а саме: визначити їх поверхневі властивості, стабільність та потенційну антимікробну активність щодо штамів бактерій та дріжджів. Методи. Ідентифікацію дріжджів проводили за фенотиповими ознаками. Біосурфактанти виділяли шляхом екстракції етилацетатом. Антимікробну активність визначали з використанням диско-дифузійного методу та методу серійних розведень. Стабільність біосурфактантів досліджували за методом «розтікання нафти» за різних значень рН, температури, концентрації солі. Результати. Два штами дріжджів 79a та 156a були ідентифіковані як Candida gropengiesseri та Candida bombicola відповідно. Обидва штами продукували суміш принаймні декількох форм гліколіпідів з Rf 0,15, 0,21, 0,31–0,35, 0,41–0,44, 0,5 та 0,62. Додавання до середовища гідрофобного джерела вуглецю (соняшникової олії) призводило до підвищення синтезу біосурфактантів більш ніж в 5 раз. Штами C. gropengiesseri 79а та C. bombicola 156а знижували поверхневий натяг середовища SL до 36.0–36.6 мН/м за 6 діб культивування. Біосурфактанти зберігали стабільність за умов підвищеної температури та високого вмісту солі, але частково втрачали активність за умов лужного рН. Екстракти біосурфактантів проявляли слабку антимікробну активність відносно грам-позитивних бактерій, але не мали пригнічуючої дії щодо грам-негативних бактерій та дріжджів. Висновки. Два штами дріжджів C. gropengiesseri та C. bombicola, ізольовані з квіткових рослин, продукують гліколіпідні біосурфактанти, стабільні за високої солоності та температури та зі слабкою антимікробною активністю проти грам-позитивних бактерій. Поверхнево-активні властивості досліджених штамів вказують на їх потенціал як продуцентів біосурфактантів.
Вільних прим. немає

Знайти схожі

17.
Шифр: МУ14/2021/83/4
   Журнал

Мікробіологічний журнал . - Виходит раз на два місяця
2021р. Т. 83 № 4
Зміст:
Fomina, M. O. Ethanol production by co-cultivation of yeast and lactic acid bacteria on starch / M. O. Fomina [et al.]. - С.3-14
Інші автори: Ianieva O. D., Havrylenko M. V., Golovach T. M., Pidgorskyi V. S.
Nogina, T. M. Fatty acid composition of Rhodococcus aetherivorans cells during phenol assimilation / T. M. Nogina [et al.]. - С.15-23
Інші автори: Khomenko L. A., Pidgorskyi V. S., Kharkhota M. A.
Brovarska, O. S. Lipopolysaccharide of Pseudomonas mandelii, isolated from Antarctica / O. S. Brovarska [et al.]. - С.24-34
Інші автори: Varbanets L. D., Gladka G. V., German A. D., Tashyrev O. B.
Postolachi, O. Viability and colony morphology variation of Rhodococcus rhodochrous CNMN-Ac-05 in the presence of magnetite nanoparticles / O. Postolachi [et al.]. - С.35-42
Інші автори: Rastimesina I., Josan V., Gutul T.
Pirog, T. P. Destruction of biofilms on silicone tubes under the action of a mixture of Nocardia vaccinii 1MV B-7405 surfactants with other biocides / T. P. Pirog [et al.]. - С.43-53
Інші автори: Kliuchka L. V., Shevchuk T. A., lutynska G. O.
Korzh, Yu. V. Lytic exoenzymes of soil strains of Bacillus representatives and manifestations of their biological activity / Yu. V. Korzh, I. V. Dragovoz, L. V. Avdeeva. - С.54-62
Mamenko, T. P. Phenylalanine ammonia-lyase enzyme activity in the symbiotic system Glycine max - Bradyrhizobium japonicum by seed inoculation different in activity and virulation strain and treatment with fungicides / T. P. Mamenko [et al.]. - С.63-73
Інші автори: Kots S. Ya., Mvkhalkiv L. M., Homenko Yu. A.
Savchuk, Ya. I. The new biologically active metabolites from Aspergillus niveus 2411 / Ya. I. Savchuk [et al.]. - С.74-85
Інші автори: Tsyhanenko K. S., Andrienko О. V., Kurchenko I. M.
Vortman, M. Ya. Antibacterial and fungicidal activity of guanidinium oligomers / M. Ya. Vortman [et al.]. - С.86-97
Інші автори: Kopteva Zh. P., Kopteva A. E., Abdulina D. R., Pysmenna Yu. B., Iutynska G. O., Rudenko A. V., Tretyak V. V., Lemeshko V. N., Shevchenko V. V.
Phule, D. B. A review of nosocomial infections: source and prevention / D. B. Phule, A. V. Manwаг. - С.98-105
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

18.


   
    Ethanol production by co-cultivation of yeast and lactic acid bacteria on starch [Text] / M. O. Fomina [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2021. - Том 83, N 4. - P3-14


MeSH-головна:
КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA (химия)
СТРЕПТОКОКК БЫЧИЙ -- STREPTOCOCCUS BOVIS (химия)
SACCHAROMYCES CEREVISIAE -- SACCHAROMYCES CEREVISIAE (химия)
КРАХМАЛ -- STARCH
ФЕРМЕНТАЦИЯ -- FERMENTATION
ГИДРОЛИЗ -- HYDROLYSIS
ЭТАНОЛ -- ETHANOL (химия)
МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- MICROBIOLOGICAL TECHNIQUES (методы)
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ -- CHROMATOGRAPHY, GAS (методы)
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИЯ -- GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY (методы)
SACCHAROMYCES CEREVISIAE -- SACCHAROMYCES CEREVISIAE
Анотація: Сумісне культивування амілолітичних бактерій зі статусом GRAS та етанолсинтезуючих дріжджів Saccharomyces cerevisiae в середовищі, що містить крохмаль, може стати одним із шляхів вирішення проблеми утилізації крохмалевмісних відходів та одночасного отримання етанолу – перспективного біопалива – з метою підвищення октанового числа. Метою даної роботи було випробувати комбінацію мікроорганізмів (амілолітичних молочнокислих бактерій та дріжджів), придатних для сумісного культивування на крохмалі, та визначити оптимальні умови для співферментації крохмалю. Методи. В роботі були задіяні традиційні мікробіологічні, біохімічні та статистичні методи, включно з методом серійних розведень, для визначення росту змішаних культур мікроорганізмів, газовою хроматографією/мас-спектрометрією (GC/MS) для визначення концентрації етанолу та планом Бокс-Бенкена для оптимізації умов продукування етанолу. Результати. Визначена комбінація мікроорганізмів для сумісної одностадійної ферментації крохмалю: штам етанолсинтезуючих дріжджів S. cerevisiae УКМ Y-527 та амілолітичний штам молочнокислих бактерій Streptococcus bovis ІМВ B-7151. Математичне моделювання з використанням плану Бокса-Бенкена (3k-p) визначило оптимальні параметри сумісної ферментації крохмалю в процесі співкультивування дріжджів і бактерій: 10 г/л крохмалю в середовищі, одночасна інокуляція обома штамами мікроорганізмів та тривалість культивування 72 години. Теоретично отримані параметри були експериментально підтверджені: максимальна концентрація етанолу 1,95 г/л за умов експерименту відповідала теоретичним розрахункам. Висновки. Запропоновано та оптимізовано спосіб сумісної ферментації крохмалю з використанням комбінації штамів амілолітичних молочнокислих бактерій S. bovis ІМВ B-7151 та дріжджів S. cerevisiae УКМ Y-5098, яка може бути задіяна для одностадійного процесу гідролізу та ферментації крохмалю та крохмалевмісних відходів для отримання біоетанолу та мікробної біомаси.
Дод.точки доступу:
Fomina, M. O.
Ianieva, O. D.
Havrylenko, M. V.
Golovach, T. M.
Pidgorskyi, V. S.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)